close

Kotona keisarileikkauksen jälkeen

Kotiintulo vastasyntyneen kanssa merkitsee aina suurta elämänmuutosta. Keisarileikkauksen jälkeen vatsaa ja leikkaushaavaa voi aristaa. Muista pitää hyvää huolta itsestäsi, että toipuminen sujuisi mahdollisimman hyvin. Tässä on muutamia vinkkejä siitä, miten selviät kotona keisarileikkauksen jälkeen.

Keisarileikkaus eli sektio on suuri toimenpide, oli se sitten suunniteltu tai akuuttileikkaus. Vanhemmaksi tuleminen on sinänsä suuri elämänmuutos. Äidille synnytys merkitsee myös hormonaalisia muutoksia ja aristavaa haavaa, jota on hoidettava hyvin.

Akuutti keisarileikkaus voi olla shokki

Akuutti keisarileikkaus voi herättää paljon tunteita. On tietysti helpotus, jos kaikki on mennyt hyvin. Osa äideistä voi kuitenkin tuntea, että heiltä on riistetty synnytyselämys tai ensikontakti lapsen kanssa.

Synnytyksessä mukana ollut puolisokin voi joutua tunteiden sekamelskaan. On pelottava kokea, miten synnytyssalin ilmapiiri muuttuu, kun tilanne muuttuu akuutiksi. Voi kestää aikansa ennen kuin pelko menee ohi.
Riippumatta siitä kuinka sinä tai te molemmat voitte, on aina hyvä keskustella synnytyksessä avustaneen kätilön tai lääkärin kanssa siitä, mitä tapahtui ja miksi.
Jos keisarileikkaus oli suunniteltu, olit valmistautunut toimenpiteeseen, eikä sinulla ehkä jäänyt yhtä paljon kysyttävää.

Lue lisää keisarileikkauksesta.

Ei nostoja, mutta mielellään kävelyä

Itsestään hyvää huolta pitäminen merkitsee sitä, ettet saa nostaa mitään lastasi painavampaa. Pyydä apua puolisoltasi, ystäviltä tai perheeltä.
Pyri liikkumaan sopivassa määrin. Liikkuminen lievittää kipua, edistää paranemista, saa verenkierron liikkeelle ja vähentää alavatsan turvotusta. Kävely on oivallinen tapa aloittaa kevyt liikunta.

Hoida haavaasi

Keisarileikkauksen haavaa voi kutittaa, kun se paranee ja tikit liukenevat. On tärkeä pitää haava puhtaana ja kuivana. Puhdista suihkussa haava saippualla ja vedellä.
Vältä suoraa auringonvaloa haavalle ensimmäisten kuuden kuukauden aikana, niin saat hienomman arven. Sen jälkeen voit vähitellen totuttaa ihoa aurinkoon. Jos haava alkaa punertaa, suojaa se korkean suojakertoimen aurinkovoiteella, tai peitä esimerkiksi kirurgiteipillä.

Liikunnan aloittaminen keisarileikkauksen jälkeen

Keisarileikkauksen jälkeen kannattaa odottaa vähintään kuusi viikkoa, ennen liikunnan aloittamista. Vältä hyppyjä ja juoksua vähintään neljä ensimmäistä kuukautta. Tunnustele, miltä harjoittelu tuntuu. Jos haavaasi pakottaa tai tunnet voimakasta painontunnetta alavatsassa, olet ehkä ponnistanut liikaa, ja sinun on hyvä ottaa hieman rauhallisemmin.

On tärkeä antaa raskauden aikana erkaantuneiden vatsalihasten palautua yhteen. Siksi sinun kannattaa harjoittaa vain syviä vatsalihaksia: Harjoittele lihaksia vetämällä napa ja vyötärö kohti selkärankaa, ja pidä huolta ryhdistäsi. Vältä sit-upseja.

Lantionpohjalihasten harjoittelu

Synnytystavasta riippumatta lantionpohjaan on raskauskuukausien aikana kohdistunut painetta. Siksi sinun kannattaa aloittaa lantionpohjalihasten harjoittelu mahdollisimman pian

Leikkauksiin liittyy aina pieni tulehdusriski

Ota yhteyttä sairaanhoitoon, jos:

  • saat kuumetta
  • sinulla on kovia kipuja vatsassa
  • sinulla on pahanhajuista jälkivuotoa (paksua vuotoa emättimestä)
  • haava alkaa punoittaa, aristaa ja märkiä
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...