Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

Raskauskalenteri

Raskaus viikko viikolta

Viikko 1

Äiti

Viimeisten kuukautistesi ensimmäinen päivä

Voi kuulostaa hieman oudolta, mutta vaikka sinulla on kuukautiset, olet ensimmäistä viikkoa raskaana. Sen vuoksi lapsen maailmaantulopäivän laskemiseen käytetään viimeisten kuukautistesi ensimmäistä päivää.


Viikko 2

Lapsesi

Vatsa...

Toiveena ilmassa

Äiti

Heti munasolun irtoamisen jälkeen

Alkuperäisestä kahdesta miljoonasta munasolusta on jäljellä enää noin 40 000, kun tyttö tulee murrosikään. Ja niistä vain 400, yleensä yksi kuukaudessa, kypsyy.  Juuri ennen munasolun irtoamista munasarjoissa on suuri määrä munasoluja kypsymässä, ja pian kypsin munarakkula hajoaa ja munasolu matkaa munanjohtimeen. Siittiösolulta kestää 30 minuutista 48 tuntiin saavuttaa munasolu. Seuraavien kahden päivän aikana voit tulla raskaaksi.


Viikko 3

Lapsesi

Nyt se on alkanut. Siittiösolu on saavuttanut munasolun

Hetkellä, jolloin siittiösolu tunkeutui munasoluun, määräytyi, odotatko poikaa vai tyttöä. Kun hedelmöittymisestä on kulunut 12 tuntia, soluja on kaksi. Siitä 12 tunnin kuluttua niitä on neljä. Määrä kaksinkertaistuu aina 12 tunnin välein. Ensimmäisen viikon lopussa, raskauden kuudentena tai seitsemäntenä päivänä, rykelmä nuppineulan pään kokoisia soluja saapuu kohtuun ja kiinnittyy kohdun seinämään. Yleensä rykelmä kiinnittyy kohdun yläosaan, jota pidetään parhaana kohtana. Elimistö lähettää aivolisäkkeeseen kemiallisia viestejä siitä, että olet raskaana ja että munasolujen irtoamiskierto voidaan lopettaa toistaiseksi – kuukautiset jäävät silloin pois.

Äiti

Raskaana vai ei?

Osa naisista sanoo tienneensä, että oli raskaana, heti siitä hetkestä lähtien, kun siittiösolu saavutti munasolun. Jos et kehossasi näyteltävästä draamasta huolimatta aavista kuitenkaan mitään, ennen kuin näet positiivisen raskaustestin, olet kuten useimmat muut. Ensimmäisen raskauskolmanneksen voimakkaat hormonimuutokset, jotka muuttavat käyttäytymistä ja herättävät uusia tunteita, alkavat vasta kolmesta viiteen päivää hedelmöittymisestä. Raskaudesta voivat kieliä myös seuraavat merkit: metallin maku suussa, lisääntynyt janoisuus, pahoinvointi, väsymys, rintojen muutokset ja arkuus ym. Jos olet yrittänyt tulla raskaaksi, kestää vielä yhden hermostuttavan viikon, ennen kuin raskaustesti voi vahvistaa asian. Jos et ole yrittänyt... kyllä vain, sormesi syyhyävät silti samasta syystä.


Viikko 4

Lapsesi

Sisällä kohdussa

Solut eivät ole enää vain soluja. Nyt (ja raskausviikolle 10 saakka) puhutaan alkiosta. Me kuitenkin puhumme lapsesta. Lapsi on nyt sikiökalvon sisällä ja kiinnittyneenä kohdun limakalvoon. Näin solut saavat verenkierron mukana ravinteita vähitellen muodostuvasta istukasta (placenta). Lapsi on pikkiriikkinen (0,5 mm), mutta ensimmäiset hermosolut alkavat jo muodostua.  Elimistön perusrakenteesta voidaan jo erottaa ääriviivat, joista tulee myöhemmin ruoansulatusjärjestelmä, verisuonet ja keuhkot.

Äiti

Ensimmäinen raskauskolmannes

Noin 500 miljoonasta siittiösolusta liki 50 000 selviytyi munanjohtimien läpi aina munasoluun saakka. Nopein ja voimakkain siittiösolu voitti kilpajuoksun – ja sinä tulit raskaaksi. Onneksi olkoon! Olet ehkä epävarma. Olenko todella raskaana? Sitä voi olla vaikea uskoa erityisesti silloin, jos vointisi on ennallaan...  Toisaalta positiivinen raskaustesti muuttaa kaiken. Uusia ajatuksia tulee mieleen: Mitä se merkitsee minulle ja meille? Mikä merkitys tällä on minun elämälleni ja meidän elämällemme? Ei syytä paniikkiin. Kaikki ratkeaa ajan myötä. Sinulla on 40 viikkoa aikaa tottua ajatukseen, suunnitella ja valmistautua. Suhtaudu asiaan näin: Tervetuloa elämäsi upeimmalle matkalle.


Viikko 5

Lapsesi

Alku sydämelle

Katso, lapsi on vain neljän millimetrin mittainen, mutta kehon ääriviivat ja pää erottuvat jo silti. Tällä viikolla pienestä rasvamöykystä alkaa muodostua lapsen sydän.  Noin 22–23 päivää hedelmöittymisestä lapsen sydän alkaa lyödä. Sydämenlyönnit kuuluvat ultraäänitutkimuksessa tällä viikolla. Sydämen ja verenkiertojärjestelmän lisäksi myös keskushermosto (aivot ja selkäydin), lihakset ja luusto alkavat muovautua. Aivot jakaantuvat kahteen puoliskoon ja selkärangan nikamien väliin kasvaa selkäytimestä hermokimppu, joka haarautuu koko kehoon. Lapsen kiinnittymiskohta kohtuun on aluksi ohut. Lapsen kasvaessa kohta paisuu sisältä ulospäin kuin puhallettava saippuakupla ja muuttuu soikeaksi. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Hormoneja jo riittävästi

Tuotat jo nyt hormoneja niin paljon, että ne riittävät koko raskauden ajaksi. Nämä hormonit, jokaisen raskauden kruunaamattomat sankarittaret, vaikuttavat sinuun eri tavoin.   Väsymyksen ja pahoinvoinnin lisäksi voit tuntea itsesi täyteen puhalletuksi, rintasi voivat aristaa, voit saada erikoisia mielihaluja ruoan suhteen ja kärsiä jatkuvasta virtsaamistarpeesta. Nämä ovat fyysisiä vaikutuksia. Sen lisäksi mielialasi voi vaihdella riehakkaasta herkkään ja iloisesta huolestuneeseen tai hulluttelevaan. Se on täysin normaalia. Tämän lauseen saat kuulla monta kertaa tästä eteenpäin, samoin kuin: ota rauhallisesti, se on väliaikaista, se menee ohi. Nyt on aika ryhtyä miettimään elämäntapamuutoksia, sillä pieni lapsi sisälläsi on herkkä. Vältä stressiä, syö terveellisemmin, juo vähemmän kahvia, älä nauti alkoholia, lisää kalansyöntiä ja lepää enemmän. Sisälläsi kasvaa uusi pieni ihminen!


Viikko 6

Lapsesi

100 000 hermosolua minuutissa

Viikon aikana lapsen koko kolminkertaistuu. Pää näkyy nyt aiempaa selvemmin ja aivot kasvavat nopeasti ja täyttävät kasvavan pään. Joka minuutti muodostuu noin 100 000 hermosolua. Myös silmien alku ja korvien ääriviivat erottuvat, samoin pullistuma, josta tulee myöhemmin suu, ja ehkä nenän alku. Kehitys on voimakasta. Ruoansulatus- ja hengityselimet kehittyvät jatkuvasti. Kuva: Karoline Lenhult

Äiti

Tunnetko itsesi väsyneeksi?

Varaudu siihen, että sinua väsyttää. Se on merkki siitä, että aineenvaihduntasi mukautuu raskauteen. Lisäksi raskaudelle tärkeiden estrogeenin ja keltarauhashormonin tuotanto on alkanut lisääntyä. Erityisesti keltarauhashormoni eli progesteroni voi saada sinut tuntemaan itsesi hieman uneliaaksi. Väsymyksen tunteelle ei yleensä kannata tehdä mitään. Nuku vain hieman tavallista enemmän. Lohduttaudu ajatuksella, että tila on väliaikainen. Oikaise silloin tällöin sohvalle ja yritä levätä. Se menee pian ohi, joten älä turhaan moiti itseäsi. Pysy rauhallisena.


Viikko 7

Lapsesi

Aivot kytkeytyvät

Lapsi kasvaa huimaa vauhtia tällä viikolla, peräti millimetrin päivässä! Näiden seitsemän päivän aikana lapsen pituus yli kaksinkertaistuu. Pieni sydän lyö ja pumppaa verta kaikkiin kudoksiin. Soluissa, joista kehittyy aivot, toiminta on jo kiivasta. Kehittymässä olevien aivojen eri lohkot alkavat erikoistua tehtäviinsä. Lapsen aivot muuttuvat jatkuvasti monimutkaisimmiksi, ja niissä on jo toimintaa. Hermosolujen välille syntyy koko ajan uusia yhteyksiä. Lapsi voi jo myös liikkua. Lapsen kasvot alkavat muotoutua. Silmät alkavat kehittyä, mykiöt muodostua ja jopa iiriksen värin voi erottaa. Napanuora on täysin kehittynyt (suunnilleen 40 viikon jälkeen se on noin 55 cm pitkä ja yhdestä kahteen senttimetriä paksu). Lapsi saa napanuoran välityksellä happea ja ravinteita, ja jäteaineet poistuvat sen kautta. Suolet kehittyvät napanuorassa, koska lapsen vatsassa ei vielä ole tilaa. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Aamupahoinvointi

Osalle naisista aamupahoinvointi, johon voi liittyä myös oksentelua, on ensimmäinen merkki raskaudesta. Yleensä puhutaan aamupahoinvoinnista, vaikka ei ole epätavallista, että pahoinvointi kestää koko päivän. Et ole ainoa, joka kärsii siitä. Seitsemän naista kymmenestä voi pahoin raskauden alussa. Tämä on kaikesta huolimatta hyvä uutinen, sillä pahoinvoivien ja oksentelevien naisten riski saada keskenmeno on keskimääräistä pienempi. Tämä epämiellyttävä tila perustuu suureksi osaksi valtaviin hormonaalisiin muutoksiin, joita kehossa tapahtuu. Lisäksi hormoneja esiintyy kaikkialla kehossa, koska niiden tuotanto ei ole vielä keskittynyt istukkaan. Hyväksi uutiseksi voitaneen lukea myös se, että jos kärsit pahoinvoinnista, se ilmenee ennen viikkoa 12. Pidä siis peukalot pystyssä, jos voit edelleen hyvin (siis lukuun ottamatta sitä, että tunnet itsesi väsyneeksi, täyteen puhalletuksi etkä tahdo löytää enää vyötäröäsi...!). Joskus pahoinvointi voi varjostaa odotuksen iloa. Älä pode siitä huonoa omatuntoa. Se menee varmasti ohi, kun pahoinvointi asettuu.


Viikko 8

Lapsesi

Sydän muotoutuu

Sydän on nyt oikean muotoinen ja lyö noin 150 kertaa minuutissa eli kaksinkertaisen määrän aikuisen sydämeen nähden. Suuri lyöntitiheys on edellytys lapsen kasvulle ja kehitykselle sekä ravinteiden ja jäteaineiden kuljetukselle.  Sydämen toiminta ja verenkierto ovat pian täysin kehittyneet. Yritä nähdä kasvot, sillä kasvonpiirteet alkavat erottua. Nenänpään voi miltei nähdä! Silmät ovat edelleen kaukana toisistaan. Näyttää siltä, kuin ne olisivat pään sivuilla. Silmäluomet alkavat muodostua. Korvat kehittyvät sekä sisä- että ulkopuolelta. Aistinelimet löytävät vähitellen paikkansa. Voit jo nähdä melanmuotoiset kädet ja aavistaa, mihin sormet kehittyvät. Samoin jalat ja varpaat. Hermosto on nyt yhdistynyt, ranteet ja kyynärpäät taipuvat niin, että lapsi pystyy jo liikkumaan. Vie kuitenkin vielä monta viikkoa, ennen kuin tunnet vauvan liikkeet. Lapsen tärkeimmät sisäelimet ja perustoiminnot ovat nyt paikallaan. Myös aivorunko erottuu.

Äiti

Vaihteleeko mielialasi?

Se on täysin normaalia ja johtuu kehossasi tapahtuvista hormonimuutoksista. Sitä paitsi sinulla on oikeus olla huonolla tuulella, jos tunnet itsesi jatkuvasti väsyneeksi. Siitä ei ole pienintäkään epäilystä. Jos olet tottunut liikkumaan säännöllisesti, jatka liikuntaa myös raskauden aikana.  Kuuntele kuitenkin kehoasi. 8.–12. raskausviikkojen välillä on yleensä sopiva ajankohta käydä neuvolassa. Tapaat siellä terveydenhoitajan. Ota kumppanisi mukaan! Voit kertoa kaikesta ja kysyä kaikkea. Sellaisia kysymyksiä ei olekaan, joita neuvolassa ei olisi kuultu. Ennen raskautta kohtusi oli nyrkin kokoinen. Kuuden raskausviikon jälkeen se on appelsiinin kokoinen. Voit itse asiassa tuntea sen kasvavan. Vatsanpohjassa tai kyljissä voi tuntua kouristuksia tai kipuja, jotka voivat muistuttaa kuukautiskipuja. Niistä ei kannata huolestua. Jos kouristuksia tai supistuksia kuitenkin seuraa verenvuoto, soita äitiysneuvolaan tai sairaalaan..


Viikko 9

Lapsesi

Ruusunnupun kokoinen

Lapsi lähestyy yhä enemmän ihmisen hahmoa ja suoristuu niin, että nyt myös niska näkyy. Lapsi alkaa muistuttaa enemmän pientä ihmistä ja nenässä voi erottaa pikkiriikkiset reiät, joista tulee sieraimet. Pää on lähes puoliksi niin suuri kuin keho, ja lapsi suoristuu lisää. Hermosto ja erityisesti aivosolut kehittyvät ja kypsyvät. Käsivarret ja kädet kasvavat jalkoja ja jalkateriä nopeammin. Lapsi pystyy liikuttamaan kyynärpäitä ja niveliä, koska lihakset ovat alkaneet kehittyä. Lapsen sukupuoli määräytyi jo munasolun ja siittiösolun kohdatessa, ja nyt alkavat kivekset tai munasarjat muodostua.

Äiti

Hormonitaso kohoaa kattoon

Tällä viikolla raskaushormonit (HCG-hormonit) kipuavat ennätystasolle. Onneksi taso kuitenkin laskee pian! Tämä viikko voi ikävä kyllä osoittautua hyvin rankaksi pahoinvointeineen ja mielialan vaihteluineen. Kuumottaako ja huimaako sinua aika ajoin? Se johtuu siitä, että ravinteiden kuljettamiseen istukkaan tarvitaan nyt suuri määrä verta. Sen vuoksi kehosi verimäärä alkaa lisääntyä, ja lisääntyminen jatkuu koko raskausajan. Veriarvosi voivat tästä syystä laskea. Rautapitoisen ravinnon nauttiminen on siten tärkeää. Rautalisää suositellaan viikosta 10 lähtien. Edellä luetelluista asioista johtuen ei siis ole epänormaalia, että tunnet itsesi välillä heikoksi. Yritä syödä terveellisesti, levätä ja juoda runsaasti vettä.


Viikko 10

Lapsesi

Keskenmenon riski pienenee (päivä päivältä)

Hedelmöittymisestä on kulunut 56 päivää. Munuaiset, keuhkot, sukupuolielimet, vatsa, suolet ja muut sisäelimet ovat muodostuneet ja alkaneet tehdä yhteistyötä, mutta ne eivät ole vielä täysin kehittyneitä. Sydän on täysin kehittynyt ja lyö rytmikkäästi. Sydämen ja hermoston toiminnoista suuri osa on nyt täysin valmiita. Lapsi erittää jo hieman virtsaa lapsiveteen. Sormien ja varpaiden välinen iho häviää (nivelten ja kynsien kohdat voi jo aavistaa), ja voit nähdä lapsen olkapäät, käsivarret, lonkat ja polvet. Kilpirauhanen aloittaa hormonituotannon tällä raskausviikolla. Lapsi voi saada hikan ensimmäisen kerran. Lapsen suussa kehittyvät ensimmäisten maitohampaiden aihiot. Makunystyrät ja sisäkorva ovat paikallaan (lapsi ei kuitenkaan kuule vielä). Voidaan sanoa, että luonnos on valmis ja että seuraavat 30 viikkoa kuluvat koko kuvan parantelussa ja kehittämisessä.   Jos voisit koskettaa lastasi, hän pystyisi aistimaan kosketuksesi. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Sisäinen hehku

Lapsi kelluu lapsivedessä, jonka lämpötila on täydellinen. Kaikki elimet ovat paikallaan, ja nyt lapsi vain kehittyy valmiiksi. Eikö ole upeaa? Ja sinä hehkut! Rajulla hormonivuoristoradalla on myönteinenkin vaikutus: sisäinen hehku!  Hormonit vaikuttavat ihoosi. Kasvanut verimäärä saa ihon punertumaan ja näyttämään terveeltä. Osalla naisista on turvonnut olo, housut voivat kiristää ja vatsa toimii hitaammin kuin koskaan, mikä voi aiheuttaa ummetusta ja/tai ilman kertymistä vatsaan. Sen vuoksi on oikein, että edes hehkut sisäisesti. Muista nukkua, syödä ja rentoutua. Se auttaa sinua selviämään tästä ja muista rankoista viikoista.


Viikko 11

Lapsesi

Nyt on ehkä aika käydä ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa.

Nyt kun kaikki on paikallaan, viikolla 11 alkaa nopea kasvu. Lapsen pituus päälaelta kantapäihin kaksinkertaistuu seuraavien kolmen viikon aikana. Lapsen paino 30-kertaistuu 20. raskausviikkoon mennessä. Tämän viikon lopussa sikiön pää ja keho ovat suunnilleen yhtä pitkät. Lapsi pystyy avaamaan suunsa ja kieli on täysin kehittynyt. Maksa vie paljon tilaa vatsaontelossa.  Lapsen kivekset tai munasarjat ovat muodostuneet ja ulkoiset sukuelimet erottuvat. Vauva siirtyy aktiivisempaan vaiheeseen. Tilaa ja lapsivettä on runsaasti, joten vauva voi kellua ja venytellä kunnolla. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Ensimmäinen raskauskolmannes on pian ohi

Lapsi on kokenut suuria muutoksia, kun sinulla on sen sijaan ollut hieman rauhallisempaa. Nyt edessäsi on kymmenen viikon kiivas kasvujakso, aivan kuten lapsellasi. Ensimmäinen raskauskolmannes on päättymässä, ja kohtusi kasvaa samaan tahtiin sikiön kanssa. Se on miltei riittävän suuri täyttämään lantion. Olet kuitenkin vielä siinä vaiheessa, ettei raskautesi näy ulkopuolisille. Se voi olla turhauttavaa! Näet ystävien ja kollegojen tutkivat katseet, mutta he eivät uskalla kysyä. Olet ehkä iloinen, etteivät he kysy! On henkilökohtainen asiasi, kenelle ja milloin haluat kertoa raskaudestasi. Onpa olosi millainen tahansa, älä missään tapauksessa yritä laihduttaa. Painonpudotus ei ole koskaan hyvä ajatus, kun olet raskaana. Kehosi rasvaan on varastoitunut myrkyllisiä aineita, jotka vapautuvat, jos laihdut. Se ei ole hyväksi lapselle. Kiinnitä sen sijaan huomiota siihen, mitä syöt ja miten paljon liikut. Jos tapanasi ei ole liikkua säännöllisesti, voit mahdollisesti aloittaa kävelylenkkien tekemisen. Vai uitko mieluummin? Sitä paitsi poltat nyt kaloreita nopeaan tahtiin – jopa 25 prosenttia nopeammin kuin ennen raskautta. Hyvä neuvo tällä viikolla on juoda runsaasti vettä, jota tarvitset sekä veren että lapsiveden tuotantoon.


Viikko 12

Lapsesi

Nyt lapsella on silmäluomet!

Pää kasvaa edelleen, samoin kuin korvien ja silmien ulkoiset osat. Aivot kokevat hyvin tärkeitä muutoksia tällä jaksolla.  Hampaiden aihiot kehittyvät. Lapsi pystyy nyt nielemään. Suolet alkavat liikkua hitaasti vatsaonteloon sitä mukaa kuin niille tulee enemmän tilaa. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Hei, uudet rinnat!

Tämän viikon lopulla istukka ja lapsi tuottavat enemmän keltarauhashormonia ja estrogeenia kuin sinä itse ja munasarjasi. Olosi voi sen vuoksi kohentua, jos olet ollut aiemmin pahoinvoiva. On ainakin toivoa, että voit paremmin seuraavien raskausviikkojen ajan. Kohtusi täyttää koko lantion ja painautuu nyt vatsaonteloa kohti. Mahdutko edelleen vaatteisiisi? Käytä hakaneulaa, niin saat lisää tilaa housunkaulukseen, tai vaihda leggingseihin. Kun hengität, vedät sisään 40–50 prosenttia normaalia enemmän ilmaa. Rintakehäsi on laajentunut, minkä vuoksi rintaliivisi eivät enää istu kunnolla. Olet saanut uudet rinnat! Ne ovat aivan varmasti kasvaneet, ja nännit ja alue nännien ympärillä ovat hieman tummentuneet. Rinnat voivat lisäksi tuntua aroilta, ja erityisesti nännit ovat herkemmät kuin aikaisemmin.


Viikko 13

Lapsesi

Kaikki on kehittynyt ja erottuu

Riskivaihe on ohi! Lapsen kaikki elimet, luuston osat, hermot ja lihakset ovat nyt muodostuneet, joten tästä eteenpäin on kyse vain siitä, että ne kehittyvät valmiiksi ja alkavat toimia yhdessä. Juuri se kohdussa nyt tapahtuu. Lapsella on täysi työ liikkua ja kehittää lihaksia ja niveliä. Kaikki luurangon osat ovat edelleen rustoa, mutta niistä muodostuu hitaasti luuranko. Rusto kovettuu ja muuttuu luuksi. Vaikka lapsi ei pysty hikoilemaan kohdussa, hikirauhaset ovat jo täysin kehittyneet. Lapsen rinta liikkuu ikään kuin hän hengittäisi. Lapsi itse asiassa harjoittelee hengittämistä ja jatkaa sitä aina synnytykseen saakka.

Äiti

Toinen raskauskolmannes alkaa!

Toivottavasti voit paremmin ja tunnet itsesi vähemmän väsyneeksi. Toinen raskauskolmannes koetaan yleensä ensimmäistä rauhallisemmaksi. Jos et siedä joitakin makuja tai hajuja, siinä ei todennäköisesti tapahdu mitään muutosta. Vaikka hormonit rauhoittuvat ja istukka ryhtyy lisääntyvässä määrin vastaamaan hormonituotannosta, voit tuntea itsesi epätavallisen haavoittuvaksi, surulliseksi ja/tai alakuloiseksi. Kehossasi tapahtuu paljon asioita. Keskenmenon pelko on voinut hälventyä. Tällä viikolla lapsen tärkeimmät kehitysvaiheet ovat takana. Onko sinulla voimakkaita mielihaluja? On mysteeri, miksi osa naisista saa voimakkaita mielihaluja määrätyn tyyppisiin ruokiin. Ehkäpä hormonaaliset ja tunne-elämän muutokset käynnistävät ne. Ilmiö voi olla myös jäännös menneiltä ajoilta, jolloin ravinto ei ollut niin vaihtelevaa kuin nykyään. Mielihaluja on hyvin monenlaisia suklaasta ja muusta makeasta sitrushedelmiin ja tuoremehuun. Mieliteko voi olla hyvä tai huono sen mukaan, mitä haluat koko ajan syödä. Jos muutoin syöt kohtuullisen vaihtelevaa ravintoa – paljon vihanneksia, proteiineja, kalsiumia ja vitamiineja – voit rauhassa lähettää kumppanisi pilkkopimeään yöhön etsimään sitä, mitä sinun on aivan pakko saada!Olet aivan varmasti ansainnut sen.


Viikko 14

Lapsesi

Vähän hiuksia päässä

Lapsen lihakset kasvavat ja vahvistuvat, mikä tarkoittaa, että lapsi pystyy kannattelemaan ja kääntämään päätään ja että lapsen liikkeet tuntuvat selvemmin. Lapsi voi tarttua käsillään tai potkia hetkellisesti. Lapsen jalat ovat nyt pidemmät kuin kädet. Pienet kasvot muistuttavat yhä enemmän ihmiskasvoja ja yksilölliset piirteet ja yhdennäköisyydet sinun tai kumppanisi kanssa muuttuvat koko ajan selvemmiksi. Lapsella voi olla jopa vähän hiuksia päässä. Myeliinin tuotanto käynnistyy näihin aikoihin. Myeliini on aine, joka muodostaa eristekerroksen (myeliinitupen) hermojen ympärille ja nopeuttaa viestien kulkua aivojen läpi. Sen tuotanto jatkuu lapsen ensimmäisten elinvuosien ajan. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Vatsasi kasvaa

Vaatteesi ovat varmasti alkaneet kiristää ja joudut todennäköisesti ostamaan joitakin uusia. Kohtusi ei silti ole greippiä suurempi. Lapsiveden määrä lisääntyy nyt voimakkaasti, mikä saa vatsasi kasvamaan. Onko napasi tienoilla tumma viiva? Sitä sanotaan linea nigraksi, ja osa naisista saa sen näihin aikoihin. Useimmiten viiva vaalenee ja katoaa lapsen syntymän jälkeen. Hiuksesi palautuvat entiselleen ensimmäisen kuluttavan raskausjakson jälkeen. Nyt ne ovat kiiltävämmät ja tuuheammat kuin koskaan. Jos olet jatkuvasti väsynyt, huolehdi riittävästä raudansaannista.  Keskustele terveydenhoitajan kanssa. Muista myös, että raskaus on täysin pätevä syy kieltäytyä asioista, joita et jaksa. Se on hienoa. Ja melko käytännöllistä.


Viikko 15

Lapsesi

Ensimerkit kulmakarvoista

Katso kasvoja. Silmien siirtyminen kasvojen etupuolta kohti jatkuu, mutta ne eivät ole vielä täysin paikallaan. Nyt voit erottaa kulmakarvat. Jos lapsella on taipumus tummiin hiuksiin, tumman pigmentin tuottaminen alkaa. Viikon lopussa lapsi pystyy puristamaan käden nyrkkiin. Pikkuaivot ja selkäydin ovat nyt muodostuneet. Iho on ohut, ja verisuonet kuultavat sen läpi. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Vaatevaraston uusiminen

Ensimmäistä kertaa elämässäsi voit täysin rehellisesti sanoa: "Minulla ei ole mitään päälle pantavaa!" Sinulla ei aivan yksinkertaisesti ole enää vyötäröä! Nyt sinulla on pieni pullistuma navan alapuolella. Koska kohtu kasvaa ylös- ja ulospäin, sinun ei luultavasti tarvitse enää etsiä jatkuvasti WC:tä. Lisääntyneestä verimäärästä ja lapsen hapentarpeesta selvitäkseen sydämesi on lisännyt kapasiteettiaan 20 prosentilla. Se voi aiheuttaa aika ajoin sydämentykytyksiä. Siitä ei tarvitse huolestua.


Viikko 16

Lapsesi

Runsaasti tilaa levittäytyä

Lapsi mahtuisi kämmenellesi, sillä jalkaterät ovat kahden senttimetrin pituiset ja pää läpimitaltaan noin kolme senttimetriä. Lapsi rypistelee kulmakarvojaan, imee peukaloaan ja voi myös niellä vettä, mikä saattaa aiheuttaa hikan. Sinä tunnet hikan kuitenkin vasta myöhemmin. Lapsen hiukset ovat alkaneet kasvaa. Kulmakarvat ja kynnet erottuvat selvästi. Untuvainen väritön karva, niin sanottu lanugokarvoitus, alkaa peittää kehoa. Lanugokarvoituksen tarkoituksena on luultavasti suojata ihon rasvaa, jota muodostuu seuraavien neljän viikon aikana. Se on rasvaista ainetta, joka peittää lapsen ohuen ihon. Lanugokarvoitus häviää vasta raskauden lopussa. Juuri nyt on hienoa olla lapsi. Tilaa potkimiseen ja liikkumiseen on runsaasti. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Ensimmäinen potku

Jos odotat toista lastasi, voit ehkä tuntea jo potkaisut. Naiset kuvailevat tunnetta "kuplinnaksi" tai "poreiluksi". Olet voinut havaita jotakin jo muutamien päivien ajan ymmärtämättä, mistä on kyse. Osa naisista havaitsee kuplinnan vasta muutaman viikon kuluttua. Sikiön liikkeet alkavat yleensä tuntua 16.–20. raskausviikon välillä. Osa lapsista on aktiivisempia kuin toiset. Lapsen persoonallisuus on jo alkanut muovautua. Oletko huomannut, ettei selällään makaaminen tunnu mukavalta? Vältä sitä siinä tapauksessa. Kun olet selinmakuulla, lapsi painaa aorttaa ja heikentää verenkiertoa kehossasi. Se voi aiheuttaa pyörrytyksen tunnetta.


Viikko 17

Lapsesi

Lapsi voi haukotella

Lapsen keho on hoikka, kädet ja jalat ovat laihat ja suurin osa luurangosta on vielä pehmeää ja joustavaa rustoa. Lanugokarvat peittävät koko kehon sormenjäljen kokoisina pyörteinä, ja iho on edelleen läpikuultava eikä ihonalaista rasvaa ole vielä muodostunut. Lapsen silmät ovat silmäluomien peitossa ja avautuvat viikon 27 tienoilla. Vauva tekee havaintoja ympäristöstään ja reagoi tapahtumiin. Voit huomata lapsen reagoivan ääniin.   Ulkoiset sukupuolielimet paljastavat tässä vaiheessa, onko vauva poika vai tyttö.  Lapsen paino ylittää tällä viikolla istukan painon.

Äiti

Toisen raskauskolmanneksen suuri yllätys!

Sydämesi pumppaa nyt noin 20 prosenttia aiempaa enemmän verta. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla huolissasi siitä. Lisääntynyt verimäärä saa kehon limakalvot paisumaan. Saat sen vuoksi normaalia enemmän vuotoja, ja nenä voi tuntua tukkoiselta. Emättimessä on limakalvoja, jotka ovat nyt ennätyksellisen verekkäitä. Jos sukupuolinen halukkuutesi, jota väsymys ja pahoinvointi luultavasti hillitsivät ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, alkaa palata olosi kohentuessa, voit odottaa erittäin hyvää sukupuolielämää.  Monet naiset kertovat, ettei sukupuolielämä ole koskaan tuntunut paremmalta kuin toisen raskauskolmanneksen aikana!


Viikko 18

Lapsesi

Korvat asettuvat paikalleen

Kasvolihakset ovat kehittyneet riittävästi, jotta lapsi pystyy muodostamaan erilaisia kasvonilmeitä. Ehkäpä lapsi virnistelee sinulle... vaikka tiedostamattaan. Toistaiseksi. Lapsi kehittyy ja kasvaa jatkuvasti, mutta vauhti hidastuu nyt hieman. Lapsen korvat ovat lopullisella paikallaan ja työntyvät nyt ulos päästä. Silmät ovat siirtyneet kasvojen etupuolta kohti. Kulmakarvat ovat kehittyneet ja silmäripsien alut erottuvat. Verkkokalvot reagoivat valoon suljettujen silmäluomien läpi. Kuva: Karoline Lenhult

Äiti

Saat kutsun vapaaehtoiseen ultraäänitutkimukseen, jossa tutkitaan koko lapsi.

Monien mielestä on suurenmoinen kokemus nähdä lapsi (ehkä) ensimmäistä kertaa. Isälle tai kumppanille, joka ei ole itse raskaana, tutkimus on tavallisesti ensimmäinen kerta, jolloin hän ymmärtää ja tuntee käytännössä, että lapsi on todella tulossa. Ultraäänitutkimuksessa kaikki tuntuu yhtäkkiä niin todelta. Todella todelta. Ultraäänitutkimus on aina vapaaehtoinen.


Viikko 19

Lapsesi

Elämä kohdussa

Lapsen kuulo kehittyy 15. ja 20. raskausviikkon välillä. Vaikka elämä kohdussa on hiljaista, se ei kuitenkaan ole äänetöntä, ja siitä lapsi saa nyt iloa. Lapsi kuulee veresi virtaavan ja sydämesi lyövän. Lapsi kuulee, kun suolissasi kuplii ja kun aivastat, yskit, röyhtäiset tai naurat.  Lapsi tiedostaa äänesi jo varhaisessa vaiheessa. Aivojen maku-, tunto-, haju-, näkö- ja kuuloaisteihin liittyvät hermosolut erikoistuvat ja luovat monimutkaisia yhteyksiä. Tahnamainen rasvakerros suojaa kehittyvää ihoa lapsivedeltä. Rasvakerrosta kutsutaan lapsenkinaksi. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Pigmenttiläiskät

Monet raskaana olevat naiset saavat pieniä mustelmia kasvoihin ja olka- ja käsivarsiin. Syynä ovat katkenneet verisuonet. Osalla on myös valtavan punaiset kämmenet. Kasvoihin ja muihin kehon osiin ilmestyvät pigmenttiläiskät herättävät enemmän huomiota. Läiskät poistuvat tavallisesti synnytyksen jälkeen, mutta ulkona auringossa on hyvä noudattaa varovaisuutta. Käytä aurinkovoiteita joissa on korkea suojakerroin, jotta et polta itseäsi, koska silloin pigmenttiläiskät voivat jäädä pysyviksi.


Viikko 20

Lapsesi

Askel lähemmäksi sormenjälkiä

Lapsen iho paksunee. Eri ihokerrokset alkavat muodostua. Sormenpäissä, kämmenissä ja jalkapohjissa on yksi kerros, joka sisältää pintakuvioinnin. Tämä kuviointi, sormenjäljet, määräytyvät geneettisesti. Aivot kehittyvät voimakkaasti. Lapsi tarvitsee satoja miljoonia hermosoluja voidakseen käyttää lihaksiaan. Hermoratojen kehittyminen merkitsee sitä, että lapsi pystyy nyt jo liikkumaan tietoisesti ja koordinoimaan liikkeitään, kuten imemään peukaloaan ja juomaan lapsivettä. Pään läpimitta on noin 43 mm. Kaikkien lasten kehitys noudattaa samaa kaavaa viikolle 20 asti. Sen jälkeen lasten kasvu on yksilöllisempää ja vaihtelee vanhempien painon ja pituuden mukaan. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Onneksi olkoon! Olet nyt puolivälissä!

Kohtu on varmasti jo aivan navassa kiinni. Oletko taas väsynyt? Monilla naisilla väsymys palaa muutaman viikon hyvinvoinnin jälkeen. Se johtuu siitä, että nesteen määrä veressä on kaksinkertaistunut. Siksi lisäraudan nauttimista kannattaa jatkaa. Keskustele asiasta terveydenhoitajan kanssa.


Viikko 21

Lapsesi

Pää kasvaa

Lapsen pään läpimitta on kasvanut 3 mm edellisestä viikosta. Hiukset kasvavat ja kulmakarvat erottuvat selvästi! Suolisto on kehittynyt ja lapsi pystyy käyttämään ravinteita lapsivedestä, jota hän nielee. Suurimman osan ravinteista lapsi saa edelleen istukan kautta, mutta osa kulkee nyt myös suoliston kautta ja päätyy paksusuoleen.  Lapsen ensimmäistä ulostetta, jota kutsutaan mekoniumiksi tai lapsenpihkaksi, kerääntyy jo suolistoon. Mekoniumi on vihertävänmustaa tai vaaleanruskeaa ainetta, jota lapsi erittää suolen kautta ennen synnytystä, sen aikana tai sen jälkeen. Lapsen pituus on nyt puolet syntymähetken pituudesta mutta paino vain 10 prosenttia syntymäpainosta.

Äiti

Koko keho turvoksissa

Tähän viikkoon mennessä vyötärösi on takuuvarmasti kadonnut kokonaan. Raskautta on nyt vaikeaa piilottaa. Tulevien viikkojen aikana painon nousu on todennäköisesti voimakkainta. Yritä kehosi vaatimuksista huolimatta välttää liiallista makeisten, suklaan, perunalastujen, pikkuleipien ja jäätelön syöntiä. Maitorauhasten kehitys on jatkunut raskauden alkuhetkistä lähtien, ja rinnoista voi tihkua hieman nestettä jo nyt. Se voi tuntua hieman oudolta. Jalkasi voivat olla turvoksissa, etenkin iltaisin. Kaikista raskaana olevista 75 prosenttia kärsii turvonneista sormista, nilkoista ja jaloista. Hyvä neuvo on käyttää tukisukkia. Ne ovat tehokkaita ja kauniita ja myös hyvä keino ehkäistä suonikohjuja. Saatavilla on nykyään monia malleja, jotka näyttävät tavallisilta sukkahousuilta.


Viikko 22

Lapsesi

Kosketuksen aistiminen

Lapsi on kuin vastasyntynyt pienoiskoossa. Lapsen aistit kehittyvät ja kypsyvät päivä päivältä. Aivot ja hermonpäät ovat nyt riittävän kehittyneitä välittämään aistimuksen kosketuksesta. Ultraäänitutkimuksessa voi tässä vaiheessa nähdä, kuinka lapsi koskettaa sisintä sikiökalvoa tai kasvojaan tai ojentaa kättään ja tarttuu napanuoraan. Ne ovat jo pieniä löytöretkiä. Myös huulet erottuvat selvästi. Lapsen sukupuolielimet kehittyvät edelleen. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Kuumaa ja hiki pinnassa

Onko sinulla kuuma ja hikoiletko normaalia enemmän? Monien muiden elimien tavoin myös kilpirauhasen toiminta kiihtyy raskauden aikana. Se voi aiheuttaa kuumotuksen tunteen. Tässä vaiheessa monet naiset pitävät raskautta melko miellyttävänä olotilana. Pystyt edelleen kumartumaan ja istumaan mukavasti, kävely sujuu ilmeisesti ongelmitta ja pahoinvointi on yleensä hävinnyt. Luultavasti voit siis oikein hyvin.


Viikko 23

Lapsesi

Hengitysliikkeet

Lapsen keho pyöristyy, mutta iho on edelleen ryppyinen. Pigmenttiä alkaa muodostua.  Reisiluu on nyt noin 4 cm:n pituinen ja pään läpimitta 5–6 cm. Lapsen keuhkot ottavat aimo harppauksen eteenpäin tällä viikolla, kun keuhkorakkulat muodostuvat. Lapsi jatkaa hengitysharjoituksiaan. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Mieliala vaihtelee

Vatsa vie jo runsaasti tilaa. Mielialasi voivat edelleen vaihdella voimakkaasti. Välillä epäilet, palaatko enää koskaan entisellesi. Tällaiset tunteet ovat melko tavallisia raskauden tässä vaiheessa. Ne johtuvat yleensä hormonaalisista muutoksista. Asialle ei voi tehdä juuri mitään. Lisääntynyt tunteellisuus kuuluu osana raskauteen. Se auttaa omalla tavallaan valmistautumaan tulevaan. Jos tunnet olosi erityisen energiseksi, hyödynnä energiasi. Sinua odottavat suuret haasteet. Sinulta voi karata hieman virtsaa, kun yskit, aivastat, harjoittelet tai nostat jotakin. Ei syytä paniikkiin! Tosin se voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Kyse on ponnistusinkontinenssista, joka on täysin normaalia, koska kohtu sijaitsee virtsarakon yläpuolella ja painaa sitä. Tee lihasten supistusharjoituksia ja jatka niitä myös lapsen synnyttyä.


Viikko 24

Lapsesi

Lapsi erottaa nyt ylä- ja alapuolen

Ihon läpikuultavuus vähenee pigmentin lisääntyessä, ja se näyttää ryppyiseltä, koska keho tuottaa ihoa nopeammin kuin rasvaa, joka täyttää sitä sisältä päin. Lapsi näyttää tuntevan päänsä liikkeet. Se johtuu siitä, että kehon tasapainoa säätelevä sisäkorva on nyt kehittynyt. Korvalehdet ovat pehmeät, mutta täysin kehittyneet, ja kuulo toimii. Lapsi liikkuu todella mielellään, ja siihen on edelleen tilaa. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Hemmottele jalkojasi

Kohtu siirtyy ylöspäin ja ulottuu nyt napaan saakka, jossa se työntää elimiäsi ylös- ja poispäin. Se voi aiheuttaa närästystä, uupumusta, huimausta ja jalkojen arkuutta. Sen vuoksi nyt on juuri sopiva aika jalkojen hemmotteluun! Käytä hyviä ja mukavia kenkiä. Ota jalkakylpy, kun jalkasi aristavat. Hoida jalkojasi. Jalkasi kannattelevat suuren osan painosta tulevina viikkoina. Pyydä jalkahierontaa – ehkä kotona on innokas vapaaehtoinen, joka on valmis mihin tahansa nyt, kun odotat yhteistä lastanne?


Viikko 25

Lapsesi

Silmät ovat täysin kehittyneet

Lapsen luuranko alkaa jäykistyä. Kädet ovat täysin toimintakykyiset, sormissa on pienet kynnet ja sormenjäljet. Lapsi käyttää käsiään kehonosiensa tutkimiseen. Silmät ovat kuitenkin vielä kiinni. Keuhkot alkavat tuottaa ainetta, joka kiinnittyy keuhkorakkuloiden sisäpuolelle. Aineen ansiosta keuhkorakkulat voidaan puhaltaa täyteen ja estää niiden puristuminen kokoon ja tarttuminen toisiinsa, kun ilma puhalletaan jälleen ulos. Silmät ovat nyt täysin kehittyneet ja niissä on silmäripset, jotka suojaavat silmiä syntymän jälkeen. Silmäluomet ovat kuitenkin edelleen kiinni.

Äiti

Kolmas raskauskolmannes

Kohtu on nyt jalkapallon kokoinen ja sen yläosa sijaitsee navan ja rintalastan (luurangon osa, johon kylkiluut kiinnittyvät) puolessa välissä. Tällä viikolla moni raskaana oleva kokee, että väsymys, pahoinvointi ja tihentynyt virtsaamistarve palaavat. Saatat herätä yöllä siihen, että jalkaa kouristelee – auuuh, suonenveto! Siihen ei ole hauskaa herätä. Hiero jalkaa varovasti, jotta kouristus lakkaa, tai nouse ylös ja ojenna jalka täysin suoraksi ja paina jalkaterää seinää vasten.


Viikko 26

Lapsesi

Aivot muuttuvat

Lapsen aivot ovat näyttäneet tähän asti aivan sileiltä. Nyt niiden pinnalle alkaa muodostua tyypillisiä vakoja ja painaumia, jotta hermosoluille tulee tilaa. Nyt tiedetään varmasti, että lapsi reagoi valoon. Lapsi pitää itse asiassa käsiä silmien edessä valon osuessa niihin. Lapsi nukkuu nyt aiempaa pitempiä, rauhallisia jaksoja ja joskus samaan aikaan kuin sinä. Kuva: Karoline Lenhult  

Äiti

Jaat kaiken lapsesi kanssa

Kohtu ulottuu nyt rintakehäsi alaosaan.Lapsi tuntee, mitä sinä tunnet. Jos olet ikävystynyt, väsynyt tai stressaantunut, lapsi huomaa sen. Lapsi reagoi kehosi tuottamiin stressihormoneihin. Jos pelästyt jotakin, lapsi reagoi adrenaaliin veressäsi. Hän reagoi myös myönteisiin asioihin, esimerkiksi kun olet iloinen, tyytyväinen ja rakastunut. Kaikki endorfiinit virtaavat veren mukana napanuoran kautta lapseen.  Oletko huomannut, että lapselle on muodostunut kiinteä päivärytmi? Havaitset ehkä selvän kaavan. Vastaako se omaasi? Vai elääkö joku omaa elämäänsä vatsassasi öisin?


Viikko 27

Lapsesi

Jalkaterät ovat 4 cm:n pituiset

Lapsi on nyt laihempi, pienempi ja punaisempi muunnos siitä, miltä hän näyttää syntyessään. Jos lapsi syntyisi nyt, eloonjäämismahdollisuudet olisivat hyvät. Elimistön kaikki järjestelmät eivät ole vielä täysin kehittyneet, mutta lapsella on kuitenkin kaikki, mitä kohdun ulkopuolella elämiseen tarvitaan. Lapsi avaa silmänsä. Silmät erottavat valon ja pimeän. Ne avautuvat ja sulkeutuvat ja katse kohdistuu kumpaankin suuntaan, kun lapsi harjoittaa silmälihaksiaan. Jalkaterä on nyt 4 cm ja reisi 5 cm pitkä. Pään läpimitta on 7 cm. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Kylkiluut, pallea ja vatsa puristuvat nyt kokoon

Raskas vatsa rasittaa selkää. Lähes puolet kaikista raskaana olevista kärsii selkäkivuista jossakin vaiheessa raskautta, monet juuri tässä vaiheessa. Selkälihasten venytysharjoituksista voi olla apua.Ota ihana lämmin suihku. Kevyt hieronta tekee hyvää aroille selkälihaksille. Ehkä kotona on joku, joka voi hieroa selkääsi. Lapsiveden määrä on nyt puolittunut, joten käsivarsi, käsi tai pieni jalka, joka tönii vatsaasi, on helpompi nähdä.


Viikko 28

Lapsesi

Rasvaa kertyy

Seitsemännestä kuukaudesta lähtien lapsen kasvu riippuu kyvystä tuottaa insuliinia. Insuliinin ansiosta sokeri pääsee tunkeutumaan verestä rasvasoluihin. Kun sokeri on päässyt soluihin, insuliini kiihdyttää aineenvaihduntaa tuottamaan proteiinia ja sokeria. Näin insuliini auttaa tuottamaan kehon tarvitseman rasvan. Lapsen keho muuttuu pulleammaksi ja pyöreämmäksi. Ajatella, että lapsesi paino on yli kymmenkertaistunut 11 viikossa! Tästä eteenpäin paino lisääntyy 27 grammaa päivässä. On turvallista tietää, että yhdeksän kymmenestä lapsesta, joka syntyy tässä vaiheessa, jää eloon. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Vähemmän tilaa keuhkoillesi

Lapsi kasvaa ja tunnet sen kehossasi – olet hieman painavampi ja hikoilet enemmän. Oletko lisäksi huomannut, että hengästyt hieman aiempaa helpommin? Se on täysin normaalia. Se johtuu siitä, että lapsen kasvaessa vatsallesi ja keuhkoillesi on entistä vähemmän tilaa. Myös sydämesi lyö hieman aiempaa nopeammin (voidakseen kuljettaa lisääntyneen verimäärän), minkä vuoksi hengität nopeammin kuin yleensä. Oletko huomannut, että vaikka raskaus koettelee kehoasi yhä ankarammin, olet saanut paremman yhteyden sisälläsi kasvavaan lapseen? Jos painat kevyesti vatsaasi, joku kenties painaa takaisin. Pyydä terveydenhoitajalta apua tunnistamaan lapsen kehon eri osia. On mukava tietää, puskeeko vatsaasi vasten jalka vai käsi, tai hyväiletkö päätä vai pientä pyllyä.


Viikko 29

Lapsesi

Rasvaa kertyy lisää

Lapsi kasvattaa rasvakerrostaan, kehittää aivojaan ja liikuttaa ja venyttelee itseään. Tilaa on edelleen erilaisten asentojen kokeilemiseen. Viikko viikolta on todennäköisempää, että lapsi selviytyy, vaikka syntyisi ennenaikaisesti. Mikä helpotus.

Äiti

Suonikohjut

Taipumus ummetukseen voi lisääntyä. Se johtuu siitä, että suolistosi ei toimi yhtä tehokkaasti kuin yleensä – osaksi hormonien, mutta myös tilanpuutteen vuoksi. Sen lisäksi jatkuvasti kasvava kohtu painaa aorttaa ja voi aiheuttaa suonikohjuja. Seuraavassa on muutama hyvä neuvo: Nouse ylös venyttelemään jalkojasi ja käytä tukisukkia, löysiä vaatteita ja matalakorkoisia kenkiä. Älä istu jalat ristissä. Makaa kyljelläsi tai jalat nostettuna ylös, mikäli mahdollista. Taipumus saada suonikohjuja voi olla perinnöllistä. Se voi auttaa sinua ymmärtämään, kuinka tärkeää tukisukkien käyttö on.


Viikko 30

Lapsesi

Hikka

Aivot kehittyvät edelleen ja saavat lisää poimuja. Keuhkot ovat nyt miltei valmiit. Hengitysharjoitukset voivat aiheuttaa lapselle hikan, jonka huomaat kehossasi pieninä nykäyksinä tai värähdyksinä kohdussa. Tunne tulee tutuksi tulevina viikkoina. Keho kasvaa ja ihon alle muodostuu lisää rasvaa. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

WC:n metsästys

Tervetuloa raskauden loppuvaiheeseen! Miten voit? Tämä vaihe voi olla raskas sekä fyysisesti että henkisesti. Monet sanovat tuntevansa itsensä väsyneiksi ja kokevansa ennakoivia supistuksia. Muista pitää taukoja päivän aikana ja istua jalat nostettuina ylös. Syö terveellisesti, käy kävelyllä tai tee mitä tahansa, joka saa sinut voimaan hyvin. Totta, sinua voisi luulla eläkeläiseksi, mutta sinun on saatava olla hieman raihnainen. Kuuntele kehoasi ja ole sille kiltti. Sinulla on vielä 10 viikkoa jäljellä, jona aikana lapsi kasvaa isoksi!Onko virtsaamistarpeesi tihentynyt? Tuottaako virtsanpidätys vaikeuksia, kun naurat tai liikut? Se ei ole kovinkaan yllättävää, sillä lapsi vie jatkuvasti enemmän tilaa ja elimesi joutuvat entistä ahtaammalle. Nyt myös rakkosi joutuu puristuksiin eikä siihen mahdu yhtä paljon kuin aiemmin. Tee supistusharjoituksia. Hyödyt niistä monella tavalla.


Viikko 31

Lapsesi

Pieni uneksija

Lapsia on tarkkailtu pitkiä aikoja kohdussa ultraäänitutkimusten avulla ja heidän on todettu näkevän unia nukkuessaan. Niin tulokset ainakin tulkitaan, sillä lapsen silmät liikkuvat samalla tavalla kuin aikuisilla REM-unen aikana. Olisi hauska tietää, mistä he uneksivat... Lapsi alkaa kerätä ihonalaista rasvakerrosta, ja uloin ihokerros on lähempänä vaaleanpunaista kuin punaista. Lapsi ei todennäköisesti ole vielä kääntynyt pää alaspäin, mutta se on mahdollista jo nyt. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Nestettä joka puolella

Ovatko jalkasi turvoksissa? Etkö enää saa sormuksia sormeen? Tässä vaiheessa ei ole epätavallista, että kehoon alkaa kertyä nestettä. Keho tuottaa jopa 50 prosenttia aiempaa enemmän verta ja kehon nesteitä raskauden aikana voidakseen täyttää lapsen tarpeet. Osa tästä nesteestä tihkuu kehon kudoksiin. Kun kasvava kohtu painaa lantion laskimoita, verenkierto kehon alaosassa heikkenee. Neste kerääntyy sääriin ja jalkateriin, jotka turpoavat. Tämä ei yleensä ole vaarallista, mutta terveydenhoitaja mittaa varmuuden vuoksi verenpaineesi jokaisella neuvolakäynnilläsi. Mitä asialle voi tehdä? Älä istu jalat ristissä! Se haittaa verenkiertoa entistä enemmän! Pujota sormukset ketjuun ja kanna niitä kaulassasi. Lisäksi voit juoda runsaasti nestettä, vilkastuttaa verenkiertoa liikkumalla enemmän ja levätä jalat nostettuina ylös!


Viikko 32

Lapsesi

Jalkaterät ovat noin 6 cm:n pituiset

Lapsi harjoittelee hengittämistä liikuttamalla rintakehää sisään ja ulos. Hän pissaa ja juo noin litran lapsivettä vuorokaudessa. Rasvan kertyminen ihon alle jatkuu, ja lapsi kasvaa seuraavan kahdeksan viikon aikana noin 2 kiloa. Kasvot ja posket pyöristyvät. Jos lapsi on poika, kivekset ovat nyt valmiit laskeutumaan kivespussiin. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Lantion löystyminen

Olet siirtymässä ison vatsan vaiheeseen! Tarvitset lepoa, terveellistä ruokaa ja runsaasti nestettä, jotta voit hyvin. Kärsitkö kivuista selän, lantion ja nivusten alueella? Nivelsiteet ja lihakset löystyvät, jotta synnytyskanava voi laajentua. Tätä kutsutaan lantionliitosten löystymiseksi, ja se voi oireilla hyvin eri tavoin eri naisilla. Osalla naisista on kipuja jo hyvin varhaisessa raskauden vaiheessa ja ne jatkuvat koko raskauden ajan, kun taas osa naisista tuntee pelkästään kireyttä nivusissa tai pientä jäykkyyttä. Lue lisää kipujen lievityksestä kirjasta Raskaus, synnytys ja uusi perhe.


Viikko 33

Lapsesi

Paino lisääntyy lähes 250 grammaa viikossa!

Lapsi kasvaa uskomatonta vauhtia seuraavien neljän viikon ajan. Hän nukkuu paljon, ja koska hengenvedot näkyvät myös unen aikana, tiedämme, että aivojen hengityskeskus on täysin kehittynyt. Lihakset ovat kehittyneet ja iho silinnyt. Lanugokarvat alkavat pudota pois, vaikka niitä saattaa olla syntymän jälkeen vielä jäljellä lapsen selässä tai olkapäillä. Tässä vaiheessa useimmat lapset ovat asettuneet pää alaspäin valmiina seuraavaan vaiheeseen. Jos olet uudelleensynnyttäjä, lapsi asettuu tähän asentoon ehkä vasta synnytyksen käynnistyessä. Lapsen kyky säädellä kehon lämpötilaa kehittyy – lapsi pystyy hikoilemaan. Tämä kyky puuttuu keskosena syntyneiltä lapsilta.  

Äiti

Vatsa laskeutuu

Oletko huomannut, että vatsasi laskeutuu jonkin verran? Ehkä se on vielä liian aikaista, mutta silloin tiedät joka tapauksessa, mikä sinua odottaa! Joitakin viikkoja ennen supistusten alkamista tai niiden alettua voit huomata, että vatsasi muuttuu. Kun lapsen pää siirtyy alas synnytyskanavaan, kaikki laskeutuu alaspäin. Jotkut kokevat sen vapauttavana, koska hengittäminen helpottuu. Toiset väittävät saaneensa vyötärönsä takaisin... Älä huolestu, vaikka et koe vatsasi laskevan. Niin ei käy kaikissa raskauksissa. Vatsa voi myös laskeutua vasta juuri ennen synnytystä tai synnytyksen aikana. Pään painuminen lantionpohjan lihaksia vasten voi tuntua hieman epämiellyttävältä, pistelee ikään kuin lihakset puutuisivat. Makaa kyljelläsi. Se vähentää painetta lantiossa ja lantionpohjan hermoissa ja verisuonissa.


Viikko 34

Lapsesi

Jalkaterät ovat nyt 6–7 cm:n pituiset.

Lapsi on nyt täysin kehittynyt ja hänen kehonsa on saanut oikeat mittasuhteet. Lapsi on vahvistunut, ja voit tuntea hänen liikkeensä aiempaa selvemmin. Iho on saanut kevyen pigmenttikerroksen. Silmäterät ovat nyt täydelliset ja pystyvät laajentumaan ja havaitsemaan valon, joten lapsi erottaa yön ja päivän. Jotkut ovat sitä mieltä, että lapsi pystyy kohdistamaan katseen. Lapsi tuntee sinun ja kumppanisi äänen. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Älä unohda lantionpohjaasi.

Onko napa alkanut pullottaa? Alue rintakehän alapuolella voi aristaa, varsinkin kun hengität. Se johtuu siitä, että kohtu on nyt todella suuri. Raskauden aikana kohdun paino vähintään kymmenkertaistuu ja sen tilavuus viisikymmenkertaistuu. Painoa tulee lisää koko ajan noin puoli kiloa viikossa. OK, nyt on päästy viikolle 34 ja jäljellä on enää "vain" kuusi viikkoa. Aika voi tuntua ikuisuudelta, kun odotat ja toivot saavasi entisen kehosi takaisin.  Naiset, jotka sanovat, että "jäljellä on vain kuusi viikkoa", eivät ilmeisesti ole koskaan olleet itse raskaana... Älä unohda tehdä lantionpohjan harjoituksia! Ne auttavat sinua toipumaan synnytyksestä ja vahvistamaan lihaksiasi.


Viikko 35

Lapsesi

Paino lisääntyy 25–30 grammaa päivässä

Lapsen sydän lyö noin 120–160 lyöntiä minuutissa. Tila alkaa käydä ahtaaksi. Lapsi on voinut myös kääntyä pää alaspäin synnytysasentoon. Lisäksi lapsen paino lisääntyy 25–30 grammaa päivässä. Reisiluu on noin 66 mm:n pituinen. Kuva: Karoline Lenhult

Äiti

Kutiava iho ja kutistuvat käsivarret

Osa naisista kokee erittäin voimakasta kutinaa etenkin vatsassa, kämmenissä ja jalkapohjissa. Kerro aina terveydenhoitajalle tai lääkärille, jos kärsit kutinasta. Voitelu kosteusvoiteella tai harjaaminen pehmeällä vauvaharjalla voi myös helpottaa oloasi. Tunnet itsesi varmasti raskaaksi ja kömpelöksi. Saatat hermostua herkästi. Vatsa on usein tiellä ja käsivarret tuntuvat hieman liian lyhyiltä. Miellyttävän nukkuma-asennon löytäminen on vaikeaa. Nuku kyljelläsi. Muutamasta strategisesti sijoitetusta tyynystä voi olla apua. Nauhakengät voi hyvin vaihtaa sandaaleihin, solkikenkiin tai vastaaviin. Käytä matalakorkoisia kenkiä – korkeakorkoiset ja -pohjaiset kengät ovat kauniit, mutta juuri nyt tarvitset tasapainoa. Jalkahieronta on hyvä idea missä tahansa raskausvaiheessa. Pyydä kumppaniasi hieromaan sinua. Tee se heti.


Viikko 36

Lapsesi

Aivan kuin vastasyntynyt

Tällä viikolla lapsi on kasvanut niin suureksi, että hän täyttää miltei kokonaan aikaisemmin niin ryppyisen ihon. Nyt iho on sileä ja hieno, koska ihonalainen rasvakerros on täysin kehittynyt. Kasvot ovat hieman pyöreämmät ja pään läpimitta 90 mm. Lapsi voi saada välillä hikan harjoitellessaan hengitystä kohdun ulkopuolista elämää varten. Lapsi pystyy jo kaikkeen siihen, mihin vastasyntynyt pystyy. Hän on siirtynyt alemmaksi lantiossa. Useimmat lapset ovat pää alaspäin – vain hyvin harvoilla tulee takapuoli ensin. Jälkimmäisessä tapauksessa on aika yrittää kääntää lapsi. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Vain neljä viikkoa jäljellä!

Kohtu on varmasti kylkiluiden alapuolella. Raskausviikon 34 tienoilla terveydenhoitaja tutkii vatsasi ja tarkistaa, missä asennossa lapsi on kohdussa. Asento on voinut muuttua useita kertoja raskauden aikana. 34–36 raskausviikon välillä lapsi asettuu tavallisesti oikeaan asentoon ja pysyy siinä. Oletko huomannut, onko pallo siirtynyt alemmaksi? Onko se laskeutunut? Hengittäminen voi tuntua helpommalta. Vaikka hengittäminen on helpottunut, ei ole epätavallista, että olet tässä vaiheessa väsynyt raskauteen. Et todennäköisesti nuku tarpeeksi, selkäsi särkee, tunnet itsesi isoksi, hengästyt pienimmästäkin ponnistuksesta ja hikoilet tavallista enemmän. Kaikki tämä on normaalia, vaikka se tuskin lohduttaa. Keskustellaan sen vuoksi jostakin paljon hauskemmasta, esimerkiksi siitä, mistä tietää synnytyksen käynnistyneen. Olet voinut jo kokea niin sanottuja ennakoivia supistuksia. (Varsinaiset supistukset ovat säännöllisiä ja voimistuvat asteittain. Lepo ei auta niihin. Ne eivät lopu, vaikka niiden välillä voi olla tauko.) Ensimmäisiä merkkejä voi olla limatulpan irtoaminen. Limatulppa on geelimäistä limaa, joka on peittänyt kohdunkaulaa viimeiset yhdeksän kuukautta. Synnytykseen voi vielä kulua päiviä, mutta tämä on kuitenkin yksi merkki sen lähestymisestä.


Viikko 37

Lapsesi

Suurenee suurenemistaan

Lapsi imee itseensä ravinnon, jonka se käyttää synnytyksen yhteydessä. Hän vetää lapsivettä keuhkoihinsa ja pusertaa sen ulos – kerta toisensa jälkeen. Loppuvesi pusertuu ulos synnytyksen aikana.

Äiti

On aika ladata hiilihydraatteja

Tunnet todennäköisesti supistusten tihenevän ja voimistuvan. Se on normaalia. On aika ladata hiilihydraatteja syömällä esimerkiksi pastaa ja leipää. Kun synnytys käynnistyy, kulutat noin 500 kaloria tunnissa. Synnytystä voi verrata maratoniin, joten siihen kannattaa valmistautua perusteellisesti. Lepää paljon, syö kunnolla ja täytä hiilihydraattivarastosi, jotta selviät paremmin loppuun saakka.    


Viikko 38

Lapsesi

Lapsi on täysin kehittynyt

Usean viikon ajan lapsen kehityksessä on ollut kyse enemmän elinten toiminnan parantamisesta kuin niiden rakentamisesta. Lapsen aivot ja hermosto toimivat paremmin päivä päivältä, mutta tämä kehitys jatkuu läpi koko lapsuuden ja suuren osan nuoruutta. Lapsen katsotaan nyt kehittyneen täysin. Mutta onko aika nyt? Lapsi päättää itse, milloin se haluaa tulla maailmaan. Tutkimusten mukaan kohdussa vietetyn ajan pituus määräytyy geneettisesti. Lapsi perii nämä geenit vanhemmiltaan. Paljon muuta ei voi tehdä kuin odottaa. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Vaikea nukkua

Lapsen pää tai takamus on asettunut oikeaan asentoon, hengitys yleensä helpottuu, mutta paino vatsan alaosassa lisääntyy. Voit kokea painon tunnetta, kun pää painuu lantionpohjaa vasten.   Miellyttävää nukkuma-asentoa voi olla vaikea löytää. Olet kuitenkin jo miltei maalissa. Yritä olla ärtymättä, kun ihmiset kysyvät, onko laskettu aikasi ylittynyt, koska vatsasi on niin suuri ("Kiitos, nyt voin paljon paremmin!"), tai miksi et ole vielä synnyttänyt ("Mistä ihmeestä voisin tietää sen?"). Koeta olla välittämättä tällaisista kysymyksistä. Keksi jokaiselle päivälle jotakin mukavaa tekemistä, jos vain jaksat. Käy kävelyllä, meikkaa, käy kampaajalla, syö päivällistä ystäviesi kanssa ja nauti raskautesi viimeisistä päivistä.


Viikko 39

Lapsesi

Pään asento

Suurin osa lapsista on nyt pää alaspäin ja leuka rintaa vasten niin sanotussa ”raivotarjonnassa”, joka on tavallisin syntymäasento. Tässä vaiheessa vatsassasi on hieman rauhallisempaa. Kohdussa on jo hieman ahdasta liikkua – liikkeet tuntuvat pukkauksina ja tönäisyinä. Lisäksi lapsi enimmäkseen nukkuu ja kerää voimia kasvuun ja kehitykseen. Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Kunpa se tapahtuisi pian

Nukutko levottomasti ja heräät usein? Se on tavallista useimmilla naisilla. Sanotaan, että keho valmistautuu tällä tavoin tulevaan – lapseen, joka haluaa ruokaa päivisin ja öisin. Moni sanoo, ettei ole täysin itsensä kahtena viimeisenä päivänä. On täysin normaalia tuntea olonsa ailahtelevaksi ja vuoroin iloita ja vuoroin surra. Saatat kääntyä sisäänpäin ja miettiä, miltä elämä alkaa näyttää. Osa saa yhtäkkiä valtavasti energiaa. Ei ole tavatonta, että viimeisillään raskaana olevat naiset aloittavat kodin suursiivouksen, ryhtyvät suuren leipomisprojektiin tai laittavat viiden ruokalajin päivällisiä. Pesän rakentamisvietti voi olla vaistonvarainen – haluamme, että koti on kunnossa ennen lapsen saapumista.


Viikko 40

Lapsesi

Odotus Lapsi täyttää koko vatsaontelon. Vauvan pää puskee kohdunkaulaa, joka alkaa pehmentyä. Syntymähetkellä napanuora on usein lapsen pituinen. Vauva odottaa syntymää. Hetken on oltava juuri oikea. Lapsi odottaa kärsivällisesti. Hänellä riittää kärsivällisyyttä luultavasti enemmän kuin sinulla... Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Laskettu aika Viimeiset viikot ja päivät voivat kulua hitaasti. Odotat jännityksellä lapsesi näkemistä nyt, kun olette jo lähellä maalia! Mietit luultavasti enemmän synnytystä kuin vanhemmaksi tulemista. Muutama sana ennen synnytystä: Luota kehoosi, se selviytyy kyllä lapsen synnyttämisestä. On kaksi eri asiaa synnyttää lapsi ja olla lapsen vanhempi. Varsinainen seikkailu alkaa vasta sen jälkeen, kun lapsi on lopulta luonanne. Teistä on tullut vanhempia! Onneksi olkoon!


Viikko 41

Äiti

Voi olla turhauttavaa, jos lapsi menee yli lasketun ajan

Et kuitenkaan ole ainoa, jolle on käynyt niin. Syntyminen lasketun ajan jälkeen ei ole harvinaista. Noin 90 prosenttia viikon 40 ylittäneistä naisista synnyttää ennen kuin viikko 42 on kulunut loppuun...


Viikko 42

Lapsesi

Lapsi vain odottaa oikeaa hetkeä...

Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Useimmat lapset syntyvät kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa tai kaksi viikkoa sen jälkeen

Ensimmäiseltä lapselta maailmaan saapuminen kestää tavallisesti kauemmin kuin toiselta tai kolmannelta. Vain neljä prosenttia kaikista lapsista syntyy laskettuna aikana. Tieto siitä ei ehkä kuitenkaan juuri lohduta sinua, sillä nämä päivät tuntuvat usein yhtä pitkiltä kuin koko raskaus. Odotusaika on rasittava, mutta pian se on ohi.


Viikko 43

Lapsesi

Kuva: Karoline Lenhult 

Äiti

Uusi perheenjäsen on saapunut - paljon onnea! Nyt on aika nauttia yhteisestä ajasta ja opetella tutustumaan toisiinne.


Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...