close

Päiväkodissa aloittaminen

Päiväkodissa aloittaminen merkitsee uutta vaihetta teidän kaikkien elämässä. Päiväkodissa lapsi oppii leikkimään ryhmässä, ottamaan huomioon toisia ja paljon muutakin. Varaa riittävästi aikaa päiväkotiin tutustumiselle, niin lapsesi saa paremman alun.

Käytte varmasti päiväkodeissa tutustumassa jo reilusti ennen kuin lapsi aloittaa, jotta voitte valita parhaiten sopivan vaihtoehdon. Lue lisää päiväkodin valinnasta.

Käykää mielellään vierailulla päiväkodissa useita kertoja ennen kuin lapsi aloittaa siellä.
Voitte käydä vaikka leikkimässä pihalla. Mitä enemmän hauskoja muistoja lapsi yhdistää päiväkotiin, sitä parempi.

Tutustumisjakso

Tutustumisjakso suunnitellaan yhdessä vanhempien kanssa ja sen pituus vaihtelee päiväkodin käytännön ja lapsen iän mukaan. Alle 3 vuotiaille suositellaan yleensä kahden viikon tutustumisjaksoa. Yli 3 vuotiaille riittää hieman lyhyempi tutustumisjakso. Tutustuminen voidaan toteuttaa vaikka näin: neljä aamupäivän tutustumista, jolloin lapsi on päiväkodissa yhdessä äidin tai isän kanssa sekä osastolla että ulkona. Sen jälkeen yksi tai useampi kokopäivän tutustuminen isän tai äidin kanssa. Päivä on yhtä pitkä kuin lapsen tulevat hoitopäivät.

Lapsipsykologit painottavat sitä, että lapsi pystyy rentoutumaan, pääsee mukaan leikkiin ja pystyy kehittymään vasta sen jälkeen, kun on luonut turvallisen suhteen päiväkodin aikuiseen. Jokaiselle lapselle nimetään omahoitaja, jonka kanssa tutustutaan päiväkotiin ja käydään hoito- ja kasvatuskeskustelut. Omahoitaja on lapsen ensisijainen aikuinen päiväkodissa.

Lapsen jättäminen päiväkotiin

Lapsella voi tulla paha mieli ja levoton olo, kun vilkutat ensimmäisiä kertoja hyvästiksi. Vaikka sinustakin tuntuisi samalta, et saa näyttää pahaa mieltäsi lapselle. Älä turhaan dramatisoi päiväkotiin jättämistä, se vain lisää lapsen ahdistusta.
Lapsen paha mieli menee yleensä ohi, kun omahoitaja kääntää lapsen huomion johonkin jännittävään. Joskus se voi viedä aikansa. Omahoitaja pyrkii välittämään lapselle turvallisuuden tunnetta.

Jos lapsi omahoitajan mielestä voi huonosti sen jälkeen, kun olet jättänyt lapsen päiväkotiin, on suositeltavaa, että sinut voi tavoittaa puhelimitse.

Opettele lapsen arki

Vanhemman on hyvä osata päiväkodin rutiinit ja osaston lasten nimet. Silloin on helpompi puhua lapsen kanssa, kun päiväkodissa on tapahtunut jotakin hauskaa tai vaikka vähemmänkin hauskaa.

Jos lapsesi kertoo jostakin ongelmista tai epäoikeudenmukaisuuksista, sinun on aina kuunneltava ja vahvistettava, että ymmärrät. Tämä on tärkeää, vaikka et aina pystyisikään tekemään asialle mitään tai neuvomaan lasta.
Omahoitaja auttaa sinua saamaan kuvan siitä, miltä lapsen päivä näyttää ja miten esimerkiksi ateriat ja päivälepo toimivat. Voit ehkä joskus olla kokonaisen päivän tutustumassa päiväkotiin. Se on yleensä hyvin jännittävää ja hauskaa – sekä lapselle että vanhemmalle.
Jos lapsen on vaikea saada kavereita päiväkodissa, kutsu muutamia lapsia kotiin, niin että lapset saavat tavata toisiaan rauhallisemmassa ympäristössä.

Unilelu ja varavaatteet

Päiväkotiin saa yleensä ottaa mukaan oman unilelun tai turvarievun päivälepoa varten. Päiväkodissa voidaan lapsen eteislokeron päälle kiinnittää kuva perheestä, kotieläimestä tai vastaavasta. Kuvan katsominen päivän aikana antaa lapselle turvallisuuden tunnetta.

Lapsi tarvitsee päiväkotiin useammat varavaatteet. Saatte varmaan luettelon siitä, mitä lapsen on tuotava kotoa päiväkotiin. Tässä esimerkkejä:

  • Kuravaatteet ja kumisaappaat
  • Vaihtovaatteet ja sukat
  • Vara-alusvaatteet
  • Sisäkengät
  • Vaipat

Muista nimikoida kaikki lasten vaatteet, kengät ja lelut tekstiilitussilla tai nimilapulla. Vaikka lapsi tuntee omat tavaransa, aikuiset eivät niitä tunne.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...