close

Vanhempien ja lapsen välinen yhteispeli

Voi olla hankala pala molemmille, jos pienelle lapselle kelpaa vain toinen vanhemmista. Silloin toinen vanhemmista ei ehdi levätä, kun pitää koko ajan olla saatavilla, ja toinen torjutaan.

Lapsesta ja lapsen tarpeista lähteminen on hyvä perusta, kun kehitetään yhdessä vanhemmuutta.
Molemmilla vanhemmilla on samat mahdollisuudet sitoutua lapseen eikä lapselle ole väliä, kumpi vanhemmista on se läheisin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vauvan on alussa sitouduttava yhteen henkilöön, ja tämä henkilö on lapselle tärkein ensimmäisten elinvuosien aikana. Se, kumpi vanhemmista on lapselle tärkein, voi muuttua useaan kertaan lapsen kasvaessa.

Lue myös artikkeli kantorepusta ja kantoliinasta.

Vastasyntyneen ja vanhempien välistä yhteispeliä toteutetaan monella tavalla:
• Iho ihoa vasten
• Fyysisen kosketuksen kautta
• Katsekontaktin kautta
• Äänien kuten puheen ja laulun kautta
• Imettäessä tai pulloruokinnan aikana
• Vaipanvaihdossa
• Nukkumaanmenon aikana
• Pieninä hetkinä pitkin päivää

Äiti on yleensä alussa tärkein
Äiti on yleensä alussa vauvan tärkein suhde, varsinkin jos äiti imettää. Ehkäpä toinen vanhemmista saa vähän aikaa pysyä kakkossijalla vauvan suosikkilistalla. Tätä ei saa ottaa henkilökohtaisesti, vaan pitää ajatella lapsen tarpeita. On tärkeä olla tukemassa toista vanhempaa, jolla harvoin on mahdollisuus lepoon. Isänä tai puolisona voit olla lapselle turvallinen syli imetyksen jälkeen, ja kun on aika rauhoittaa tai röyhtäyttää lasta, vaihtaa vaippa, lohduttaa tai käyttää lasta ulkona. Useimmat vanhemmat voivat hyvin, kun saavat joskus seurustella kahden kesken lapsensa kanssa. Teillä molemmilla on tarve löytää oma roolinne vanhempina ja on tärkeää, että luotte molemmat ihan oman suhteenne yhteiseen lapseenne.

Jos olette molemmat uupuneita elämänmuutoksen ja häiriintyneen yöunen takia, teidän on autettava ja tuettava toisianne. Molemmilla on varmaan tarve saada muutama tunti häiriintymätöntä unta ja nukkua vaikka päiväunet. Pyrkikää alkuaikoina vuorottelemaan kaikessa silloin kun kaikki on uutta, eikä teillä vielä ole kiinteitä rutiineja. Auttamalla toisianne saatte yhteistä aikaa vaikka pieneen juttutuokioon sohvalla, kun lapsi on nukahtanut. On tärkeää, että muistatte pitää huolta toisistannekin.

Antakaa toisillenne mahdollisuus levätä ja oppia tuntemaan lapsi
Oletko sinä lapsen suosikkivanhempi? Onko sinun vaikea olla neuvomatta, kun puolisosi vaihtaa vaippaa tai viettää laatuaikaa lapsen kanssa? Vedä syvään henkeä ja astu askel taaksepäin. Puolisollasi ei ehkä vaikuta olevan mitään sitä vastaan, että otat ohjat ja vastuun lapsesta. Mutta itse asiassa monet tuntevat jäävänsä vähän ulkopuolelle, ja etteivät he oikein kelpaa. Vaikka tunnet lapsen paremmin alkuajan jälkeen, on tärkeä, että lapsi oppii tuntemaan toisenkin vanhempansa ja oppii luottamaan tähän. Kun kaikki toimii, saat mahdollisuuden levätä ja huolehtia vähän aikaa itsestäsi.

Lapsen kohtaaminen lapsen tarpeet huomioon ottaen
Oletko sinä vanhempana kakkosena lapsen suosikkilistalla? Sinunkin aikasi koittaa, kunhan lapsi on tarpeeksi kypsä ottamaan enemmän kontaktia. Tunnustele lapsen tarpeita ja käytä hyväksesi tilaisuutta kehittää erityistä suhdettanne. Samalla puolisosi saa hyvin ansaittua lepoa ja omaa aikaa, mikä varmastikin koituu koko perheen hyväksi. Itkevää lasta voi lohduttaa monella tavalla.

Vaippoja voi vaihtaa, lasta voi syöttää tai halata ja lapsen kanssa voi leikkiä monella tavalla. Lapsen on tärkeä oppia tuntemaan molemmat vanhempansa. Tasa-arvoinen vanhemmuus merkitsee paljon enemmän, kuin että tehdään samoja asioita, samalla tavalla tai yhtä aikaa. Olette ihmisinä erilaisia ja luotte kumpikin oman suhteenne lapseen. Puhukaa kokemuksistanne ja odotuksistanne, niin opitte ymmärtämään paremmin toisianne ja pääsette lähemmäs toisianne perheenä.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...