Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Ensimmäiset päivät vauvan kanssa

Kotona taas, ja pieni nyytti sylissä. Paljon onnea ja tervetuloa kotiin! Alkuaikana monetkaan asiat eivät ole aivan kuten olette odottaneet, mutta kyllä te pian totutte.

Monet ensivanhemmat ovat tehneet saman huomion: on ihan epätodellinen olo, kun on lähdössä synnytyssairaalasta kotiin vauvan kanssa. Tuntuu uskomattomalta, että pienen nyytin saa ottaa mukaansa kotiin. Alkuaika vauvan kanssa on varsinaista opettelua. Miten se vaipanvaihto oikein menikään, miten navantynkää ja lapsen kuivaa ihoa hoidetaan? Entä ensimmäinen kylpy tai lapsen uni? Puhumattakaan kaikesta imetykseen liittyvästä. Kestää aikansa ennen kuin sinä tai te tunnette, että arjen rutiinit ovat loksahtaneet paikoilleen niin kuin pitääkin. 

Onnenhuuma, itkukohtaukset – tai vähän kumpaakin
Ei ole varmaa, että tunnet heti synnytyksen jälkeen mitään onnenhuumaa. Ei ehkä edes ensimmäisinä päivinä. On tavallista, että tuore äiti tuntee itsensä hyvin väsyneeksi, alapää on kipeä ja hän on huolissaan siitä, miten wc-käynti onnistuu synnytyksen jälkeen, ja on yleensäkin vähän ymmällään (miten niin pieni ihminen voi viedä niin paljon aikaa?). Hormonimuutokset voivat saada sinut tuntemaan itsesi alavireiseksi tai itkemään ilman syytä. Tämä ei ole mitenkään kummallista eikä epätavallista. 

Vie myös oma aikansa ennen kuin sinä ja lapsi totutte toisiinne. Sama koskee mahdollista puolisoa – hänkin on onnellinen, väsynyt, ymmällään, mutta ei ehkä fyysisesti yhtä lopussa. Jos vauvalla on kotona isoveli tai isosisko, on tärkeä ottaa tämäkin mukaan prosessiin, niin että sisaruskateuden voi kääntää ylpeydeksi. 

Unohda kaikki pakotteet!
Sinun tai teidän tulee käyttää ensimmäiset päivät ja viikot totutteluun ja jonkinlaisen järjestyksen luomiseen elämässä tämän suuren elämänmuutoksen jälkeen. Erityisen tärkeää on nauttia perheenä olosta.
Riippuu ihan perheestä, kauanko arkeen tottuminen vie.

Pyri unohtamaan kaikki pakotteet. On tärkeää, että opitte tuntemaan toisenne, sinä ja vastasyntynyt. Lepää silloin kun lapsesi nukkuu. Pane välillä puhelin pois päältä. Rajoita vieraiden määrää. Lapsi on ihan yhtä söpö muutaman viikon päästä, ja silloin olette jo ehtineet tutustua toisiinne paremmin.

Anna puolisosi hoitaa suurimman osan arkiaskareista. On erittäin hyvä syy, miksi sinun ei kannata käydä vauvan kanssa paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. RS-viruksen aiheuttamat infektiot ovat erityisen tavallisia talvisin, ja ne voivat aiheuttaa vauvoilla vaikeita oireita. RS-virus tarttuu helposti muun muassa aivastusten ja suoran kontaktin kautta.
Nojaa vain taaksepäin ja yritä nauttia hetkestä mahdollisimman paljon.

Rauha ja rutiinit ovat tärkeitä
Kuiva vaippa, lämmin olo ja äidin tai isän läheisyys on vauvoille tärkeintä. Vauvat nukkuvat suurimman osan aikaa. Mutta se, että sinä ja muut ihmiset vauvan läheisyydessä pidätte lasta hyvänä ja puhutte lapselle, kuuluu lapsen elämän kohokohtiin. Pieniä lapsia ei kerta kaikkiaan voi hemmotella pilalle liialla läheisyydellä ja rakkaudella. Tutut tavarat ja samoina toistuvat arjen rutiinit, hetken hieronta tai tuttu kehtolaulu luo turvallisuutta lapsen arkeen. 

Anna lapselle paljon fyysistä läheisyyttä. Kanna lasta lähellä kehoasi ja yhä korkeammalla sitä mukaa kun lapsen niska vahvistuu, niin lapsi voi lopulta katsella maailmaa sinun olkapääsi ylitse.

Lue myös artikkelimme Vastasyntynyt päästä varpaisiin ja lue neuvolakäynneistä ja lapsen rokotuksista.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...