close

Arat ja haavaiset rinnanpäät

Rinnanpäihin voi sattua tosi pahasti ensimmäisinä imetyspäivinä. Ajan mittaan imetys helpottuu ja kivut katoavat. Tässä vinkkejä, miten kestät siihen saakka.

Rintasi ovat tottumattomat uuteen tehtäväänsä. Rinnanpäitä aristaa, ja joskus niihin voi muodostua pieniä rakkoja ja haavoja. Voi tehdä tosi kipeää, kun nälkäinen vauva ottaa lujan imuotteen. Ongelmat voivat tulla järkytyksenä - imettäminen ei aina ole niin helppoa. Joskus imetys vaatii sekä aikaa että kärsivällisyyttä.
Eikä asia helpotu siitä, että muut neuvovat rentoutumaan. Kuka voi pysyä rentona silloin, kun joku haukkaa rinnasta kiinni?

Imetysasento ja imutekniikka

Kipu johtuu usein siitä, ettei lapsi saa suullaan kunnollista otetta rinnasta, tai ettei lapsi ole oikeassa asennossa. Arkuus katoaa nopeammin, jos lapsi oppii oikean imutekniikan ja asennon. Lapsen suun on oltava täysin auki, alahuuli alas käännettynä ja lapsella on saatava reilu ote rinnanpäästä. Jos tarvitset apua, pyydä terveydenhoitajaa tai neuvolan hoitajaa tarkistamaan, miten panet lapsen rinnalle.

Lue artikkeli Hyvä alku imetykselle ja katso myös imetysvideomme

Näin suojelet rinnanpäitä

Yleensä käy eniten kipeää ihan alussa, kun lapsi imee käynnistääkseen maidontulon. Imetys ja maidontuotanto tasaantuvat vasta 2-3 viikon kuluttua, ja joskus se vie vielä kauemmin. Lue kuinka usein ja kuinka kauan imetetään.

  • Laita lämmin kääre rintojen päälle ennen kuin alat imettää, esimerkiksi lämpötyyny tai lämmin vehnätyyny. Lämpö saa maidon valumaan helpommin eikä lapsen tarvitse imeä yhtä lujaa. Myös rintojen hieronta edesauttaa maidon herumista. Hiero ensin rintoja pyörivin liikkein ja sivele sen jälkeen kevyesti rinnanpäätä kohden.
  • Lypsä vähän maitoa rinnoista ennen imetystä, varsinkin jos rinnat ovat täydet. Tämän ansiota lapsi saa paremman otteen rinnasta ja saa heti maitoa.
  • Älä anna lapsen odottaa liian kauan ennen imetystä. Turhautuneen ja nälkäisen vauvan voi olla vaikea saada kunnon otetta rinnanpäästä.
  • Aloita imetys siitä rinnasta, johon sattuu vähiten. Voit imettää toista rintaa sitten, kun maito nousee rintaan.
  • Näin keskeytät imetyksen kun esimerkiksi haluat vaihtaa rintaa: Auta lasta irrottamaan otteensa rinnasta panemalla varovasti pikkurilli lapsen suunpieleen. Älä koskaan vedä lasta pois rinnalta – se on teille molemmille epämiellyttävää.
  • Voitele aina imetyksen jälkeen rinnanpäät äidinmaidolla ja anna niiden kuivua itsestään.
  • Pukeudu löysään, mukavaan puseroon, ja käytä sen alla tukevia imetysliivejä
  • Pidä rinnat lämpiminä ja kuivina. Älä käytä kosteita imetyssuojia.

Jos rinta tuntuu aralta ja lämpimältä, tai jos saat kuumetta, kyse voi olla maitopahkuroista tai maitotiehyttukoksesta.

Pyydä apua asiantuntijoilta – tai muilta äideiltä

Jos kipu ei katoa, pyydä lisätukea neuvolasta, imetysvastaanotosta, lääkäriltä tai Imetyksen tuki ry:stä.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...