190913_libero_image_090_Desktop

Vauvojen ja pienten lasten leikit

Pikkulapset eivät leiki pelkästään huvin vuoksi, vaan leikki on elintärkeä osa heidän kehitystään. Vauvalle pelkkä maailmaan tutustuminen silmät suurina voi käydä leikistä.

Voi kuulostaa liioitellulta sanoa, että leikki on lapselle elintärkeää. Lapsi kuitenkin oppii tuntemaan itsensä ja maailman suurilta osin leikin kautta. Vauvalle leikki ja vuorovaikutus vanhemman kanssa ovat kaikkein tärkeimpiä asioita. Vaikka vanhempi olisi omasta mielestään maailman tylsin tyyppi, vauva on aina hänen suurin faninsa. Yhdessäolo vanhemman kanssa on itsessään virikkeistä vauvalle. Kurkistusleikki rakkaiden kasvojen kanssa, vatsallaan olo tai omien varpaiden löytäminen kymmenettä kertaa on kehittävää tekemistä kaikille vauvoille. Lapsen kasvaessa myös vapaan leikin – itsekseen tai leikkitoverien kanssa – tarve lisääntyy. Silti lapsen ja vanhemman vuorovaikutus toimii edelleen kaikkein parhaana virikkeenä ensimmäisten elinvuosien aikana. Vanhemman ei siis pidä potea huonoa omaatuntoa siitä, ettei lapsi saisi tarpeeksi virikkeitä. Tämä ei nimittäin pidä paikkaansa, vaan usein asia voi olla jopa päinvastoin.

Mitä vauva leikistä saa?

  • Leikki vahvistaa itseluottamusta.
  • Leikki rakentaa lapsen kiintymyssuhdetta ja kontaktia vanhempaan.
  • Leikki rentouttaa ja vähentää stressiä.
  • Leikki kehittää sosiaalisia taitoja.
  • Leikki edistää kielen kehitystä.
  • Leikki stimuloi luovuutta ja mielikuvitusta.
  • Leikki kehittää sekä lapsen motorisia perustaitoja että monimutkaisempia motorisia taitoja.
  • Leikki auttaa lasta ilmaisemaan ja ymmärtämään tunteitaan, kuten iloa, kiukkua ja pelkoa, sekä huomaamaan, miten nämä tunteet vaikuttavat toisiin.
  • Mikä tärkeintä: leikki on ihanaa ja lapsi nauttii siitä!

Tekemistä vauvan kanssa – 11 vinkkiä

Hyvin pienenkin lapsen kanssa voi leikkiä. Usein lapset ovat eteviä ilmaisemaan tarpeitaan, mieltymyksiään ja pelkojaan. Kokeilemalla erilaisia leikkejä vauvan kanssa opit, mikä sopii juuri sinulle ja omalle lapsellesi. Tehkää siis yhteinen löytöretki leikin mahtavaan ja hurjan tärkeään maailmaan!

  • Ilmeiden ja liikkeiden matkiminen
    Vauvat oppivat jo muutaman viikon iässä matkimaan kasvojen ilmeitä. Kokeile esimerkiksi näyttää vauvallesi kieltä yhä uudelleen ja seuraa, tekeekö hän lopulta perässä. Pienelle lapselle tämä on jännä leikki, joka vahvistaa samalla teidän välistänne vuorovaikutusta ja sidettä sekä harjoittaa lapsen tunnistamiskykyä.
     
  • Pehmeiden materiaalien tutkiskelu
    Ota esille erilaisia pehmeitä materiaaleja, joita on mukava kosketella. Aseta vauva selälleen turvalliseen paikkaan ja sivele hänen paljasta pikku vatsaansa varovasti pehmeällä materiaalilla. Anna vauvan itse tutkia ja tunnustella materiaalia käsillään, katsella sitä ja ehkäpä imeskelläkin, jos se on täysin turvallista.
     
  • Tanssi
    Monista on mukava tanssia musiikin tahtiin. Pikkuvauvakin pääsee nauttimaan siitä vanhemman sylissä. Muista vain tanssiessasi suojata ja tukea vauvan haurasta niskaa ja päätä. Voit myös asettua selinmakuulle, pitää vauvaa vatsasi päällä ja keinua varovasti musiikin tahtiin.
     
  • Mistä ääni tulee?
    Vauva tutustuu maailmaan myös kuulon avulla. Voit kokeilla helistää jotakin esinettä ja antaa vauvan kääntää katseensa äänen suuntaan. Kehu häntä, kun hän osaa katsoa oikeaan suuntaan.
     
  • Hauskat ja jännittävät äänet
    Kokeile rapistella paperia, viheltää, heiluttaa helistintä tai rummuttaa jotakin onttoa. Tarkkaile, pitääkö vauva uusista ja jännittävistä äänistä. Voit kokeilla myös hieman tutumpia ääniä: tee suullasi vaikkapa pusuääniä, pieruääniä tai muita ääniä. Kokeilemalla näet, onko vauva erityisen ihastunut johonkin ääneen – ehkä saat palkinnoksi pienen hymyn tai kuplivan naurun.
     
  • Kukkuu – kurkistusleikki
    Tämä leikki on lasten ikisuosikki! Ota katsekontakti vauvaan ja piiloudu sitten hetkeksi vaikkapa peittämällä kasvot käsillä tai kyykistymällä jonkin esineen taakse. Kurkista sitten vauvaa ja sano samalla ”kukkuu” iloisella ja rauhallisella äänellä.
     
  • Tarttuminen ja pudottaminen
    Myös motoristen taitojen harjoittaminen voi olla leikkiä. Anna vauvalle jotakin mistä tarttua kiinni. Kun hän päästää irti, nosta esine ja anna se takaisin. Jonkin ajan kuluttua vauva ymmärtää, mitä tehdä, ja tästä tulee hauska yhteinen leikki, jota voi toistaa moneen kertaan.
     
  • Laulu
    Musiikki ilahduttaa lähes kaikkia lapsia, joten laula vauvalle tai soita hänelle lastenlauluja, ellet itse halua laulaa. Voi olla jännittävää selvittää, millaisesta musiikista lapsi pitää. Hänen musiikkimakunsa voi olla sama kuin sinulla – tai täysin erilainen.
     
  • Kehontuntemusta ja puheen kehitystä edistävä leikki
    Ota vauva syliisi, osoita eri ruumiinosia ja kerro, mikä niiden nimi on. Osoita ensin vauvan nenää ja sitten omaasi. Tartu seuraavaksi vauvan käteen ja osoita sillä ensin omaa nenääsi ja sitten vauvan nenää.
     
  • Tuoksuleikki
    Anna vauvan tutustua asioihin hajuaistinsa avulla. Pidä vauvaa polvellasi ja anna hänen haistella erilaisia luonnontuoksuja, kuten mausteita ja hedelmiä. Seuraa vauvan reaktioita: jos hän nyrpistää nenäänsä, haju voi tuntua liian voimakkaalta. Toisaalta sekin voi sopivassa määrin olla jännittävä kokemus!
     
  • Väreihin tutustuminen
    Vastasyntyneen näkö kehittyy nopeasti ensimmäisten elinkuukausien aikana. Vauvasta voi olla hauskaa harjoittaa näköään katselemalla selkeitä kuvioita, värikontrasteja ja voimakkaita värejä kuten keltaista, punaista ja sinistä. Tulosta Liberon värikkäät ja vahvoja kontrasteja sisältävät pikku kortit, mieluiten paksulle paperille. Leikkaa kortit irti ja näytä niitä vauvalle: vie kortti vauvan kasvojen eteen ja heiluta sitä hieman, jotta hänen harhaileva katseensa kohdistuu korttiin.

Tulosta kortit tästä.

Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua