hud_1200x450_image

Ihokontakti

Vauvalle ihokontaktin merkitys on mittaamattoman suuri. Se on ehdottomasti paras tapa auttaa vastasyntynyttä sopeutumaan uuteen suureen maailmaan kohdun ulkopuolella.

Ihokontaktilla tarkoitetaan vauvan pitämistä vaippasillaan (ja mahdollisesti myssy päässä) paljasta ihoa vasten. Sitä voi tarjota vanhempi tai joku muu läheinen, johon vauva on kiintynyt. Ihokontakti on lähes taianomaisen tehokasta, ja siitä on vauvalle monenlaista hyötyä. Nykyisin sitä käytetään jopa ennenaikaisesti syntyneiden lasten lääketieteellisenä hoitona. Koko maailman mittakaavassa se on myös tehokkain keino ehkäistä imeväiskuolleisuutta. Maailman terveysjärjestö WHO:n koordinoimassa tutkimuksessa havaittiin, että ihokontaktin hyödyntäminen vähensi hyvin pienipainoisina syntyneiden vauvojen kuolleisuutta matalan tulotason ja keskitulotason maissa peräti 25 prosentilla.

Ihokontaktin hyödyt

Ihokontaktilla on valtavasti positiivisia vaikutuksia silloinkin, kun kyse ei ole elämästä ja kuolemasta. Siitä hyötyvät vauvan lisäksi myös vanhemmat, ja nykyään sairaaloissa on käytäntönä antaa vastasyntynyt heti ihokontaktiin. Jos synnyttänyt äiti ei jaksa pidellä vauvaa tai hän tarvitsee välittömästi hoitoa, vauva annetaan toisen vanhemman (tai muun tukihenkilön) syliin. Syynä tähän ovat ihokontaktin hyödyt, joiden kirjo on laaja:

  • Synnytyksen jälkeinen ihokontakti helpottaa vastasyntyneen sopeutumista elämään kohdun ulkopuolella ja saa hänen hengityksensä ja sykkeensä tasaantumaan.

  • Ihokontakti vapauttaa oksitosiinia eli rauhoittavaa mielihyvähormonia. Tämä rauhoittaa sekä vauvaa että vanhempaa ja parantaa mielialaa. Kokeile siis ihokontaktia, jos vauva itkee, hänen on vaikea nukahtaa tai olet itse alakuloinen. Usein se tehoaa erinomaisesti.

  • Ihokontakti edistää lapsen kasvua ja paranemista sekä lievittää kipua.

  • Ihokontakti auttaa vauvaa säätelemään kehon lämpötilaa, ja sitä käytetään muun muassa ennenaikaisesti syntyneiden lasten lääketieteellisenä hoitona.

  • Vanhemman ihon bakteerikanta siirtyy ihokontaktissa vauvaan ja vahvistaa tämän vastustuskykyä.

  • Yleensä imetys lähtee helpommin käyntiin, kun vauva saa olla ihokontaktissa. Äidin ihon ja rintamaidon tuoksu stimuloi vauvan imemisheijastetta. Lisäksi on helpompi huomata, milloin vauva hamuaa rintaa, kun häntä pitää lähellä. Vauvan vaisto on uskomattoman vahva. Kun vastasyntynyt asetetaan synnyttäneen äidin vatsalle, tämä osaa usein hakeutua rinnalle aivan itse.

  • Ihokontakti on kerrassaan ihanaa! Jos siihen ei syystä tai toisesta ole ollut mahdollisuutta heti synnytyksen jälkeen, mitään ei ole menetetty. Ihokontaktia voi tarjota vauvalle heti, kun tämän saa taas lähelle. Vauva ei todellakaan kyllästy siihen aivan helpolla!

Kuinka usein tarjota ihokontaktia ja kuinka kauan jatkaa sitä?

Vauvaa voi pitää ihokontaktissa niin paljon ja niin usein kuin itse tahtoo. Imettäminen käy halutessanne kätevästi, kun ruoka on ikään kuin valmiiksi tarjolla. Ihokontaktissa on myös helpompi oppia tunnistamaan vauvan nälkäviestit. Yksi asia täytyy kuitenkin muistaa: vaikka iho ihoa vasten oleminen ja läheisyys tuntuvat ihanan rauhoittavilta, vanhemman on aina pysyttävä hereillä. Vauva saa tietysti nukahtaa rinnalle, kun vanhempi valvoo hänen untaan. Pidä silmällä vauvan kasvoja ja varmista, että hän hengittää vapaasti. Huomioi myös lämpötila ja peittele teidät molemmat tarvittaessa viltillä, jotta ette palele.

Kun ihokontakti tulee tavaksi, se on usein vauvan lempihetki – ja kenties myös aikuisen, johon tämä kiintyy. Ei ole olemassa mitään sääntöä siitä, kuinka pitkään vauvaa voi pitää ihokontaktissa. Sitä voi jatkaa niin kauan kuin molemmat nauttivat siitä.


Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli