nappies-that-dont-leak-or-pinch_id136_image

Sopivan vaipan valinta

Onko vaippa lapselle liian tiukka tai liian löysä? Pitäisikö vyötärön olla korkeammalla tai puristavatko reisiaukot? Oikean vaipan valitseminen ei aina ole helppoa. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja lapsen iän mukaan. Tässä artikkelissa on tietoa housu- ja teippivaipoista sekä vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon.

Vaipat ja niiden vaihtaminen ovat keskeinen osa pikkulapsen vanhemman arkea. Eikä ihme: jos vaippa istuu hyvin ja toimii kuten pitääkin, sitä ei juuri tarvitse miettiä, mutta jos näin ei olekaan, mielipahaa on vaikea välttää. Yleisesti on tärkeää, että vaippa on hellävarainen lapsen iholle, ei sisällä hajusteita ja hengittää hyvin. Tämä vähentää vaippaihottuman riskiä. Lisäksi on hyviä suosia mahdollisuuksien mukaan ympäristömerkittyjä vaippoja, koska ehditte lapsen kanssa kuluttaa niitä vuosien varrella melkoisen määrän. Liberon vaipat ovat sekä Joutsenmerkittyjä että FSC-sertifioituja, ja pyrimme jatkuvasti vähentämään ilmastovaikutustamme sekä tuotteiden että pakkausten osalta. Viimeisin askeleemme on uusi ilmastoviisas hybridivaippamme, joka on kehitetty yhdessä vauvojen ja vanhempien kanssa. 

Teippivaippa sopii vastasyntyneelle

Kaikkein pienimmille vauvoille käytetään teippivaippoja eli avoimia tarrakiinnitteisiä vaippoja, joiden vyötärö säädetään itse sopivan tiukalle. Teippivaipoista on saatavana pieniä kokoja, joten ne ovat sopivia vaippoja vastasyntyneille tai ennenaikaisesti syntyneille lapsille. Lisäksi niiden muotoilu suojaa herkkää napaa. Liberon vaipoissa on myös kätevä kosteusindikaattori eli vaipan etuosassa oleva raita, joka vaihtaa väriä vaipan kostuessa – näin tiedät, onko vauva pissannut. Libero Touch -vaippojen (kokojen 1 ja 2) selkäosassa on uutuutena pieni tasku, joka auttaa pysäyttämään vaipan takaosasta vuotavan kakan. Pienten vauvojen kakka on usein löysempää, joten ohivuotojen riski on suurempi. Tämä lapsen ja vanhemman elämää helpottava Capture Pocket™ vähentää niin sotkua, pyykkiä kuin hankalia vaipanvaihtojakin.

Capture Pocket™ -lisäsuoja kakkaonnettomuuksia vastaan! Saatavana Libero Touch -vaippojen koossa 1 ja 2 sekä housuvaippojen koossa 3 ja 4.

Housuvaipat pienille lapsille

Lapsen kasvaessa huomaat varmasti, että hän liikkuu yhä enemmän ollessaan hoitopöydällä. Pian hän alkaa jo ryömiä tai kontata itse lattialla. Tämä asettaa uusia vaatimuksia vaipoille ja niiden vaihtamiselle. Vaippa on voitava pukea ja riisua nopeasti ja sen on pysyttävä tiiviinä, kun lapsi istuu, makaa, kierii, konttaa ja seisoo.

Up&Go- ja Touch-housuvaippoihin voi siirtyä, kun lapsi on noin viisikiloinen. Ne ovat erinomaisen helppoja ja käteviä vaipanvaihdossa. Ota vaippa pois repäisemällä sivuista auki. Sitten voit pukea uuden vaipan, avata vuotosuojat ja antaa pikku tutkimusmatkailijan jatkaa matkaa. CapturePocket™ löytyy housuvaippojen ko’oista 3 & 4. Jos tarvitset lisäohjeita, katso täältä, miten housuvaippa vaihdetaan. Housuvaippa on kätevä vaihtoehto myös, kun on aika opetella potalle, sillä lapsi osaa itse vetää sen alas ja ylös alushousujen tapaan.

Vaippa, joka ei vuoda yöllä

Kuiva lapsi nukkuu paremmin, joten hyvin toimivan vaipan löytäminen yöksi on erityisen tärkeää. Kaikki Liberon vaipat on suunniteltu pysymään kuivana koko yön, eikä niitä tarvitse vaihtaa, ellei lapsi satu kakkaamaan. Jos huomaat, että vaippa vuotaa yöllä, kannattaa miettiä, olisiko se liian pieni. Vaipan on oltava riittävän iso, jotta se istuu hyvin ja pystyy imemään kaiken virtsan. Isompi lapsi nimittäin pissaa enemmän. Kokeile yhtä numeroa isompaa kokoa, sillä isommissa vaipoissa on enemmän huippuimukykyistä materiaalia, joka imee virtsan ja sulkee sen sisäänsä. Lisäksi on tärkeää pukea vaippa oikein ja muistaa avata vuotosuojat kunnolla.

Vaipan tyypilläkin voi joskus olla väliä. Moni valitsee yöksi housuvaipan ja kokee sen toimivan erinomaisesti, osa taas jatkaa vielä jonkin aikaa teippivaippojen käyttöä. Kokeilemalla löydät ratkaisun, jota käyttäessä saatte kaikki nukkua mahdollisimman hyvin.

Oikean vaippakoon valinta

Vaippapakkausten ikä- ja painomerkinnät ovat viitteellisiä, sillä lapsilla on keskenään erilainen ruumiinrakenne aivan kuten meillä aikuisillakin. Esimerkiksi kahdelle samanpainoiselle lapselle ei välttämättä käy sama koko, jos he eivät ole samanpituisia. Huolehdi, että vaippa istuu hyvin ja myötäilee reisiä mutta ei purista niin, että iholle jää painaumia. Ja kuten todettu, isompaan kokoon kannattaa siirtyä, jos vauvan vaippa vuotaa, sillä isommat vaipat imevät enemmän virtsaa.

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua