Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Lapsen ihottuma, syntymämerkit tai kuiva iho

Erilaisten näppylöiden tai ihottuman tunnistamiseen kuluu vanhemmilta usein enemmän aikaa kuin haluaisi. Alla on lista muutamista tavallisista vauvan iholla näkyvistä asioista.

Hikinäpyt

Vauvojen keho ei pysty vielä juurikaan hallitsemaan ruumiinlämpöä ja siksi lämpö ja kosteus voivat aiheuttaa tilapäistä ihottumaa. Hikinäppyjä esiintyy erityisesti rinnassa, kaulassa ja käsivarsien alla. Ne ovat täysin vaarattomia ja katoavat yleensä yhtä nopeasti kuin ilmestyvätkin. 

Hiivasieni

Sienitulehduksen yhteydessä vauvan peppu on hohtavan punainen ja siitä aiheutuu kipua. Joskus voi myös nähdä ihopoimuissa valkeaa peitettä. Paras tapa ehkäistä sienitulehduksia vauvoilla on antaa ilmakylpyjä ihopoimuille, joihin usein jää helposti kosteutta. Jos sieni on päässyt pesiytymään, vaaditaan hoitoa – ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.

Näppylät ja ihottuma

On hyvin tavallista, että vastasyntyneillä on näppylöitä tai ihottumaa. Useimmat niistä ovat täysin vaarattomia. 
• Miliumit eli luufinnit ovat valkoisia, neulanpään kokoisia talinäppylöitä, joita esiintyy usein lapsen nenässä tai poskissa. Ne katoavat yleensä itsestään 1–2 kuukauden kuluessa. 
• Yli puolella kaikista vastasyntyneistä lapsista on toksista ihottumaa, eli ärsytysihottumaa jossakin kohdassa kehoaan. Tähän liittyy 2–10 millimetrin kokoisia punaisia ihottuma-alueita. Useimmiten näkyy myös pieniä paukamia, joista tulee kellertävän valkoisia ihoa painettaessa. Toksinen ihottuma katoaa yleensä muutaman päivän kuluttua. 
• Hormoninäpyt eli ”vauvan finnit” ovat pieniä punertavia näppylöitä, joita lapsilla voi esiintyä ensimmäisten elinkuukausien aikana. Ne voivat olla päältä kellertäviä ja näyttää pieniltä finneiltä. Näpyt häviävät itsestään. 

 Lasten erilaiset syntymämerkit

• Haikaranpuremat – punaisia litteitä merkkejä, joita on monen vastasyntyneen niskassa. Ne ovat ulkoisten verisuonten kertymiä. Haikaranpuremia voi olla myös otsassa tai silmäluomissa, joista ne useimmiten katoavat nopeammin. Merkit näkyvät yleensä erityisen hyvin lapsen huutaessa. Useimmat haikaranpuremat katoavat parin vuoden kuluessa.
• Mongoliläiskät ovat sinertäviä ihoalueita, joita esiintyy useimmiten ristiselässä tai pakaroissa. Läiskiä on erityisesti pigmentiltään tummemmilla lapsilla ja ne vaalenevat ajan myötä. 
• Mansikkaluomi eli hemangiooma on kirkkaanpunainen läikkä, joka koostuu ihonalaisesta suoninystyrästä. Tällainen syntymämerkki ilmestyy yleensä ensimmäisen kuuden kuukauden aikana ja katoaa sitten muutaman vuoden kuluessa. 
• Maksaläiskät ovat pyöreitä ruskeita syntymämerkkejä, jotka eivät yleensä katoa ajan myötä. Ne ovat yleensä täysin vaarattomia lapsuusiässä. 
• Pigmenttikertymät, joita kutsutaan ”maitokahviläiskiksi” ovat vaarattomia vaaleanruskeita maksaläiskiä. Jos lapsella on paljon tällaisia läikkiä, se voi joissakin tapauksessa viitata sairauteen. Ota asia puheeksi neuvolassa. 

Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma on ihosairaus, joka voi aiheutua sekä perintötekijöistä että ympäristön vaikutuksesta. Se alkaa usein kuivina läiskinä lapsen poskilla ja voi sitten levitä kaulaan, rintaan, vatsaan ja vaippa-alueelle. Ihottuma näyttää kuivalta ja punertavalta. Joskus se hilseilee tai märkii. Kahden vuoden iässä ihottuma muuttuu yleensä kutiavaksi taiveihottumaksi, jota voi ilmetä esimerkiksi polvi- ja kyynärtaipeissa tai ranteissa. 
Atooppinen ihottuma on parasta tutkituttaa lääkärillä ja sitä voidaan hoitaa säännöllisesti rasvaisilla voiteilla, ja joissakin tapauksissa kortisonivoiteella. On myös tärkeää käyttää hajusteettomia tuotteita.

Ruoka-allergia tai nokkosihottuma

Yliherkkyys jotakin ruokaa tai lääkettä vastaan voi aiheuttaa lapsella ihottumaa. Kun iholle muodostuu erikokoisia vaaleanpunaisia tai valkoisia alueita, sitä kutsutaan nokkosihottumaksi. Pikkuvauvojen ruoka-aineista johtuva ihottuma voi liittyä esimerkiksi allergiaan äidinmaidonkorvikkeessa oleville lehmänmaidon proteiineille. Se voi myös johtua jostakin, jota imettävä äiti on syönyt ja joka on aiheuttanut reaktion lapsessa rintamaidon kautta. Nokkosihottuman yhteydessä erittyy histamiinia, joka voi aiheuttaa voimakasta kutinaa. Nokkosihottuma katoaa yleensä 24 tunnin kuluessa, mutta sitä voi tulla uudestaan eri paikkoihin. Jos tilanne on hankala tai jos huomaat sen vaikuttavan lapsen yleiseen tilaan kielteisesti, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin pikaisesti.
Lue lisää ruoka-aineallergioista ja yliherkkyyksistä

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...