Essity6254-final_Mobile

Imetyksen lopettaminen – oireet ja vinkit

Joskus imetys jää pois kuin itsestään, joskus se on kaikkea muuta kuin helppoa. Erityisen hankalaa on, jos vanhempi ja lapsi ovat eri mieltä imetyksen lopettamisesta. Tästä artikkelista saat vinkkejä niin päivä- kuin yöimetyksen lopettamiseen – huolimatta siitä, onko asia vielä ajankohtainen vai haluatko valmistautua hyvissä ajoin.

Vanhemmat suhtautuvat imettämiseen hyvin eri tavoin. Osa haluaa imettää pitkään, osa lyhyen aikaa, osa ei lainkaan. Niin tai näin, sen lopettaminen on väistämättä edessä jossain kohtaa, ja siirtymää voi helpottaa molempien osapuolten kannalta eri tavoin. Konstit vaihtelevat sen mukaan, milloin imettäminen lopetetaan. Jos harkitsee imetyksen lopettamista sen vuoksi, että imetyksessä on haasteita, kannattaa ensin pyytää ulkopuolista apua esimerkiksi neuvolasta tai imetystuesta. Usein haastavimmat kaudet imetyksessä ovat, kun lapsi on eniten kiinni rinnassa. Kannattaa kuitenkin odottaa, että pahin eroahdistuksen ja turvan tankkaus menee ohi ennen kuin lähtee lopettamaan imetystä.

Miten onnistua imetyksen lopettamisessa?

Paras tapa lopettaa imetys on vieroittaa lapsi rinnasta vähitellen. Tämä tarkoittaa, että imetyskertoja vähennetään yksitellen ja tilalle tarjotaan muuta ruokaa (jos lapsi on alle puolivuotias, rintamaito vaihdetaan korvikkeeseen). Yksi imetyskerta lisää jätetään pois parin viikon välein, kunnes imetys on lopetettu kokonaan. Kun imettäminen lopetetaan tällä tavoin, maidontuotanto hiipuu vähitellen ja vauva saa totutella rauhassa muutokseen. Lapset tapaavat hiljalleen väsyä rinnan imemiseen, kun maitoa ei enää tule yhtä paljon.

Mihin ikään mennessä imetys tulisi lopettaa?

Paras aika imettämisen lopettamiseen on, kun lapsi ja vanhempi ovat siihen valmiita. Usein tämä tapahtuu luonnostaan lapsen kiinnostuessa muusta ruoasta. On kuitenkin hyvin yksilöllistä, miten pitkään vanhempi haluaa imettää, ja päätös on tehtävä sekä vanhemman että lapsen ehdoilla. Imetystä ei tarvitse lopettaa töihin palatessa tai sen takia, että muiden mielestä olisi jo aika lopettaa. Jos imetys ei tunnu enää hyvälle, voi tilannetta helpottaa äidintahtinen imetyskertojen vähentäminen, vaikka imetystä ei vielä täysi lopettaisikaan.

Suomessa kansallinen suositus on imettää vähintään vuoden ikään saakka. Jos vanhempi tahtoo lopettaa aiemmin, voi olla hyvä pyrkiä vieroittamaan lapsi aikana, jolloin hänen elämässään ei tapahdu muita suuria muutoksia. Hän nimittäin saa imetyksestä ravinnon lisäksi myös lohtua ja turvaa. Esimerkiksi 7–8 kuukauden ikä on yleensä erityisen vilkasta aikaa lapsen kehityksessä, joten hän saattaa olla rauhattomampi ja kaivata enemmän läheisyyttä. Jos lapsi rauhoittuu parhaiten rinnalle, voi olla järkevää harkita muutaman päivittäisen imetyskerran säilyttämistä. Toki samalla on huomioitava, mikä toimii vanhemmalle.
On tärkeää huomata, että puolivuotias lapsi ei enää saa riittävästi ravintoa rintamaidosta, vaan hän tarvitsee myös kiinteää ruokaa. Ruokavaliota voi silti täydentää rintamaidolla niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

Imettämisen lopettaminen varhain

Osa kokee ja tietää jo ennen synnytystä tai pian sen jälkeen, ettei halua imettää. Tällöin vauvalle ryhdytään antamaan äidinmaidonkorviketta jo vastasyntyneenä. Vaikka imetystä ei aloitettaisi, rinnat tuottavat aina maitoa synnytyksen jälkeen. Niitä aristaa ja kiristää todennäköisesti noin 1–2 viikon ajan, mutta maidontuotanto vähenee itsestään melko nopeasti. Toisaalta maitotiehyiden tukkeutumisen ja imetyksen kerralla lopettamisen komplikaatioiden riski on pienin kymmenen päivän kuluessa synnytyksestä. Hankalampaa voi olla, jos imetys ehditään aloittaa mutta se halutaan tai on pakko lopettaa myöhemmin.

Syynä imetyksen varhaiseen lopettamiseen voi olla esimerkiksi rintojen jatkuva arkuus tai muut komplikaatiot, vauvan vaikeus löytää oikeaa imuotetta tai se, ettei imetys kerta kaikkiaan tunnu hyvältä. Jos perussyyhyn (esimerkiksi vauvan imuotteeseen tai kireään kielijänteeseen) ei löydy ratkaisua, voidaan päätyä lopettamaan imetys. Pääsääntö on, että vauva tulisi aina vieroittaa rinnasta hitaasti. Jos hän on alle puolivuotias, rintamaito tulisi korvata vähitellen äidinmaidonkorvikkeella.

Imetyksen lopettaminen kerralla

Yleensä imetystä ei suositella lopetettavaksi äkillisesti, mikäli muita vaihtoehtoja on. Se lisää rintojen komplikaatioiden riskiä ja on lapselle hyvin raju muutos. Joskus eteen voi kuitenkin tulla tilanne, jossa imetystä ei voida jatkaa esimerkiksi sairauden tai lääkehoidon vuoksi. Kenties vauva ei siedä rintamaitoa tai vanhemmalle on yllättäen pakko aloittaa lääkitys, jota ei saa käyttää imetyksen aikana. Tällöin on erityisen tärkeää tarkkailla rintojen kuntoa tiehyttukoksen riskin vuoksi. Aluksi maitoa joutuu yleensä pumppaamaan – tasaisin väliajoin ja vain vähän kerrallaan, jotta paine rinnoissa helpottaa. Tarkoituksena ei siis ole pumpata niin paljon, että maidontulo jatkuu. Joissakin tapauksissa maidontuotannon tyrehdyttämiseen tarvitaan lääkärin määräämää lääkitystä. On pidettävä mielessä, että vauva tarvitsee todennäköisesti enemmän läheisyyttä imetyksen loputtua äkillisesti, koska se rinta hänelle tärkeä hoivan ja lohdun tuoja.

Jos este imetykselle on väliaikainen, vauvalle voidaan usein antaa pumpattua rintamaitoa pullosta ja jatkaa imetystä myöhemmin. Imetystä ei siis ole pakko lopettaa vanhemman palatessa töihin tai lähtiessä esimerkiksi matkalla – ellei vanhempi itse halua.

Iltaimetyksen lopettaminen

Usein juuri illalla imettämistä on vaikeinta jättää pois. Vauva on tottunut nukahtamaan siihen, ja hän haluaa ehkä tankata hieman hoivaa ja hellittelyä varastoon. Joskus on pakko todeta, että imetys on edelleen helpoin tapa nukuttaa vauva. Iltasyöttöjä voi jatkaa vielä jonkin aikaa ja opettaa samalla vauvaa nukahtamaan päiväunille antamatta rintaa. Kun päiväunet alkavat sujua, samat konstit voivat toimia illallakin. Muussa tapauksessa voit kokeilla esimerkiksi näitä keinoja nukuttaa vauva yöunille imettämättä häntä:

  • Anna vauvalle kokeeksi puuroa tai velliä ennen iltaimetystä, jotta hän on valmiiksi kylläinen.
  • Kehitä muita rutiineja nukahtamiseen. Toimisiko esimerkiksi kylpy, pieni hieronta, tuutulaulu tai pehmolelu?
  • Kokeile imettää vauvaa hieman aikaisemmin illalla niin, ettei hän nukahda siihen. Kun hän alkaa osoittaa väsymyksen merkkejä, laita hänet sänkyyn ja katso, nukahtaisiko hän.

Yöimetyksen lopettaminen

Moni tahtoisi hartaasti lopettaa yösyötöt, kun unenpuute käy voimille. Lähestymistapa on valittava hieman sen mukaan, minkä ikäinen lapsi on ja miten huonosti vanhempi voi univajeen takia. Pikkulapsi tarvitsee ravintoa yöllä – usein puolen vuoden ikään saakka, joskus pidempäänkin. Häntä ei kuitenkaan ole mikään pakko syöttää juuri imettämällä, vaan maitoa tai korviketta voi hyvin antaa myös pullosta. Jos vanhempia on useita, vuorottelu kannattaa. Jos taas lapsi on jo hieman vanhempi, kun yöllä imettämisestä halutaan päästä eroon, ravinnonsaannista ei tarvitse olla huolissaan. Voit kuitenkin olla varma, että hän vastustaa aluksi muutosta. Mieluisasta tavasta luopuminen ei ole hänelle helppoa.
Kannattaa varoa pahentamasta tilannetta entisestään. Jos rintaa itkevä vauva valvottaa öisin vielä pidempään ja vanhempi on entistä väsyneempi, on usein paras ottaa pari askelta taaksepäin. Ehkä aika ei vielä ole kypsä yöimetyksen lopettamiseen. Lisäksi yösyöttöjä voi kokeilla rytmittää niin, että oma yöuni häiriintyy mahdollisimman vähän. Voit esimerkiksi herättää vauvan syömään ennen kuin itse menet nukkumaan.

Kahdeksan vinkkiä imetyksen lopettamiseen

  1. Valitse ajankohta, jolloin elämä tuntuu hieman rauhallisemmalta – jos suinkin mahdollista. Ajoita lopetus niin, ettei vauva ole sairaana eikä hänen arjessaan tapahdu paljon suuria muutoksia. Yritä olla pitämättä kiirettä ja anna vieroittautumisen viedä oma aikansa.
  2. Lopeta imetys hitaasti vähentämällä imetyskertoja vähitellen. Jätä pois esimerkiksi yksi päivittäisistä kerroista viikossa. Yleensä tämä on parasta sekä rintojen että vauvan kannalta.
  3. Siirtymää voi helpottaa, jos joku toinen syöttää vauvaa pullosta. Kaikissa perheissä ei tietenkään ole kahta vanhempaa – mutta jos on, vauva saattaa kelpuuttaa pullon helpommin vanhemmalta, jolta ei ole tottunut saamaan rintaa.
  4. Jos vauva on yli kuusi kuukautta, voit ryhtyä antamaan hänelle päivisin kiinteää ruokaa. Osa perheistä suosii sormiruokailua, jossa vauva syö alusta saakka itse, osa puolestaan lusikkaruokailua (tai kenties näiden yhdistelmää).
  5. Maistuuko vauvalle puuro tai velli? Kokeile antaa sitä pieni määrä ennen imetystä. Rinta kiinnostaa vähemmän, kun vauva on valmiiksi kylläisempi.
  6. Jos rintojen painetta tarvitsee väliaikaisesti helpottaa, hiero rintaa kevyesti lämpimässä suihkussa. Vältä pumppaamasta rintaa, sillä tämä stimuloi maidontuotantoa entisestään.
  7. Kokeile lohduttaa vauvaa muulla tavoin. Joskus pehmolelu tai tutti voi ajaa saman asian.
  8. Jos imetyksen lopettaminen ei tahdo millään onnistua, kysy apua neuvolasta. Neuvolalääkäri voi myös määrätä lääkettä, joka tyrehdyttää maidontuotannon, jos se ei vähene kuten pitäisi.

Imetyksen lopettamisen oireet

Elimistö reagoi imetyksen lopettamiseen monin tavoin, koska hormonitasot muuttuvat. Osa muutoksista voi olla miellyttäviä, osa ei niinkään, ja myös komplikaatioita voi joskus kehittyä.

Hormonaaliset muutokset imetyksen loppuessa

Imetyksen aikana elimistö tuottaa muun muassa prolaktiinihormonia, joka stimuloi maidontuotantoa. Prolaktiini myös estää ovulaatiota, minkä seurauksena elimistö erittää vähemmän estrogeeniä. Matalat estrogeenitasot voivat puolestaan aiheuttaa hiusten ohenemista. Tämä on yleinen ilmiö imetyksen aikana. Kun imetys jää pois, estrogeenin tuotanto palautuu entiselleen ja samalla hiuksetkin tuuhenevat. Estrogeenitason nousu voi palauttaa myös seksihalut, mutta seksuaaliseen halukkuuteen vaikuttavat monet muutkin tekijät – kuten unensaanti, joka ei pikkulapsiperheessä välttämättä ole mikään itsestäänselvyys.

Imetyksen lopettaminen vähentää myös mielihyvähormoni oksitosiinin tuotantoa, mutta sitä voi onneksi stimuloida myös läheisyyden, halausten ja ihokontaktin avulla.

Maitotiehyttukokset ja muut imetyksen lopettamisen komplikaatiot

Rinnoista voi vuotaa alkuun melko paljon maitoa. Voi siis olla hyvä käyttää liivinsuojia, ellet halua märkiä läiskiä paitaan. Maitovuodot kuitenkin loppuvat aikanaan. Sen sijaan maitotiehyiden tukkeutuminen voi olla ikävämpi komplikaatio. Kaikille tukoksia ei tule, mutta imetyksen liian nopea lopetus tai huomattava epäsäännöllisyys lisää niiden riskiä. Voit varautua tukoksiin lukemalla neuvomme maitotiehyttukosten välttämiseen (ja tarvittaessa niiden hoitoon).

Monilla imetyksen lopettaminen nostaa myös tunteet pintaan. Osa kokee saavansa vapautensa takaisin, osa puolestaan kokee surua tai kenties ristiriitaisia tunteita. Kaikki tämä on tietenkin täysin luonnollista. Imettämisen lopettaminen voi surettaa monesta syystä. Esimerkiksi tilanne, jossa imetyksen joutuu lopettamaan aiemmin kuin olisi halunnut, voi ottaa koville. Toisaalta ajatus, ettei koskaan pääse enää imettämään lastaan, voi herättää voimakkaita tunteita, vaikka muutokseen olisi täysin valmis Yksi luku elämässä päättyy, ja kun hormonitkin myllertävät elimistössä, ei ole mitenkään kummallista tuntea surua ja alakuloa. Mielialan tulisi kuitenkin kohentua muutaman viikon kuluessa. Jos näin ei käy, ota yhteys neuvolaan tai terveyskeskukseen. On hyvä hakea ajoissa apua ajatusten ohjaamiseen takaisin valoisammille urille.

Faktantarkistus: Ria Malva, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli