close

Lapsenvahti ensimmäistä kertaa

Voi olla vaikea jättää ensimmäistä kertaa vauva lapsenvahdin hoiviin. Lapsen ja sinun itsesikin kannalta on tärkeää, ettei sitä tehdä liian varhain. Samalla tarvitsette ehkä kuitenkin pientä taukoa lastenhoidosta ja tilaisuuden tehdä aikuisten asioita. Miettikää, mikä tuntuu parhaimmalta juuri teille.

Monien psykologien mielestä pikkulapsia ei saisi jättää lapsenvahdin hoiviin yöksi. Kaksi ‒ kolmivuotiaalla lapsella ei vielä ole ajantajua, ja hänen on vaikea ymmärtää, että vanhemmat tulevat takaisin seuraavana päivänä. Saatatte kuitenkin tarvita pienen tauon lastenhoidosta ja mahdollisuuden kerätä voimia.
Lue myös: Lapsen eroahdistus kuuluu kehitykseen

13 vinkkiä - kun päätät hankkia lapsenvahdin

 • Terve järki ja ennen kaikkea lapsen huomioonottaminen on tärkeää, kun ensimmäistä kertaa aiotte jättää lapsenne lapsenvahdin hoiviin.
 • Jos imetät lasta öisin eikä lapsi suostu syömään pullosta, on paras odottaa ennen kuin jättää lapsen toisen hoidettavaksi.
 • On tavallista, että lapsi tarvitsee ylimääräistä läheisyyttä sen jälkeen kun vanhemmat ovat olleet poissa. Anna lapselle aikaa ja tarkkaile, onko tämä lisähoivan tarve pitkäaikaista. Siinä tapauksessa on ehkä hyvä odottaa ennen kuin hankkii seuraavan kerran lapsenvahdin.
 • Olkaa ensimmäisillä kerroilla poissa vain muutama tunti niin näette, miten se sujuu. Tämä on hyvää harjoitusta teille kaikille.
 • Muutaman tunnin vapaa-ajan ei välttämättä tarvitse merkitä myöhäistä iltaa. On ehkä parasta tulla aikaisin kotiin, että on seuraavana päivänä pirteä. Hyvä lounas tai kahvilakäynti ja pitkä kävelylenkki voivat olla mukava tapa nauttia toistenne seurasta.
 • Lapsenvahdin on tärkeä saada tietää lapsen kaikista rutiineista. Lapsesi tuntee olonsa turvallisemmaksi, jos lapsenvahti noudattaa tuttuja rutiineja.
 • Lapsi tuntee olonsa turvalliseksi, jos hän saa nukahtaa ja herätä samassa ympäristössä samojen ihmisten kanssa – älä jätä lastasi lapsenvahdin hoiviin lapsen nukkuessa.
 • Pehmolelu tai jokin vanhempien vaatekappale, jota lapsi voi pitää hyvänä, auttaa lasta tuntemaan itsensä turvallisemmaksi sen aikaa kun olette poissa.
 • Selittäkää lapselle, että lähdette ulos. Älkää missään tapauksessa livahtako salaa ulos. On luonnollista, että lapsi itkee. Se pitää hyväksyä.
 • Valitse lapsenvahti, joka on mielestäsi turvallinen ja josta myös lapsesi vaikuttaa pitävän.
 • Vanhemman sisaruksen on oltava riittävän kypsä selvitäkseen siitä suuresta vastuusta, mitä pienen sisaruksen hoitaminen merkitsee. Ei kannata pitää liian kiirettä. Näin suojellaan molempia vaikealta tilanteelta.
 • Sopikaa lapsenvahdin kanssa siitä, että olet koko ajan tavoitettavissa kännykällä.
 • Kun isovanhemmat ovat lapsenvahteina, heillä voi olla eri käsitykset siitä, mitä lapset saavat tai eivät saa tehdä. Isovanhempien luona pätevät heidän sääntönsä, mutta omassa kodissasi päätät sinä itse. Sekä lapset että vanhemmat ymmärtävät yleensä tämän ja osaavat toimia sen mukaan.

Isovanhemmat lapsenvahtina

Isovanhemmuus on ainutlaatuinen kokemus, ja uuden ja vanhemman sukupolven välinen suhde voi tuottaa onnea ja iloa kaikille. Sekä lapsille että heidän isovanhemmilleen on arvokasta, jos he saavat mahdollisuuden luoda läheisen suhteen toisiinsa.

Monet isovanhemmat ovat edelleen työelämässä ja osa asuu kaukana. Siinä tapauksessa läheisen suhteen luominen voi olla vaikeampaa, samoin kuin lapsenvahtiavun saaminen. Jos isovanhemmat asuvat lähistöllä, he ehkä voivat ja haluavatkin toimia lapsenvahteina.

Isovanhemmat haluavat ehkä pitää huolta lapsenlapsesta koko päivän kerran viikossa - jos lapsi on tarpeeksi vanha. Lapsi voi vaikka pitää vapaapäivän päiväkodista tai päivähoitajalta. Lapsen ja isovanhempien välinen suhde vahvistuu, kun he saavat viettää paljon aikaa yhdessä.
Ehkäpä isovanhemmat voivat auttaa silloin, kun lapsi sairastuu ja hänen on jäätävä kotiin.

Ottakaa vastaan isovanhempien tarjoama apu ja iloitkaa siitä. Älkää pelätkö pyytää apua. Jos keskinäinen suhteenne toimii, tämä on kaikille OK.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...