Vauvoja koskevat artikkelit

190911_libero_CF6_251

Pseudokaksoset – lasten pieni ikäero

Onko sinulla pieni lapsi kotona ja seuraava jo tulossa? Osan mielestä lasten hyvin pieni ikäero kuulostaa lähes painajaismaiselta, osalle se on unelma. Kuuluitpa kumpaan leiriin hyvänsä, lue vinkkimme pseudokaksosten vanhemmuuteen.

essity5542_mobile

Kuukautiset synnytyksen jälkeen – milloin kuukautiset palaavat?

Synnytyksen jälkeen kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia. Ajan myötä myös kuukautiset palaavat, mutta on yksilöllistä, milloin se tapahtuu. Vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi hormonit, imetys ja yleisvointi. Tässä artikkelissa kerromme lisää ensimmäisistä kuukautisista synnytyksen jälkeen.

Libero_Touch-Hybrid_baby-bed

Lapsen kasvu ja kehitys – mitä ovat kehitysloikat?

Moni on varmasti lukenut tai kuullut, että lapsi kehittyy vaiheittain. Puhutaan kehitysloikista ja herkkyyskausista. Mutta mitä niillä oikeastaan tarkoitetaan? Voiko nelikuisesta vauvasta todella sanoa, että hänellä on menossa herkkyyskausi?

Premature_mobile

Synnytyksen ja sektion jälkivuoto

Verenvuoto synnytyksen jälkeen on täysin normaalia. Sitä kutsutaan jälkivuodoksi, ja se tyrehtyy itsestään kehon palautuessa. Joskus siihen voi kuitenkin liittyä komplikaatioita, joiden vuoksi on hakeuduttava hoitoon.

190912_libero_NB2_574_CMYK_Mobile

Vaativa vauva? Tässä vinkit helpottamaan arkea!

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että vauvan vanhemmuus on vaativaa. Pikkulapsi tarvitsee fyysistä huolenpitoa ja emotionaalista kontaktia käytännössä kellon ympäri. Joillakin vauvoilla on kuitenkin erityisen voimakkaat tunteet, kova tahti ja suuri tarve virikkeille. Tällöin puhutaan usein suuritarpeisesta tai vaativasta vauvasta (high need baby). Tässä artikkelissa kerromme, mitä käsitteillä tarkoitetaan ja annamme vinkkejä vanhemmille.

Essity6254-final_Desktop

Imetyksen lopettaminen – oireet ja vinkit

Joskus imetys jää pois kuin itsestään, joskus se on kaikkea muuta kuin helppoa. Erityisen hankalaa on, jos vanhempi ja lapsi ovat eri mieltä imetyksen lopettamisesta. Tästä artikkelista saat vinkkejä niin päivä- kuin yöimetyksen lopettamiseen – huolimatta siitä, onko asia vielä ajankohtainen vai haluatko valmistautua hyvissä ajoin.

_i2a2087_mobile

Pulloruokinta ja äidinmaidonkorvike

Kaikki eivät halua tai voi imettää. Olipa syy mikä hyvänsä, on mukava tietää, että pulloruokinta tarjoaa aivan yhtä ihania hetkiä vauvan kanssa.

Essity6746_ARTICLE_STAGE

Synnytyksen jälkitarkastus

Lapsi on syntynyt, olet hiljalleen siirtymässä vauvakuplasta arkeen, ja elämä vauvan kanssa on alkanut asettua uomiinsa. Nyt on aika mennä jälkitarkastukseen. Jälkitarkastus tarjotaan kaikille synnyttäneille, kun synnytyksestä on kulunut noin kuusi viikkoa, ja sen tekevät yleensä hoitaja ja/tai lääkäri äitiysneuvolassa. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä jälkitarkastuksessa tehdään ja milloin on aika hakeutua siihen.

mjuk_320x170_teaser

Vauvan ihon hoito

Vauvan ihanan sileä ja pehmoinen iho on ehkä parasta maailmassa. Se on kuitenkin myös hyvin herkkä, joten se on suojattava esimerkiksi auringolta, kosteudelta ja kylmältä. Lisäksi se kuivuu helposti. Tässä artikkelissa kerromme, mitä on hyvä ottaa huomioon vauvan ihon hoidossa.

sca_od5_mgl5933_mobile

Kun lapsi ei syö – tietoa valikoivasta syömisestä

Moni vanhempi huolestuu, kun lapsi ei syö tai hän syö hyvin valikoivasti. Tämä onkin ymmärrettävää, sillä vanhempaa rauhoittaa nähdä lapsen syövän. Syy löytyy ihmisen kehityshistoriasta: ruokaa tarvitaan selviytymiseen. Jos lapsi ei millään suostu syömään, stressitaso nousee usein automaattisesti.

essity6430_mobile

Tutin käytön aloitus ja peukalon imeminen

Imeminen lohduttaa pientä lasta ja tuo hänelle turvaa. Hän saa siis syödessään paljon muutakin kuin ravintoa ja läheisyyttä. Imemisen tarve vaihtelee: jotkut vauvat tahtovat pitää tutin tai peukalon suussa koko ajan, jotkut kaipaavat niitä vain silloin tällöin tai eivät lainkaan.

breastfeeding_start_teaser

Hyvä alku imetykselle

Vauvan imettäminen voi olla maailman ihanin ja mukavin tapa viettää aikaa hänen kanssaan, mutta se voi myös olla huomattavasti hankalampaa kuin ehkä voisi kuvitella. Lisäksi se saattaa sattua, etenkin aivan alussa. Imetystä voi kuitenkin koettaa helpottaa eri tavoin. Tämä artikkeli on kattava opas imetykseen: kerromme, mitä sen opettelusta tarvitsee tietää ja neuvomme, mitä tehdä, jos se ei millään lähde sujumaan.

essity6530_2_mobile

Kuinka usein ja pitkään imettää?

Mikä on sopiva imetyksen kesto, ja mitä tehdä, jos vauva haluaa rintaa koko ajan? Entä miten ja milloin lopettaa imetys? Täältä saat vastauksia.

_mgl2985_mobile

Turvallinen perhepeti

Nukkuvan vauvan tuhinaa on ihana kuunnella, mutta turvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, jos lapsi nukkuu vanhempien sängyssä. Jos haluatte ottaa pienen vauvan perhepetiin, hänelle on varattava oma tila.

Libero_Recruitment_2021_33_mom-breastfeeding_ARTICLE_STAGE

Imetys ja korona – miten se vaikuttaa vastasyntyneeseen vauvaani?

Voiko koronavirus tarttua vauvaan rintamaidon välityksellä? Entä jos ei halua imettää – kehittyykö vauvalle silloin heikompi vastustuskyky? Tässä artikkelissa on lisätietoja COVID-19-tautiin sairastuneille vastasyntyneiden vanhemmille.

03_hudvard_151_mobile

Sektiosta toipuminen kotona

Olipa sektiosynnytys suunniteltu, kiireellinen tai hätätoimenpide, leikkauksesta kotiutumisen jälkeen on oltava erityisen varovainen. Tässä artikkelissa on tietoa ja neuvoja siihen, mitä ottaa huomioon ja miten hoitaa vatsaa keisarileikkauksen jälkeen.

Libero_Recruitment_2021_27_mom-breastfeeding_Mobile

Kaksosten imetys

Kaksi nälkäistä vauvaa yhden sijaan – kaksosten imetys vaatii usein hieman enemmän opettelua ja logistiikkaa. Läheisten hyvällä tuella kahden lapsen imettäminen voi kuitenkin sujua aivan yhtä mukavasti kuin yhden.

hud_320x170_teaser

Ihokontakti

Vauvalle ihokontaktin merkitys on mittaamattoman suuri. Se on ehdottomasti paras tapa auttaa vastasyntynyttä sopeutumaan uuteen suureen maailmaan kohdun ulkopuolella.

15_Handduk_0048_Mobile

Vauvan hoito – 10 vinkkiä tuoreelle vanhemmalle

Vauvan kanssa kotiin saapuminen voi herättää kysymyksiä. Miten vastasyntynyttä hoidetaan? Milloin napatynkä irtoaa? Kuinka usein vauva pitää kylvettää ja vaippa vaihtaa? Seuraavassa kymmenen vinkkiä vastasyntyneen vauvan hoitoon.

Libero_Recruitment_2021_35_baby-on-nursing-table_Mobile

Hoitopöytä – vinkit ja neuvot

Vauva-ajasta ei selviä ilman vaipanvaihtoja. Ilman hoitopöytää sen sijaan voi kyllä selvitä, mutta se helpottaa pakollisia vaipanvaihtoja ja tekee niistä (usein) miellyttävämpiä.

Libero_Recruitment_2021_34_mom-cuddling-with-baby-on-nursing-table_Mobile

Kuinka usein vauvan vaippa vaihdetaan?

”Joko taas” on tuttu ajatus vaippaikäisen vanhemmille. Mutta kuinka monta vaippaa päivässä kuluu ja tulisiko märkä vaippa vaihtaa heti? Entä tarvitaanko vaipanvaihtoja yöllä vauvan nukkuessa?

packNB1_4171_CMYK_Mobile

Ensimmäiset päivät vauvan kanssa

Kun tuore vanhempi saapuu vastasyntyneen vauvan kanssa kotiin, mielessä varmasti on tuhat kysymystä. Älä huolestu, vaikka kaikki tuntuisi sekavalta. Suurin osa juuri vanhemmaksi tulleista nimittäin kotiutuu hieman neuvottomana, hämmentyneenä ja pyörällä päästään.

_mgl3842_mobile

Näin vaihdat vaipan

Kohta sinäkin olet vaipanvaihdon mestari. Alussa on kuitenkin hyvä pitää mielessä muutamia asioita.

feeling-low-after-childbirth_id130_teaser

Baby blues synnytyksen jälkeen

Tulet kotiin synnytysosastolta ihana pieni vauva sylissä, ja elämän pitäisi tuntua upealta. Miksi olo onkin apea ja surullinen? Lue, mistä baby bluesissa tai synnytyksen jälkeisessä ahdistuksessa on kyse ja milloin se menee ohi.

packNB1_4012-final_Mobile

Miesten synnytyksen jälkeinen masennus

Synnytyksen jälkeinen masennus, tai virallisemmin post partum -masennus (PPD), voi tosiasiassa kohdata muitakin kuin lapsen synnyttänyttä. Sekä miehet että naiset, jotka eivät ole synnyttäneet lasta, voivat masentua lapsen syntymän jälkeen.

_mgl4431_mobile

Synnytyksen jälkeinen masennus

Synnytyksen jälkeinen masennus on raskas taakka, josta kenenkään ei pidä yrittää selvitä omin avuin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa haet apua, sitä nopeampaa paraneminenkin yleensä on.

tasters-puree-and-finger-food_id176_teaser

Vauvan kiinteiden ruokien aloitus

Milloin kiinteää ruokaa voi antaa vauvalle ensi kertaa, ja minkä kokoisia maisteluannosten tulisi olla? Entä onko tosiaan aloitettava vain yksi ruoka-aine kerrallaan? Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää lapsen makumaailman laajentamisesta kiinteällä ruoalla.

nappies-that-dont-leak-or-pinch_id136_teaser

Sopivan vaipan valinta

Onko vaippa lapselle liian tiukka tai liian löysä? Pitäisikö vyötärön olla korkeammalla tai puristavatko reisiaukot? Oikean vaipan valitseminen ei aina ole helppoa. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja lapsen iän mukaan. Tässä artikkelissa on tietoa housu- ja teippivaipoista sekä vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon.

06_blojafr_160_mobile

Mitä lastenneuvolassa tehdään?

Lastenneuvola tulee tuoreille vanhemmille tutuksi. Mutta miten usein neuvolakäyntejä on, ja mitä neuvolassa tehdään?

LIBERO_TOUCH_01_239_03_B_Mobile

Lapsen motorinen kehitys 6–18 kuukauden iässä

Konttaaminen, pystyyn nouseminen, istuminen ja kävelemään oppiminen – useimmat lapset oppivat hallitsemaan kehoaan ja liikkumaan itse puolentoista vuoden ikään mennessä. On kuitenkin hyvin yksilöllistä, mihin lapsi haluaa keskittyä. Toiset juosta vipeltävät ympäriinsä jo yksivuotiaina, kun taas toiset valavat kaiken tarmonsa pinsettiotteen kehittämiseen. Tässä artikkelissa käsitellään kehitystä puolivuotiaasta puolitoistavuotiaaksi saakka.

libero_upgrade_upgo-3_baby-crawling-side_mobile

Lapsen motorinen kehitys 0–18 kuukauden Iässä

Milloin vauva istuu tukea vasten ja milloin ilman tukea? Entä milloin hän oppii konttaamaan, seisomaan ja kävelemään? Milloin hänen kehityksensä on ikätasoa edellä ja milloin jäljessä? Vauvan motoriikan kehitys herättää vanhemmissa usein paljon kysymyksiä, koska he odottavat malttamattomina, mitä hän oppii seuraavaksi. Alla luetellaan joitakin harppauksia lapsen motorisessa kehityksessä ja niiden tyypillisiä ajankohtia, mutta lasten välillä on suuria eroja.

libero_tomorrow_project_14_Mobile

Nikotiini, passiviinen tupakointi ja vauva

Useimmat tietävät, että tupakointi on haitallista. Mutta mitä tehdä, jos läheiset eivät ymmärrä, että tämä koskee myös heidän tupakointiaan vauvan lähellä? Miten puhua asiasta ihmisille, jotka eivät malta olla polttamatta vierailun ajan, ja onko perusteltua kieltäytyä antamasta vauvaa tupakoitsijan syliin? Entä auttaako, jos tupakointi tapahtuu ulkona?

04_arm_0193_mobile

Vauvan uni 4–6 kk

Nelikuinen vauva erottaa jo päivän yöstä. Yleensä tämä tarkoittaa, että hän nukkuu öisin pidempiä pätkiä kuin päivisin. Kaikki lapset ovat kuitenkin erilaisia, kuten myös heidän unirytminsä.

Swimpants_MG_4932_FINAL

Vauvauinti

Vauvauinti on monille vanhemmille tapa totuttaa lapsi veteen ja tehdä vedessä olosta hänelle turvallinen ja miellyttävä kokemus. Osa vauvoista on lämpimässä vedessä kuin kotonaan, osa suhtautuu siihen epäileväisemmin. Tässä artikkelissa kerromme vauvauinnista ja uimapuvun tai uimavaipan käytöstä sen aikana.

Essity4307_Mobile

Vauvan pulauttelu ja oksentelu

On täysin normaalia, että vauva pulauttaa hieman heti syönnin jälkeen. Useimmiten pulautuksen syynä on, että vauva syö herkästi hieman enemmän kuin hänen pikku mahansa pystyy sulattamaan. Jos taas vauva oksentaa esimerkiksi kuumeen tai ripulin yhteydessä, tarkoittaa se, että vauva on sairas.

SCA_OD3_MGL4187

Vauvanvaatteet

Vauvan pehmeälle ja herkälle iholle kannattaa valita miellyttäviä vaatteita, joiden resorit ovat pehmeät ja joissa ei ole kovia yksityiskohtia. Mutta montako vaatetta vauva tarvitsee, ja miten pukea hänet talvella vaunuihin? Tässä artikkelissa on käytännön tietoa vauvan vaatteista.

Libero_Recruitment_2021_31_baby-sleeping-on-sitting-dads-chest_Mobile

Lapsen flunssa ja yskä

Sitten se tuli – räkäinen nenä. Tiedämme, että vauvan yskä ja nuha voivat aiheuttaa vanhemmille valvottuja öitä. Tässä artikkelissa kerromme lasten flunssaoireista, infektioastmaan tai kurkunpäätulehdukseen liittyvän yskän tunnistamisesta sekä pienen vauvan flunssan hoidosta.

190917_libero_CF3_229_Mobile

Vauvan vaatehuolto – koko-opas ja pesuvinkit

Vauvan vaateostoksilla kaikki näyttää niin suloiselta, lähes epätodellisen pieneltä. Kokoa voi kuitenkin olla hankalaa arvioida ennen kuin lapsi on vielä syntynytkään. Lisäksi on hyvä muistaa, että hän kasvaa kohisten etenkin alussa, eivätkä vaatteet kulu erityisen paljoa.

Essity6254-final_Mobile

Vauvan tai pienen lapsen kuume

Tuntuuko lapsesi lämpimältä ja kuumeiselta? Kuumeilu ei ole mitenkään epätavallista, mutta se voi olla raskasta sekä lapselle että vanhemmille. Tässä artikkelissa on tietoa muun muassa lapsen kuumekouristuksista, kuumelääkkeistä ja siitä, mitä lapsen yleistilalla tarkoitetaan.

Libero_Recruitment_2021_16_moms-kissing-tummy-on-the-bed_Mobile

Vauvan vatsavaivat

Vatsakipu on vauvoilla ja lapsilla usein täysin normaalia, mutta se voi silti aiheuttaa huolta. Tässä artikkelissa luettelemme vatsavaivojen mahdollisia syitä ja kerromme, milloin hakeutua hoitoon.

essity4220_mobile

Vastasyntyneen uni 0-3 kk

Tuoreiden vanhempien ajatukset pyörivät usein joko omassa tai vastasyntyneen nukkumisessa. Miten paljon vastasyntyneen oikeastaan kuuluisi nukkua, ja tarvitseeko häntä todella syöttää öisin?

Libero_Recruitment_2021_23_brestfeeding-mom-with-sibling_Mobile

Synnytyksestä palautuminen

Raskausaikana on luonnollista, että huomio keskittyy lähinnä odotukseen ja synnytykseen. Useimmat eivät kerta kaikkiaan pysty ajattelemaan paljon pidemmälle. Tämä muuttuu, kun vauva on sylissä ja paikat tykyttävät, aristavat ja vuotavat. Sitä alkaa miettiä, kuinka pitkään virtsankarkailu synnytyksen jälkeen on normaalia ja mihin mennessä elimistön voi odottaa toipuvan entiselleen.

exercising-after-childbirth_id137_teaser

Liikunta synnytyksen jälkeen

Olipa tavoitteena maratonjuoksu, spinningohjelman polkeminen loppuun saakka tai pelkästään oman kodin portaiden nouseminen väsymättä, liikunnan aloittamisessa raskauden ja synnytyksen jälkeen on noudatettava malttia. Tässä artikkelissa kerromme, miten toimia.

packNB1_3907_Mobile

Seksi synnytyksen jälkeen

Synnytys on keholle valtava rasitus, ja usein kuluu jonkin aikaa, ennen kuin raskaana ollut haluaa edes ajatella seksiä synnytyksen jälkeen. Mutta milloin keho on oikeastaan valmis seksiin synnytyksen jälkeen, ja mitä voi tehdä, jos halut ovat sammuneet?

Libero_Recruitment_2021_12_moms-feeding-baby-at-kitchen-table_Mobile

Rakkaus, pikkulapsiaika ja parisuhde

Useimmat tuoreet vanhemmat keskittyvät alussa hyvin tiiviisti tutustumaan vauvaan, joten on melko tavallista, että parisuhde muuttuu. Miten siis pitää rakkaus elossa pikkulapsiperheessä?

sca_od7_mgl9247_mobile

Yksinhuoltajuus

Päätyipä yksinhuoltajaksi mistä tahansa syystä, voi olla mukava tietää, että hyvä ja turvattu lapsuus ei katso vanhempien määrää. Perheen tekevät ne ihmiset, jotka siihen kuuluvat.

Libero_Brand-launch_Beach-close-up_Mobile

Pikkulapset ja lämpö – vauvan suojaaminen auringolta ja nestehukalta

Pikkulapset ovat herkkiä kuumuudelle ja kuivumiselle. Vanhempi voi kuitenkin pyrkiä ehkäisemään tätä monin tavoin. Tässä artikkelissa kerromme, miten suhtautua kuumuuteen, nesteisiin ja lapsen suojaamiseen auringolta.

Libero_Recruitment_2021_8_bottle-feeding-baby_Mobile

Lasten ruoka-allergia ja ruoka-aineyliherkkyys

Lasten allergiat ovat yleistyneet länsimaissa huomattavasti viimeisten 30 vuoden aikana. Mutta mistä tietää, että lapsi on allerginen vaikkapa lehmänmaidolle tai kananmunalle, ja miten ruoka-aineallergia ja ruoka-aineyliherkkyys eroavat toisistaan?

pku_teaser

Vastasyntyneen tutkimukset

Nyt hän on täällä! Lapsesi on syntynyt, ja sinusta on tullut vanhempi. Jos kaikki on sujunut ilman komplikaatioita, vauva pääsee suoraan rinnalle lepäämään ja tuntemaan olonsa turvalliseksi. Tämän jälkeen hänelle tehdään erilaisia tutkimuksia. Myöhemmin tehdään myös harvinaisten aineenvaihduntasairauksien seulonta.

Libero_Recruitment_2021_23_brestfeeding-mom-with-sibling_Mobile

Vinkkejä sisaruskateuden lievittämiseen

Tervetuloa takaisin vauvakuplaan – paikkaan, jossa pienillä asioilla on suuri merkitys ja unesta voi tulla huutava pula. Homma on sentään jo hieman tutumpaa kuin ensimmäisellä kerralla, vaikka vauvan kanssa onkin usein erilaista, kun perheessä on jo vanhempi lapsi. Tuoreelle isosisarukselle kaikki on kuitenkin aivan uutta.

Libero_Recruitment_2021_26_girl-waiting-in-hallway_Mobile

Päiväkodin aloitus

Varhaiskasvatuksen aloitus on uusi vaihe koko perheen elämässä. Yhtäkkiä lapsella, joka vasta hetki sitten tuhisi nyyttinä sylissä, onkin oma arki erillään vanhemmista. Mutta minkä ikäisenä päiväkotiin on hyvä mennä, ja miten tehdä pehmeä lasku uuteen arkeen? Tästä artikkelista saat lisätietoa ja vinkkejä päiväkodin aloitukseen.

essity7245_mobile

Kun lapsi suosii toista vanhempaa

Monissa perheissä koetaan vaiheita, joissa lapselle kelpaa vain äiti tai hän takertuu isään. Tämä voi olla raskasta etenkin torjutuksi tulevalle, mutta myös lapsen suosikille. Tässä artikkelissa kerromme, miten suhtautua näihin vaiheisiin sekä mitä asialle voi – ja tulee – tehdä.

08_pappa_0198_mobile

Miksi vauva itkee ja miten häntä voi lohduttaa?

Harva asia ahdistaa vanhempaa enemmän kuin oman vauvan itku.  Vauvan parku raastaa sydäntä, mutta se on hyvä asia, vaikkei aina siltä tuntuisikaan. Se nimittäin viestii selvästi, että vauva tarvitsee jotakin. Itku on lapselle tärkeä kieli, jonka tulkitseminen voi joskus olla vaikeaa.

essity6746_article_stage

Miksi lapsi itkee?

Lapsen itkun näkeminen ja kuuleminen tuntuu pahalta. Samalla se on lapsen ensimmäinen mahdollisuus viestiä, että jokin on pielessä tai lapsi tarvitsee jotakin. Vanhemmat oppivat yleensä tunnistamaan itkusta, onko lapsi nälkäinen, väsynyt vai turhautunut. Jos lapsesi on kylläinen, vaippa on kuiva eikä lapsi vaikuta sairaalta, itku viestittää ehkä lapsen läheisyyden kaipuuta.

190913_libero_CF3_119_CMYK_Mobile

Töihin paluu vanhempainvapaan jälkeen

Milloin lapsen on hyvä mennä päiväkotiin? Entä miten töihin paluu äitiyslomalta, isyyslomalta tai vanhempainvapaalta sujuu mahdollisimman jouhevasti? Miten on edes mahdollista olla erossa lapsesta työpäivän ajan?

190918_libero_image_414_mobile

Lapsenvahti ensimmäistä kertaa

Lapsen jättäminen ensimmäistä kertaa lapsenvahdille voi olla vaikeaa niin lapselle kuin vanhemmallekin. Siihen, minkä ikäisenä lapsen hoitoon jättäminen on OK tai miten se tehdään ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Kaikki riippuu lapsen luonteesta, aikuisten tarpeesta ja perheen tilanteesta. On yksinkertaisesti tehtävä niin kuin itselle on paras.

190910-libero-ug4-633-mobile

Vauvan eroahdistus

Hieman puolen vuoden iän jälkeen moni vauva alkaa reagoida joutuessaan eroon vanhemmista. Tätä kutsutaan hieman harhaanjohtavasti eroahdistukseksi, vaikka kyseessä on täysin luonnollinen kehitysaskel: vauva oppii hahmottamaan erotilanteita.

SCA-OD3-MGL4265-desktop

Vauvan kehitys 0–6 kuukauden Iässä

Milloin vauva kääntyy vatsalta selälleen? Entä missä iässä hän oppii hymyilemään tietoisesti tai istumaan? Kaikki vauvat kehittyvät omaan tahtiinsa, mutta on myös taitoja, jotka useimmat oppivat samassa ikävaiheessa. Tässä artikkelissa tarkastellaan vauvan kehitystä puolen vuoden ikään saakka.

08_pappa_0166_mobile

Sammas vauvalla

Onko vauvan vaaleanpunainen kieli muuttunut yhtäkkiä valkoiseksi? Siinä tapauksessa on melko todennäköistä, että vauvalla on sammas – suun limakalvojen sienitulehdus, joka on vauvoilla varsin yleinen.

_mgl6663_mobile

Kodin turvallisuus lapsille – Tarkistusluettelo

On tärkeää varmistaa lasten turvallisuus kotona, joten moni vanhempi suojaa vaaranpaikat erittäin huolellisesti. Mutta milloin lapsiturvallisuudesta huolehtiminen tulisi aloittaa, ja mitä siinä on otettava huomioon? Laadimme avuksi kodin turvallisuuden tarkistuslistan, josta saat vinkkejä tavallisimpien haaverien riskin vähentämiseen.

190917_libero_CF3_283_Mobile

Vauvan uni 6–8 kk

Vauva on kenties lakannut syömästä öisin, mutta nukkuminen on silti alkanut tökkiä uudelleen – vanhempi löytää itsensä vauvan sängyn ääreltä kolmelta yöllä ja ihmettelee, mitä on meneillään. Tässä artikkelissa selvitämme, miksi monen vauvan uni 6, 7 tai 8 kuukauden iässä on levotonta ja kerromme, mitä asialle voi tehdä.

06_rumpa_0390_mobile

Vaippaihottuma ja vauvan pepun punoitus

Jos vauvan yleensä niin pehmeä peppu ärtyy ja alkaa punoittaa, syynä on todennäköisesti ihon hautuminen liian pitkään. Lämpö ja kosteus eivät nimittäin sovi pienelle takapuolelle lainkaan.

Libero_Upgrade_Comfort_baby-in-kitchen_Mobile

Tarvitseeko lapsi vitamiini- tai kivennäisainelisiä?

Mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun ja kehitykseen? Tulisiko hänelle antaa vitamiineja tai muita ravintolisiä? Tarvitseeko huonosti syövä lapsi monivitamiinia, ja mitä tulisi ottaa huomioon, jos haluaa lapsen syövän kasvisruokaa? Tässä artikkelissa kerromme lapsen ravitsemuksesta ja siitä, mihin eri ravintoaineita tarvitaan.

08_massage_0255_mobile

Lapsen tai vauvan ihottumat ja näppylät

Lapsen punertavien näppylöiden ja kutisevien ihottumien tunnistamisesta tulee helposti yllättävän iso osa vanhemmuutta. Tästä artikkelista saat neuvoja erilaisten vauvan tai pikkulapsen iho-oireiden erottamiseen sekä tietoa niiden mahdollisista aiheuttajista.

10_bloja_0153_mobile

Vauvan kakka - Miltä vaipassa kuuluu näyttää?

Minkä väristä vauvan kakka on? Kuinka usein vauva kakkaa, ja millainen tuotoksen koostumus yleensä on? Monille on yllätys, kuinka helppo jonkun muun kakasta on yhtäkkiä puhua, kun tulee vanhemmaksi.

Libero_Recruitment_2021_11_baby-on-dads-chest_Mobile

Lapsen tai vauvan ummetus

Ummetus on yleinen vaiva, joka voi tehdä pikkulapsen olon erittäin tukalaksi. Vatsa voi olla kovin kipeä, minkä lisäksi ummetus voi aiheuttaa huolta ja mielipahaa. Tässä artikkelissa on vinkkejä ja neuvoja lasten ummetuksen hoitoon.

190913_libero_image_090_Mobile

Vauvojen ja pienten lasten leikit

Pikkulapset eivät leiki pelkästään huvin vuoksi, vaan leikki on elintärkeä osa heidän kehitystään. Vauvalle pelkkä maailmaan tutustuminen silmät suurina voi käydä leikistä.

essity5244_mobile

Vauvan kanssa matkustaminen

Lasten ja etenkin vauvan kanssa matkustamisessa on sekä helppoja että vaikeita puolia. Tärkein vinkki vauvaperheen matkailuun on, että hyvä valmistautuminen on kaiken A ja O etenkin, jos lähdette ulkomaille. Lisäksi kannattaa varautua siihen, että reissusta tulee erilainen kuin ennen. Mutta mitä muuta on hyvä ottaa huomioon, ja kuinka pienen vauvan kanssa voi matkustaa?

Libero_Recruitment_2021_29_mom-in-bed-with-baby_Mobile

Miten vähentää kätkytkuoleman riskiä

Vauvojen selittämättömät äkkikuolemat ovat äärimmäisen harvinaisia. Silloin harvoin, kun kätkytkuolema kuitenkin osuu kohdalle, se repii maan jalkojen alta ja pimentää taivaan. Vaikka kätkytkuoleman syytä ei tiedetä varmasti, on olemassa keinoja vähentää sen riskiä huomattavasti.

Libero_Recruitment_2021_10_dad-comforting-baby-on-chest_Mobile

Vauvan koliikki

Kolmen kuukauden koliikiksi kutsuttu tila ei ole varsinainen sairaus, eikä siitä ole lapselle vaaraa. Tästä huolimatta on valtavan kurjaa, kun koliikki alkaa. Koliikkivauvan itkua voi kuitenkin yrittää tyynnyttää eri tavoin.

190912_libero_NB2_574_CMYK_Mobile

Vauvan röyhtäytys

Yhtäkkiä vauvan koko keho jännittyy, kun muhkea röyhtäys tekee tuloaan – ja sen purkauduttua hän rentoutuu taas. Useimmilla vauvoilla on tarve röyhtäistä syönnin aikana tai sen jälkeen. Tässä artikkelissa kerromme, miksi näin on ja annamme vinkkejä vastasyntyneen röyhtäytykseen.

190918_libero_image_115_Mobile

Miten valitsen päivähoitopaikan?

Onko varhaiskasvatuksen aika? Uusi vaihe elämässänne odottaa - teitä kaikkia. Mutta mikä sopii sinulle – perhepäivähoito vai päiväkoti, tai kenties avoin päiväkoti? Ehkäpä yksityinen ryhmäperhepäiväkoti? Tämä on tärkeä päätös, ja tiedämme, että se voi olla vaikea. Seuraavassa on muutamia asioita, joita kannattaa miettiä uutta vuotta varten.

LIBERO_TOUCH_01_370_03_Mobile

Milloin lapsi oppii puhumaan?

Vauva jokeltelee, ääntelee ja kuuntelee mielellään, kun muut puhuvat. Noin puolivuotiaana moni lapsi alkaa vähitellen käyttää tietoisia äänteitä, ja ensimmäiset sanat voivat tulla noin vuoden iässä.

190917_libero_UG5_446_Mobile

Kasvisruoka lapsille

Kenties tahtoisit tarjota kasvisruokaa lapsille, koska olet itse kasvissyöjä – tai kenties olette siirtymässä kasvisruokavalioon koko perheen voimin. Olipa tausta mikä hyvänsä, lapsen voi vallan mainiosti kasvattaa kasvisruokavalioon.

190910_libero_CF4_847_Mobile

Makuannokset harjoittavat aivoja

Ole valmiina kameran kanssa ottamaan kuva, kun lapsi saa ensimmäistä kertaa maistaa ruokaa, vaikka vain hitusen verran! Tulet luultavasti näkemään ihan uudenlaisia ilmeitä. Lapsi on tähän mennessä syönyt vain makeaa äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta, mutta nyt alkaa uusi vaihe lapsen elämässä.

190911_libero_CF6_065_Mobile

Herkullinen jälkiruoka

Jälkiruoka on hyväksi lapselle - kunhan se on terveellistä. Hedelmät ja marjat ovat hyviä jälkiruokia, mutta vältä suklaavanukasta ja jäätelöä. Pikkulapsille ei myöskään saa antaa suolaista naposteltavaa kuten perunalastuja.

190910_libero_ug4_633_mobile

Vauvan ensimmäisten hampaiden puhkeaminen ja hoito

Mistä tietää, että vauvalle on tulossa hampaita? Milloin ensimmäiset hampaat ylipäätään puhkeavat? Tässä artikkelissa kerromme kaiken lasten hampaista, niiden puhkeamisesta ja siitä, miksi myös pienten maitohampaiden harjaaminen on tärkeää.

Libero_Recruitment_2021_15_mom-breastfeeding_Mobile

Maitotiehyttukos

Tuntuvatko rinnat hieman pahkuraisilta, kun alkaa olla aika imettää? Rintojen arkuus ja kuumotus ennen imetyksen alkua on yleistä varsinkin ensimmäisten kuukausien aikana. Joskus niistä voi kuitenkin kehittyä kivulias tiehyttukos tai jopa rintatulehdus, joka voi aiheuttaa kuumetta. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä maitotiehyttukoksen välttämiseen – ja hoitoon, mikäli se on jo ehtinyt kehittyä.

09_bad_0106_mobile

Vauvan kylvettäminen

Kylpy jakaa vauvojen mielipiteitä. Osasta se on parasta ikinä, osa ei ymmärrä viehätystä lainkaan. Oman vauvasi suhtautuminen veteen ja kylpemiseen tulee varmasti pian hyvinkin selväksi.

_i2a2391_mobile

Haavaiset ja aristavat rinnanpäät

Sanotaan se suoraan: rinnanpäihin voi sattua ensimmäisinä imetyspäivinä vietävästi. Ajan mittaan tilanne kuitenkin helpottuu, ja kipu häviää, kun vauva oppii hyvän imuotteen ja rinnanpäät tottuvat. Sitä odotellessa voit lukea tästä artikkelista, miten lievittää imetykseen liittyvää kipua.

10_Bad_0259_Mobile

Vauvan karsta

Jos vauvan hiushaituvien tai -pehkon sekaan kertyy vaaleankellertäviä tai tummia hiutaleita, kyseessä on todennäköisesti päänahan karsta. Vauvan karsta on täysin vaaratonta, mutta vanhemman on ehkä vaikea vastustaa sen poistamista.

190910_libero_image_069-final_Mobile

Vauvan kantoreppu ja kantoliina

Kantoreppu tai liina voi olla loistava apuväline vauva-ajan ensimmäisinä kuukausina. Lapsi saa olla lähellä sinua ja kuunnella rauhoittavia sydämenlyöntejäsi, ja sinun kätesi jäävät vapaiksi muuhun.

Libero_Brand-launch_Newborn-diaper_Mobile

Kaikki mitä haluat tietää vastasyntyneestä

Varovasti käsiteltävä, hieman ryppyinen ja pakahduttavan suloinen. Mutta miksi vauva on pörröinen, ja näkeekö hän alussa mitään? Seuraavassa kerrotaan lanugosta eli untuvakarvasta, hikasta, keltaisuudesta, vauvan näkökyvystä ja vastasyntyneen muista jännittävistä ominaisuuksista.

Libero_Recruitment_2021_32_mom-with-baby-in-diaper_Mobile

Kiintymyssuhdeteoria ja lapsen turvallisuuden tunne

Kiintymyssuhteella tarkoitetaan pienen lapsen ja häntä hoitavan henkilön välille rakentuvaa tunnesidettä. Lapsi tarvitsee selviytyäkseen hoivaa, suojaa ja turvaa, joten hän kiintyy eli niin sanotusti kiinnittyy johonkuhun, joka voi tarjota niitä hänelle. Useimmiten kiintymys kehittyy lapsen ja vanhemman välille täysin automaattisesti.

Libero_Recruitment_2021_9_baby-sleeping-on-dads-chest-_Mobile

Lastentaudit

RS-virus, vauvarokko eli kolmen päivän kuume, enterorokko ja kihomadot – pienen lapsen vanhemman sanavarasto laajenee nopeasti! Useimmat lastentaudit eivät ole vaarallisia, mutta on hyvä tuntea oireet ja tietää, mitä lapsen sairastuessa kannattaa ottaa huomioon.

190910_libero_cf4_734_mobile

Lasten ruokasuositukset – 20 hyvää neuvoa

Etenkin alle yksivuotiaiden ruokavalio herättää paljon mielipiteitä, ja siihen liittyy paljon uskomuksia. Joskus myös lasten ruokasuositukset muuttuvat, joten niistä voi olla vaikea pysyä kärryillä. Saako vauvalle antaa hunajaa tai taaperolle pinaattia? Entä miten on kananmunien ja pähkinöiden laita? Poimimme alle 20 asiaa, jotka ravitsemussuosituksista ja vauvalta kielletyistä ruoka-aineista on hyvä tietää.