_i2a2391_desktop

Haavaiset ja aristavat rinnanpäät

Sanotaan se suoraan: rinnanpäihin voi sattua ensimmäisinä imetyspäivinä vietävästi. Ajan mittaan tilanne kuitenkin helpottuu, ja kipu häviää, kun vauva oppii hyvän imuotteen ja rinnanpäät tottuvat. Sitä odotellessa voit lukea tästä artikkelista, miten lievittää imetykseen liittyvää kipua.

On vaikeaa – ellei mahdotonta – varautua siihen, miten paljon imettäminen voi aluksi sattua. Kun nälkäinen vauva haukkaa rintaa, voi tuntua, kuin tuhat neulaa pistettäisiin ihoon. Usein todella pahasti aristavat rinnanpäät ja niihin ilmestyvät pienet rakkulat ja haavaumat eivät ainakaan auta asiaa. On yksilöllistä, kuinka kauan kipeistä nänneistä ja rinnanpäistä joutuu kärsimään. Kipein vaihe voi kestää mitä tahansa päivistä viikkoihin, mutta tilanne on pahin ensimmäisinä päivinä. Tällöin vauva imee erityisen kovaa, jotta maidoneritys lähtisi käyntiin.

Kun kipu saa kylmän hien nousemaan pintaan, on tärkeää muistaa, että se menee ohi. Imetyksen ei kuulu sattua pitkään – itse asiassa siitä kehittyy useimmille valtavan ihana tapa viettää aikaa vauvan kanssa, ja rinnan tyhjeneminen tuntuu helpottavalta. Jos arat rinnanpäät vaivaavat pidempään, usein syynä on, ettei vauva saa hyvää imuotetta rinnasta. Juuri imutekniikka onkin tärkeä yrittää saada kerralla kohdalleen, koska se voi aiheuttaa ongelmia pidemmäksi aikaa. Joskus imetyksen yhteydessä voi kehittyä myös muita ikäviä vaivoja: esimerkiksi maitotiehyttukos, joka voi aiheuttaa kipua ja kuumetta, tai sammas eli hiivainfektio, joka voi tarttua rintaan vauvan suusta. Melko ikävä yllätys on myös, jos vauva puree rintaa...

Vinkkejä aristavien rinnanpäiden hoitoon

Kipeiden nännien rauhoittumista odotellessa oloa voi helpottaa eri tavoin.

  • Lämmitä rintoja esimerkiksi lämpötyynyllä tai lämpimällä jyvätyynyllä, ennen kuin alat imettää. Lämpö nimittäin saa maidon herahtamaan rintoihin, eikä vauvan tarvitse imeä niin kovaa.

  • Herumisrefleksiä voi tehostaa hieromalla rintaa käsin.

  • Lypsä hieman maitoa ennen vauvan ottamista rinnalle. Tämä voi auttaa vauvaa saamaan paremman imuotteen.

  • Jos rinnanpäät ovat rikki, voi olla parempi, jos maitoa valuu jo ennen kuin vauva haukkaa rintaa. Haavaumat voivat nimittäin aueta vauvan imiessä voimalla.

  • Imetä usein. Vauvan on helpompi saada hyvä ote rinnanpäästä, kun hänellä ei vielä ole kiljuva nälkä eikä hän ole ehtinyt turhautua.

  • Yritä antaa vauvan imeä toinen rinta tyhjäksi, ennen kuin vaihdat rintaa. Jos joudut lopettamaan tai keskeyttämään imetyksen vaikkapa kovan pissahädän vuoksi, auta vauvaa irrottamaan ote rinnasta viemällä pikkurilli varovasti tämän suupieleen. Älä koskaan vedä lasta poispäin rinnasta – se on epämiellyttävää teille molemmille.

  • Voitele rinnanpäät jokaisen imetyskerran jälkeen rintamaidolla ja anna niiden kuivua itsestään. Älä käytä saippuaa tai kosteusvoidetta. Jos tarvitset hoitovoidetta, kysy apteekista imetysajalle sopivaa, rinnanpään haavaumiin suunniteltua valmistetta.

  • Käytä väljiä ja mukavia puseroita ja tukevia mutta pehmeitä imetysliivejä.

  • Pidä rinnat lämpiminä ja kuivina. Muista esimerkiksi vaihtaa liivinsuojat, kun ne tuntuvat kosteilta.

Jos rinta punoittaa, aristaa tai kuumottaa, kyse voi olla maitotiehyen tukoksesta. Tukokset altistavat rintulehdukselle, joka voi vaatia antibioottihoitoa. Joskus siihen voi liittyä myös kuumetta tai vilunväristyksiä.

Rinnan hiivainfektio

Hiivainfektio voi saada rinnan sekä kutisemaan että särkemään. Nännipiha saattaa turvota ja hilseillä. Usein syynä on vauvan suussa oleva sammas, joka tarttuu imetyksen yhteydessä rintaan. Jos vauvan suussa on sammasta, rinta on hyvä pestä ennen ja jälkeen imetyksen. Jos hiivasieni tarttuu silti, imetysliivit ja tutit on pestävä päivittäin ja liivinsuojat vaihdettava joka imetyskerran jälkeen. On mahdollista, että vauva ja vanhempi on hoidettava samanaikaisesti, jotta sienestä päästään eroon. Kotona voi käyttää suolatonta kivennäisvettä tai puolukkamehua vauvan suun hoitoon, mutta tälle ei ole tieteellistä näyttöä. Tähän ei kuitenkaan saa ryhtyä omin päin, vaan lääkärin on ensin todettava hiivainfektio.

Jos vauva puree rintaa

Joskus vauvalle voi kehittyä ikävä tapa puraista rintaa. Tämä on tietysti erityisen ikävää, jos hänelle on jo puhjennut hampaita, joilla näykätä. Jos pureminen alkaa hampaiden tulon yhteydessä, se voi olla vauvan tapa hangata kutisevia ikeniä. Joskus puremisen syynä voi olla myös uteliaisuus: vauva haluaa seurata katseellaan, mitä ympärillä tapahtuu, joten hän kääntelee päätään rinta suussa. Toisaalta se voi olla myös tapa leikkiä ja katsoa, miten vanhempi reagoi. Vastasyntyneellä puremisen syy on usein huono imuote joka pakottaa vauvan pitämään kiinni ikenillä, ja silloin tarvitaan imetysohjausta. Olipa puremisen taustalla mikä hyvänsä, sen kohteeksi joutuminen on epämiellyttävää. Tässä konsteja, joita voit kokeilla, jos vauva puree imetettäessä:

  • Hakeudu osaavan imetysohjaajan vastaanotolle, jotta puremisen syy selviää.

  • Pidä sormea vauvan leualla ja paina varovasti vastaan tai alaspäin, kun hän yrittää purra. Näin leuan voima ei riitä puraisuun.

  • Jos vauva on jo ehtinyt puraista kiinni, hän irrottaa helpommin otteensa, kun viet pikkurillin hänen suupieleensä. Voit jatkaa imetystä tämän jälkeen, jos vauva vaikuttaa nälkäiseltä. Jos taas pureminen tapahtuu imetyksen loppua kohden, vauva saattaa olla jo kylläinen ja purra vain leikillään.

  • Mikäli vauva puree, koska hän on utelias ja tahtoo seurata, mitä ympärillä tapahtuu, kokeile imettää rauhaisassa huoneessa tai nurkassa. Tällöin ympärillä ei ole liikaa asioita, jotka veisivät huomion pois imetyksestä.

  • Vaikka haluaisit huutaa kivusta, koeta säilyttää sama rauhallinen ilme äläkä työnnä vauvaa pois luotasi. Sano hänelle rauhallisesti ja määrätietoisesti, ettei hän saa purra. Vauva voi tulkita voimakkaamman reaktion leikiksi ja intoutua puremaan yhä uudelleen – tai hän voi pelästyä ja mennä pois tolaltaan.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli