Raskauskalenteri

Raskaus viikko viikolta

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Kuinka pitkä ensimmäinen raskauskolmannes on? Voiko alkuraskaudessa harrastaa liikuntaa ja mitä lapsen kehityksessä tapahtuu? Lue täältä lisää raskauden ensimmäisestä kolmanneksesta!

Viikko 1

LAPSESI

Lasketaanko ensimmäinen viikko?

Voi olla vaikea tietää tarkalleen, milloin raskaus on alkanut. Aina hedelmöittymispäivää ei voi määrittää täsmällisesti, ja siksi raskauden lasketaan alkavan edellisten kuukautisten alkamispäivästä. Mutta jos aivan tarkkoja ollaan, raskaus ei oikeasti ole vielä alkanut. Kohdussa ei vielä ole tai kasva mitään. Jos taas raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, ensimmäinen raskausviikko lasketaan hieman eri tavalla: kaksi viikkoa alkion siirrosta taaksepäin. Näin tehdään, koska alkio – eli munasolu, joka on hedelmöitetty siittiöillä kehon ulkopuolella – on viettänyt 2–5 päivää lämpökaapissa ennen siirtoa takaisin kohtuun.

ÄITI

Merkkejä ovulaatiosta

Useimpien elimistö tuottaa joka kuukausi yhden hedelmöittymiskykyisen munasolun. Munasolut kypsyvät munasarjojen munarakkuloissa. Kun munarakkula puhkeaa, munasolu sinkoutuu ulos ja munanjohtimen päässä olevat haarakkeet nappaavat sen kiinni – tätä kutsutaan ovulaatioksi eli munasolun irtoamiseksi. Jos haluat seurata ovulaatiota, yksi merkki siitä on valkovuodon muuttuminen runsaaksi ja koostumukseltaan lähes säikeisen venyväksi. Tarkoituksena on jouduttaa mahdollisten siittiöiden matkaa kohti munasolua. Munasolu kulkeutuu munanjohtimeen, jonne se jää odottelemaan hedelmöittymistä. Tässä ravinteikkaassa ympäristössä se voi elää noin vuorokauden. Jos hedelmöitystä ei tapahdu, munasolu jatkaa matkaansa alas kohtuun. Se poistuu elimistöstä kohdunkaulan ja emättimen kautta kohdun limakalvon mukana eli kuukautisvuotona.

KUMPPANI

Ota huomioon folaattilisä

Jos suunnittelette perheenlisäystä, puolisosi kannattaa aloittaa folaattilisän käyttö jo tässä vaiheessa. Folaatti nimittäin vähentää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä. Jos jompikumpi teistä tupakoi, teillä on nyt loistava syy lopettaa. Tupakointi voi vaikuttaa haitallisesti sekä hedelmällisyyteen että raskauteen – tämä koskee myös passiivista tupakointia.

week-1_1200x480

Viikko 2

LAPSESI

Tapahtuuko toisella viikolla jotain?

Raskaus ei vieläkään ole tosiasiassa alkanut. Tämä kuulostaa ehkä kummalliselta, mutta raskauden lasketaan alkavan edellisten (eli viimeisten hedelmöittymistä edeltäneiden) kuukautisten alkamispäivästä. Sekavuutta lisää vielä sekin, että keinohedelmöityksellä alkunsa saaneen raskauden alku lasketaan eri tavalla: kaksi viikkoa alkion siirrosta taaksepäin. Ensimmäiset viikot ovat siis hämmentäviä, mutta kun raskaus etenee, laskettu aika tarkistetaan neuvolassa ultraäänitutkimuksen avulla. Sen jälkeen olette hieman paremmin kartalla. Myös laskettu aika on kuitenkin vain arvio, sillä vain 5 prosenttia synnytyksistä osuu lasketulle päivälle. Se, milloin vauva oikeasti syntyy, riippuu lapsesta, äidin hormoneista, aiemmista raskauksista ja perintötekijöistä. Loputtoman kauaa ei kuitenkaan tarvitse odottaa, sillä useimmat vauvat syntyvät ennen 42. raskausviikkoa.

ÄITI

Mikä siittiöistä voittaa?

Seuraavien kahden päivän aikana saatat tulla raskaaksi. Siittiöt ovat omapäisiä veijareita, jotka kisaavat kohti munasolua. Aluksi matkaan voi ampaista iso joukko siittiöitä, jotka etenevät rinta rinnan. Ensimmäiset siittiöt ovat munatorvessa jo viiden minuutin sisällä, mutta siittiöt voivat elää hedelmöityskykyisinä jopa kolme vuorokautta. Hedelmöittyminen tapahtuu, kun siihen sopiva siittiö pääsee perille munasoluun. Voiko tämän tuntea? Jotkut sanovat tienneensä olevansa raskaana heti, kun siittiö saavutti munasolun. Jos et kuitenkaan huomaa mitään ennen positiivista raskaustestiä, et ole ainoa – suurin osa on samassa veneessä. Yleensä menee vähintään kolmesta viiteen päivää, ennen kuin ensimmäiset raskausoireet ilmaantuvat. Niitä voivat olla esimerkiksi metallin maku suussa, lisääntynyt janon tunne, pahoinvointi, väsymys ja rintojen muutokset. Jos raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, sinulla on hieman etumatkaa ja tiedät hedelmöityspäivän tarkalleen. Raskaustesti tehdään kaksi viikkoa alkion siirron jälkeen.

KUMPPANI

Mistä raskauden huomaa?

Ensimmäisen, toisen ja kolmannen viikon aikana ette todennäköisesti vielä tiedä odottavanne lasta. Osa sanoo tienneensä olevansa raskaana sillä hetkellä, kun munasolu hedelmöittyi. Useimmiten hedelmöittymisestä kuluu kuitenkin vähintään kolmesta viiteen päivää, ennen kuin mitään raskauden merkkejä voi huomata. Jos puolisosi esimerkiksi valittaa metallin makua suussa tai pelkkä lempiruoan näkeminen saa hänet voimaan pahoin, syynä voi olla munasolun hedelmöittyminen. Nämä ovat nimittäin yleisiä raskausoireita. Saatat myös huomata, että puolisosi ominaistuoksu muuttuu. Jos raskaus saa alkunsa IVF-hoidosta, tässä vaiheessa alkio siirretään kohtuun. Sillä, miten lapsi saa alkunsa ei tietenkään ole merkitystä – tärkeintä on, että näin tapahtuu. Ainoa ero on, että keinohedelmöityksellä alkunsa saanut raskaus on tiedossanne paljon perinteisin keinoin alkanutta aiemmin.

week-2_640x480

Viikko 3

LAPSESI

Nyt se alkaa!

Nyt raskaus on oikeasti käynnissä! Siittiö on päässyt munasolun luo ja tunkeutunut sen sisään. Hedelmöittynyt munasolu viipyy munanjohtimen leveimmässä osassa lähellä kohtua vielä muutaman päivän, joiden aikana se jakautuu yhä uudelleen. Raskauden neljäntenä päivänä hedelmöittynyt munasolu muistuttaa karhunvatukkaa, ja siitä käytetään nimitystä morula eli muurainaste. Se on nuppineulanpään kokoinen ja koostuu 32 solusta.

ÄITI

Poisjääneet kuukautiset?

Nyt elimistösi viestittää aivolisäkkeelle kemiallisesti, että olet raskaana ja ovulaatiot voi jättää toistaiseksi tauolle – kuukautisia ei siis tule hetkeen! Jos sinulle tulee tästä huolimatta pientä verenvuotoa, kyse ei ole kuukautisista vaan niin kutsutusta kiinnittymis- eli implantaatiovuodosta. Se aiheutuu munasolun kiinnittymisestä kohtuun ja muistuttaa hieman verensekaista valkovuotoa. Munarakkulasta muodostunut keltarauhanen tuottaa progesteronia eli keltarauhashormonia, jonka tehtävänä on ylläpitää raskautta. Kohtuusi on myös muodostunut täysin uuden elimen eli istukan alku, joka kiinnittyy yhä syvemmälle kohdun limakalvoon. Kehittyessään istukka ottaa vastuulleen progesteronin tuotannon. Sen pitoisuus veressä kasvaa vauhdilla. Eräs toinenkin arvo kohoaa raskauden myötä: kehon lämpötila, joka nousee hitusen.

KUMPPANI

Varhaiset merkit

Jos puolisosi on tullut raskaaksi, kuukautiset jäävät nyt pois. Niiden sijasta voi tulla toisenlaista verenvuotoa. Munasolun kiinnittyminen kohtuun aiheuttaa nimittäin melko usein niin kutsuttua kiinnittymis- eli implantaatiovuotoa, joka on täysin vaaratonta. Sitä voi esiintyä 7–14 päivän kuluttua ovulaatiosta, ja se voi muistuttaa veristä valkovuotoa. Pian voitte tehdä raskaustestin ja saatte tietää, odotatteko lasta. Keinohedelmöityksessä (esimerkiksi IVF-hoidossa) voidaan ajatella, että alkio on elänyt ensimmäisen viikon kohdun ulkopuolella. Nyt se on siis ollut kohdussa viikon. Voi olla hyvä tietää, että raskaus voi saada kehon lämpötilan nousemaan hitusen ja aiheuttaa väsymystä. Moni myös tuntee olonsa hieman vetämättömäksi ja arvelee olevansa tulossa kipeäksi. Jos siis yritätte raskautta, nämä voivat olla vihjeitä sen alkamisesta.

week-3_1200x480

Viikko 4

LAPSESI

Alkio kehittyy

Alkio on pikkuruinen, vasta puoli millimetriä, mutta siellä se on! Munasolu on kiinnittynyt kohdun limakalvoon ja saa ravintonsa sen runsaista verisuonista. Istukka jatkaa kehittymistä alkion ympärille. Sen tehtävänä on huolehtia, että vauva saa kaiken tarvitsemansa raskauden aikana. Sikiölle kehittyvien rakenteiden aihiot muodostuvat, saavat muotonsa ja asettuvat paikoilleen jo nyt. Ensimmäisten hermosolujen ja selkärangan muodostuminen alkaa. Joistakin soluista muodostuvat maha-suolikanavan ja keuhkojen aihiot, toisista puolestaan ihon, lihasten ja verisuonten alut.

ÄITI

Jotain tapahtuu kehossa?

Haiseeko kaikki jääkaapissa pahalta? Leijaileeko hajuveden tuoksu nenääsi kilometrien päästä tai saako pelkästään sängystä nouseminen sinut voimaan pahoin? Nämä ovat esimerkkejä varhaisista oireista, jotka voivat tarkoittaa, että olet raskaana. Vaikka tämä ei kuulostaisi yhtään tutulta, voit silti olla raskaana. Osa ei nimittäin huomaa alussa mitään epätavallista. Suunnilleen 4.–6. raskausviikolla elimistö alkaa tuottaa hCG-raskaushormonia eli niin kutsuttua istukkahormonia. Se erittyy virtsaan, joten jos olet tullut raskaaksi luonnollisesti, voit pian tehdä raskaustestin. Jos taas raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, tiedät jo, että raskaustestin voi tehdä kaksi viikkoa alkion siirron jälkeen. Mikäli testi on negatiivinen mutta sinusta tuntuu silti, että jotain on tekeillä, voit tehdä uuden testin muutaman päivän päästä. Joskus voi käydä niin, että testi on tehty liian aikaisin eikä raskaushormonia ole vielä tarpeeksi, jotta sen määrä olisi mitattavissa. Älä säikähdä, jos huomaat pyyhkiessä tai pikkuhousuissa hieman verta: joskus munasolun kiinnittymisestä kohdun limakalvoon voi aiheutua pientä verenvuotoa. Tämä on täysin vaaratonta, eikä sinun tarvitse olla huolissasi.

KUMPPANI

Raskaustestin aika

Viikkojen 4–6 aikana puolisosi elimistö alkaa tuottaa hGC-raskaushormonia. Se on istukkahormoni, joka erittyy virtsaan, ja tavallinen virtsasta tehtävä raskaustesti tunnistaa raskauden juuri mittaamalla sitä. Meidän vinkkimme on katsoa testitulos yhdessä. Näin voitte jakaa kaikki sen herättämät tunteet, olipa testi positiivinen tai negatiivinen. Jos raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, raskaustesti on ehkä jo tehty. Keinohedelmöityksessä raskausviikot lasketaan hieman eri tavalla, ja testin voi tehdä jo kaksi viikkoa alkion siirron jälkeen. Odottaja saattaa jo tässä vaiheessa kärsiä väsymyksestä ja pahoinvoinnista. Tämä on täysin normaalia, mutta puolisona sinun on hyvä olla tietoinen oireista. Tue kumppaniasi kaikin tavoin ja ehdota, että hän voi kokeilla syödä usein mutta vähän kerrallaan – monilla tämä auttaa pahoinvointiin. Koska myös ruoan haju voi laukaista pahoinvointia, sinun kannattaa ottaa nyt vastuuta kokkailuista.

week4

Viikko 5

LAPSESI

Kohtu täynnä toimintaa

Alkio, joka kehittyy myöhemmin sikiöksi, on nyt noin neljä millimetriä pitkä. Käsivarsien alut sojottavat kehosta ulospäin kuin pienenpienet nupit. Aivojen aihio on jakautunut kahteen puoliskoon, ja selkäranka alkaa hahmottua. Selkärangan nikamien välissä hermokimput kurottavat selkäytimestä ulospäin. Ne ulottuvat lopulta kaikkialle kehoon. Pian selviää, miten vauva jatkaa kehittymistään. Riippuen siittiön X- tai Y-kromosomista, joko estrogeeni- tai testosteronihormonin eritys alkaa vaikuttamaan vauvan erilaisten sukuelinten kehitykseen.

ÄITI

Positiivinen testitulos?

Jos et ole vielä tehnyt raskaustestiä, alat nyt varmasti aavistella olevasi raskaana – viimeistään kuukautisten poisjäännin perusteella. Jos teet raskaustestin nyt, se on hyvin todennäköisesti positiivinen. Tuntuvatko rintasi jotenkin erilaisilta? Ei ole mitenkään tavatonta, että rinnat kasvavat ja kiristävät hieman, tai että sinua pissattaa tavallista useammin. WC:ssä ramppaaminen liittyy kohtua ympäröivän verenkierron vilkastumiseen ja siihen, että kohtu alkaa kasvaa ja voi painaa hieman virtsarakkoa. Myös normaalia väsyneempi olo, kasvanut näläntunne ja pahoinvointi ovat yleisiä oireita. Eikä ihme, sillä keho tekee täysillä töitä ja käyttää valtavasti energiaa uuden elämän luomiseen! Jos pahoinvointi on kovin rankkaa, syöminen voi itse asiassa parantaa oloa. Syö vain vähän kerrallaan mutta usein. Jos et ole vielä aloittanut foolihappolisän käyttöä, kannattaa aloittaa se nyt ja jatkaa aina 12. raskausviikolle saakka. Nyt voi olla hyvä hetki soittaa neuvolaan ensikäynnin varaamista varten. Neuvolan terveydenhoitajalta saat vastauksia kysymyksiisi, ja halutessasi raskaus voidaan varmistaa neuvolassa uudella raskaustestillä. Jos raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, sinulle tehdään ultraäänitutkimus hedelmöityshoitoklinikalla. Sinun on silti varattava ensimmäinen neuvolakäynti, sillä raskautta seurataan joka tapauksessa neuvolassa.

KUMPPANI

Raskauden herättämät tunteet

Nyt ehkä tiedätte jo odottavanne lasta. Jos hän on saanut alkunsa IVF-hoidosta, olette toki olleet tilanteen tasalla hyvän aikaa. Tieto vanhemmaksi tulosta herättää useimmissa paljon tunteita, eivätkä ne aina ole pelkästään positiivisia. Ei ole lainkaan tavatonta, että ensireaktiona onkin yllättäen huoli tai jopa suru. Raskaudessa on paljon käsiteltävää. On hyvin luonnollista, että tästä seuraa on monenlaisia tunteita. Niiden purkamisesta ystäville tai muille läheisille on usein apua, kuten muissakin elämän murroksissa. Kun oma tukiverkkosi on kunnossa, pystyt vuorostasi tukemaan puolisoasi odotuksessa, johon kuuluu myös raskaampia vaiheita.

week5

Viikko 6

LAPSESI

Sydän lyö ensimmäisen lyöntinsä

Tämän viikon aikana lapsen koko kolminkertaistuu ja pieni sydän lyö ensilyöntinsä. Kehitys on lievästi sanottuna kiivasta. Sisäelimet (mahalaukku, suolisto, maksa ja munuaiset) muodostuvat ja keuhkojen aihiot alkavat olla paikoillaan. Pää näkyy selvemmin ja aivot kasvavat nopeasti täyttämään kasvavan pään. Hermosoluja muodostuu peräti 100 000 minuutissa. Kuudennella viikolla silmät, suu ja nenä ovat jo erotettavissa. Korvien alut alkavat näkyä, kuten myös käsivarret ja jalat, jotka osoittavat hieman kehosta ulospäin kuin pienet siivet.

ÄITI

Pahoinvointia ja muita oireita?

Kärsitkö aamupahoinvoinnista? Ällöttääkö kahvin maku? Tuntuuko sänkyyn mennessä, kuin nukahtaisit siihen paikkaan? Raskaudessa on ihania puolia (ihan oikeasti!), mutta näin alussa joutuu usein sietämään erilaisia vähemmän mukavia raskausoireita. Esimerkiksi närästys tai rintojen arkuus ja kiristely voi tulla tutuksi. Moni kärsii jatkuvasta nälästä – tai kovasta vatsasta ja ilmavaivoista, koska hormonit saavat suolen toimimaan hitaammin. Elimistössä tapahtuu valtavasti kaikenlaista uutta. Raskausoireet voivat ottaa todella koville, mutta on tärkeää muistaa, että ne ovat väliaikaisia. Tämä kaikki menee ohi! Oireiden helpottuminen on yksilöllistä, mutta usein voimakas väsymys ja jatkuva pahoinvointi ovat pahimmillaan juuri raskauden alussa. Ensimmäinen neuvolakäynti sovitaan yleensä 8.–12. raskausviikolle. Sinun on itse otettava yhteys neuvolaan, kun huomaat olevasi raskaana. Ensikäynnillä keskustellaan raskaudesta, odotuksista ja mahdollisista huolenaiheista. Neuvolan terveydenhoitaja on tukenasi koko raskauden ajan. Hänen tehtävänään on paitsi seurata raskauden etenemistä, myös auttaa sinua vanhempana tuntemaan olosi turvalliseksi. Jos siis tuntuu, että kemiat terveydenhoitajan kanssa eivät kohtaa, voit vaihtaa terveydenhoitajaa tai jopa neuvolaa. Jos sinulla on puoliso, neuvolaan on hyvä tulla yhdessä. On mukava voida jakaa raskaudesta kaikki mahdollinen, ja lisäksi ensikäynnillä käydään läpi niin monta asiaa, että neljä korvaa on parempi kuin kaksi.

KUMPPANI

Milloin kertoa raskaudesta?

Kukaan muu kuin sinä ja puolisosi ei ehkä vielä tiedä, että odotatte lasta. Kenties haluatte pitääkin sen vielä salaisuutena? Tai ehkä haluatte kertoa siitä kaikille – mitä pikemmin sen parempi! Raskaudesta kertominen on yksilöllinen päätös, eikä siihen ole oikeaa tai väärää tapaa. Osa haluaa odottaa, kunnes on itse sinut raskauden kanssa ja tuntee olonsa turvallisemmaksi. Toiset taas haluavat kertoa kokemuksesta mahdollisimman aikaisin, jotta kaikki läheiset tietävät ja voivat olla tukena. Mikään ei pakota kertomaan tai olemaan kertomatta. Voi kuitenkin olla hyvä varmistaa, että sinä ja puolisosi olette samoilla linjoilla. Keskustelkaa siis, miten haluatte toimia! Pidä mielessä, että pahoinvointi voi olla tässä vaiheessa erityisen rankkaa. Monilla on jatkuvasti ikään kuin merisairas olo. Yritä kuulostella puolisosi vointia ja muista, että odotus on yhteinen asia. Kun puolisosi kantaa lasta, sinä voit keskittyä pitämään hänestä erityisen hyvää huolta ja autella aina kun voit. Kokeile esimerkiksi tuoda kaupasta sellaisia ruokia ja juomia, joista voi olla apua pahoinvoinnin lievittämisessä.

week6

Viikko 7

LAPSESI

Häntä paikoillaan

Sydän kehittyy ensimmäisten elinten joukossa, ja se pumppaa nyt verta pienen kehon kudoksiin. Myös pää on erotettavissa, ja lapsen kasvojen rakenteet alkavat hahmottua. Silmät kehittyvät pieninä kuoppina pään eri puolille, mutta silmäluomet puuttuvat vielä. Lapsen kehossa muodostuu nyt rustoa, josta kehittyy myöhemmin luusto ja joka kasvaa ja kehittyy parikymppiseksi saakka. Kädet alkavat erottua, ne muistuttavat pikkuruisia meloja. Lapsi on lähes läpinäkyvä, joten sydän, selkäranka ja häntä näkyvät hyvin. Hetkinen, mikä häntä? Kyllä vain, näin alussa alkiolla on pieni hännäntapainen. Mutta ei syytä huoleen: se muotoutuu uudelleen ja häviää 9. raskausviikon tietämillä, ja jäljelle jää vain häntäluu. Ihonalaiskudos ei ole vielä muodostunut, mutta sidekudos, joka kehittyy myöhemmin ihoksi, on jo tekeillä. Tulevissa aivoissa tapahtuu kaikenlaista. Niiden osat alkavat erikoistua tiettyihin tehtäviin ja hermosolujen yhteydet kehittyvät jatkuvasti. Tämän viikon lopulla tuleva lapsesi on herneen kokoinen.

ÄITI

Muutoksia hormonitoiminnassa

Raskautesi ei varmasti näy vielä ulospäin, mutta hyvin todennäköisesti alat tuntea kehossasi muutoksia. Hyvin moni (seitsemän kymmenestä odottajasta) kärsii pahoinvoinnista näin alkuraskaudessa. Tämän lievästi sanottuna rasittavan vaivan pääsyynä ovat suuret muutokset elimistön hormonitoiminnassa. Kehosi ja istukan tuottamat hormonit tasaantuvat pian, ja voit yleensä paremmin muutaman viikon kuluessa. Mutta koeta kestää, se kehittyy minkä ehtii ja on pian valmis! Jos olet harrastanut liikuntaa ennen raskautta, on hyvä jatkaa samaan malliin niin kauan kuin se tuntuu hyvältä. Liikunta tekee hyvää ja voi lievittää joitakin alkuraskauden oireita. Etenkin raitis ilma on usein loistolääke pahoinvointiin. Vaikka et olisi ennestään tottunut liikkumaan, kannattaa silti ryhtyä kokeilemaan jotakin helppoa liikuntamuotoa. On erityisen tärkeää aloittaa lantionpohjan vahvistaminen päivittäisellä harjoittelulla jo nyt. Vahva lantionpohja on kaiken A ja O, ja se voi auttaa kannattelemaan kasvavaa raskausvatsaa. Harjoittelu on helppoa, mutta sitä voi olla vaikea muistaa. Voit kokeilla keksiä helpon muistisäännön, joka tulee mieleen päivittäin: tee supistusharjoitukset vaikkapa aamuisin pestessäsi hampaita tai iltaisin mennessäsi nukkumaan. Jos raskautesi on saanut alkunsa IVF-hoidosta, hedelmöityshoitoklinikalla tehdään tässä vaiheessa ultraäänitutkimus emättimen kautta. Näin varmistetaan, että kaikki kehittyy niin kuin pitääkin.

KUMPPANI

Herkistynyt hajuaisti

Voiko puolisosi pahoin? Se on yleistä, sillä peräti seitsemän kymmenestä odottajasta kärsii pahoinvoinnista näin alkuraskaudessa. Pahoinvoinnin pääsyynä ovat valtavat muutokset elimistön hormonitoiminnassa. Hormonit ovat luonnollisesti myös syynä siihen, että monien hajuaisti herkistyy erityisesti raskauden aikana. Jokin tuoksu, jota puolisosi on aiemmin rakastanut, voi yhtäkkiä haista mätänevältä kalalta. Valitettavasti ei ole myöskään epätavallista, että hän reagoi juuri sinun tuoksuusi. Joudut siis ehkä jättämään lempituoksusi vähäksi aikaa hyllyyn kotirauhan nimissä. Puolisosi kehon ja istukan hormonituotanto tasaantuu muutaman viikon kuluessa, jolloin oireetkin helpottavat. Noin 8.–10. raskausviikolla on ensimmäisen neuvolakäynnin aika. Ensikäynti on tarkoitettu kaikille tuleville vanhemmille, ei siis pelkästään lasta kantavalle äidille. Yhteinen neuvolakäynti voi myös auttaa sinua puolisona kokemaan itsesi osalliseksi raskauteen. On hyvä valmistautua kirjoittamalla ylös kaikki, mikä sinua askarruttaa, jotta muistat ottaa nämä asiat puheeksi neuvolassa. Vaikka raskaus voi tuntua maailman luonnollisimmalta asialta, on varmasti myös paljon asioita, jotka eivät ole mitenkään itsestään selviä. Muista siis, että tyhmiä kysymyksiä ei ole ja on parempi kysellä liikaa kuin liian vähän. Jos raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, hedelmöityshoitoklinikalla tehdään tässä vaiheessa varhaisraskauden ultraäänitutkimus. Näin varmistetaan, että kaikki kehittyy niin kuin pitääkin. Tällä käynnillä pääsette yhdessä näkemään vauvan sydämenlyönnit.

week7

Viikko 8

LAPSESI

Kummalliset mittasuhteet

Lapsi on nyt noin 1,5 cm pitkä ja muistuttaa yhä enemmän ihmistä pienoiskoossa. Kuten näet, pikkutyypin mittasuhteet ovat kuitenkin hyvin kummalliset: pää on edelleen suuri suhteessa ylävartaloon ja paljon alavartaloa suurempi. Keho kuitenkin ojentuu yhä suorempaan asentoon ja käsivarsien, jalkojen ja jalkaterien alut näkyvät nyt selvästi. Kohdussa kehitys jatkuu täyttä vauhtia, lapsi liikkuu jatkuvasti ja lepää vain lyhyitä pätkiä kerrallaan. Aivojen lähettämät liikeimpulssit kulkevat jo käsivarsiin ja jalkoihin saakka, ja hermosto välittää lihaksille toimintaohjeita. Tietoa kulkee samanaikaisesti myös kehon ulommista osista takaisin aivoihin. Se, että lapsi pystyy nyt liikkumaan, on tärkeää lihaksiston ja nivelten kehityksen jatkon kannalta. Äiti ei pysty vielä tuntemaan liikkeitä, mutta niitä tapahtuu silti. Tällä viikolla myös aistielimet ja tärkeimmät sisäelimet rakentuvat säännöllisen sydämensykkeen tahtiin. Nyt istukka pystyy jo tuottamaan tarvittavat hormonit itse.

ÄITI

Erityisen tarkka hajuaisti?

Olet ehkä huomannut, että reagoit tuoksuihin tavallista voimakkaammin tai lempituoksusi onkin yhtäkkiä täysin sietämätön. Tämä on hormonien syytä. Valitettavasti et voi tehdä muuta kuin hyväksyä tilanteen, yrittää välttää epämiellyttäviä hajuja ja keskittyä siihen, että tämä menee yleensä ohi. Tuntuuko vatsassasi pientä pistelyä ja jotain lievän kuukautiskivun tapaista? Tuntemusten taustalla on kasvava kohtu, joka on nyt appelsiinin kokoinen ja venyttää ympäröiviä tukikudoksia eli ligamentteja. Uusi elämä sisälläsi ei vielä näy ulospäin, mutta se kasvaa koko ajan ja vie yhä enemmän tilaa. Jos huomaat pientä verenvuotoa raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, voi olla helpottavaa tietää, että se on melko yleinen oire, joka ei välttämättä viittaa millään tavalla keskenmenoon. Jos kuitenkin verenvuodon yhteydessä tuntuu voimistuvaa kipua ja vuoto jatkuu tai yltyy, on hakeuduttava hoitoon. Onko raskautesi vielä iloinen salaisuus? Moni kokee, että tässä vaiheessa on hieman liian aikaista kertoa raskaudesta sukulaisille ja ystäville. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö pää voisi olla täynnä kysymyksiä ja asioita, jotka askarruttavat. Voikin olla mukava jutella asioista muiden samassa tilanteessa olevien kanssa vaikkapa Liberon Vanhempien jutut -keskustelupalstalla.

KUMPPANI

Vaihteleva mieliala

On täysin normaalia, että puolisosi mieliala vaihtelee raskauden aikana. Tämä johtuu elimistön hormonimuutoksista. Lisäksi väsyneenä ja pahoinvoivana on usein vaikea jaksaa olla aina hyvällä tuulella. Jos sinulla on aiempaa kokemusta raskaudesta, muistatkin ehkä, millaisia ylä- ja alamäkiä tunteiden vuoristoradalla silloin koettiin. Jos tämä on ensimmäinen lapsesi, et voi muuta kuin yrittää ymmärtää, että tämä on raskas vaihe, joka teidän on pakko käydä läpi. Keskustele puolisosi kanssa, miten voit parhaiten olla läsnä ja auttaa häntä. Myös huoli on yleinen tunne raskauden aikana. Ei pelkästään lapsesta, vaan myös siitä, että puolisolle – siis sinulle – tapahtuisi jotain. Tämä voi vaikuttaa epäloogiselta mutta on osa vanhemmuuteen valmistautumista. Koettakaa hälventää huolta puhumalla siitä. Jos jokin asia herättää turhaa huolta, ehkä sitä voisi lykätä myöhemmäksi.

week8

Viikko 9

LAPSESI

Kaksi pientä aukkoa nenässä

Lapsi on nyt noin 2–3 senttimetrin mittainen, ja hän muistuttaa muodoltaan yhä enemmän ihmistä möhkäleen sijaan. Nenässä näkyy jo kaksi pikkuruista aukkoa, joista kehittyy sieraimet. Pään koko on lähes puolet vartalon koosta, ja keho suoristuu yhä enemmän. Tässä vaiheessa sanotaan myös hyvästit hännälle, joka kutistuu häntäluuksi. Hermoston ja etenkin aivosolujen kehitys ja kypsyminen etenevät. Eniten hermosoluja muodostuu aivoiksi kehittyvään osaan: noin 100 000 hermosolua minuutissa. Lapsen sisäiset sukuelimet ovat kehittyneet valmiiksi, ja ne ovat sukupuolesta riippumatta samanlaiset. Käsivarret ja kämmenet ottavat pienen spurtin ja kasvavat jalkoja ja jalkateriä nopeammin. Lapsi liikuttelee nyt kyynärpäitään ja niveliään, sillä lihaksiston muodostuminen on alkanut.

ÄITI

Tunteiden kaaos?

Veren määrä kehossasi lisääntyy. Tuntuuko, että ikenet vuotavat hieman enemmän verta hampaita harjatessa ja nenästäsi tulee tavallista herkemmin verta? Syynä on kaikkien limakalvojen verenkierron vilkastuminen. Ovatko seksihalusi vähentyneet – tai kenties lisääntyneet? Seksuaalisen halukkuuden muutokset ovat erittäin yleisiä raskauden aikana. Tämä koskee sekä odottajaa että mahdollista kumppania. On tärkeää tietää, että seksi ei vaikuta haitallisesti raskauteen. Kuuntele kuitenkin omia halujasi, kuten aina! Tavallista voimakkaampi mielialan vaihtelu on sekin hyvin yleistä. Suloiset eläimet voivat saada purskahtamaan itkuun, ja pelkkä vilkaisu puolisoon voi aiheuttaa kiukunpuuskan aivan ilman syytä – tai saada kaipaamaan syvästi omaa rauhaa. Syynä on, että kehosi on sekaisin voimakkaiden tunteiden kuohusta ja myllertävistä ajatuksista, jotka seuraavat välittömästi toisiaan ja kaipaavat käsittelyä. Pahoinvointi ja väsymys, jotka voivat vaivata jatkuvasti, eivät ainakaan helpota tilannetta. Ihanaa, vai mitä? Ei todellakaan, mutta koeta kestää! Useimpien olo helpottaa muutaman viikon kuluttua.Olet varmasti jo käynyt neuvolassa ensikäynnillä – jos et, nyt on aika ottaa yhteyttä neuvolaan ajanvarausta varten. Jos haluat teettää sikiön seulontatutkimuksia, sinun on tärkeää miettiä ensin, miksi tutkimus tehdään ja miten suhtaudut tulokseen, jos se ei ole toivotunlainen. Alkuraskauden seurantatutkimuksena tarjotaan yhdistelmänä varhaisraskauden ultraäänitutkimus raskausviikoilla 10+0 – 13+6 ja verinäyte viikolla 9+0-11+6. NIPT-tutkimuksen (noninvasiivisen prenataalitutkimuksen) voi usein teettää jo viikolla 10 omakustanteisesti. NIPT-tutkimuksessa selvitetään lapsen mahdollisia kromosomipoikkeavuuksia tavanomaisen yhdistelmäseulonnan tapaan. Erona on, että NIPT-testin tulokset ovat selkeämpiä ja varmempia. NIPT-tutkimus tehdään verinäytteestä ja se on täysin riskitön. Julkisella puolella NIPT-testiin ja muihin jatkotutkimuksiin ohjataan, mikäli yhdistelmäseula herättää huolen sikiön kromosomipoikkeavuuksista.

KUMPPANI

Läheisyys ja halut

Yleinen käsitys on, että odottajan seksihalut vähenevät raskauden aikana. Myös kumppanin seksuaalisen halukkuuden väheneminen on kuitenkin melko yleistä. Toisaalta halukkuus voi lisääntyä, kuten odottajallakin. On yksinkertaisesti mahdotonta tietää, miten juuri teidän kohdallanne käy. Joka tapauksessa on hyvin todennäköistä, että seksuaalinen halukkuus vaihtelee reilusti raskauden eri vaiheissa. Ratkaisu löytyy tietysti kommunikaatiosta. Puhukaa säännöllisesti ja rehellisesti siitä, miltä teistä tuntuu ja mitä haluatte. Läheisyys on yhtä tärkeää kuin aina, mutta sitä voi luoda monilla eri tasoilla, jos seksi ei huvita. Miten tahansa toimittekin, voi olla helpottavaa tietää, että seksin harrastamisesta raskauden aikana ei ole haittaa lapselle.

week9

Raskauden toinen kolmannes

Milloin raskauden toinen kolmannes alkaa, mitä raskausvatsassa tapahtuu ja helpottavatko pahoinvointi ja väsymys? Täältä saat vastauksia raskauden keskikolmannesta koskeviin kysymyksiin!

Viikko 10

LAPSESI

Elimet ovat paikoillaan

Kaikki elimet ovat nyt paikoillaan, mutta ne eivät ole vielä läheskään valmiita. Seuraavien noin 30 viikon ajan ne kypsyvät lapsen kasvaessa. Sydän, joka on sykkinyt säännöllisesti 6. raskausviikosta alkaen, on täysin kehittynyt mutta vielä hyvin pieni. Myös monet aivojen ja hermoston tehtävistä ovat jo valmiita, ja kilpirauhanen on alkanut vapauttaa tyroksiinia – hormonia, joka huolehtii solujen energia-aineenvaihdunnasta. Lapsi on noin 3 cm pitkä ja kelluu lapsiveden täyttämässä kalvopussissa. Sormissa ja varpaissa näkyvät nivelten ja kynsien alut. Makunystyrät kehittyvät ja silmät siirtyvät edemmäs kohti oikeaa paikkaansa. Lapsi aistii valon mutta ei pysty vielä räpyttämään silmiään. Myös sisäkorva kehittyy, mutta kuluu vielä aikaa, ennen kuin lapsi pystyy kuulemaan ääniä.

ÄITI

Milloin kertoa raskaudesta?

Elät raskautta yötä päivää. Saatat nukkua tavallista huonommin ja joutua nousemaan öisin WC:hen yhden tai useammankin kerran. Melko monen olo on turvonnut, ja housut eivät ehkä istu jalkaan aivan yhtä hyvin kuin ennen. Jos ette ole vielä kertoneet raskaudesta muille, tässä vaiheessa kehon muutosten piilottaminen saattaa käydä haastavaksi. Myös jatkuvien mielialanvaihtelujen selittely voi tehdä tiukkaa. Raskautesi paljastumisen syy ei välttämättä ole sama kuin luulet. Ajattelet ehkä, että muut ihmettelevät välipalojen syömistä salassa tai ylimääräisten voileipien tekemistä töissä, mutta vihjeenä onkin esimerkiksi kahvinjuonnin lopettaminen. Toisaalta muiden huomion voi kiinnittää hieman liian iso hartiahuivi, joka roikkuu harhauttavasti vatsan edessä, liian iso paita tai hieman poissaoleva katse. Tiedät ehkä itsekin, että on vaikea sanoa tarkalleen, mikä oikein saa epäilemään, että joku on raskaana.

KUMPPANI

Uskallanko odottaa?

On yleistä pelätä, että jotain menee pieleen raskaudessa. Vaikka et itse olekaan raskaana, lapsi löytää nopeasti tien mieleesi ja herättää sinussa haaveita, odotuksia ja huolta. Kenties et uskalla oikein edes toivoa, että hän oikeasti tulee maailmaan. Kaikki tämä on täysin normaalia. Joskus ihminen suojautuu alitajuisesti pettymyksiltä varomalla toivomasta liikoja. Se ei missään nimessä tarkoita, ettei sinulla heräisi tunteita lasta kohtaan raskauden edetessä! Sinulla on yksinkertaisesti paljon pelissä, ja mielesi yrittää suojata sinua näin alkuun.

week10

Viikko 11

LAPSESI

Pieni sydän lyö nopeasti

Lapsi on nyt noin 4,5 cm pitkä ja hänen sydämensä sykkii peräti 140–150 lyöntiä minuutissa, kuten kuuluukin. Sykkeen pitää olla korkea, jotta pieni keho saa kaiken, mitä se tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen. Juuri nyt pää on samankokoinen kuin muu keho, mutta mittasuhteet korjautuvat myöhemmin. Myös maksa on niin suuri, että se täyttää vatsaontelon lähes kokonaan. Sillä on nyt tärkeä tehtävä: huolehtia kuona-aineista ja poistaa niitä. Kivekset tai munasarjat ovat paikoillaan ja ulkoiset sukuelimet alkavat hahmottua. Lapsi pystyy avaamaan suunsa ja kieli on kehittynyt lähes valmiiksi.

ÄITI

Pohdittavaa ja huolia

Jos olet kärsinyt pahoinvoinnista, se saattaa nyt alkaa hellittää. Lopultakin! Jos pahoinvointi jatkuu, sinun on vain koetettava kestää. On valitettavasti mahdollista, että se jatkuu pidemmälle raskauteen. Mieliala voi ailahdella laidasta laitaan, ja moni on normaalia herkempi. Syynä ovat tietysti hormonit, mutta myös se, että käytät paljon energiaa tulevaisuuden pohtimiseen. Tulossa on kuitenkin koko elämän mullistava muutos, joka voi saada pelkäämään kaiken sen menettämistä, mitä elämässä aiemmin oli. Kenties sinua huolettaa, millaista siitä tulee. Puhu tunteistasi mahdollisen puolisosi kanssa – tai jonkun muun läheisen kanssa, jos odotat yksin. Perheen kokoonpanosta huolimatta on täysin normaalia miettiä tässä vaiheessa, tekikö oikean valinnan ja järjestyykö kaikki varmasti. Yritä jaksaa luottaa, että sisäistät tilanteen kyllä pian ja yhtäkkiä asiat näyttävät taas valoisammilta. Yksi tapa käsitellä raskaita ajatuksia on harrastaa liikuntaa. Vaikka et olisi tottunut liikkumaan säännöllisesti, kokeile käydä kävelyillä tai uimassa. Pieni määrä päivittäistä liikuntaa parantaa oloa ja voi myös ehkäistä joitakin raskauteen liittyviä vaivoja. Toisaalta on tietenkin hyvin tärkeää olla rasittamatta itseään liikaa, sillä kehosi tekee tällä hetkellä todella kovasti töitä. Kuuntele omaa jaksamistasi. Jos kehosi tahtoo nukahtaa sohvalle seitsemän maissa useana iltana putkeen, se on varmasti nyt tarpeen. Juuri nyt on hyvä juoda tavallista enemmän, sillä sekä veren että lapsiveden muodostumiseen tarvitaan valtavasti vettä. Elimistösi alkaa myös polttaa enemmän kaloreita, joten se tarvitsee hieman lisää ravintoa. Ylimääräinen hedelmä, voileipä ja lasi lehmänmaitoa tai kasvimaitoa päivässä riittää.

KUMPPANI

Ajatuksia ja unia

Olet ehkä jo tottunut puolisosi mielialanvaihteluihin. Teidän on kestettävä niitä vielä hetki – parin viikon kuluttua ne yleensä tasoittuvat. Syynä ovat elimistössä kuohuvat hormonit, mutta myös tulevaisuuteen ja synnytykseen liittyvät ajatukset, jotka vievät paljon energiaa ja saavat mielialan ailahtelemaan. Sinunkin mielialasi saattaa heitellä hieman ja pohdit ehkä, miltä tulevaisuus näyttää. Paras neuvo on jutella tästä toistenne kanssa. Jakakaa ajatukset, huolet ja mietteet mutta myös ilot, innostus ja kutkuttava jännitys. Lisäksi voitte puhua tunteistanne neuvolan terveydenhoitajalle, jolta saatte neuvoja ja vinkkejä niiden käsittelyyn. On tavallista, että sekä lasta kantava äiti että toinen vanhempi näkevät raskauden aikana unia. Ne voivat olla todella omituisia: lapsi syntyy ruokajonossa, hän onkin puoliksi polkupyörä tai unohdat hänet kaikkein älyttömimpään paikkaan, mikä mieleesi tulee. Tämä on yksinkertaisesti aivojen tapa käsitellä edessä siintävää suurta muutosta, vanhemmuutta.

week11

Viikko 12

LAPSESI

Istukka ottaa vallan

Lapsi on kasvanut niin, että hän on noin 5,5 cm pitkä ja painaa 15 g. Hän saa nyt sekä ravintoa että happea istukan kautta. Sikiö kehittyy jatkuvasti kaikilta osin, mutta juuri nyt etenkin aivojen tärkeä kehitys etenee täysillä. Silmäluomet ovat paikoillaan, hammasaiheet ovat muodostumassa ja ylähuuleen ilmestyy amorinkaari. Lapsi pystyy nielemään, ja suolisto alkaa hitaasti siirtyä paikalleen vatsaonteloon, koska sille on yhä enemmän tilaa.

ÄITI

Aika uusille vaatteille?

Alkavatko vaatteet tuntua tiukoilta? Kokeile kiinnittää lempihousujesi nappi kumilenkillä, niin saat housunkaulukseen hieman lisää tilaa ja voit käyttää niitä pidempään. Saatavana on myös valmiita vyötärön jatkeita. Toisaalta voit ostaa housut, joissa on matalampi vyötärö tai siirtyä suoraan äitiyslegginseihin – pääasia, että sinun on mukava olla! Joka sisäänhengityksellä vedät keuhkoihisi 40–50 prosenttia tavallista enemmän ilmaa, ja rintakehäsi on laajentunut. Tämä selittää, miksi sinusta voi tuntua, kuin tutut rintaliivit eivät enää istuisi kunnolla. Toinen istuvuuteen vaikuttava tekijä ovat tietysti rintojen muutokset, joita on hyvin todennäköisesti jo tapahtunut. Ne ovat varmasti kasvaneet ja nännit ja niiden ympäristö ovat tummuneet hieman. Tummumisen syytä ei tiedetä varmasti, mutta sen sanotaan auttavan vauvaa löytämään rinnalle. Lisäksi on melko yleistä, että rintoja aristaa hieman ja nännit tuntuvat herkemmiltä. Jos olet päättänyt osallistua yhdistelmäseulontaan (johon kuuluu ultraäänitutkimuksen lisäksi jo aikaisemmin otettuja verikokeita), ultraäänitutkimus tehdään noin 11.–14. raskausviikolla – saat ajanvarauksen yleensä neuvolastasi. Yhdistelmäseulonnassa selvitetään, kuinka todennäköistä on, että sikiöllä olisi jokin kromosomipoikkeavuus. Ennen tutkimusta voi olla hyvä miettiä, miksi tutkimus tehdään ja miten suhtaudut tulokseen, jos se ei ole toivotunlainen. Yhdistelmäseulonnan ajankohta voi vaihdella eri paikkakunnilla, joten kysy asiasta neuvolasta.

KUMPPANI

Hajamielisyyttä ja unohtelua

Tuntuuko sinusta, että puolisosi on vaikea keskittyä samaan asiaan yhtään pidempään tai että hän unohtelee asioita useammin kuin ennen? Tämä on erittäin yleistä ja lisääntyy todennäköisesti raskauden edetessä. Hajamielisyyden syytä ei tiedetä varmasti – se voi olla yhdistelmä unenpuutetta ja hormonaalisia muutoksia. Toisaalta elimistöllä on täysi työ uuden elämän rakentamisessa, joten aika ei ehkä riitä kaiken ympärillä tapahtuvan huomiointiin. Kun lapsi kasvaa, hän vie yhä enemmän tilaa kohdussa sekä potkii, heittää voltteja ja kääntyilee. Kohdussa majaileva akrobaatti voikin olla yksi syy, miksi puolisosi on vaikea pitää lankoja käsissään ja keskittyä muihin asioihin. Tällä asialla on kuitenkin myös valoisampi puoli: moni odottaja tuntee pian alkavasta raskauden toisesta kolmanneksesta lähtien olonsa entistä rauhallisemmaksi ja ajattelee, ettei asioista kannata stressata turhaan. Seulontaultrassa nähdään myös, onko kohdussa yksi vai useampi lapsi. Jos lapsia onkin useita, monen maailma kääntyy jälleen ylösalaisin. Yhtäkkiä on käsiteltävä valtavasti uusia tunteita, jotka ovat usein ristiriidassa keskenään. Vanhempi tarvitsee usein hieman enemmän aikaa ja tukea valmistautumiseen, jos kyseessä on monikkoraskaus. Yksi hyvä vinkki on keskustella asiasta muiden kaksosten tai kolmosten vanhempien kanssa. Myllertävien ajatusten lisäksi tämä tarkoittaa, että neuvolassa on käytävä useammin lasten kasvun seurantaa varten.

week12

Viikko 13

LAPSESI

Paljon viimeisteltävää

Kaikkien elinten aihiot ovat nyt paikoillaan ja niiden toiminta on vähitellen päässyt alkuun. Raskauden ensimmäinen kolmannes on takana. Jäljellä olevien kahden kolmanneksen aikana lapsi kasvaa lisää ja elimet kypsyvät loppuun, jotta lapsi olisi mahdollisimman valmis elämään kohdun ulkopuolella. Pieni keho muuttuu yhä vankemmaksi – lapsi on nyt 6 cm pitkä ja painaa noin 60 g. Kuten sanottu, viimeisteltävää on vielä paljon: esimerkiksi korvat ovat kovin alhaalla ja silmät (jotka ovat edelleen kiinni) hyvin kaukana toisistaan. Osa luuston pohjana toimivasta rustosta alkaa kovettua ja luutua, ja lapsi liikkuu päivä päivältä enemmän. Vauvan ympärille on muodostunut hieman lisää vettä, joten hänen on helpompi ojennella kehoaan. Ultraäänitutkimuksessa voi nähdä, kuinka kädet hakeutuvat suuhun ja käsivarret ja jalat koukistuvat ja ojentuvat. Pienen pojan elimistössä muodostuu mieshormonia, kun taas tytön vielä kypsymättömissä munasarjoissa on jo miljoonia alkeellisia munasolujen aihioita. Sormenpäissä näkyy aavistus viivoista, joista kehittyvät myöhemmin lapsen yksilölliset sormenjäljet.

ÄITI

Kolmasosa takana!

Raskautesi etenee pian toiselle kolmannekselle eli trimesterille (tämä vaihtelee hieman laskentatavan mukaan, mutta keskikolmanneksen katsotaan yleensä alkavan 13. tai 14. raskausviikosta). Monelle tämä on rauhallisempaa aikaa. Pahoinvointi ja väsymys ovat toivottavasti helpottaneet – joillakin ne voivat tosin jatkua pidempään. Usein olo rauhoittuu tällä viikolla myös siksi, että suurin keskenmenon riski väistyy. Tämä auttaa ehkä päästämään irti pienestä, mieltä kalvaneesta huolesta ja rohkaisee suuntaamaan ajatukset kunnolla tulevaisuuteen. Monelle 13. raskausviikko on rajapyykki, jonka jälkeen raskaudesta uskaltaa kertoa muille. Kertominen voi tuntua sekä pelottavalta että jännittävältä, mutta usein on ihanaa päästä eroon salaisuudesta. On myös vaikea piilottaa raskautta kovin paljon pidempään, kun pyöristyvä vatsa alkaa pilkottaa, kertoipa asiasta itse tai ei. Älä hämmästy, jos moni on jo aavistanut, että olet raskaana. Makeisten mussuttaminen salassa, jatkuva WC:ssä ravaaminen tai hienovarainen alkavan masun silittely on voinut paljastaa, että perheenlisäystä on tulossa. Moni odottaja voi tässä vaiheessa paremmin, mutta lepoa ja hyvää ravintoa tarvitaan koko raskauden ajan. On tärkeää löytää sopiva tasapaino, jotta vointi pysyy hyvänä myös jatkossa. Tavallisesta työnteosta ja fyysisestä aktiivisuudesta ei ole mitään haittaa, mutta yritä välttää stressiä ja saada riittävästi unta.

KUMPPANI

Erikoisia mielitekoja

Olette nyt selvinneet raskauden ensimmäisestä kolmanneksesta, ja suurin keskenmenon riski on ohi. Monille tuleville vanhemmille tämä on eräänlainen merkkipaalu, jonka jälkeen huoli usein hälvenee ja vointi alkaa parantua. Kenties puolisosi on jo alkanut piristyä hieman. Valitettavasti tämä ei koske aivan kaikkia, vaan osa kärsii pahoinvoinnista koko raskauden ajan. Joillakin se voi olla niin voimakasta, että tarvitaan hoitoa. Olet ehkä kuullut, että raskaana oleva voi himoita jotakin tiettyä ruokaa tai asiaa. Näitä mielitekoja kutsutaan myös craving-oireiksi. Mielitekojen syytä ei itse asiassa tiedetä, mutta monelle voi kehittyä yletön suklaan, sitrushedelmien, suolan tai vaikkapa lakritsin himo (juuri lakritsin syöntiä täytyy kuitenkin rajoittaa raskauden aikana – pieni määrä ei ole vaaraksi, mutta suurina määrinä se on haitallista). Joillakin voi olla myös kummallisia mielitekoja: raskaana olevan voi tehdä valtavasti mieli syömäkelvottomia asioita, kuten sementtiä, liitua tai multaa. Tällaiset mieliteot saattavat kertoa raudan tai vitamiinien puutoksesta, mutta tutkimusnäyttöä siitä ei ole. Samalla hänelle voi kehittyä voimakas vastenmielisyys toisia ruoka-aineita ja tuoksuja kohtaan, ja usein juuri aiemmat suosikit iljettävät.

week13

Viikko 14

LAPSESI

Intensiivinen kasvuvaihe

Lapsi on kasvanut noin 8 cm pitkäksi. Nyt on käynnissä voimakkaan kasvun vaihe, joka kestää 22. raskausviikolle asti. Lapsi vahvistuu ja hänen liikkeensä muuttuvat yhä tietoisemmiksi, vaikka ne eivät vielä olekaan tahdonalaisia. Hän jaksaa pitää päätään hetken pystyssä, käsi voi tarttua hapuillen ja jalat saattavat potkia. Lapsen keho alkaa muuttua sopusuhtaisemmaksi: jalat ovat käsivarsia pidemmät, vartalo kasvaa, silmät ja korvat alkavat liikkua oikeille paikoilleen ja nenänvarsi ilmestyy. Lapsivesi vaihtuu jatkuvasti uuteen aina synnytykseen saakka. Myös tuiki tärkeä myeliinin tuotanto käynnistyy näihin aikoihin. Myeliini muodostaa eristävän kerroksen ympäröimään hermoja, jotka vastaavat viestien kulusta aivoissa. Sen tuotanto jatkuu lapsen ensimmäisten elinvuosien ajan.

ÄITI

Iho muutoksessa

Kohtusi sijaitsee nyt hieman häpyluun yläpuolella, ja kehossasi tapahtuu yhä nopeampia muutoksia. Vatsasi kasvaa, hengästyt tavallista helpommin ja sydämesi lyö vähän nopeammin kuin ennen. Tämä voi kuulostaa tukalalta. Moni kuitenkin kokee voivansa nyt oikein hyvin, kenties koska vatsa ei ole vielä ole ehtinyt muuttua kovin painavaksi ja keho on rauhoittunut odottamaan lasta. Olet ehkä huomannut vatsallasi hennon tumman viivan. Tämä linea negraksi kutsuttu suora tumma viiva ulottuu ylävatsalta häpyluun kohdalle. Se ilmestyy monille, koska ihon pigmenttimäärä lisääntyy raskauden aikana hormonien vaikutuksesta. Vatsan iholla näkyvä viiva haalistuu todennäköisesti vauvan syntymän jälkeen. Hormonien aiheuttama pigmentin lisäys voi aiheuttaa myös pigmenttitäpliä eri puolille kehoa, esimerkiksi kasvoihin. Niitä kutsutaan maksaläiskiksi eli kloasmiksi, ja voit ehkäistä niiden syntymistä käyttämällä aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin sekä suojaamalla kasvoja ja päätä auringolta. Auringolta on muutenkin suojauduttava aina huolellisesti, ja raskauden aikana siihen kannattaa panostaa vielä hieman tavallista enemmän.

KUMPPANI

Vauvaan tutustuminen

Raskautta on usein vaikea käsittää, kun elätte sen keskellä – tämä ei koske niinkään odottavaa äitiä vaan sinua puolisona. Ei siis ole outoa, jos raskaus tuntuu epämääräiseltä. Ehkä teillä on jo työnimi tulokkaalle. Vauva voikin olla helpompi kuvitella, jos hänellä on jokin lempinimi. Silloin on usein helpompi ajatella lasta pienenä yksilönä ja miettiä, millainen persoona hänestä tulee tai miltä hän näyttää. Kun kirjoitat ajatuksia ja tunteita (tai yksinkertaisesti päivän tapahtumia) ylös, sinun on ehkä helpompi palata niihin ja työstää tunteitasi myöhemmin. Asioiden näkeminen paperilla voi myös selventää kiintymystäsi pieneen ihmiseen, joka odottaa pääsevänsä tapaamaan sinut.

week14

Viikko 15

LAPSESI

Karvainen pieni keho

Jos lapselle on kehittymässä tumma tukka, pigmentin tuotanto alkaa nyt. Ei kuitenkaan ole varmaa, onko hänellä vielä hiuksia – monelle lapselle ne kasvavat vasta kuukausia syntymän jälkeen. Kulmakarvat sen sijaan ilmestyvät tämän viikon aikana. Pienokaisen ohut iho on kauttaaltaan untuvakarvan eli lanugon peitossa. Sen tarkoituksena on todennäköisesti auttaa ylläpitämään kehon lämpötilaa, ja se häviää syntymän lähestyessä. Pienet verisuonet näkyvät tummina hauraan ihon läpi. Lapsella on jo pikkuaivojen ja selkärangan alut. Lapsen elimistöön alkaa varastoitua kalsiumia, jota tarvitaan luuston ja luuytimen kehitykseen. Kohdussa ei ole ilmaa, mutta lapsen rintakehä nousee ja laskee hengitysliikkeiden tahtiin – hän harjoittelee hengittämistä lapsiveden avulla. Nyt hän voi myös työntää peukalon suuhunsa.

ÄITI

Hengästymistä helposti?

Äidin sydän paisuu kuvainnollisesti tehdäkseen tilaa tunteille tulevaa pienokaista kohtaan – mutta samalla sen suorituskyky kasvaa myös fyysisesti. Syynä on verimäärän lisääntyminen, joka voi aiheuttaa osalle odottavista äideistä hengästymistä ja sydämen rytmihäiriöitä. Tämä voi olla ensimmäisillä kerroilla hieman pelottavaa, mutta oireet ovat täysin vaarattomia. Kohtu tietysti laajenee jatkuvasti, mutta raskauden alussa se kasvaa lähinnä ylöspäin, joten alaspäin suuntautuva paine yleensä kevenee. Tässä vaiheessa huomaat ehkä riemuksesi, että jatkuva pissahätä ei todennäköisesti vaivaa enää yhtä paljon. Muistatko vielä hämärästi entisen vyötärösi? Se ja tiukat lempifarkkusi ovat nyt muisto vain. Ainakin seuraavan vuoden ajaksi. Jos tämä ei ole ensimmäinen raskautesi, vatsasi on nyt todennäköisesti suurempi kuin viimeksi. Syynä on, että ihosi ja vatsasi ovat kokeneet tämän kaiken ennenkin, joten ne venyvät ja levenevät uusintakierroksella aiempaa helpommin.

KUMPPANI

Juttele pienokaiselle

Pian lapsesi pystyy aistimaan ääniä. Tämä tarkoittaa, että voit laulaa ja jutella vauvalle vatsan läpi ja hän tunnistaa äänesi syntymänsä jälkeen. Aluksi voi tuntua hieman oudolta istua laulamassa vatsalle, mutta kun vauva kuulee tutun äänen saavuttuaan maailmaan, hän tuntee olonsa hyvin turvalliseksi. Jos tulokkaalla on sisaruksia, voit rohkaista heitäkin juttelemaan hänelle. Tutkimusten mukaan pikkulapset pitävät heleistä äänistä – olet saattanut huomata, että käytät itsekin vaistomaisesti korkeampaa ääntä, kun juttelet heille. Tiesitkö muuten, että ihminen ei ole ainoa nisäkäs, joka käyttää tätä tekniikkaa? Myös delfiiniemot laulavat poikasilleen ennen näiden syntymää, jotta poikanen tunnistaa synnyttyään emonsa äänen. Delfiinit käyttävät toisistaan erityisiä nimiä, ja emon uskotaan toistavan poikaselle omaa nimeään laulun muodossa.

week15

Viikko 16

LAPSESI

Lisää tilaa liikkua

Lapsi on kasvanut aimo harppauksen pituutta. Hän on nyt noin 14–15 cm pitkä ja painaa noin sata grammaa. Lihakset ja luut rakentuvat, ja kynnet tulevat näkyviin. Myös kasvonpiirteet alkavat hahmottua. Lapsi pystyy imemään peukaloaan ja nielemään. Lisäksi lapsiveden määrä kasvaa päivä päivältä, joten lapsella on tilaa liikkua yhä vapaammin. Hermosto toimii, lapsi voi rypistää otsaansa ja sievällä pikku päällä on läpimittaa noin 30 mm. Pieni ja vielä hyvin kypsymätön vauva liikkuu jatkuvasti, ja hänen liikkeensä muuttuvat yhä tarkoituksellisemmiksi.

ÄITI

Nenä tukossa?

Kohtua paikallaan pitävien tukikudosten eli ligamenttien kiristyminen voi välillä tuntua purevana tai pistävänä kylkikipuna. Se iskee usein etenkin voimakkaiden liikkeiden yhteydessä, esimerkiksi aivastaessa tai nauraessa. Vatsasi kasvaa ja kohdun seinämä venyy entisestään. Elimistössäsi kiertää nyt 20 prosenttia tavallista enemmän verta, ja yhdessä raskaushormonien kanssa se voi saada limakalvosi turpoamaan. Siksi valkovuotosi voi olla totuttua runsaampaa ja nenäsi voi olla tavallista helpommin tukossa. Kun limakalvot ovat turvoksissa, ne voivat myös vuotaa herkemmin verta. Tällöin esimerkiksi ikenesi alkavat vuotaa verta hampaita pestessä tai varomaton aivastus aiheuttaa pienen nenäverenvuodon. Älä kuitenkaan lakkaa pesemästä hampaita vaan vaihda hammasharja pehmeämpään. Jos nenäsi on tukossa turvonneiden limakalvojen vuoksi, kokeile nukkua pää hieman koholla tai käyttää keittosuolaliuosta sisältäviä nenätippoja tai -suihkeita. Jos tämä ei auta ja nenän tukkoisuus käy aivan liian tukalaksi, voit kääntyä neuvolan terveydenhoitajan puoleen.

KUMPPANI

Pian on aika ultraäänitutkimukselle

Pian pääsette kokemaan jotain, mikä usein mullistaa maailman: näkemään syntymättömän lapsenne kohdussa. Monille 18. raskausviikon jälkeen tehtävä ultraäänitutkimus tekee oikeasti todeksi sen, että lapsi on tulossa. Useimmilla paikkakunnilla annetaan vanhempien itse päättää, haluavatko he tietää lapsen sukupuolen. Osa kokee, että sukupuolen tietäminen auttaa muodostamaan yhteyden lapseen, osa taas ei missään nimessä halua tietää sukupuolta vaan säilyttää sen yllätyksenä. Ehkä sinusta on parasta voida suhtautua syntymättömään lapseesi ja tämän sukupuoleen täysin neutraalisti – tai ehkä sinulla on kova hinku päästä miettimään nimiä ja kuvittelemaan tulevaisuutta pienen pojan tai tytön kanssa. Huolimatta siitä, mitä sinä ja puolisosi asiasta ajattelette, voitte olla varmoja, että muut kyselevät lapsen sukupuolesta. Jos ette halua kertoa, vastatkaa vain, että lapsi sieltä on tulossa.

week16

Viikko 17

LAPSESI

Vauvalle tulee lisää painoa

Kasvu jatkuu täyttä vauhtia. Vauvan pituus päästä peppuun (pää-perämitta) on noin 18 cm ja paino noin 200 g. Ihonalaista rasvaa ei ole vielä juuri lainkaan, mutta nyt rasvaa alkaa kertyä lapsen kehoon yhä enemmän. Niin kutsuttu ruskea rasvakudos toimii lapselle eräänlaisena vararavintona ja auttaa ylläpitämään kehon lämpötilaa syntymän jälkeen. Käsivarret ja jalat ovat ohuet, ja suurin osa luustosta koostuu edelleen pehmeästä ja taipuisasta rustosta. Raskauden toisella kolmanneksella lapsen aivot kehittyvät hurjasti. Niitä suojaavien kallon luiden liitokset ovat löyhät. Luiden väliset isot pehmeät pinnat säilyvät vielä pitkään, usein kahden vuoden ikään saakka. Silmiä peittävät nyt silmäluomet, jotka avautuvat vasta 26. raskausviikolla. Lapsi aistii kuitenkin jo ympäristönsä ja voi reagoida kohdun ulkopuolisiin tapahtumiin: hän saattaa esimerkiksi säpsähtää kovaa ääntä, mutta vaikka kuulo onkin jo kehittymässä, sikiö reagoi luultavasti ääniaaltoihin ennemmin tuntoaistinsa avulla. Hän voi edelleen liikkua melko vapaasti kalvopussin sisällä. Lapsi painaa nyt enemmän kuin istukka, ja raskaus alkaa hyvin todennäköisesti näkyä.

ÄITI

Hehku - tai sen vastakohta

Raskauden ei tarvitse olla pelkkiä silmäpusseja, huonoa ihoa tai erilaisia vaivoja – raskauden toisella kolmanneksella hiukset, iho ja odottava äiti itse saattavat voida paljon paremmin. Usein sanotaan, että raskaus saa hehkumaan, ja näin voi hyvin käydä. Moni nukkuu paremmin ja nauttii sisälleen laskeutuvasta rauhasta. On myös hyvin mahdollista, että verimäärän lisääntyminen lisää seksuaalista halukkuutta, sillä se vaikuttaa myös lantionpohjaan ja kohdun limakalvoihin. Eikö tämä kuulosta yhtään tutulta? Valitettavasti tuuhea tukka, tasainen iho ja loistavat seksihalut eivät koske jokaista odottajaa, eivätkä raskauden hyvät puolet jakaudu tasaisesti kaikkien kesken.


KUMPPANI

Matkasuunnitelmia?

Suunnitteletteko lähtevänne vielä matkalle ennen vauvan tuloa? Jos puolisollasi ei ole kovin paljon vaivoja ja raskaus sujuu hyvin, tilaisuus kannattaa ehkä hyödyntää pian. Voitte matkustaa joko maata pitkin tai lentämällä. Se, miten pitkälle raskauteen lentäminen onnistuu, voi kuitenkin vaihdella lentoyhtiön mukaan. Voi myös olla järkevää tarkistaa vakuutusyhtiöstä, miten toimitaan, jos puolisosi tarvitsee hoitoa ulkomailla. Esimerkiksi useimmat matkavakuutukset eivät kata sairaanhoitokuluja 28. raskausviikon jälkeen, ja sitä ennenkin raskauteen littyvät kulut on monesta vakuutuksesta rajattu pois. Teidän on myös kiinnitettävä pakkaamiseen tavallista enemmän huomiota. Jos matkustatte lentämällä, voi olla hyvä ottaa lennolle esimerkiksi tukisukat sekä keittosuolaliuosta sisältäviä nenätippoja. Jos mielitte aurinkolomalle, on aina hyvä pakata mukaan aurinkosuojavoidetta. Koska raskaana olevalle tulee helpommin pigmenttiläiskiä, hänen ihonsa kannattaa suojata erityisen huolellisesti.

week17

Viikko 18

LAPSESI

Kasvua täyttä vauhtia

Lapsi kasvaa kohisten – hän painaa nyt 250 g ja on noin 20 cm pitkä. Korvat ovat asettuneet lopulliseen sijaintiinsa ja korvalehdet ovat hieman ulkonevat. Silmät ovat lähempänä kasvojen etupuolta ja niitä koristavat kulmakarvat sekä ripsien alut. Suljettujen silmäluomien alla verkkokalvot ovat kirkastuneet ja pystyvät nyt reagoimaan valoon. Lapsi on juuri alkanut aistia valoa. Pienet kasvot voivat irvistellä, ja sormenpäihin ja varpaiden alapuolelle kertyy rasvaa, jonka ansiosta tulevien sormenjälkien pienet viivat alkavat hahmottua.

ÄITI

Milloin ensimmäinen potku tuntuu?

Odotatko ensimmäistä potkua? On hyvin yksilöllistä, milloin vauva potkaisee ensi kerran. Jos olet ollut aiemmin raskaana, tiedät jo, millaista tunnetta etsiä. Jos taas tämä on ensimmäinen raskautesi, tajuat ehkä vasta muutaman viikon kuluttua, että kyseessä tosiaan oli potku. Joskus se voi tuntua perhosilta vatsassa, joskus siltä kuin suolessa kuplisi vähän tavallista enemmän. Ei myöskään ole tavatonta, että istukka sijaitsee kohdun etuseinämässä. Tällöin liikkeitä on aluksi hieman vaikeampi tuntea ja kestää kauemmin, ennen kuin pieniä potkuja tai liikkeitä alkaa tuntua. Noin 18. raskausviikolla sinulle tarjotaan ultraäänitutkimusta. Se on vapaaehtoinen, kivuton ja vaivaton tutkimus, jossa sikiöstä saadaan kuva ultraäänen avulla. Kuvassa näkyy muun muassa, miten vauva kehittyy, onko lapsia yksi vai useampia sekä missä kohtaa istukka on. Ultraäänitutkimuksen yhteydessä myös lasketun ajan arvio tarkentuu.

KUMPPANI

Mitä ultraäänessä näkyy?

Todennäköisesti ensimmäiset potkut eivät vielä tunnu. Potkujen tuntuminen on hyvin yksilöllistä, mutta ensisynnyttäjä huomaa ne tyypillisesti aivan aikaisintaan viikolla 20. Ensipotkua kuitenkin odotetaan hartaasti, koska se on kouraantuntuva ja selkeä merkki vanhemmaksi tulosta. Moni kokeekin, että kiintymys lapseen vahvistuu entisestään ensimmäisen potkun jälkeen. Pian on ultraäänitutkimuksen aika. Se on vapaaehtoinen, mutta monesta on mukava tietää, että lapsi kehittyy kuten pitääkin. Ultraäänikuvasta nähdään myös lapsiveden määrä ja istukan sijainti ja voidaan varmistaa, pitääkö laskettu aika paikkansa. Rakenneultratutkimuksessa katsotaan, että vauvan sydän, aivot ja sisäelimet kasvavat toimivat niinkuin niiden kuuluukin. Monelle vanhemmalle nämä tiedot ovat helpottavia!

week18

Viikko 19

LAPSESI

Vauva kuulee sinut

Vauvan elämä kohdussa on hiljaista mutta kaikkea muuta kuin äänetöntä, sillä hänen kuulonsa kehittyy 18. ja 20. raskausviikon välillä. Hän tulee tietoiseksi ympäristön äänistä – suonissa ja napanuoran läpi virtaavasta verestä, sydämen lyönneistä ja suoliston kuplinnasta – mutta myös tietyistä korkeista äänistä, jotka kuuluvat kohdun seinämän läpi. Aivoissa kuulo-, haju-, maku-, tunto- ja näköaistista vastaavat hermosolut erikoistuvat entisestään, ja niiden välille muodostuu monimutkaisia yhteyksiä. Tämän viikon tietämillä lapsen iholle alkaa muodostua paksu rasvakerros, joka suojaa lapsivedeltä. Hieman taikinamaista rasvaa kutsutaan lapsenkinaksi. Suurin osa lapsenkinasta häviää ennen lapsen syntymää, kuten sen alla oleva untuvakarvakin. Myös hammasaiheet, niin maitohampaiden kuin myöhemmin ilmaantuvien pysyvien hampaiden alut, ovat nyt selvästi nähtävissä.

ÄITI

Keskustelua vauvasta ja hyviä neuvoja

Olet varmasti pannut merkille, kuinka paljon muut kyselevät lapsesta ja raskaudesta – jos et, tämä on varmasti pian edessä. Jotkut rakastavat raskaudestaan kertomista ja suunnittelua ja ovat raskauskuplassa kuin kotonaan. Toiset taas eivät jaksa keskittyä mihinkään pahoinvoinnin, väsymyksen ja hormonien myllerryksen vuoksi. Osa myös kokee tavallaan kadottavansa oman minuutensa. Odottava äiti on kuitenkin edelleen sama ihminen, eivätkä muut kiinnostuksenkohteet ja tehtävät ole hävinneet minnekään. Yhtä oikeaa tapaa olla ja tuntea ei ole, eikä kukaan muu voi päättää, miten sinun tulisi suhtautua omaan raskauteesi. Kuuntele omia tunteitasi. Ohjaa keskustelut, hyvää tarkoittavat neuvot ja huomaavaiset kysymykset haluamaasi suuntaan. Luota siihen, että tiedät itse parhaiten, millainen oma raskautesi on ja kuka itse olet odottajana. Kysymysten tulva voi myös saada mahdollisen puolison tuntemaan olonsa ulkopuoliseksi. Onhan hänkin tulossa vanhemmaksi, ja vaikka sinä kannat lastanne, teitä on tässä tilanteessa vähintään kaksi. Jos ympäristön reaktiot saavat olonne epämukavaksi, jutelkaa asiasta. Voitte sopia, että puolisosi ottaa enemmän tilaa keskusteluissa niin ystävien ja perheen kuin terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Sinun ei esimerkiksi tarvitse olla se, joka on parhaiten perillä kaikesta. Yhdessä tiedätte varmasti tarpeeksi!

KUMPPANI

Mukana raskaudessa

On tärkeää haluta ja saada osallistua raskauteen. Sinulla on aivan yhtä voimakkaita lapseen liittyviä tunteita kuin puolisollasikin, vaikka et kannakaan lasta (pääset kyllä tekemään sitäkin noin 21 viikon kuluttua). Usein ympäristön katseet ja huomio voivat kuitenkin kiinnittyä raskaana olevaan. Näin käy etenkin raskauden edetessä, kun kehon muutokset tulevat yhä paremmin näkyviin. Puolisosi saattaa potea erilaisia fyysisiä oireita ja vaivoja, ja kaikki haluavat osoittaa myötätuntoa ja huolenpitoa. Sinun ei ehkä tarvitse kärsiä häpyluuliitoksen löystymiseen liittyvistä kivuista, mutta olet silti tulossa vanhemmaksi ja ajatuksesi ja kokemuksesi ovat tärkeitä. Yksi hyvä tapa tuntea osallistuvansa – ja oikeasti osallistua – on yrittää olla aktiivisesti mukana keskusteluissa. Ota selvää asioista, tuo oma-aloitteisesti esiin, että olet tulossa vanhemmaksi ja esitä kysymyksiä muille, jotka odottavat lasta tai joilla on jo lapsia. Yleensä terveydenhuollossa osataan ottaa sekä odottaja että kumppani huomioon, mutta jos tunnet olosi ulkopuoliseksi, sama vinkki pätee sielläkin: esitä kysymyksiä ja osoita, että huoneessa on useita tulevia vanhempia.

week19

Raskauden viimeinen kolmannes

Milloin viimeinen raskauskolmannes alkaa? Onko liikunnan harrastaminen sallittua loppuraskaudessa, ja kuinka paljon paino yleensä nousee? Jos kolmas trimesteri askarruttaa, lue lisää täältä!

Viikko 20

LAPSESI

Imee peukaloaan

Pieni lapsesi on nyt noin 24 cm pitkä ja painaa noin 350 g. Pään läpimitta on nelisen senttimetriä, ja sen sisällä aivot kehittyvät vinhaa vauhtia. Motoriikkaa varten tarvitaan miljoonia hermosoluja. Hermoratojen kehittyminen saa lapsen kokeilemaan refleksejään eli heijasteitaan, tarttumaan käsillään ja imemään peukaloaan, mikä voi näkyä ultraäänikuvassa. Hän myös nielee lapsivettä. Tällä synnynnäisellä heijasteella on tärkeä tehtävä syntymän jälkeen, kun lapsi alkaa syödä. Lapsella on vielä mukavasti tilaa liikkua. Hän sukeltelee ja kieriskelee lapsivedessä, jota on hänen ympärillään puoli litraa. Veden vaihtuvuus on melko suuri: lapsi nielee vuorokaudessa siitä puolet ja virtsaa saman verran. Pieni sydän sykkii 110–160 lyöntiä minuutissa, kuten kuuluukin. Toistaiseksi lapsi on kasvanut samaa tahtia kuin kaikki muutkin vauvat kohduissa ympäri maailmaa, mutta tästä eteenpäin viikoittainen kasvu vaihtelee lapsesta toiseen.

ÄITI

Puolivälissä!

Onnittele itseäsi, sillä raskautesi on jo puolivälissä! Voi tosin olla, ettet jaksa kauheasti juhlia. On tavallista, että väsymys alkaa hiipiä kehoon. Näin raskauden puolivälissä sen syynä on usein raudanpuute. Se on täysin ymmärrettävää, sillä elimistölläsi on täysi työ kierrättää jopa 40–50 prosenttia tavallista enemmän verta. On kiehtovaa ja kekseliästä, kuinka elimistö sopeutuu ja säätelee itseään varmistaakseen raskaudelle parhaat onnistumisen mahdollisuudet. Ylimääräistä verta tarvitaan, jotta lapsi saa tarvitsemansa hapen ja ravinnon. Lisäksi sinulla on hyvä olla tavallista enemmän verta synnytyksen varalle. Synnytyksen yhteydessä äiti menettää nimittäin jonkin verran verta, vaikka suurin osa ei sitä silloin mietikään. Jos tämä tuntuu epämiellyttävältä, voit ottaa asian puheeksi neuvolassa. Rauta-arvoja seurataan neuvolassa säännöllisesti, mutta jos sinua huimaa tai väsyttää ja seuraavaan neuvolakäyntiin on pitkä aika, soita neuvolaan ja kysy asiasta. Sinun ei tarvitse hyväksyä väsynyttä oloa tietämättä, ovatko rauta-arvosi kunnossa! Raudan määrää veressä voi lisätä syömällä ravitsevaa ruokaa, joka sisältää runsaasti rautaa, mutta suurin osa tarvitsee raskauden aikana jonkinlaista rautalisää.

KUMPPANI

Ensimmäinen potku

Odotuksenne on nyt puolivälissä! Ette ole vielä ehkä tunteneet ensimmäistä potkua, mutta se tulee pian. Kun lapsen liikkeet alkavat tuntua, potkua voi olla näin alkuun vaikea tunnistaa. Se voi ikään kuin kutittaa tai tuntua perhosina vatsassa. Kestää todennäköisesti jonkin aikaa, ennen kuin voit tuntea lumoavat liikkeet, koska et itse kanna lasta. Älä harmistu, jos lapsi lakkaa potkimasta juuri, kun riennät laittamaan käden puolisosi vatsalle. Vauva tekee juuri niin kuin itse haluaa. Kun puolisosi liikkuu, keikkuva liike usein nukuttaa vauvaa. Siksi hän tapaa nukkua äidin ollessa jalkeilla ja herätä mellastamaan illalla ja yöllä, kun äiti yrittää nukkua. Voitkin kokeilla asettaa kätesi vatsalle, kun rauhoitutte iltaa kohden. Juuri silloin lapsi saattaa potkaista niin, että sydämesi hypähtää riemusta. Mitä pidemmälle raskaus etenee, sitä voimakkaammin liikkeet tuntuvat. Loppua kohden pieni käsi tai jalka saattaa jopa näkyä ihon läpi.

week20

Viikko 21

LAPSESI

Vauvan ensimmäinen kakka

Nyt on aika puhua kakasta – aineesta, johon totut varmasti yllättävän hyvin lähivuosina. Lapsen suolisto on nyt kehittynyt niin pitkälle, että hänen nielemänsä lapsiveden sisältämä ravinto alkaa imeytyä. Hän saa edelleen ravintonsa enimmäkseen äidiltä istukan kautta, mutta osa ravinnosta kulkeutuu nyt myös suoliston läpi ja päätyy pehmeänä paksusuoleen. Sinne kertyy lapsen ensimmäinen uloste, jota kutsutaan mekoniumiksi eli lapsenpihkaksi. Sitä muodostuu lisää koko raskauden loppuajan, ja se putkahtaa ulos pienenä lahjana ensimmäisten vaippojen vaihtajalle (ellei lapsi ehdi ulostaa jo aiemmin lapsiveteen tai heti syntymän yhteydessä). Ulosteen lisäksi lapsella on muitakin uusia toimintoja: luuydin on ryhtynyt auttamaan maksaa ja pernaa verisolujen tuotannossa. Lapsi saa äidin verestä vasta-aineita, jotka auttavat suojaamaan häntä sairauksilta syntymän jälkeen. Tässä vaiheessa lapsen sydämenlyönnit ovat yleensä kuultavissa stetoskoopilla. Voi olla hankala tietää, onko kyseessä äidin vai vauvan syke, mutta vauvan sydän ehtii lyödä kahdesti äidin jokaista sydämenlyöntiä kohden. Koeta siis kuunnella nopeaa pientä tikitystä.

ÄITI

Innostusta tai huolta

Mitä ajattelet synnytyksestä? Alkaako se jo tuntua todelliselta? Kaiken muun tavoin myös synnytykseen liittyvät tunteet ovat hyvin yksilöllisiä. Saatat ajatella sitä kaiholla, joka liittyy sekä vauvan tapaamiseen että oman kehosi saamiseen taas itsellesi. On kuitenkin tavallista, että synnytys herättää myös huolta, mahdollisesti jopa pelkoa. Jos odotat lasta yhdessä puolisosi kanssa, saatat alkaa pelätä, että puolisollesi tapahtuu jotain. Tämä voi kuulostaa ulkopuolisen korviin oudolta, mutta odottaja voi hätääntyä pahasti puolison noustessa tikkaille. Tällaiset tunteet synnytystä, puolisoa ja tulevaa vanhemmuutta kohtaan ovat täysin luonnollisia. Huolen syyt voivat olla puhtaasti biologisia: kun poikanen tulee maailmaan, emo on sille elintärkeä. Tämän vuoksi sinussa herää huoli, jotta et asettaisi itseäsi vaaraan. Tottuminen siihen, ettei kaikkea voi hallita on keskeinen osa vanhemmuutta. Lapsen saaminen on elämän mullistava tapahtuma, todennäköisesti koko elämän suurin kokemus, jonka vaikutuksille kukaan ei ole immuuni. Voi olla hyvä pukea tunteet sanoiksi puhumalla jonkun kanssa. Kun saat sanoittaa tunteitasi ja jäsentää ajatuksiasi, sinun on ehkä helpompi olla huolestumatta turhaan. Tunteiden määrä vaihtelee ihmisestä toiseen. Toiset odottavat synnytystä uteliaina, toiset tunteva paniikkia pelkästään ajatellessaan sitä. Jos kallistut jälkimmäiseen suuntaan, sinua voi rauhoittaa, jos tartut asiaan käytännössä lukemalla kivunlievityksestä ja synnytyksen vaiheista sekä vierailemalla synnytyssairaalassa. Jos huoli kasvaa aivan liian suureksi ja alkaa rajoittaa elämääsi, sinun ei pidä yrittää selvitä yksin. Apua on saatavana, ja ensimmäinen askel on ottaa yhteys neuvolaan. Sieltä saat tietoa keinoista, jotka voivat auttaa pääsemään irti haitallisista ajatusmalleista, tai lähetteen esimerkiksi neuvolapsykologille. Joillakin paikkakunnilla on myös niin kutsuttuja pelkopoliklinikoita, jotka ovat erikoistuneet juuri synnytyspelon hoitoon.

KUMPPANI

Tukena oleminen

On täysin luonnollista olla huolissaan synnytyksestä, vaikka ei itse olisikaan menossa synnyttämään vaan pitämään kädestä, tukemaan ja kannustamaan. Mietit epäilemättä, kuinka olla parhaiten puolisosi tukena, mutta ehkä myös, miltä tuntuu nähdä itselle niin rakkaan ihmisen kärsivän kivusta. Lisäksi saatat pelätä, että lapsella ei olisikaan kaikki kunnossa. Osittain sinun on vain hyväksyttävä, ettet voi hallita kaikkea, niin rankkaa kuin se onkin. On kuitenkin myös asioita, joille voit tehdä jotain. Kannattaa perehtyä asioihin ja ottaa etukäteen selvää esimerkiksi synnytyksen vaiheista, kivunlievityksestä ja synnytysosastolle löytämisestä. Voit tarttua toimeen jo nyt. Yleensä huoli hälvenee, kun tietoa ja taitoa karttuu. Tarjolla on synnytysvalmennuskursseja, ja myös synnytysosastot tarjoavat tietoa ja valmennusta. Myös vertaistuesta voi olla apua. Usein kysymyksiin löytyy vastauksia, kun niistä puhuu muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Monelle on helpotus kuulla, ettei ole ainoa, joka pelkää pyörtyvänsä synnytyksessä – erityisen rauhoittavaa on saada samalla tietää, että niin käy oikeasti äärimmäisen harvoin! Joskus pelkkä tieto ja huolien hyväksyminen ei kuitenkaan riitä, vaan pelko voi silti kasvaa liian suureksi. Tässä tapauksessa on hyvä tietää, että myös sinä puolisona voit pyytää neuvolasta apua huolenaiheidesi käsittelyyn tai keskustella ammattilaisen kanssa synnytyspelkoon erikoistuneella pelkopoliklinikalla. Voit luottaa siihen, että Suomessa on erinomaiset äitiysneuvolapalvelut ja maailman pienimpiin kuuluva äiti- ja lapsikuolleisuus. Muista myös, että ylivoimaisesti suurin osa lapsista syntyy täysin terveinä!

w21_640x480

Viikko 22

LAPSESI

Pehmeät korvat ja uusi kampaus

Kaikki aistit kypsyvät ja kehittyvät päivä päivältä enemmän. Vauvan silmät ovat jatkuvasti kiinni, mutta hän erottaa valon ja pimeyden ohuiden silmäluomiensa läpi. Korvalehdet ovat saaneet oikean muotonsa, mutta ne ovat vielä täysin pehmeät. Lapsi kuitenkin kuulee jo, ja hän muistaa äänet ja erityiset musiikin pätkät, joita kuulee toistuvasti raskauden aikana. Hän tunnustelee käsillä kasvojaan ja kehoaan, ja kielen makusilmut kehittyvät. Tässä vaiheessa myös hiukset alkavat kasvaa. Vauvat eroavat siinä, kuinka paljon tukkaa heillä on syntyessään – toisilla on täysi hiuspehko, toisilla vain muutama vastavalossa näkyvä haituva.

ÄITI

Kohtusi harjoittelee

Olet ehkä huomannut vatsasi kovettuvan hetkeksi ja pehmenevän sitten taas. Ne ovat supistuksia, jotka voivat siis alkaa jo nyt. Usein ne yleistyvät raskauden loppua kohden, kolmannella raskauskolmanneksella. Supistuksia voi ajatella kohdun tapana harjoitella synnytystä varten. Aluksi supistelu voi tuntua hieman pelottavalta, mutta lapselle siitä ei ole vaaraa. Supistuksia esiintyy useimmin tilanteissa, joissa olet ollut erityisen aktiivinen, kuten liikunnan tai seksin jälkeen. Ne voivat olla kehon tapa kertoa, että sinulla menee liian lujaa – ei vain seksin yhteydessä, vaan elämässä yleensä. Jos supistuksia esiintyy iltaisin, kun rentoudut päivän päätteeksi, sinun on yritettävä ottaa rauhallisemmin. Jos tunnet niitä usein tai niitä esiintyy levossa, vaikka et olisi stressannut mistään, ota ne puheeksi neuvolassa virtsatietulehduksen poissulkemista varten. Virtsatietulehdusta ei toki halua saada muutenkaan, mutta sen havaitseminen on erityisen tärkeää raskauden aikana. Jos tämä ei ole ensimmäinen raskautesi, varaudu siihen, että supistukset todennäköisesti sekä alkavat aiemmin että tuntuvat voimakkaampina kuin viimeksi.

KUMPPANI

Stressin vähentäminen

Puolisollasi voi nyt alkaa esiintyä supistuksia, ja ne yleistyvät raskauden loppua kohden. Ne ovat kohdun tapa harjoitella synnytystä varten, ja usein niitä esiintyy, kun odottava äiti on ollut erityisen aktiivinen. Jos elämä on yleisesti ottaen hieman liian stressaavaa, ne voivat olla myös kehon tapa neuvoa ottamaan rauhallisemmin. Myös sinun on hyvä olla tietoinen tästä, ja voitte pohtia yhdessä, kuinka voisit keventää puolisosi taakkaa.

week22

Viikko 23

LAPSESI

Keuhkot kehittyvät

Paino 550 g ja pituus noin 28 cm – lapsi kasvaa kiihtyvää vauhtia. Pään läpimitta on nyt 5–6 cm ja pieni reisiluu, josta tulee kehon pisin luu, on nyt 4 cm pitkä. Päähän alkaa ilmestyä pigmenttiä, mutta viikon kehityksellinen jättipotti tapahtuu keuhkoissa. Niissä alkavat pikkuhiljaa kehittymään varhaiset keuhkojen aihiot, jotka täyttyvät lapsivedellä syntymään saakka. Syntymän hetkellä lapsivesi purskahtaa ulos, kun lapsen rintakehä puristuu synnytyskanavassa kasaan. Seuraavalla hengenvedolla hänen keuhkonsa täyttyvät ilmasta.

ÄITI

Vanhempainvapaan suunnittelu

Nyt sinusta alkaa ehkä tuntua, että osaat jo olla raskaana. Elämä rullaa hitaasti eteenpäin ja vatsa kasvaa. Äitiys- ja vanhempainvapaan suunnittelu voi tuntua vielä kaukaiselta. Asia on kuitenkin niin, että mitä enemmän suunnittelet nyt, sitä vähemmän sinun tarvitsee tehdä (ja miettiä!) sitten, kun lapsi on täällä ja sumuiset aivosi ovat täynnä tämän lohduttelua, syöttämistä ja nukuttamista. Lupaamme, että paperinpyöritys ja suunnittelu ovat silloin viimeisenä mielessä. Sinun on ilmoitettava äitiysvapaasta työnantajallesi viimeistään kaksi kuukautta ennen kuin aiot jäädä pois töistä. On myös järkevää selvittää Kelasta, miten äitiys- ja vanhempainvapaa toimivat ja mitä tietoja niitä varten on toimitettava. Jos tulevia vanhempia on useita, nyt on hyvä keskustella vanhempainvapaan jakamisesta. Tämä voi olla prosessi, joka ei aina suju täysin kitkattomasti. Tutkimusten mukaan vanhempainvapaan jakaminen tekee parisuhteelle hyvää. Usein sanotaan, että lapsi on pieni vain hetken, ja siinä on vinha perä. On kuitenkin täysin oma asianne, miten suunnittelette perhevapaat ja miten asiat käytännössä järjestyvät. Te tiedätte parhaiten, mikä on omalle lapsellenne ja suhteellenne parasta!

KUMPPANI

Suunnitelmia vanhempainvapaasta

Kalenteri esiin, sillä nyt on aika suunnitella vanhempainvapaata. Mitä aiemmin keskustelette vapaiden suunnittelusta ja jakamisesta, sitä parempi. Näin teillä on yksi asia vähemmän mietittävänä nyytin syntymän jälkeen. Siinä vaiheessa pelkkä kotoa lähteminen voi nimittäin tuntua maailmanympärysmatkalta. On täysin oma asianne, miten päätätte jakaa vanhempainvapaan keskenänne. Tutkimusten mukaan vanhempainvapaan jakaminen tekee parisuhteelle hyvää, ja vaikka se voi kuulostaa kuluneelta, lapsi on pieni vain hetken. Jokaisen tilanne ja edellytykset ovat tietysti erilaiset. Selvittäkää, miten perhevapaat toimivat – paras tietolähde on Kela. Älkää olettako, että taloudellinen tilanteenne heikkenee, jos eniten ansaitseva on myös eniten kotona. Monille perheille voi jopa olla rahallisesti kannattavaa tehdä juuri päinvastoin, kun verotuksen vaikutukset sekä vanhempainrahan ja mahdollisesti vanhempainvapaan ajalta maksettavan palkan suuruus otetaan huomioon. Nyt on siis aika ryhtyä selvittämään omaa tilannettanne ja suunnittelemaan. Muista, että vanhempainvapaa on lakisääteinen oikeus, eikä työnantaja voi kieltäytyä myöntämästä sitä. Sen sijaan työnantajalle on ilmoitettava vanhempainvapaalle jäämisestä vähintään kaksi kuukautta etukäteen.

week23

Viikko 24

LAPSESI

Vielä hyvin tilaa

Nyt kun raskaus on edennyt yli puolivälin, vauva muistuttaa yhä enemmän vastasyntynyttä lasta. Hän on 31 cm pitkä ja painaa 650 g, ja hänellä on voimakas tarve liikutella jäseniään (kohdussa on vielä hyvin tilaa sätkytellä). Lapsi saa kohdussa tarvitsemansa lämmön, ravinnon ja ärsykkeet. Hän toimii yhä enemmän aistihavaintojen pohjalta: tunnustelee ympäristöään, aistii makuja, kuulee ja reagoi valoon. Vauva voi oppia tunnistamaan lähellään kuuluvia puheääniä ja reagoida niihin syntyessään. Silmät ovat useimmiten kiinni, mutta pienet silmäluomet pystyvät jo räpsymään. Kehityksensä aloittaneet keuhkorakkulat eli alveolit valmistavat nyt niin kutsuttua surfaktanttia. Tämä jatkuu syntymään saakka. Surfaktantti on aine, jonka tehtävänä on pitää keuhkorakkulat avoinna, jotta keuhkot eivät lysähdä kasaan ja liimaannu kiinni, kun lapsi täyttää ne ensimmäistä kertaa ilmalla. Jos vauva syntyisi nyt (yhtenä hyvin harvoista näin varhain syntyvistä pikkukeskosista), hänellä olisi mahdollisuudet jäädä henkiin. Hän tarvitsisi kuitenkin kattavaa hoitoa keskolassa.

ÄITI

Hei uudet rinnat!

Sananen nänneistä ja rinnoista: oletko huomannut, että ne tuntuvat hieman erilaisilta ja verisuonet näkyvät paremmin? Syynä on, että maitorauhaset ovat alkaneet kypsyä. Joskus rinnoista voi jo vuotaa hieman maitoa – tämä ei ole mitenkään epätavallista mutta ei koske läheskään kaikkia. Kyseessä on niin kutsuttu ternimaito eli kolostrum. Tätä kellertävää ja hieman tahmeaa maitoa erittyy raskauden aikana, ja se on erittäin ravinteikasta, jotta vauvan ensimmäiset ateriat olisivat mahdollisimman ravitsevia. Se muuttuu tavalliseksi rintamaidoksi muutaman päivän kuluttua lapsen syntymästä. Jos maitovuodot tuskastuttavat, kaupoista saa rintaliiveihin asetettavia liivisuojia. Näin sinun ei tarvitse kärsiä märistä läiskistä paidassasi. Joskus maitoa voi vuotaa hieman enemmän yöllä, koska nukkuma-asento voi puristaa rintoja. Voit vähentää epämukavuutta nukkumalla pyyhkeen päällä. Vaikka tämä tuntuisi hieman rasittavalta ja haluaisit saada maitovuodot loppumaan, älä yritä lypsää maitoa. Se nimittäin käynnistää maidontuotannon, ja maitoa erittyy vain entistä enemmän. Jos et huomaa rinnoissasi kummempaa eroa tai pelkäät, että ne ovat liian pienet vauvan syöttämiseen, muista, ettei koolla ole tämän kannalta mitään merkitystä. Rintojen suuri tai pieni koko ei vaikuta erittyvän maidon määrään tai siihen, vuotaako maitoa raskauden aikana.

KUMPPANI

Sisarusten valmisteleminen

Onko teillä kotona tulevia isosisaruksia? Siinä tapauksessa mustasukkaisuuden riski on todellinen, etenkin jos tulossa on ensimmäinen pikkusisarus. Ei ole välttämättä kovin hauskaa ajatella joutuvansa jakamaan vanhemmat jonkun muun kanssa – jonkun, jota ei voi edes nähdä tai koskettaa ja jonka kanssa ei voi leikkiä. Lapset kun eivät tiedä, että uusi rakkaus ei vie sydämestä tilaa vaan sydän paisuu niin, että siihen mahtuu rakkautta äärettömästi! Älä odota, että lapsi on yhtä innoissaan uudesta perheenjäsenestä kuin te. Kuuntele hänen tunteitaan, hyväksy ne ja keskustele niistä rakastavasti ja empaattisesti. Kerro myös, että pikkusisarusta ei voi jättää synnytysosastolle, vaikka lapsi sitä luovasti ja rehellisesti ehdottaisikin! Mustasukkaisuus on luonnollista, mutta vanhemman lapsen matkaa voi helpottaa valmistelemalla häntä ja ottamalla hänet mukaan jo raskauden aikana. Anna hänen laulaa vatsalle lempilaulujaan ja kerro, että siellä oleva vauva tunnistaa isosisaruksensa äänen tullessaan maailmaan. Piirtäkää vauvalle kuvia, silitelkää vatsaa ja tunnustelkaa potkuja. Mikäli mahdollista, voitte ottaa isoveljen tai -siskon mukaan neuvolaan kuuntelemaan vauvan sydänääniä. Voitte myös kysyä hänen mielipidettään nimistä, jos olette erityisen uhkarohkeita... Kun vauva on syntynyt ja läheiset tulevat katsomaan häntä, voi olla hyvä pyytää heitä tervehtimään ensin isosisarusta ja juttelemaan hänen kanssaan – ja mielellään tuomaan hänelle jotain pientä juhlan kunniaksi. Hyvä vinkki on paketoida pieniä lahjoja valmiiksi unohdusten varalta.

week24

Viikko 25

LAPSESI

Hieman tasaisempi vuorokausirytmi

Olet ehkä huomannut, että vauva nukkuu ja on hereillä omia aikojaan. Tässä vaiheessa hänen oma vuorokausirytminsä alkaa nimittäin tulla esiin. Lapsen valveillaolon tunnistaa liikkeistä, jotka äiti tuntee nyt joka päivä, useimmiten illalla ja yöllä levätessään. Moni oppii tunnistamaan lapsen liikemallin. On kuitenkin yksilöllistä, kuinka paljon vauva liikkuu. Toiset ovat hurjan aktiivisia, toiset hieman rauhallisempia. Lapsen kädet ovat tästä lähtien täysin toimintakykyiset, ja sormenkynnet ovat paikoillaan. Luusto kovettuu edelleen. Lapsi on nyt 33–34 cm pitkä ja painaa noin 750 g. Jos lapsi syntyisi nyt, hänellä olisi hyvät mahdollisuudet selvitä. Tämä on todella ihana ja kenties myös rauhoittava ajatus.

ÄITI

Jatkuva tarve päästä vessaan?

Joudutko ramppaamaan jatkuvasti WC:ssä? Raskauden alussa jatkuvan pissahädän taustalla olivat hormonit, mutta nyt syypäitä ovat kasvava vatsa ja virtsarakkoa painava kohtu. Lisäksi elimistöösi kertyy päivän aikana entistä enemmän nestettä, joka kulkeutuu yön aikana virtsarakkoon, joten öiset WC-reissut voivat tulla tutuiksi. Osalla odottavista äideistä virtsaamistarve toistuu niin tiehään, että pelko WC:n löytämisestä vaikeuttaa kotoa lähtemistä. Vaikka jatkuva pissalle juokseminen voi tuntua uuvuttavalta, älä missään nimessä lakkaa juomasta, sillä elimistösi tarvitsee raskauden aikana runsaasti vettä ja nesteitä. Sen sijaan ahkera lantionpohjan lihasten harjoittelu voi auttaa. Jos et ole vielä ryhtynyt vahvistamaan lantionpohjaasi, tee se nyt ja jatka myös lapsen syntymän jälkeen. Tarkkaile vointiasi siltä varalta, että tunnet yllättäviä supistuksia, vatsakipua tai kirvelyä virtsatessa. Nämä oireet voivat viitata virtsatietulehdukseen, joka iskee helpommin raskauden aikana. Ota tässä tapauksessa yhteys neuvolaan – on tärkeää, että virtsatietulehdus hoidetaan ajoissa. Vatsasi mitataan neuvolassa suunnilleen tässä vaiheessa raskautta. Terveydenhoitaja mittaa mittanauhalla häpyliitoksen (symfyysi) ja kohdunpohjan korkeimman kohdan (fundus) välisen etäisyyden eli SF-mitan ja merkitsee sen keskiarvokäyrälle. Keskeistä ei ole, miten nykyinen SF-mittasi sijoittuu käyrään nähden, vaan että omat tulevat mittauksesi muodostavat johdonmukaisen käyrän, jossa ei ole suuria heittoja ylös- tai alaspäin. Ei kannata miettiä, mikä on normaalia: kuten aina keskiarvokäyriä käytettäessä, tärkeintä ei ole, että arvot osuvat ”normaalikäyrälle” vaan että ne noudattavat omaa käyrääsi. Sama koskee lapsen kasvukäyrää, jota käytetään syntymän jälkeen lastenneuvolan tarkastuksissa.

KUMPPANI

Vatsa mitataan

Tästä eteenpäin käytte neuvolassa aiempaa useammin. Neuvolakäyntien välit lyhenevät, kun laskettu aika lähestyy. Käynneillä mitataan muun muassa kohdun kasvua. Tähän käytetään SF-mittaa (koko nimeltään symfyysi-fundusmittaa), joka mitataan perinteisellä mittanauhalla vatsan päältä. Terveydenhoitaja kuuntelee myös lapsen sydänääniä, todennäköisesti doppler-laitteella Lisäksi otetaan verikokeita, mitataan painoa ja seurataan verenpainetta. Kaikki tiedot kirjataan äitiys- eli neuvolakorttiin, jossa ne ovat terveydenhoidon ammattilaisten käytettävissä synnytyksen aikana. Saitte neuvolasta raskaustodistuksen, kun raskauden kesto on 154 päivää. Sillä vahvistetaan raskaus, ensimmäisen neuvolakäynnin ajankohta ja arvioitu laskettu aika. Jos ette ole vielä lähettäneet todistusta Kelaan, nyt on aika tehdä se. Avioliitossa isä merkitään automaattisesti lapsen huoltajaksi, mutta synnyttämättömän äidin ja kaikkien avoliitossa olevien on tunnustettava vanhemmuus jälkikäteen. Vaikka voi tuntua kummalliselta joutua tunnustamaan lapsi vain koska ette ole avioliitossa, tällä hetkellä lainsäädäntö on tällainen. Vanhemmuuden voi vahvistaa lapsen syntymän jälkeen lapsenvalvojalle, jos sitä ei ole tehty jo raskausaikana.

week25

Viikko 26

LAPSESI

Pieniä tai isoja kuperkeikkoja

Lapsen pienet silmät avautuvat ja sulkeutuvat. Ne ovat reagoineet valoon ja pimeyteen jo hyvän aikaa, ja 26. raskausviikosta alkaen vauvojen on nähty nostavan kätensä silmien suojaksi, kun vatsaan suunnataan kirkas valo. Tällä viikolla suurin harppaus tapahtuu lapsen aivoissa. Niiden kehitysurakka siirtyy toiseen vaiheeseen: aivokuoren uurteet ja poimut ilmestyvät, jotta kaikille hermosoluille on tilaa. Valtava määrä rakenteita on saatava kohdilleen, sillä aivojen seuraava suuri kehitysaalto tapahtuu vasta murrosiässä (on melko hurjaa edes ajatella murrosikää tässä vaiheessa, kun lapsi on vielä turvassa vatsassa). Lapsi hahmottaa jo, mikä on ylhäällä ja mikä alhaalla. Sisäkorvan tasapainoelin on nyt kehittynyt, joten hän huomaa eron ja voi testata suuntia itse heittämällä jatkuvasti kuperkeikkoja ja pieniä voltteja. Napanuoraan sotkeutumista ei tarvitse pelätä, sillä sen korkkiruuvimainen rakenne on hyvin joustava. Se koostuu paksusta geelimäisestä aineesta, jonka suojissa kolme verisuonta kuljettavat verta lapsen ja istukan välillä.

ÄITI

Työ ja raskaus

Tiesitkö, että sinulla on oikeus vaatia työpaikaltasi erityisjärjestelyjä raskauden aikana? Työlainsäädännön mukaan työympäristösi on oltava turvallinen sekä sinulle että lapselle. On siis mahdollista, että työolosuhteitasi joudutaan sopeuttamaan: sinulle ei saa määrätä raskaita tai kuormittavia työtehtäviä, etkä saa joutua kosketuksiin vaarallisten aineiden (esimerkiksi liuottimien) kanssa tai alttiiksi tartunnoille. Jos työnantajasi ei pysty takaamaan turvallista työympäristöä, sinulla on oikeus hakea erityisäitiysrahaa. Tarkista oma tilanteesi Kelasta. Joillekin odottaville äideille kasaantuu valtavasti fyysisiä vaivoja, ja jos olet yksi heistä, saatat tarvita sairauslomaa. Tavanomaisia raskausoireita ei yleensä lasketa sairaudeksi, mutta jos kärsit pahoista selkävaivoista, pahoinvointi ei millään hellitä tai sinun on muuten otettava rauhallisesti vauvan voinnin vuoksi, lääkäri voi kirjoittaa sinulle sairauslomaa. Jos et halua tai jaksa olla töissä aivan lapsen syntymään saakka, sinulla on oikeus jäädä äitiysvapaalle 30–50 arkipäivää ennen laskettua aikaasi. Sinun on lain mukaan ilmoitettava äitiysvapaasta työnantajallesi kaksi kuukautta ennen kuin olet jäämässä pois töistä, mutta jos huomaat tarvitsevasi vapaata suunniteltua aiemmin, voit selittää tilanteen esimiehellesi. On mahdollista, että löydätte yhdessä ratkaisun. Päivärahan perusteena oleva ansiotulo lasketaan tietyn kaavan mukaan, joten käänny varmuuden vuoksi Kelan puoleen saadaksesi tietää, miten työajan lyheneminen tai töistä pois jääminen vaikuttaa etuuksiin.

KUMPPANI

Apua selän säästämisessä!

Vatsa pyöristyy aina vain. Oletko kenties huomannut puolisosi muuttuneen hieman kömpelöksi? Syynä on täysin muuttunut kehon painopiste, johon voi olla hieman haastavaa tottua. Yhä suurempi vatsa voi aiheuttaa myös alaselän ja lantion kipuja – mitä pidemmälle raskaus etenee, sitä tukalammaksi olo yleensä käy. Raskauteen voi kuitenkin liittyä hyvin erilaisia selkävaivoja, kuten iskiasta ja häpyliitoksen löystymistä. Ottakaa siis kipu puheeksi neuvolassa ennen kiropraktikolle ryntäämistä, jotta saatte tietää, millaista hoitoa tarvitaan: fysioterapiaa ja harjoitteita, akupunktiota vai rasitusta keventävää tukivyötä. Muista aina, että vaikka puolisosi selkä tuntuisi ihan hyvältä juuri nyt, on parempi välttää rasittamasta sitä, jotta se pysyy kunnossa jatkossakin. Raskaana olevan selkä ärtyy tavallista helpommin, joten kanna painavat taakat hänen puolestaan aina kun mahdollista. Lisäksi on tärkeää harrastaa joka päivä liikuntaa. Jos puolisollasi on kipuja, voit kannustaa häntä ottamaan lyhyitä askelia, tekemään lyhyempiä kävelylenkkejä, suoristamaan ryhtiä, välttämään portaita ja käyttämään hyviä kenkiä. Kengät ovatkin mainio lahjavinkki, jos uskallat ottaa riskin. Muista, että lepo on kaiken A ja O! Se on äärimmäisen tärkeää aina raskauden loppuun saakka, sillä uuden elämän luominen vie paljon energiaa.

week26

Viikko 27

LAPSESI

Voimien mittailua

Seuraavaksi hieman lukuja: Vauvan pää-perämitta on noin 37 cm. Jalkaterän pituus on noin 4 cm ja reisiluun noin 5 cm, pään läpimitta puolestaan 7 cm. Saatat nyt tuntea pienen jalan painuvan kohdun seinämään, kun lapsi mittailee voimiaan. Jos painat varovasti vastaan, vauva voi vastata painallukseen. Kaikki pienet ja suuret liikkeet harjoittavat vauvan lihaksia, jotta hänen kehonsa vahvistuu. Jos lapsi syntyisi nyt, hänellä olisi 90 prosentin mahdollisuus selvitä. Suurin osa siitä, mitä hän tarvitsee elämään kohdun ulkopuolella, on jo kehittynyt. Keuhkot pystyvät hengittämään ilmaa (vaikka ne tarvitsisivat aluksi todennäköisesti tukea) ja suolisto sulattamaan maitoa. Sen sijaan ihonalaista rasvakerrosta ei ole vielä juuri lainkaan, joten vauva tarvitsisi paljon apua kehon lämpötilan säätelyyn. Mitä pidempään vauva on kohdussa, sitä parempi. Raskauden viimeinen kolmannes alkaa pian, ja sen tarkoituksena on antaa vauvan kerryttää ihonalaista rasvaa ja kypsyä valmiiksi.

ÄITI

Hemmottele jalkojasi

Ovatko jalkateräsi muuttuneet isoiksi möhkäleiksi jalkojen päässä? Syynä on kehosi uusi mielipuuha, nesteen kerryttäminen. Usein aamulla voi tuntua melko hyvältä, mutta turvotus pahenee iltaa kohden etenkin, jos päivä on ollut raskas. Lepääminen jalat ylhäällä ja hyvät kengät tekevät monelle ihmeitä. Toki Instagramissa voi näyttää siltä, että muut odottavat äidit kipittävät menemään korkokengissä, mutta se on oikeasti todella harvinaista. Eikä siihen kannata pyrkiäkään, sillä ahtaat kengät voivat saada jalat turpoamaan entisestään. Ajatus terveellisistä kengistä ei ehkä kirvoita riemunkiljahduksia, mutta nyt jos koskaan on aika asettaa toimivuus ulkonäön edelle. Kenkien löytäminen ei ole vaikeaa: useimmissa urheilu- ja juoksuliikkeissä on hyviä kävelykenkiä. Saatavana on myös kenkiä, joissa on iskuja vaimentava pohja sekä erillisiä vaimentavia pohjallisia. Jos kengät eivät tunnu sopivan tyyliisi, voit aina tuunata niitä vaihtamalla kengännauhat – näin terveyskengät muuttuvat kuin taikaiskusta tavallisiksi lenkkikengiksi. Jos vatsasi estää kumartumasta lähellekään kengännauhoja, sandaalit ovat paras ystäväsi. Niitä voi käyttää suuren osan vuodesta sukkien kanssa. Muista myös raskaana olevan etuoikeus nostaa jalat pöydälle aina kun mahdollista, myös kylässä.

KUMPPANI

Aika lastenlauluille

Vauvasi kuulo tarkentuu päivä päivältä. Mitä enemmän laulat ja juttelet hänelle, sitä paremmin hän tunnistaa äänesi syntymänsä jälkeen. Se vahvistaa läheisyyttä välillänne ja tuo lapselle lohtua ja turvaa. Kaiva mielesi perukoilta lastenlaulut, joista itse aikanaan pidit ja opettele ne uudelleen. Huomaat varmasti myöhemmin, että lapset rakastavat toistoa. Vanhemman onkin hyvä valmistautua tähän henkisesti esimerkiksi laulamalla hämä-hämähäkkiä lannistumattomalla innolla yhä uudestaan, sekä sisään- että uloshengityksellä. Laulut ovat muutakin kuin hupia, läheisyyttä ja kiintymystä, sillä musiikki myös vahvistaa lapsen kognitiivisia kykyjä. Sanotaan, että lapset, joille lauletaan oppivat paremmin kieliä ja matematiikkaa. Positiivinen vaikutus ulottuu myös muistiin ja motoriikkaan – ties vaikka lapsi saisi huikeat tanssinlahjat kaupan päälle!

week27

Viikko 28

LAPSESI

Nopeaa kasvua

Vatsassa kasvava vintiö alkaa muuttua vaativaksi. Lapsi kasvaa kohisten, hän on noin 39 cm pitkä ja painaa jo yli kilon. Lisää painoa tulee noin 27 grammaa päivässä, mikä voi kuulostaa vähältä mutta vaatii äidin keholta paljon. Samalla yhteys kuitenkin vahvistuu, kun lapsi ilmoittaa itsestään yhä tiiviimmin pienillä potkuilla ja tönäisyillä. Tässä kohtaa lapsi pystyy tiettävästi jo muistamaan asioita.

ÄITI

Vähemmän tilaa keuhkoillesi

Lapsi kasvaa, ja tunnet sen varmasti kehossasi, joka muuttuu raskaammaksi ja hikoilee totuttua enemmän. Pienikin ponnistus voi myös hengästyttää, mikä on täysin normaalia. Syynä ei ole pelkästään raudanpuute (pyydä silti terveydenhoitajaa seuraamaan rauta-arvojasi!) vaan suurelta osin myös se, että lapsen kasvaessa mahalaukulle ja keuhkoille jää vähemmän tilaa. Samalla tarvitset entistä enemmän happea niin lasta kuin kehosi eri osia, kuten kohtua, munuaisia ja eri lihaksia varten. Sydämesi uurastaa ja sykkii nopeammin (pumpatessaan tavallista suurempaa verimäärää), minkä vuoksi myös hengityksesi tihenee hieman. Tiedämme, että olo alkaa tässä vaiheessa olla vähän tukala. Sinun on silti tärkeää yrittää edelleen harrastaa liikuntaa. Se parantaa verenkiertoa, mikä on hyväksi selälle, ja ennen synnytystä on muutenkin hyvä pysyä mahdollisimman hyvässä kunnossa.

KUMPPANI

Pää vai jalka?

Vanhemmuus alkaa ehkä tuntua sitä todellisemmalta, mitä isommaksi maha kasvaa. Tenava on selvästi tulossa, ja pystyt varmasti tuntemaan hänen liikkeensä pitämällä kättä puolisosi vatsalla. Pyydä neuvolan terveydenhoitajalta apua eri kehonosien tunnistamiseen. Voi olla hienoa tietää, tuntuuko vatsan läpi käsi vai jalka ja silitätkö parhaillaan vauvan päätä vai peppua.

week28

Viikko 29

LAPSESI

Leikkisä pikkuinen

Lapsella on vielä hyvin tilaa vaihtaa asentoa ja heittää kuperkeikkoja kohdussa, vaikka hän on jo 40 cm pitkä ja painaa vankat 1,2 kg. Tila kuitenkin hupenee koko ajan, ja kämmenen tai jalkaterän ääriviivat voivat näkyä ulospäin, kun lapsi ottaa kääntyessään tukea kohdun seinämästä. Pää on edelleen suuri suhteessa muuhun kehoon, joka vaikuttaa hoikalta, koska ihonalaista rasvaa ei vieläkään ole kertynyt paljoa. On yksilöllistä, kuinka paljon kukin lapsi liikkuu ja potkii, mutta useimmat koettelevat voimiaan – tällöin lapsi voi hyvinkin potkaista välillä niin kovaa, että osumakohtaa aristaa jonkin aikaa. Vauva on nyt niin iso, että potkut voivat yltää kylkiluihin ja jopa virtsarakkoon asti (jolloin äiti voi saada pienen ikävän yllätyksen).

ÄITI

Suonikohjuja ja peräpukamia

Kun olet stressaantunut tai kiihtynyt, elimistösi vapauttamat stressihormonit kiertävät istukan kautta lapseen, joka todennäköisesti reagoi niihin. Kukaan ei tietenkään pidä stressistä, joten koeta tyynnyttää lasta rauhoittavalla hengityksellä ja rentoutumalla. Sisäelimesi painuvat pois tieltä lapsen kasvaessa ja viedessä yhä enemmän tilaa. Kohtu puristaa sen alla olevia suuria verisuonia. Tällöin verisuonet voivat korostua ja tulla paremmin näkyviin, ja joskus jalkoihin ilmestyy suonikohjuja eli laskimolaajentumia. Tukisukat tuntuvat usein miellyttäviltä, ja ne myös parantavat verenkiertoa. Varo lisäksi istumasta liikaa jalat ristikkäin (tämä on hyvä vinkki myös lantiokivuista kärsiville). Kun peräaukon tuntumaan ilmestyy suonikohjuja, puhutaan peräpukamista. Pukamat ovat epämukava vaiva, jonka tunnistaa takapuolen kirvelystä ja kutinasta. Ne häviävät yleensä täysin lapsen syntymän jälkeen mutta ovat tietysti ikäviä siihen saakka. Juo runsaasti vettä, sillä kova vatsa on peräpukamien paras kaveri. Apteekista saa myös niihin tarkoitettuja voiteita, mutta kuten muidenkin lääkkeiden kohdalla, sinun on ensin varmistettava henkilökunnalta, saako niitä käyttää raskauden aikana.

KUMPPANI

Enemmän kuin yksi lapsi?

Jos odotatte kaksosia, synnytykseen ei ole enää pitkä aika. Noin 50 prosenttia kaksosraskauksista päättyy synnytykseen ennen 37. raskausviikon loppua ja loput pian sen jälkeen, koska kaksosten synnytys yleensä käynnistetään näihin aikoihin. Kaksoset vaativat tulevilta vanhemmilta kieltämättä hieman enemmän valmistautumista. Kukaan ei odota innolla sitä, että kaivattua omaa aikaa ei erityisemmin ole lasten syntymän jälkeen (vaikka tulossa olisi vain yksi lapsi), mutta kaikesta selviää, kun saa apua. Muistakaa, että olette tiimi: auttakaa toisianne ja ymmärtäkää, että molemmat tarvitsevat säännöllisesti pieniä hengähdystaukoja. Muidenkin läheisten apu ja tuki arjessa on kullanarvoista, jos he pystyvät sitä tarjoamaan. Jokaisen synnyttäneen äidin on myös saatava keskittyä kehonsa lepuuttamiseen ja turhan stressin välttämiseen. Vanhemmaksi tulo ja siihen liittyvä tunteiden myllerrys voivat pistää pään todella pyörälle. Kahden lapsen kantaminen ja synnyttäminen voi lisätä levon, palautumisen ja ylimääräisen tuen tarvetta entisestään.

week29

Viikko 30

LAPSESI

Sykähdyksiä vatsassa

Lapsi kasvaa edelleen, ja hänen ihonsa alle kertyy enemmän rasvaa. Tässä vaiheessa hän on yleensä noin 41 cm pitkä ja painaa noin 1,4 kg. Aivot kehittyvät ja kasvavat yhä suuremmiksi. Lisäksi ne rypistyvät mahtuakseen kalloon, ja samalla niiden tyypilliset uurteet ja poimut muodostuvat. Keuhkot ovat nyt lähes täysin kehittyneet, ja lapsen rintakehä nousee ja laskee, kun hän harjoittelee hengitysliikkeitä. Välillä harjoittelu voi aiheuttaa lapselle hikan. Nikottelu tuntuu pieninä nykäyksinä tai sykähdyksinä vatsassa. Nämä tuntemukset toistuvat tulevina viikkoina usein.

ÄITI

Pidä huolta selästä

Enää odotus ei kestä kovin kauaa, ja jos tulossa on kaksoset, se on jo lähes lopussa. Vaikka maalisuora lähestyy, edessä on vielä muutamia viikkoja, jotka ovat sekä fyysisesti että henkisesti usein raskaita. Keho voi tuntua jättimäiseltä, ja mitättömät pikkujutut voivat viedä itkun partaalle. Tämä ei ole lainkaan omituista – onhan takana kolmekymmentä viikkoa vaativan vuokralaisen kanssa. Väsymys ja silloin tällöin esiintyvät harjoitussupistukset vaivaavat monia. Olo voi helpottua, jos pidät päivän aikana pieniä taukoja aina kun mahdollista. Kannattaa myös levätä jalat ylhäällä. Tällaiset pienet asiat voivat parantaa vointia. Yritä kuunnella kehoasi ja ennen kaikkea olla sille lempeä. Jäljellä on vielä kymmenisen viikkoa, jotka vauva aikoo käyttää isoksi kasvamiseen.Tässä vaiheessa moni kärsii häpyliitoksen löystymisestä, kun hormonit pehmittävät niveliä ja luiden liitoskohtia. Löystymisen tarkoituksena on helpottaa synnytyskanavan laajenemista synnytyksen aikana, jotta lapsi mahtuu paremmin tulemaan ulos. Tämä ei tietenkään helpota itse liitoskipuja. Pyydä apua neuvolasta: saatavana on esimerkiksi liitoskipuihin tarkoitettuja vöitä sekä vinkkejä lantion ja nivelten rasituksen keventämiseen arjessa.

KUMPPANI

Pue ajatukset sanoiksi

Mikä kaikki vaikuttaa lapseen kohdussa? Lähes kaikki tulevat vanhemmat miettivät ja murehtivat, onko lapsella kaikki hyvin. Et tietenkään voi aina vaikuttaa puolisosi vointiin tai vaikkapa hänen elintapoihinsa, mikä voi välillä ottaa koville. Se, ettei voi hallita itselleen kovin tärkeää asiaa voi joskus aiheuttaa paljon stressiä. Jos tämä koskee sinua, koeta kertoa tunteistasi ja ajatuksistasi puolisolle tai ystäville. Usein on helpompi rentoutua, kun pään sisällä myllertävät huolet saa puettua sanoiksi. Muista myös, että neuvolasta on saatavana tukea ja apua – ei pelkästään odottajalle, vaan kaikille tuleville vanhemmille.

week30

Viikko 31

LAPSESI

Makeita unia

Seuraamalla syntymättömiä lapsia pitkällä aikavälillä ultraäänitutkimusten avulla on havaittu, että he näkevät unia nukkuessaan. Näin on ainakin tulkittu, sillä vauvan silmät liikkuvat samaan tapaan kuin nukkuvan aikuisen silmät REM-univaiheessa. Kunpa voisimme tietää, mistä he uneksivat... Suurin osa lapsista ei ole vielä kääntynyt pää alaspäin, mutta jotkut ovat aikaisia lintuja ja suunnittelevat jo matkaa ulos kohdusta. Tässä tapauksessa lapsi kääntyy niin, että pää (tai pieni takamus) asettuu alas lantion aukkoon, siis aivan synnytyskanavan alkuun.

ÄITI

Kehosi valmistautuu

Jos raskautesi on edennyt normaalisti ja olet terve, neuvolakäyntisi noudattavat varmasti suositusten mukaista käyntirunkoa. Jos näin on, nyt on todennäköisesti tarkastuksen aika. Sinun voi olla hieman raskaampi hengittää, koska kohtusi vie yhä enemmän tilaa. Keuhkosi kuitenkin pyrkivät tasoittamaan tilannetta. Niiden tilavuus on kasvanut, jotta saisit riittävästi happea sekä itsellesi että lapsellesi. Tästä huolimatta on melko yleistä, että tuttu kävelyreitti saa puuskuttamaan ja kestää pienen ikuisuuden. Lisäksi kasvanut kohtu valtaa osan mahalaukulle kuuluvasta tilasta. Siksi tulet ehkä tavallista nopeammin täyteen, mutta sinun on syötävä tiheämmin. Voi myös tuntua, että supistukset lisääntyvät, kun vatsasi kasvaa. Syynä on, että kehosi valmistautuu hitaasti mutta varmasti synnytykseen.Selkään ja niveliin kohdistuva rasitus tuntuu todennäköisesti kasvavan viikko viikolta. Tässä vaiheessa voit hyvällä omallatunnolla jättää painavat kauppakassit jollekulle, joka ei kanna parhaillaan lasta. Jos sinulla ei ole muita apuna, on hyvä yrittää jakaa paino tasaisesti kumpaankin käteen, jotta et kuormita kehoasi vinossa asennossa.

KUMPPANI

Nukkuma-asentoja raskaana olevalle

Puolisosi on varmasti melko haastavaa löytää nyt mukavaa nukkuma-asentoa. Yhä suurempi raskausvatsa on tiellä, ja selällään makaaminen aiheuttaa huimausta (eikä sitä ylipäätään suositella), koska painava kohtu voi puristaa suurta verisuonta, alaonttolaskimoa. Puoli-istuvassa asennossa nukkuminen voi kuulostaa keskiaikaiselta, mutta se on hyvä vaihtoehto, kuten kylkiasentokin. Elämää helpottavia niksejä ovat esimerkiksi lepuuttaa vatsaa hetki puhallettavan uimarenkaan päällä tai tukea kylkiasentoa asettamalla toisen jalan alle isoja, kiinteitä tyynyjä. Jos haluat yllättää puolisosi lahjalla, jätä hienot korkokengät kauppaan ja valitse niiden sijaan niin kutsuttu raskaustyyny. Se on muotoiltu tukemaan niskaa, vatsaa ja selkää ja voi olla todellinen pelastus monen unettoman yön jälkeen. Siitä voi olla paljon iloa myös myöhemmin, kun paikat ovat arkana synnytyksen jäljiltä – sekä imetystyynynä.

week31

Viikko 32

LAPSESI

Vahvoja potkuja

Voimakkaiden potkujen aika voi hyvinkin olla alkanut. Vauvalla on odottamattoman paljon voimaa, ja hän saattaa potkia äidin muutenkin aristavaa kehoa kovaa. Hyvin tähdätty potku virtsarakkoon voi saada virtsan karkaamaan hieman – suhtaudu tähän muistutuksena lantionpohjan lihasharjoittelusta. Lapsi painaa nyt noin 1,8 kg. Hänen on kuitenkin kasvettava lisää, ja jäljellä olevien kahdeksan viikon aikana painoa kertyy vielä pari kiloa. Syntymäpaino kuitenkin vaihtelee, ja siihen vaikuttavat monet asiat, kuten perintötekijät ja millä viikolla lapsi syntyy. Vauvan keuhkorakkulat eli alveolit alkavat kypsymään, ja niitä kasvaa lisää jopa 8 vuoden ajan syntymän jälkeen. Jos vauvalla on pippeli, kivekset alkavat nyt laskeutua alas kivespussiin. Älä huolestu, jos kivespussi näyttää hieman liian suurelta lapsen syntyessä. Se on turvoksissa nesteestä, joka poistuu muutamassa viikossa.

ÄITI

Synnytyssuunnitelma

On mahdotonta tietää, millainen omasta synnytyksestä tulee. Se ei kuitenkaan estä valmistautumasta synnytykseen niiltä osin, joita ylipäätään voi hallita. Voit laatia synnytyssuunnitelman tai -toivelistan, johon kirjaat tärkeiltä tuntuvia asioita – huolimatta siitä, aiotko synnyttää alakautta vai keisarileikkauksella eli sektiolla. Koskaan ei voi tietää varmasti, miten kiire vauvalla on syntyä, joten suunnitelma on hyvä tehdä melko pian. Suunnitelmaan on tietysti kirjoitettava synnyttäjän nimi ja henkilötunnus. Muutoin voit kirjoittaa vapaasti, mitä haluat sairaalan henkilökunnan tietävän, onko jotakin mitä et missään nimessä halua, mitä pelkäät tai mistä olet huolissasi ja miten mahdolliset aiemmat synnytykset ovat sujuneet. Jos suunnittelet alatiesynnytystä – kuten suurin osa odottajista – voi olla hyvä miettiä, mitä toivot kivunlievitykseltä tai synnytysasennoilta. Tätä kaikkea ei kuitenkaan tarvitse päättää etukäteen, vaan tarkoituksena on vain kirjoittaa ajatuksesi ylös. Yksi vinkki on kirjoittaa pitkän selostuksen sijaan selkeä luettelo ranskalaisilla viivoilla, joita on nopea lukea, jos synnytyksessä tuleekin kiire. Myös mahdollisen puolison tai synnytykseen tulevan tukihenkilön on hyvä tietää, mitä suunnitelmassa lukee. Jos et ole varma, mistä aloittaa, kokeile Liberon sovelluksen tarkistuslistaa. Kuten sanottu, mikään ei ole kiveen hakattua! Kukaan ei missään nimessä pidä lainkaan outona, jos haluat toimia jossakin asiassa toisin kuin suunnitelmassa lukee. Synnytystä ei voi aikatauluttaa tai suunnitella tarkkaan eikä sitä, millainen kokemuksesta tulee, voi tietää etukäteen. Jos synnytyssairaalan henkilökunta on johonkin tottunut, niin suunnitelmanmuutoksiin.

KUMPPANI

Aivosumu

Oletko huomannut, että puolisosi tuijottaa välillä kaukaisuuteen? Moni raskaana oleva kokee – etenkin nyt maalilinjan lähestyessä – että keskittymiskyky herpaantuu herkästi, on vaikea tehdä päätöksiä ja asioita unohtuu helposti. Syynä voivat olla unettomat yöt, mutta ajatusten harhailu voi liittyä myös siihen, että keho ja pää keskittyvät molemmat lapseen. Synnytyksen lähestyminen, tulevan vanhemmuuden pohtiminen ja kaikki tähän liittyvä voi vaikeuttaa keskittymistä muihin asioihin. Moni puhuu esimerkiksi raskausaivoista tai aivosumusta. Huomio kääntyy hieman sisäänpäin, ympäröivä maailma saa pysähtyä ja suurin osa asioista saa mennä ohi. Saatat tunnistaa tämän tunteen itsekin. Vaikka et kanna lasta sisälläsi, sinunkin huomiosi keskittyy varmasti suurelta osin tulokkaaseen. Asiat, joihin suhtauduit aiemmin suurella intohimolla, voivat nyt tuntua hieman merkityksettömiltä. Tämä ei ole mitenkään outoa vaan yksi askel vanhemmuuteen valmistautumisessa. Vanhemmuuteen voi valmistautua eri tavoin. Siihen liittyy käytännön valmisteluja: hoitopöydän kokoamista, lapsivakuutuksen pohtimista ja vaunujen koeajamista (Liberon sovelluksessa on kätevä tarkistuslista asioista, joista on keskusteltava). Lisäksi ajatukset voivat myllertää sisälläsi, kun mietit, millaista siitä tulee. Miten uusi pieni elämä vaikuttaa perheeseemme? Kuinka paljon aikaa lapsi oikeastaan vie? Miten käy omalle ajalle, jonka kanssa muut vanhemmat tuskailevat – joudunko luopumaan omista harrastuksistani? Puhu kaikesta tästä ja omista tunteistasi puolisosi ja ystäviesi kanssa. Oikeaa tai väärää tapaa käsitellä asioita ei ole, mutta usein on hyvä pukea ajatuksensa sanoiksi. Pohdit kuitenkin samoja asioita, joita kaikki muutkin tulevat vanhemmat käyvät läpi

week32

Viikko 33

LAPSESI

Iho tasoittuu

Puhutaanpa painosta! Pikku vekara – joka oli vasta muutama kuukausi sitten karhunvatukan kokoinen – on saavuttanut jo kahden kilon rajapyykin, ja kasvettavaa on vielä jäljellä. Vauvan ihon alle kertyy 250 g rasvaa viikossa, ja lisäksi hänen lihaksensa kehittyvät. Kehoa peittänyt, hieman karhea untuvakarva alkaa hävitä. Iho tasoittuu eikä näytä enää yhtä ryppyiseltä kuin aiemmin. Kehon lämpötilan säätely on sekin kypsynyt, vaikka se kehittyykin loppuun vasta lapsen syntymän jälkeen. Kaikki elimet keuhkoja ja hengityskeskusta lukuun ottamatta ovat valmiit.

ÄITI

Vatsa laskeutuu

Ehkä vatsasi on jo laskeutunut, ehkä on vielä liian aikaista. Usein sen tapahtuminen helpottaa hieman oloa, sillä keuhkot saavat hieman lisää tilaa hengittää. Jotkut jopa väittävät, että vyötärökin tuntuu tulevan samalla takaisin. Mutta kuten sanottu, kaikkien vatsa ei laskeudu, vaan se voi yhtä hyvin tapahtua vasta juuri ennen synnytystä. Melko monesta tuntuu hieman epämiellyttävältä, kun vauvan pää liikkuu lantionpohjan lihaksia vasten – se voi tuntua pistelynä, ikään kuin lihakset olisivat turtuneet. Kokeile, auttaako kylkimakuuasento. Se vähentää lantioon, hermoihin ja verisuoniin kohdistuvaa painetta, mikä voi lievittää tuntemuksia. Tässä raskauden vaiheessa ei aina ole helppoa löytää vaatteita, joissa on mukava olla. Keho voi tuntua isolta ja turvonneelta, eikä raskausvaatteiden shoppailu huvita yhtään, kun ne käyvät kuitenkin pieniksi tai alkavat istua huonosti jo muutamassa viikossa. Hyvä vinkki voi olla kiertää raskausvaateosasto kaukaa ja miettiä sen sijaan, mitä haluaisit pukea päällesi. Ylisuuri T-paita, mukavat sukkahousut, napittamaton paita tai väljä mekko voi olla hyvä valinta. Sen sijaan että yrittäisit piilottaa raskausvatsasi, voi olla kiva tuoda sitä esiin. Kokeile, miltä näytät vartalonmyötäisessä stretch-mekossa tai pehmeävyötäröisessä kynähameessa. Vaikka et pitäisi tyköistuvista vaatteista, voit silti korostaa vatsaasi vyöllä tai resorilla, joka asettuu aivan sen yläpuolelle.

KUMPPANI

Ei-toivotut kommentit

Raskausvatsoja on hyvin erilaisia niin kooltaan kuin muodoltaankin. Moni raskaana oleva joutuu valitettavasti sietämään tökeröjä kommentteja: vatsa on liian iso, liian pieni, tulossa taitaa olla kaksoset, kannattaisi jättää kakunsyönti vähemmälle ja miettiä linjojaan. Vatsaa koskevat kommentit voivat paitsi olla uskomattoman loukkaavia ja aiheuttaa negatiivisia ajatuksia ruoasta, myös herättää runsaasti turhaa huolta. Kun joku päivittelee esimerkiksi ”kylläpä on pieni masu”, odottava äiti voi huolestua, ettei lapsi kasva ja kehity kunnolla. Hyvin harvalle tulisi mieleenkään kommentoida jonkun toisen kehoa tällä tavoin, jos toinen ei olisi raskaana. Heti kun joku odottaa lasta, raskaana oleva keho muuttuu yleiseksi puheenaiheeksi, josta on täysin hyväksyttävää sanoa mielipiteensä. Näin ei tietenkään ole. Puolisona voit puuttua tähän ja huomauttaa, jos joku kommentoi raskaana olevan vatsanympärystä. 

Ja ei: vauvan sukupuolta ei voi päätellä vatsan muodosta! Tämä on vain sitkeästi elävä uskomus. 


week33

Viikko 34

LAPSESI

Erottaa valon ja pimeän

Jos lapsi asettuisi vaa’alle, se näyttäisi noin 2,3 kg. Hän on jo 46 cm pitkä, ja hänen jalkaterillään on mittaa 6–7 cm. Sikiökalvojen sisään mahtuu kuitenkin vielä noin litra lapsivettä. Sen suojissa lapsi kuuntelee vatsan kurinaa ja turvallista sydämensykettä. Tästä syystä vauva tahtoo olla mahdollisimman lähellä myös synnytyksen jälkeen: hän tunnistaa äidin kehon turvalliset äänet. Imemisheijaste toimii nyt selvästi. Osa lapsista imee näkyvästi peukaloaan, ja imemisheijasteen uskotaan antavan lapselle lohtua, kun hän on syntynyt. Tällöin vauva voi ilmaista nälkäänsä ja pyytää imettämään viemällä kätensä omin voimin suuhun ja imemällä sitä. Silmät ovat kehittyneet ja pupillit pystyvät laajenemaan ja supistumaan. Jotkut tutkijat uskovat, että lapsi voi jo kohdistaa katseensa. Varmasti tiedetään, että hän erottaa valon pimeydestä ja pystyy siten myös käsittämään päivän ja yön.

ÄITI

Raskausarpia

Nyt vatsasi on todennäköisesti pyöristynyt niin paljon, että aiemmin kuopalla ollut napa voi pullistua pienenä nappulana ulospäin. Se painuu synnytyksen jälkeen takaisin, kun sille on taas tilaa. Entä oletko huomannut tumman viivan, joka kulkee vatsan yläosasta alaspäin? Tämä tumma viiva, niin kutsuttu linea negra, näkyy yleensä sitä selvemmin, mitä tummempi ihosi on. Synnytyksen jälkeen se haalistuu ja häviää useimmilta kokonaan. Myös venytysjuovien tai raskausarpien ilmestyminen etenkin rintojen, vatsan ja takamuksen iholle on yleistä. Niiden määrä vaihtelee perintötekijöiden mukaan, ja vaikka ne eivät yleensä häviä kokonaan, ne haalistuvat kyllä synnytyksen jälkeen. Myynnissä on raskausarpia ehkäiseviä öljyjä ja rasvoja, mutta niiden tehosta ei ole mitään todisteita – yritä sen sijaan suhtautua raskausarpiin merkkeinä uroteosta, josta kehosi on suoriutunut! Vatsan ihon rasvaaminen ja hierominen voi olla joka tapauksessa mukavaa sekä sinulle että vauvalle. Jos olet liittymässä kaksosten vanhempien kerhoon, synnytyksen aika koittaa melko pian. Kaksoset syntyvät yleensä aikaisemmin, koska kahden vauvan kantaminen kuormittaa kohdunkaulaa enemmän. Useimmat kaksoset syntyvät keskimäärin kahdesta kolmeen viikkoa aiemmin kuin yksin kohdussa oleva lapsi, mutta ei ole mitenkään tavatonta synnyttää vieläkin aikaisemmin. Alatiesynnytyksessä kaksoset saattavat putkahtaa maailmaan peräkkäin aivan kuin olisivat jonottaneet kohdusta ulos. Tavallisesti keho päättää kuitenkin viisaasti pitää hieman taukoa ensimmäisen ja toisen lapsen välissä.

KUMPPANI

Tukena synnytyksessä

Ainoa mitä synnytyksistä voi varmuudella sanoa on, että niiden suunnittelu onnistuu harvoin. Olette varmasti saaneet tiedoksi lasketun ajan, mutta vain 5 prosentilla lapsista on tapana pitää siitä kiinni. Valmiita ohjeita ei ole myöskään siihen, miten sinun tulee tukea puolisoasi synnytyksen aikana, kun sen aika lopulta koittaa, sillä kaikki synnytykset ovat erilaisia. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että synnytyksestä ei tule sellaista kuin kuvittelette: moni asia voi muuttua lennossa ja on mahdotonta ennustaa, miltä siinä paikassa ja sillä hetkellä tuntuu. 
Muutamassa asiassa sinä tukihenkilönä – elämäsi tärkeimmässä sivuroolissa – voit kuitenkin auttaa.

Ensinnäkin on hyvä tietää, mitä synnytyssuunnitelmassa tai -toivelistassa lukee, jos puolisollasi on sellainen. Toisekseen sinun on helpompi seurata, mistä kätilö puhuu, jos olet ottanut lukemalla selvää kivunlievityksestä ja synnytysasennoista. Voit toimia matkanjohtajana ja kertoa, mitä tapahtuu ja missä synnytyksen vaiheessa olette (jos tämä voi olla rauhoittava tieto). Usein puoliso saa myös vastata ilokaasusta. Tällöin sinun on neuvottava synnyttäjälle, milloin ja miten hengittää. Tätä ei tarvitse jännittää, sillä sinun ei odoteta osaavan kaikkea tuosta vain. Kätilö näyttää, miten toimia. 
Voit myös auttaa pyyhkimällä hikeä otsalta ja muistuttamalla nesteen juonnista, jos synnytys pitkittyy. (Äläkä unohda, että tarvitset itsekin nesteitä ja energiaa!) Muista, että sinä tunnet puolisosi parhaiten ja tiedät, mistä olette puhuneet ennen synnytystä. Puhu siis hänen puolestaan, jos hän ei jaksa. Kaikkein tärkeintä on olla vierellä pitämässä kädestä ja henkisenä tukena antamassa itseluottamusta. Älä hämmästy, jos puolisosi toivookin yhtäkkiä jotain muuta kuin mistä olette puhuneet aiemmin tai mitä synnytyssuunnitelmassa lukee. Kaikki riippuu täysin siitä, miten hän kokee tilanteen. Noudata siis sitä, mitä paikan päällä sanotaan.

week34

Viikko 35

LAPSESI

Joko on valmista?

Vauvan ihoa peittää edelleen paksu kerros lapsenkinaa (vernix), joka suojaa lapsivedeltä. Kun hän syntyy, lapsenkinaa voi hyvinkin olla iholla vielä runsaasti niin, että iho näyttää hieman tahmaiselta. Napanuora on puolisen metriä pitkä ja muistuttaa hieman vanhanaikaista puhelinjohtoa: se on kierteinen, joustava ja kestävä. Lapsi painaa noin 2,4 kg, ja painoa kertyy tästedes 25–30 g päivässä. 
Nyt kun raskaus alkaa lähestyä loppuaan, useimmat lapset tapaavat asettua valmiiksi pää alaspäin niin, että pää kiinnittyy lantioon. Tällöin liikkumatila kapenee, mikä voi olla yksi syy siihen, että lapsi liikkuu eri tavalla kuin aiemmin. Vaikka liikkeet tuntuisivat erilaisilta, äiti tuntee ne edelleen yhtä usein. Moni kokee, että lapsen uni- ja valvejaksot muuttuvat säännöllisemmiksi (ja hänellä on kova meno päällä illansuussa). Tämä uni-valverytmi todennäköisesti säilyy, kun vauva syntyy.

ÄITI

Muiden kommentit

Eikö masusi ole aika pieni? Oletko varma, ettet odota kaksosia? Kuinka paljon painosi on oikein noussut? Tuota isommaksi mahasi ei varmaan voi MITENKÄÄN kasvaa! Ikävä yllätys voi olla myös joku, joka kutsuu itsensä tunnustelemaan vatsaasi kysymättä lupaa. Ympäristön reaktiot raskauteen voivat tehdä sekä hulluksi että surulliseksi – täysin oikeutetusti. Mistä asti on muka ollut hyväksyttävää kommentoida tai kosketella toisen kehoa tällä tavoin? Et ole yleistä omaisuutta vain koska satut olemaan raskaana, ja muiden on hyväksyttävä se. Jos haluat avata keskustelua siitä, milloin toisen kehon kommentointi oikeastaan on sopivaa, voit esimerkiksi vetäytyä huomiota herättävästi taaksepäin, kun kutsumattomat kädet lähestyvät vatsaasi tai vastata ”kiitos samoin”, kun joku päivittelee sinun olevan hurjan paljon isompi kuin aiemmin. Tietenkään tästä ei aina jaksaisi vääntää, etenkin jos joku läheisesi käyttäytyy tökerösti. Mutta kun teet tunteesi selviksi, sinun ei ehkä tarvitse sietää tällaista enää jatkossa. On hyvä selittää, että kommentit tekevät sinut surulliseksi tai saavat sinut huolestumaan. Todennäköisesti toinen ei tarkoita aiheuttaa pahaa mieltä, joten vastalauseesi voi antaa hänelle ajattelemisen aihetta ja saada hänet muuttamaan käytöstään.

KUMPPANI

Ylös ja alas?

Nyt vauvalla alkaa olla ahdasta ja äidillä tukalaa. Vauva painaa ja puristaa sisältäpäin, mikä on lievästi sanottuna rasittavaa. Loppuraskaus ei ole ruusuilla tanssimista. Lapsi on valmistautunut syntymään jo pitkään ja alkaa vähitellen olla valmis. Todennäköisesti hän on jo asettunut pää alaspäin. Joskus harvoin vauva valitsee jonkin toisen asennon ja voi olla kohdussa poikittain tai takapuoli alaspäin eli perätilassa. Jos näin käy, puolisollesi ehdotetaan vauvan kääntämistä, koska hänen halutaan mieluiten syntyvän pää edellä. Tällöin synnytyslääkäri yrittää tehdä ulkokäännöksen eli kääntää vauvan toiseen asentoon painelemalla vatsaa erityisellä tekniikalla. Katsojalle tämä voi näyttää ikävältä, mutta lääkäri tietää hyvin, mitä tekee. Odottavan äidin vatsalihakset voivat kuitenkin olla kääntöyrityksen jälkeen arat. Yleensä kääntämistä yritetään aikaisintaan 36. raskausviikolla, eikä sitä saa yrittää itse – jos pääset näkemään toimenpiteen, ymmärrät kyllä miksi. On hyvä tietää, että vaikka ulkokäännös ei aina onnistu, vauva voi silti kääntyä myöhemmin itse. Jos lapsi ei millään halua kääntyä vaan pysyy itsepintaisesti perätilassa, keskustellaan perheen kanssa siitä, onko alatiesynnytys mahdollinen tai toivottu, vai päädytäänkö keisarileikkaukseen eli sektioon. Monet (eivät tosin kaikki) lapset myös kiinnittyvät raskauden lopussa. Tämä tarkoittaa, että vauvan pää painuu syvälle äidin lantioon. Kun lapsi on kiinnittynyt, hän ei pääse enää kääntymään vaan jää tähän asentoon. Neuvolakäynneillä terveydenhoitaja tunnustelee, onko vauva kiinnittynyt vai ei. Voisi kuvitella, että kun pää on kiinnittynyt, synnytys olisi jo nurkan takana, mutta näiden tapahtumien välillä ei ole ajallista yhteyttä. Ensisynnyttäjän vauva asettuu yleensä suotuisaan asentoon hieman aiemmin kuin uudelleensynnyttäjän, mutta syytä tälle ei tiedetä. Toisaalta jotkut vauvat eivät ole lainkaan kiinnostuneita alas lantioon laskeutumisesta. Tällöin sanotaan, että vauva on liikkuva.

week35

Viikko 36

LAPSESI

Loppukiri jäljellä

Lapsi on nyt noin 47,5 cm pitkä ja painaa 2,5–2,7 kg (tämä on hieman yksilöllistä). Kasvot ovat kokonaisuudessaan pyöristyneet ja näyttävät yhä enemmän samalta kuin sitten, kun tapaatte ensi kertaa. Vauva on valmis yksilö, joka valmistautuu syntymään. Jäljellä on enää loppusuora, viimeinen kuukausi. Vaikka vauva voi hyvinkin syntyä jo nyt ja hänen elimistönsä toimii kuten pitääkin, hänen on tietysti tarkoitus kerätä vielä noin kilon verran lisää painoa ennen syntymäänsä.

ÄITI

Ristiriitaiset tunteet

Keho ja mieli ovat usein kovilla raskauden aikana, varsinkin loppua kohden. Saatat olla jo kurkkuasi myöten täynnä kehotuksia nauttia raskauskuplasta ja tarttua hetkeen. Joillekin tämä on tietysti mahdollista, mutta yleisempää on tuntea stressiä ja huolta, niin raskauden aikana kuin vauvan syntymän jälkeenkin. Ihanien tunteiden hehkutusta voi olla todella raskasta kuulla, jos ei itse tunne samoin. Moni pelkää ikään kuin tuntevansa väärin, ihmettelee, missä suuret tunteet syntymätöntä lasta kohtaan viipyvät tai epäröi vanhemmaksi tuloa. 

Kaikki nämä tunteet ovat yleisiä ja niiden taustalla on monia eri tekijöitä. Ehkä raskaus ei ollut suunniteltu – tai ehkä se oli hyvin tarkkaan suunniteltu ja vaati monta yritystä ja paljon kyyneliä. On ymmärrettävää, että stressi voi tuntua ylivoimaiselta, että jos olo ei ole ylitsevuotavan onnellinen. Raskauskuplaa voi varjostaa myös synnytykseen liittyvä pelko, huoli lapsesta tai esimerkiksi huonot muistot omasta lapsuudesta. Mahdollisia syitä on tuhansittain.
On erittäin tärkeää uskaltaa puhua näistä tunteista. Kun rohkaistut ottamaan ne puheeksi, pikku hiljaa käykin ilmi, etteivät läheskään kaikki odottavat äidit ole onnensa kukkuloilla. Suurimmalle osalle tunteet lasta kohtaan ovat pitkän prosessin tulosta, ja on yksilöllistä, kuinka kauan niiden kehittyminen kestää. Osa tuntee välitöntä rakkautta jo raskausaikana tai heti synnytyksen yhteydessä, mutta monilla kestää itse asiassa kauemmin. Voi mennä viikkoja tai jopa kuukausia, kunnes rakkaus tuntuu sydämen pohjassa asti. Voit kuitenkin luottaa, että se ei koskaan vähene vaan kasvaa aina vain. Lisäksi osoitat varmasti kiintymystä lasta kohtaan pienillä eleillä jo nyt, vaikket ehkä tule itse ajatelleeksi sitä. Niitä voivat olla potkua tunnusteleva kätesi, laulamasi laulunpätkät ja suuret elämäntapamuutokset, joita olet itse asiassa jo tehnyt lapsen takia. Ole armollinen itsellesi: sinusta tulee hyvä äiti.

KUMPPANI

Pian vanhempi!

Ehkä odotat jo malttamattomana vauvan syntymää. Sitä hetkeä, kun pääset oikeasti näkemään pienen lapsesi ja saat hänet syliin. Kun ajatukset pyörivät pian syntyvän lapsen ympärillä, ne kääntyvät väistämättä myös suureen vastuuseen, jonka hän tuo mukanaan. On päätä huimaavaa tietää, että sinusta tulee yksi lapsesi elämän tärkeimmistä ihmisistä ja tämä etuoikeus säilyy hyvin pitkän aikaa.

Kun lapsi on tulossa, on hyvin tyypillistä alkaa miettiä omia vanhempiaan, omaa lapsuuttaan ja varttumistaan. Se, miten näet tulevan vanhemmuutesi on luonnollisesti yhteydessä omaan lapsuuteesi ja tärkeän askel kohti sinun ja lapsesi välisten tunnesiteiden muodostumista. Joitakin asioita voi muistaa lämmöllä ja haluta antaa myös omille lapsilleen, joitakin ei missään nimessä halua välittää eteenpäin. Huolimatta siitä, millaiseksi koit oman lapsuutesi, tämä on hyvä tilaisuus pohtia, mikä sinulle on tärkeää. Omiin vanhempiisi verrattuna sinusta tulee erilainen vanhempi jo pelkästään siksi, että sinä ja puolisosi olette aivan eri ihmisiä. Hyödynnä tilaisuus ja keskustele puolisosi kanssa, miten rakentaa sellaista vanhemmuutta, johon te molemmat uskotte – ja millaista tukea tarvitsette toisiltanne.

week36

Viikko 37

LAPSESI

Valmiina tulemaan

Valmista tuli! Tarkemmin sanottuna lapsi on niin valmis elämään kohdun ulkopuolella, että hän selviäisi ilman hoitoa keskolassa jos syntyisi nyt. Useimmat vanhemmat saavat kuitenkin odottaa vielä muutaman viikon. Lapsella on nimittäin vielä muutamia asioita tehtävälistallaan kohdussa: Kerrytä painoa 200–250 grammaa viikossa, jotta luiden päällä on syntyessä vähän enemmän lihaa. Treenaa keuhkoja vetämällä lapsivettä sisään ja puristamalla se ulos. Tankkaa tärkeää ravintoa, jotta sitä riittää rankkaan synnytykseen. Testaa vielä vähän koordinaatiota – sormilla tarttuminen on melko uusi taito. Käänny pää alaspäin kohti äidin lantiota (jos tämä on vielä tekemättä). Jos lapsi on päättänyt asettua takapuoli alaspäin, äidille tarjotaan lapsen kääntöyritystä.

ÄITI

Odotus on pian ohi

Onko hoitopöytä koottu ja synnytyskassi pakattu? Nyt voi olla aika hoitaa nämä asiat – sovelluksemme tarkistuslistasta voi olla hyötyä. Teillä on varmasti vielä jokunen neuvolakäynti jäljellä ennen synnytystä. Jos jokin asia lähestyvässä synnytyksessä huolettaa sinua, kannattaa ottaa se puheeksi. Vaikka olisit kirjoittanut synnytyssuunnitelman, toiveesi tai pelkosi kirjataan yleensä myös neuvolakorttiin. Neuvolakortti seuraa mukanasi synnytysosastolle, jotta sen tiedot ovat synnytykseen osallistuvan sairaalan henkilökunnan käytettävissä.Kohtusi saattaa nyt supistella yhä voimakkaammin, mutta tämä ei ole vaarallista. Voit ajatella supistuksia muistutuksena lähestyvästä hetkestä, jolloin tapaat lapsesi ensi kerran. Näihin aikoihin useimmat jäävät töistä äitiysvapaalle. Voi olla mukavaa saada tilaisuus levätä ennen edessä siintävää elämänmuutosta sekä hieman aikaa valmistautua. Jos odotatte lasta yhdessä, jakakaa vastuu vauvan tuloon liittyvistä valmisteluista, jotta sinä saat tärkeää lepoa samalla kun puolisosi pääsee tilanteen tasalle. Aiotko imettää lasta? Varaudu siihen, että se voi olla työlästä. Lapsella on voimakas imuheijaste, ja jos maito ei ole noussut kunnolla rintoihin ja tekniikka on vielä hakusessa, imettäminen voi sattua enemmän kuin osaat kuvitella. Mutta ei hätää! Kipu häviää, kun maidoneritys on käynnistynyt kunnolla, nännit ovat tottuneet ja sinä ja vauva olette löytäneet yhteisen sävelen. Koeta luottaa tähän (äläkä lannistu, jos ensimmäiset pari imetyskertaa nostattavat kylmän hien kasvoille). Kun kaikki loksahtaa kohdalleen, teille on tiedossa mukavia yhteisiä hetkiä. Älä myöskään epäröi etsiä apukeinoja: saatavana on rintakumeja, rauhoittavia ja miellyttäviä voiteita ja viilentäviä rintasidoksia. Pyydä sairaalan henkilökunnalta apua imetyksen aloittamiseen. He voivat esimerkiksi näyttää, miten auttaa maidontuotanto alkuun lypsämällä itse ensipisarat, kun vauva on rinnalla.

KUMPPANI

Hermoilusta ei tarvitse huolestua

Synnytys lähestyy, mutta osaanko edes olla vanhempi? Tämä on hyvin yleinen huolenaihe – mutta kyllä sinä osaat! Se, että olet hieman huolissasi ja jännität synnytystä tarkoittaa vain, että valmistaudut henkisesti tulevaan. Hyvin harva meistä ei hermoile tai jopa panikoi hieman, kun oma lapsi on pian tulossa maailmaan. Epävarmuus vanhemmuuden alussa ei ole pahasta vaan pikemminkin hyvästä. Se tekee sinut erityisen herkäksi lapsen viesteille, ja juuri tätä vastasyntynyt vanhemmalta tarvitsee.

week37

Viikko 38

LAPSESI

Täysiaikainen ja valmis

Vauva on täysiaikainen ja painaa tässä vaiheessa useimmiten yli kolme kiloa. Melko monet syntyvätkin jo nyt. Ensimmäisille lapsille on sen sijaan tyypillistä viihtyä kohdussa laskettuun aikaan saakka ja usein sen ylikin. Lapsi syntyy, kun hän päättää olevansa valmis, eikä asialle voi tehdä juuri muuta kuin odottaa. Useimmat ovat joka tapauksessa laskeutuneet jo sen verran alemmas, että äidin on helpompi syödä ja hengittää. Synnytys on suuri rasitus myös lapselle, joten hän on valmistautunut siihen huolellisesti esimerkiksi tankkaamalla ylimääräistä ravintoa. Ihonalainen rasva toimii lapselle myös vararavintona kohdun ulkoisen elämän alussa.

ÄITI

Valmistaudu lepäämällä

Edessäsi on todennäköisesti vielä muutama tukala viikko malttamatonta odotusta ja fyysisiä vaivoja. Mukavan istuma- tai makuuasennon löytäminen voi olla hankalaa, koska vatsa on nyt sekä suuri että jatkuvasti tiellä. Sinulla saattaa olla myös univaikeuksia. Nukut ehkä rauhattomasti ja heräilet paljon – syynä on elimistösi valmistautuminen lapsen syntymään ja katkonaisiin yöuniin, jotka tämä todennäköisesti tuo tullessaan. Vaikka et yleensä saisi unta keskellä päivää, yritä levätä niin usein kuin voit. Makoile hetki sängyllä ja anna kaikkien pakollisten askareiden olla. Juuri nyt ainoa tärkeä tehtävä on pitää huolta itsestäsi. Vauva ei järkyty, jos nurkissa on pölyä tai olet unohtanut pestä hiuksesi. Jos olet yksi niistä onnekkaista, joilla on ylimääräistä energiaa vielä näin loppuraskaudessa, on parempi käyttää se kävelylenkkiin tai johonkin muuhun, mistä sinulle tulee varmasti hyvä olo. Kuulosteletko jo ensimmäistä aitoa merkkiä siitä, että synnytys on käynnistymässä? Synnytyksen lähestymisestä kertovia merkkejä on useita, mutta vain yksi oire kertoo, että se on oikeasti käynnistynyt: säännölliset supistukset. Kun supistukset ovat jatkuneet muutaman tunnin ja tulevat 3–5 minuutin välein, on aika soittaa synnytyssairaalaan. Jos käytät supistusten välin mittaamiseen sovelluksemme ajastinta, sinun ei tarvitse seurata lukuja itse. Sairaalan henkilökunta kysyy nimittäin aina puhelimessa, kuinka tiheään supistukset tulevat.

KUMPPANI

Hidas odotus

Sinusta voi tuntua, että odottavan aika on nyt todella pitkä. Hyvä vinkki – terveenä pysymisen lisäksi, jotta et ole vaarassa tartuttaa puolisoasi ja pääset mukaan synnytykseen – on keksiä itselleen pientä puuhaa ennen vauvan tuloa. Jos ette ole vielä pakanneet synnytyskassia, se on hyvä hoitaa nyt (Liberon sovelluksessa on kätevä tarkistuslista). Kassin kanssa säätäminen voi nimittäin tuntua vihoviimeiseltä vaivalta, kun supistukset ovat alkaneet. Olitko kaukaa viisas niin, että valmiiksi pakattu kassi on kerännyt pölyä nurkassa jo kymmenen viikkoa? Kurkista vielä sen sisään ja katso, mitä oikeastaan tuli pakattua. Ehkä sinulla on nyt parempi käsitys vauvan koosta ja tiedät, että suloinen koon 48 body onkin liian pieni. Voit myös ehdottaa tekemistä, johon puolisosi voi osallistua, jotta saatte molemmat muuta ajateltavaa eikä teistä tunnu, että kaikki päivät ovat pelkkää odotusta. Emme tietenkään tarkoita vuorikiipeilyä tai ostoskeskuksen hälinässä pyörimistä, vaan esimerkiksi rentoa vierailua hiljaiseen museoon tai rauhallista luonnosta nauttimista – sopivan mittaisia aktiviteetteja, jotka eivät rasita puolisoasi liikaa. Näin hänen ei tarvitse tuntea itseään sidotuksi kotiin kelloa tuijottamaan. Toinen vinkki on valmistella ja pakastaa ruokaa. On todella ihanaa voida keskittyä ihailemaan vastasyntynyttä vauvaa sen sijaan, että pitäisi käyttää aikaa ja energiaa ruoanlaittoon. Vauvan tuijottelu on nimittäin aktiviteetti, johon useimmat vanhemmat voivat käyttää tuntikausia tilaisuuden tullen. No, toki aikaa tarvitaan myös vauvan syöttämiseen, vaipan vaihtamiseen, lohdutteluun, hellittelyyn, kanniskeluun, syöttämiseen, vaipan vaihtamiseen ja niin edelleen. Usein on vaikea tajuta, kuinka paljon aikaa vauva-arki voi vaatia, ennen kuin itse elää sitä. Oliko teidän tarkoitus ostaa uudet lastenvaunut, mutta ette huomanneet, että niillä on pitkä toimitusaika? Älkää vaipuko epätoivoon, sillä ette todellakaan ole ainoita. Usein saatavana on erittäin hyväkuntoisia käytettyjä vaunuja. Lisäksi pikkuinen viihtyy alkuaikoina yleensä paremmin kantoliinassa lähellä vanhemman kehoa kuin yksin lastenvaunuissa. Sen sijaan hyvä turvakaukalo autoon on ensisijaisen tärkeä, etenkin jos aiotte tulla synnytysosastolta autolla kotiin. Jos alat hätääntyä, koska ette ole vielä ostaneet vauvalle kovin paljoa, voit hengähtää helpotuksesta. Lapsi tarvitsee usein vähemmän tavaraa kuin luulisi! Älä myöskään unohda hyödyntää tuttavapiiriäsi. Monet vanhemmat ilahtuvat saadessaan lainata tai lahjoittaa tavaroita muille, kun heidän oma vintiönsä ei enää tarvitse niitä.

week38

Viikko 39

LAPSESI

Alussa äidin vasta-aineilla

Vauva on nyt niin valmis kuin voi olla. Hänellä on riittävästi ravintoa ja vasta-aineita, jotta elämä ilman istukkaa kohdun ulkopuolella pääsee alkuun. Toisin kuin usein sanotaan, vastasyntyneellä ei ole huono vastustuskyky, vaan hän pystyy kehittämään vastustuskykyä useimmille infektioille. Sen sijaan hänen pieni elimistönsä ei ole koskaan kohdannut taudinaiheuttajia, joita tarvitaan, jotta immuunijärjestelmä voisi kehittää vastustuskyvyn. Siksi vauvoilla on elämänsä alussa äidin vasta-aineita, minkä jälkeen heidän oma vastustuskykynsä kehittyy sitä mukaa, kun he saavat erilaisia infektioita. Aivan pientä vauvaa on kuitenkin järkevää suojata nuhakuumeilta ja muilta sairauksilta. Anna hänen ensin tutustua vanhempiinsa jonkin aikaa, ennen kuin viet hänet kaupungille tai kahvilaan. Myös sairauksien näkökulmasta on siis hyvä pysytellä alkuun perheen kesken vauvakuplassa ja totutella rauhassa tilanteeseen. Läheiset, jotka haluavat toivottaa pienokaisen tervetulleeksi, voivat luonnollisesti tulla käymään, kunhan he ovat terveitä. Ei ole mikään pakko antaa kaikkien pidellä uutta tulokasta. Jos se ei sinusta vanhempana tunnu hyvältä, voit olla varma, että pelkästään vauvan katselu ja ihailu riittää pitkälle. Kesävauvan vanhempien ei tyypillisesti tarvitse murehtia viruksia aivan yhtä paljon kuin vaikkapa tammi-helmikuussa synnyttävien.

ÄITI

Miten synnytys alkaa?

Jos synnytät suunnitellulla sektiolla, tiedät sekä päivän että kellonajan, jolloin pääset tapaamaan lapsesi. Tätä tunnetta on vaikea tajuta, kun on kuukausia kantanut lasta sisällään. Mutta jos suunnittelet alatiesynnytystä (useimpien muiden tapaan), mistä tietää, kun hetki on koittanut? Jos olet ensisynnyttäjä, sinulla ei ole edes mitään vertailukohtaa. Moni ajattelee, että synnytys käynnistyy, kun lapsivesi menee. Tosiasiassa lapsivedenmeno toimii lähtölaukauksena vain 10–15 prosentissa synnytyksistä eli on yleisempää, että se tapahtuu vasta synnytyksen aikana. Ei myöskään kannata odottaa isoa Hollywood-tyylistä loiskahdusta. Toki lapsivesi voi mennä samalla tavalla kuin elokuvissa – lapsi tosin tulee hyvin harvoin ulos heti lapsiveden perään – mutta tyypillisemmin se valuu hitaasti tai tihkuu vähitellen ulos. Ota kuitenkin aina yhteys synnytyssairaalaan, jos tiedät tai epäilet lapsivetesi menneen, jotta saat tietää, miten toimia. Ei siis kannata istua odottamassa, että lapsivesi menee. Tarkkaile sen sijaan supistuksia. Jos ne tulevat säännöllisesti (noin viiden minuutin välein) ja kestävät noin minuutin, on viimeistään aika ottaa yhteys sairaalaan. Jos et ole varma, soita mieluummin turhaan: kukaan sairaalassa ei ajattele, että soittelet liian usein. Jos olet huolissasi tai et tiedä, kuinka tulkita kehosi viestejä, on parempi olla yhteydessä terveydenhuoltoon liikaa kuin liian vähän. Lisäksi on tietysti äärimmäisen tärkeää ottaa yhteys sairaalaan, jos jokin tuntuu erilaiselta kuin aiemmin (esimerkiksi sikiön liikkeet vähenevät) tai jos valkovuodossasi on verta.

KUMPPANI

Baby blues

Enää ei kestä kauaa, kunnes saatte vauvanne syliin. Se on melko vaikeasti hahmotettava tunne, jota on mahdoton ymmärtää ennen kuin sen kokee itse. Toivottavasti teillä on mahdollisuus viettää paljon aikaa sekä toistenne että vauvan kanssa aivan alussa. Niin kuluneelta kuin se kuulostaakin, lapsi on pieni vain hetken. Siksi kannattaa hyödyntää tilaisuus ihastella pientä ihmettä, jonka toitte maailmaan. Monille vauva-ajan alku on valtavan tunteellista aikaa, ja useimmat tuoreet äidit huomaavat olevansa alussa hieman alakuloisia. Tämä synnytyksen jälkeinen herkistyminen, niin kutsuttu baby blues, on täysin normaalia. Sen syitä ovat synnytyksen jälkeinen uupumus, hormonien myllerrys ja tietysti myös valtava elämänmuutos, jonka uudesta tulokkaasta huolehtiminen tuo mukanaan. Alakulo ei kuitenkaan ilmene pelkästään itkeskelynä, vaan usein se on tunteiden vuoristorataa: maailman suurinta onnea voi seurata hillitsemätön itku, ja välinpitämättömyys ja yleinen voimattomuus voivat vaihtua äkkiä onnen huumaan. Vaikka et itse ole kantanut lasta, myös puolison alakuloisuus on yleistä. Eikä ihme, sillä yhden vointi vaikuttaa toiseen. Jos alakulo ei millään tahdo helpottaa ja näet puolisosi voivan huonosti, voi olla kyse synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, joka ei mene ohi ilman apua. Lastenneuvolassa ollaan yleensä taitavia seuraamaan tuoreiden vanhempien vointia – siis myös sinun – mutta voitte ottaa itsekin yhteyttä terveydenhuoltoon tai neuvolaan, jos jompikumpi teistä tarvitsee apua.

week39

Viikko 40

LAPSESI

Tällä viikolla sitten?

Vauva painaa noin 3,5 kg, mutta lapset ovat hyvin erikokoisia, kun raskaus on näin pitkällä. Jotkut ovat myös syntyessään keskimääräistä pienempiä, toiset taas suurempia. Suurin osa vauvoista syntyy itse asiassa tämän 40. raskausviikon kuluessa, vaikka laskettu aika pitääkin paikkansa vain 5 prosentissa tapauksista. Älä siis huolestu, on täysin normaalia, että raskaus kestääkin odotettua päivää pidempään. Raskautta ei pidetä yliaikaisena, ennen kuin lasketusta ajasta on kulunut kaksi viikkoa. Jos lapsi syntyy alateitse, hänen pieni päänsä on hieman suippo. Eikä ihme, onhan pää juuri puristunut kapean synnytyskanavan läpi. Tästä ei tarvitse huolestua, sillä pää palautuu pyöreäksi muutaman päivän kuluessa. Lisäksi äidin raskaushormonit vaikuttavat moniin vastasyntyneisiin. Tämän vuoksi jokin kehonosa voi olla tavallista suurempi, esimerkiksi nännit voivat olla turvoksissa ja sukuelimet näyttää suhteettoman suurilta. Nämä vaikutukset ovat täysin normaaleja ja häviävät melko nopeasti.

ÄITI

Lepääminen ennen synnytystä

Tiedämme, että odotuksen venyminen edes yhdellä päivällä voi tuntua liialta. Jos lasketun ajan ylittyminen tuntuu toivottomalta, voi olla lohduttavaa tietää, että 90 prosenttia kaikista odottajista, joiden raskaus jatkuu 40. viikon jälkeen, synnyttää ennen 42. viikon loppua. Koeta siis kestää, vaikka jokainen aamu ilman pienintäkään merkkiä siitä, että vauva suvaitsisi lähteä syntymään, kiristää hermoja. Olet ehkä kuullutkin, että synnyttäminen on kuin maratonin juoksemista. Tämä ei ehkä kerro paljoa, jos et itse harrasta juoksua. Hahmotat kuitenkin varmasti, että kehosi on suoriuduttava suuresta rasituksesta, joka kestää todennäköisesti useita tunteja. On siis erittäin hyvä ajatus koota hieman voimia ennen synnytystä. Mutta miten, kun mielessä pyörii ainoastaan halu saada lapsi syntymään? Kannattaa esimerkiksi levätä ja syödä paljon hitaita hiilihydraatteja. Lisäksi on hyvä harjoitella syvähengitystä, sillä se parantaa hapensaantia ja tuo lisää energiaa. Koska et voi tietää, milloin vauvan lähtölaukaus kajahtaa, ei kannata jättää lepoa väliin ja ajatella, että ehdit aloittaa sen huomennakin. Muista myös, että kehosi on itse asiassa rakennettu synnyttämään, huolimatta siitä, miltä se kenties näyttää. Se on valmistautunut nerokkaasti 40 viikon ajan. On selvää, että lapsen synnyttäminen tekee todella kipeää – tähän kannattaa asennoitua – mutta toisin kuin useimmat muut kiputilat, synnytyskipu ei tarkoita, että kehossa olisi jokin pielessä. Voit pitää kiinni tästä helpottavasta ajatuksesta, kun kipu on kovimmillaan. Kun ensimmäinen supistus tulee, yritä luottaa, että kehosi kertoo sinulle tarkalleen, mitä tehdä. Ja oikeasti: käytä kivunlievitystä, jos koet tarvitsevasi sitä! Ei ole mikään kunnia-asia yrittää selvitä ilman.

KUMPPANI

Pian halaamassa vauvaa

Onko tänään keskiviikko? Siinä tapauksessa lapsen syntymän todennäköisyys on hieman suurempi. Tilastojen mukaan juuri keskiviikkoisin syntyy nimittäin eniten lapsia, sunnuntaisin puolestaan vähiten. Jos lapsi on edelleen kohdussa, neuvolakäynnit jatkuvat tasaisin väliajoin. Tavanomainen seuranta jatkuu, eli käynneillä esimerkiksi mitataan kohtu, kuunnellaan lapsen sydänääniä ja tarkastetaan lapsen asento. Useimmat synnytykset käynnistyvät itsestään, kun lapsi päättää, että aika on kypsä. Joskus synnytys on kuitenkin tarpeen käynnistää. Tähän on erilaisia keinoja: supistuksia stimuloivat tabletit, emätingeeli, ballonki tai supistuksia stimuloiva hormonitiputus. Käytettävät menetelmät vaihtelevat olosuhteiden ja kohdunkaulan kypsyyden mukaan. Voi olla mukava tietää, että käynnistetty synnytys ei välttämättä eroa suuresti itsestään käynnistyneestä. Mahdollinen käynnistys otetaan puheeksi ja sitä suunnitellaan neuvolassa, kun 40. raskausviikko on ohi. Vaikka lapsi asustaa edelleen vatsassa ja vaikuttaa haluavan jäädä toistaiseksi sinne, on hyvin todennäköistä, että synnytys käynnistyy ilman vetoapua.

week40

Viikko 41

LAPSESI

Valmiina

Vauvalla on kohdussa mukavaa, ja lapsivettä muodostuu edelleen hänen ympärilleen aina syntymään saakka. Vauva on pehmeä ja taipuisa, jotta hän pystyy sujahtamaan synnytyskanavan läpi, kun aika koittaa. Poikkeuksena on hänen päänsä, sillä kahta aukiletta eli pään keskiviivassa sijaitsevia pehmeitä kohtia sekä kallon luiden saumoja lukuun ottamatta vauvan kallo on kova. Aukileen kuuluu olla pehmeä, ja se luutuu umpeen ensimmäisen elinvuoden aikana. Keskellä päätä oleva pehmeä kohta voi olla hieman pelottava ajatus, etenkin kun siitä usein näkyy, miten lapsen sydän sykkii. Pehmeillä kohdilla on kuitenkin tärkeä tehtävä: sen ansiosta vauvan suurin kehonosa eli pää muotoutuu paremmin ja on samalla helpompi synnyttää. Lisäksi kallon muotoutuvuus varmistaa, että pää ja aivot pääsevät kasvamaan.

ÄITI

Odottamisen hyötyjä

Tiedämme, että odottelu tuskastuttaa! Et ole kuitenkaan täysin epäonninen, sillä pidemmästä raskaudesta on myös hyötyä. Kohdunkaula ehtii varmasti kypsyä ja relaksiinihormoni ehtii pehmittää lantion siteitä hieman enemmän, mikä saattaa tehdä synnytyksestä sulavamman. Vaikka usein väitetään, että vadelmanlehtitee, akupunktio tai ananas edistäisi synnytyksen käynnistymistä, niiden tehosta ei ole mitään todisteita. Haittaa niistä ei kuitenkaan ole, eli jos haluat kokeilla niitä, anna palaa vain! Sen sijaan vinkit, joiden mukaan kova ruumiillinen työ tai peräruiske auttaisi käynnistämään synnytyksen, on syytä kiertää kaukaa – tällaisia neuvoja ei pidä missään nimessä kuunnella! Turvallisempi tapa on sikiökalvojen irrottelu. Jos äitityspoliklinikalla nähdään, että kohdunkaula on valmis, supistuksia voidaan joskus koettaa käynnistää irrottelemalla kalvoja. Toimenpiteessä tehdään sisätutkimus, jossa kätilö tai lääkäri stimuloi kohdunkaulaa. Stimulointi vapauttaa hormonia, joka voi auttaa käynnistämään synnytyksen. Tämä ei ole erityisen mukava vaan joskus hieman kivulias toimenpide. Jos kalvojen irrottelu sattuu liikaa, se keskeytetään. Sen seurauksena voi joskus olla myös vähäistä verenvuotoa.

KUMPPANI

Pidempi odotus

Kun laskettu aika tulee ja menee, monilla voi olla melko lannistunut olo – kenties etenkin sillä, joka kantaa lasta kohdussaan. Useimmat tietävät, että laskettuna päivänä syntymisen todennäköisyys on pieni ja odotus venyy usein sen yli, mutta silti juuri oma laskettu aika on tuntunut varmalta. Tämä on hyvin ymmärrettävää, sillä ihmisellä on taipumus asennoitua mielellään tiettyyn aikatauluun. Pikkuvauvalle aika on kuitenkin melko merkityksetön käsite. Lapsi ei ole vielä yliaikainen mutta tuntuu silti hyvin raskaalta, sekä fyysisesti että psyykkisesti. Kehon kantama taakka ei ole mikään leikin asia, ja voi tuntua uskomattoman turhauttavalta vastailla muiden kysymyksiin vauvasta. Tutkimusten mukaan nännien kevyt stimulaatio voi auttaa kohtua supistelemaan, ja sitä on turvallista kokeilla kotonakin.

w41_1200x480

Viikko 42

LAPSESI

Säännölliset tarkastukset

Kun raskaus kestää yli 42 viikkoa, puhutaan usein yliaikaisesta raskaudesta. Tällöin synnytys käynnistetään. Yli 42 viikkoa kestävät raskaudet ovat harvinaisia, mutta toistaiseksi ei tiedetä, miksi 5 prosenttia kaikista lapsista syntyy yliaikaisina. Kenties kyse on yksinkertaisesti siitä, että vauva viihtyy kohdussa liian hyvin. Vaikka yliaikaisuuden syyt eivät ole tiedossa, joitakin siihen vaikuttavia tekijöitä on tunnistettu. Ensisynnyttäjän raskaus venyy todennäköisemmin lasketun ajan tuolle puolen, ja samalla yliaikaisuuden todennäköisyys kasvaa. Oma osuutensa voi olla myös perintötekijöillä: jos biologisen äidin tai sisaren odotus on pitkittynyt tai raskaus jopa mennyt yli ajan, on hieman todennäköisempää, että itsellekin voi käydä niin. Lasketun ajan jälkeen neuvolassa käydään yhä tiheämmin. Tarkoituksena on seurata, että lapsi voi edelleen hyvin. Odottava äiti saa itse olla mukana päättämässä, käynnistetäänkö synnytys ja milloin se tehdään. Suurin osa valitsee käynnistyksen viikolla 41+0 tehtävän ultraäänitutkimuksen jälkeen, mutta joskus voidaan odottaa pidempään, jos äiti näin toivoo.

ÄITI

Lapsi tulee syntymään, lupaamme sen

Koeta jaksaa – pian tämä on ohi! Suurimman osan mielestä tässä vaiheessa ei ole enää mukavaa olla raskaana. Se on vain hirveän tukalaa, joten olo voi helposti olla lannistunut ja hermot kireällä. Vaikka ehkä sitä epäiletkin, voimme luvata, että vauvasi syntyy vielä tavalla tai toisella. Sinusta voi tuntua, ettet jaksa enää vastata kysyjille, ettei lasta vieläkään näy eikä kuulu. Tällöin on täysin hyväksyttävää lähettää ryhmäviesti, jossa kerrot ilmoittavasi sitten, kun lapsi on syntynyt. Mainitsimme tämän aiemminkin, mutta muistutuksena vielä: soita aina synnytyssairaalaan, jos lapsivetesi menee, huomaat verenvuotoa, sikiön liikkeet vähenevät, supistuksia tulee säännöllisesti, supistukset vähenevät tai sinua huolettaa tai pelottaa jokin. Tämän toki jo tiesitkin.

KUMPPANI

Pian on synnytyksen aika

Yli 90 prosenttia odottajista synnyttää ennen tämän raskausviikon loppua. Synnytyksen itsestään käynnistymisen todennäköisyys on siis erittäin suuri ja kasvaa itse asiassa päivä päivältä. Vain muutamalla prosentilla odotus venyy 42. raskausviikkoa pidempään, jolloin puhutaan yliaikaisesta raskaudesta. Jos kuulutte heihin, teille varataan aika synnytyksen käynnistykseen. Raskauden ei anneta jatkua viikkoa 42 pidempään hyvästä syystä: sen jälkeen istukan toiminta alkaa vähitellen hiipua. Synnytys voidaan käynnistää eri menetelmillä. Voi myös käydä ilmi jokin syy päätyä sektioon – hieman äidin ja lapsen voinnin mukaan. Tiedämme, että voi olla turhauttavaa, kun synnytys ei ehkä ole sujunut aivan odotetusti ja joudutte luopumaan sitä koskevista kuvitelmistanne. Muista, että vaikka synnytys on tavallaan matkan odotettu päätepiste, se on vasta loppuelämän kestävän vanhemmuuden alku. Tärkeintä ei ole, miten lapsi syntyy maailmaan vaan että pääset pian kokemaan, kuinka sydämesi pakahtuu onnesta, kun tapaat hänet ensi kerran.

w42_1200x480