close

Vauvan koliikki

Vauvan koliikki, jota kutsutaan myös kolmen kuukauden koliikiksi, ei oikeastaan ole vaarallinen. Se menee yleensä ohi kolmen tai neljän kuukauden iässä, mutta tuoreille vanhemmille voi olla erittäin raskasta ja väsyttävää joutua ilta toisensa jälkeen tyynnyttämään lohduttomasti itkevää lasta.

Jos vauva saa toistuvia kiihkeitä itkukohtauksia ja liikkuu sillä tavalla, että on aihetta epäillä vatsavaivoja, kyseessä voi olla koliikki.
Lapset voivat saada tällaisia vaivoja kahden viikon iästä lähtien. Koliikki loppuu yleensä kolmen tai neljän kuukauden ikään mennessä. Tämä ei kuitenkaan lohduta silloin, kun lapsella on menossa pahin itkuvaihe.
Yrittäkää kestää! Kokeilkaa eri keinoja vaivojen lievittämiseksi. Katso alla olevat vinkit ja ottakaa mielellään apua vastaan muilta, että saatte joskus levähtää.

Koliikkia, yliväsyneisyyttä vai tavallista huutamista?

Yliväsyneisyyden tai tavallisen vauvaitkun voi helposti sekoittaa koliikkiin. Pienet lapset itkevät melko paljon. Kuuden viikon iässä lapset voivat normaalisti itkeä yhteensä jopa pari tuntia vuorokaudessa. Itku- ja huutoaika lyhenee hitaasti sitä mukaa kun lapsi kasvaa.

Katso myös videomme, jossa on vinkkejä itkevän lapsen lohduttamisesta.

Koliikin yhteydessä lapsi itkee vähintään kolme tuntia päivässä vähintään kolmena iltana viikossa ja vähintään kolmen viikon ajan. Lapsen itkukohtaukset alkavat yleensä myöhään iltapäivällä tai illalla, toistuvan kaavan mukaan.

Muita koliikin merkkejä on se, että lapsi vetää polvet vatsaansa kohti tai jännittää jalkansa suoriksi. Lapsella voi olla ilmaa ja kurinaa vatsassa.

Mistä koliikki johtuu?

Asiantuntijatkaan eivät tiedä, mistä koliikki oikein johtuu. Pitkään on uskottu pikkulasten itkevän, koska heillä on vatsa kipeä, mutta tätä ei ole lähimainkaan pystytty todistamaan. Sitä vastoin on pystytty toteamaan, että koliikkia esiintyy lähes pelkästään länsimaissa. Skandinaviassa koliikkiin sairastuvuus vaihtelee välillä joka viides ‒ joka kymmenes lapsi.
Koliikin esiintyvyyteen ei vaikuta se, imetetäänkö lasta vai saako lapsi äidinmaidonkorviketta.

Joskus itkun syynä voivat olla juuri vatsavaivat. Lapsi voi esimerkiksi olla yliherkkä lehmänmaitoproteiinille. Silloin voi olla avuksi, että imettävä äiti itse lopettaa maitotuotteiden käytön. Jos lapsesi saa äidinmaidonkorviketta, puhu lääkärisi kanssa siitä, onko aihetta kokeilla apteekissa myytävää maidotonta äidinmaidonkorviketta. 

Kaasuja muodostavissa ruoka-aineissa kuten kaalissa, sipulissa ja pavuissa olevat aineet voivat siirtyä äidinmaidon mukana lapselle. Vältä näiden ruoka-aineiden syöntiä niin näet, paraneeko lapsen olo.

Maidoton ruokavalio, hieronta tai lääke

Tässä muutamia vinkkejä siitä, miten voit yrittää lievittää lapsen vaivoja. Jos kokeilet yhtä asiaa kerralla, huomaat mikä tepsii parhaiten.

 • Rauha ja hiljaisuus. Kokeile joksikin aikaa rauhoittaa lapsen elämä – vältä uusia virikkeitä.
 • Kokeile pitää lasta koko ajan lähelläsi – kanna lasta vatsa käsivarttasi vasten, anna lapsen roikkua olkasi yli, istua kantoliinassa tai kantorepussa.
 • Lehmänmaito on yksi mahdollinen koliikin aiheuttaja. Kokeile jättää pois lehmänmaito omasta ruokavaliostasi tai vaihda äidinmaidonkorviketta.
 • Jos imetät ‒ vältä syömästä kaasuja muodostavia ruoka-aineita.
 • Jos imetät – vähennä kofeiinipitoisten juomien kuten kahvin, teen ja Coca-Colan käyttöä.
 • Anna lapsellesi koliikkihierontaa, jota joskus kutsutaan vauvahieronnaksi. Se on hierontaa, josta ei aiheudu haittavaikutuksia ja jota useimmat koliikkilasten vanhemmat kokeilevat, vaihtelevin tuloksin. Katso videomme siitä,miten lasta hierotaan.
 • Koliikkilapsia voi rauhoittaa se, jos heidät kiedotaan tietyllä tavalla. Jos haluatte kokeilla tätä keinoa, pyydä neuvolan hoitajaa näyttämään, miten se tehdään.
 • Maitohappobakteereja sisältävät vatsatipat voivat auttaa koliikkiin. Yleensä kestää viikon tai pari ennen kuin huomaa, auttavatko vatsatipat lasta. Tippoja voi ostaa apteekista ilman reseptiä.
 • Minifom on tippamuodossa annettava lääke ilmavaivoihin. Sekin voidaan ostaa ilman reseptiä mutta sen teho koliikkiin on epävarma.
 • Pidä lapsen vatsa lämpimänä tyynyn, kevyen viltin – tai miksei lämpimän kylvyn avulla.
 • Pane lapsi turvaistuimeen ja käy autoajelulla. Tai pukkaa lasta vaunuissa epätasaisella tiellä, se yleensä rauhoittaa lasta.

Pyydä apua

Koliikki on rasittavaa sekä lapselle että vanhemmille. On tuskallista ja turhauttavaa nähdä lapsensa itkevän tunti toisensa jälkeen pystymättä lohduttamaan. Joskus tuntuu, ettei mikään auta.

Pyydä joskus sukulaisia ja ystäviä lapsenvahdiksi. Nukkukaa vuorotellen ja hakekaa apua neuvolasta. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos tunnet niin suurta voimattomuutta ja ehkä kiukkuakin, että sinun on joskus vaikea käsitellä tunteitasi. Älä koskaan turhautuneena ravistele pientä lasta – se voi johtaa pysyviin vammoihin.

Netissä on foorumeita, joissa koliikkilasten vanhemmat voivat saada tukea ja neuvoja toisiltaan. Ota päivä kerrallaan. Koeta kestää ja muista, ettei koliikki jatku ikuisesti.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...