close

Iho vasten ihoa

Ihokontakti on elintärkeää pikkuvauvoille. Se on upea tapa vahvistaa vauvan immuunisuojaa, saada imetys aloitettua ja vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä sidettä.

Ihokontaktilla on lähes taianomaisia vaikutuksia pieniin lapsiin. On useita syitä, miksi ihokontakti on niin hyvä asia. Nykyään sitä käytetään myös lääketieteellisenä menetelmänä keskosten hoidossa.

Miksi ihokontakti on niin tärkeää?

  • Sen ansiosta vapautuu oksitosiinia, joka on rauhoittava hormoni. Se tekee sekä vauvasta että vanhemmasta rauhallisen ja iloisen, ja vähentää kipuherkkyyttä. Lisäksi se stimuloi kasvua ja parantumista.
  • Kun vauva saa olla vanhempansa kanssa iho vasten ihoa synnytyksen jälkeen, sopeutuminen elämään kohdun ulkopuolella onnistuu paremmin – ja lapsen hengitys ja sydämenlyönnit tasoittuvat. Lisäksi vauva on rauhallisempi, eikä itke niin paljon.
  • Vanhemman ihon bakteerikanta siirtyy lapselle ihokontaktissa, mikä vahvistaa lapsen immuunisuojaa.
  • Jos lapsi saa olla äidin kanssa ihokontaktissa, imetys käynnistyy yleensä helpommin. Juuri ihokontakti sekä äidin ihon ja äidinmaidon tuoksu stimuloivat vauvan imemisrefleksiä.
  • Vauvan on helpompi säädellä verensokeria ja kehon lämpötilaa saadessaan olla iho vasten ihoa.
  • Vanhemman ja lapsen välinen side vahvistuu, kun lapsi saa olla lähellä ja iholla. Tämä koskee sekä synnyttänyttä äitiä että muita läheisiä ihmisiä, kuten toista vanhempaa ja sisaruksia.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...