Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Lapsen päivähoito – miten valitsen?

Onko aika mennä päivähoitoon? Nyt alkaa uusi vaihe elämässä. Mikä sopii teille parhaiten: perhepäivähoitaja, yksityinen vai kunnallinen päiväkoti, ehkäpä jokin erityispedagogiikka? Tämä on tärkeä päätös, eikä valinta ole aina helppo. Alla on muutamia kysymyksiä, joista voi olla apua.

Lapset viettävät päivittäin monta tuntia päiväkodissa tai perhepäivähoitajan luona. On löydettävä turvallinen ympäristö, jossa lapsen on hyvä leikkiä ja oppia. Henkilökunnan pitää todella välittää lapsista ja pystyä innostamaan heitä, että voisit turvallisin mielin jättää lapsesi päiväksi heidän hoiviinsa.

Profiilit ja pedagogiikat
Hyvä päiväkoti tarjoaa luovaa, muttei kuitenkaan sekavaa toimintaa. Tämä koskee kaikkia päiväkoteja erityispedagogiikasta riippumatta, esim. Steiner, Montessori, Reggio Emilia ja Luonnossa kotonaan. Jos olet kiinnostunut jostakin erityispedagogiikasta, varaa hyvissä ajoin tutustumiskäynti päiväkodista, jonka uskot sopivan sekä lapselle että itsellesi. Saat olla varautunut siihen, että sinultakin odotetaan sitoutumista päiväkodin toimintaan.

Lastenhoidon eri muodot
• Avoin päiväkoti. Maksuton toiminta, joka on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille ja heitä kotona hoitaville vanhemmille. Toiminta perustuu aktiiviseen yhdessäoloon.

• Perhepäiväkoti. Perhepäivähoitajat ovat voivat olla joko yksityisiä tai kunnan palkkaamia. He ottavat vastaan pieniä lapsiryhmiä kodissaan. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos päiväkoti tuntuu mielestänne liian suurelta. Ota selvää mitä tapahtuu, kun perhepäivähoitaja itse tai tämän lapset sairastuvat. Pääseekö lapsesi silloin hoitoon toisen perhepäivähoitajan luo vai päiväkotiin?

• Kunnallinen päiväkoti. Tarjoaa osa- ja kokopäivähoitoa alle kouluikäisille lapsille. Myös kunnallisissa päiväkodeissa voidaan toteuttaa erilaisia kasvatuksellisia suuntauksia. Katso oman kuntasi kotisivulta tietoa lähistöllä toimivista päiväkodeista.

• Yksityinen päiväkoti. Yksityiset päiväkodit voivat olla erilaisten kannatusyhdistysten perustamia tai voittoa tavoittelevia yksityisyrityksiä. Päiväkodeilla on usein erityinen profiili, kuten luontokasvatus, jokin kieli tai erityispedagogiikka, katso yllä.

Pienet ryhmäkoot merkitsevät parempaa laatua
Päivähoitoasetuksen (239/1973) mukaan päiväkodissa tulee olla yksi kasvattaja enintään neljää alle 3-vuotiasta lasta kohden ja yksi kasvattaja enintään seitsemää kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Asetus ei kuitenkaan määrittele päiväkotiryhmien enimmäiskokoa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että suuret ryhmäkoot merkitsevät haittoja, vaikka ryhmäkokoa kompensoidaan lisäämällä työntekijämäärää. Useimmat asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että pienet ryhmäkoot merkitsevät päiväkodin toiminnassa parempaa laatua. Odotammekin nyt uutta Varhaiskasvatuslakia, jonka on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2015. Lain mukaan alle kolmivuotiaiden ryhmässä saisi samanaikaisesti olla läsnä enintään 12 lasta ja kolme vuotta täyttäneiden ryhmässä enintään 21 lasta.

Mitkä ovat hyvän päiväkodin tunnusmerkit?
Alla olemme koonneet muutamia kysymyksiä, joita voi miettiä tutustumiskäynnillä:
• Kuinka suuret ryhmäkoot päiväkodissa on?
• Miltä henkilöstökokoonpano näyttää?
• Kuinka suuri henkilöstön vaihtuvuus on? Jos henkilöstön vaihtuvuus on pieni, se voi merkitä sitä, että henkilökunta viihtyy työssään.
• Mihin päiväkodissa panostetaan, sovelletaanko siellä jotain erityispedagogiikkaa?
• Miltä päiväkodin sisä- ja ulkotilat näyttävät?
• Saatko vanhempana mahdollisuuden olla mukana vaikuttamassa ja miten?
• Onko päiväkodissa sisarryhmiä vai onko lapset jaettu ryhmiin iän mukaan?
• Miten päiväkotiin totuttaminen tapahtuu, voitko vaikuttaa siihen? Tietoa päiväkotiin totuttamisesta.

Seuraa myös vaistojasi. Millainen tunnelma päiväkodissa oli? Miltä henkilökunta vaikutti? Jos lapsi oli mukana käynnillä, miten he kohtelivat lastasi? Ensivaikutelma on aina tärkeä.

Lue myös lisää päiväkodissa aloittamisesta.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...