Neljän–kuuden kuukauden iästä lähtien lapsi voi alkaa kokeilla syödä tavallista ruokaa. Puoli teelusikallista sosetta voi aluksi riittää makuannoksena.
Ensimmäinen ruoka – alle yksivuotiaat
Noin kuuden kuukauden iässä lapsi pystyy pitämään päätään ylhäällä ja harjoittelee puruliikkeitä. Silloin on aika antaa lapsen kokeilla kiinteää ruokaa. Tässä on aluksi kyseessä totuttelu uusiin koostumuksiin, makuihin, lusikasta syömiseen ja ruoan puremiseen.
Lapsen ensiruoan tulee olla yksinkertaista, pehmeää ja sileää. Käytä tehosekoitinta tai painele ruoka puukapustalla hienon siivilän läpi soseeksi. Voit lisätä hieman rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta, että ruoasta tulee tarpeeksi ohutta, jotta lapsi pystyy nielemään sen. Lapsen ruokaan ei saa lisätä suolaa. Kotona laitetun ruoan voi pakastaa jääpalarasiassa. Jäätyneet ruokakuutiot on käytettävä 3‒4 viikon kuluessa.
Vauvalle lastenruokaa
Purkitettu tai pullotettu lastenruoka on valmistettu nimenomaan lapsesi tarpeisiin. Lastenruokaa ostaessa pitää varmistaa, että se sopii lapsen ikään. Noudata pullossa tai purkissa olevia säilytysohjeita.
Pidä lasta sylissäsi tai aseta lastentuoliin istumaan. Käytä pientä lusikkaa ja laita ruoka keskelle lapsen kieltä. Kokeile ensin antaa ½‒2 teelusikallista ja lisää vähitellen määrää, kunnes lapsi syö noin 3‒4 teelusikallista ateriaa kohden.
Näitä lapsi voi kokeilla:
- Puuro.
- Soseutettu hedelmä ilman kuorta, kiviä tai siemeniä – voit ensin pehmentää hedelmän keittämällä. Omena, päärynä tai mango sopivat hyvin.
- Keitetyt ja soseutetut kasvikset kuten peruna, porkkana, kukkakaali, palsternakka ja parsakaali.
- Kypsennetty ja soseutettu härän-, lampaan- tai porsaanliha, broileri, kala ja palkokasvit.
- Lapsen iän mukainen ostettu lastenruoka.
Alle 12kuukauden ikäiselle ei saa antaa hunajaa. Se voi sisältää itiöitä, joista harvinaisissa tapauksissa kehittyy suolistossa bakteereja, jotka tuottavat botuliini-nimistä vaarallista myrkkyä. Alle vuoden iässä lasten suoliston vastustuskyky ei ole tarpeeksi vahva ja itiöt voivat aiheuttaa myrkytyksen,joka on pienille lapsille vahingollinen.
Lue täältä 20 hyvää vinkkiä pienten lasten ruoasta.
Uudet maut
Ennen suositeltiin kokeilemaan yhtä makua kerrallaan, mutta ei enää nykyisin. Voit ihan yhtä hyvin kokeilla eri makuja yhtä aikaa. Jos lapsi ei ensimmäisellä kerralla pidä ruoasta, voit kokeilla parin päivän päästä uudestaan. Älä koskaan säästä lapsen lautaselle jäänyttä ruokaa, vaan heitä se pois.
Sitten kun lapsi on vähän vanhempi, aterioita voi vaihdella vieläkin enemmän. Vaihtele ruoan tyyppiä, määrää ja koostumusta – siirry soseesta muhennettuun ruokaan ja sen jälkeen pieniksi paloiteltuun ruokaan.
Paras hetki kokeilla uusia ruokia on silloin, kun lapsi on rento ja tyytyväinen.
8 kuukautta – lapsi voi alkaa pureskella
Tässä iässä lapsi on ehkä jo saanut hampaan tai pari. Leuka liikkuu nyt myös sivusuunnassa – siksi on aika antaa lapselle vähän lisää purtavaa, vaikkapa pieniä pehmeitä paloja hienoksi leikattua tai jauhettua ruokaa. Vähän karkeampi rakenne on tärkeä kielen ja suun kehitykselle, mikä vuorostaan on tärkeää lapsen puheen opettelun kannalta.
Älä anna periksi, vaikka lapsi vain kierrättää useimpia palasia suussa ja sylkäisee ne ulos. Kun lapsesi on valmis oppimaan, hän keksii kyllä miten purraan.
Älä myöskään anna periksi uusien makuvaihtoehtojen tutustuttamisessa. Ei vaikka vaatisi kymmenen yritystä tai sitäkin enemmän, ennen kuin uusi ruoka on lapsesi mielestä OK. Pienillä lapsilla vie enemmän aikaa tottua uusiin makuihin.
Lue lisää siitä, miten makuannokset harjoittavat aivoja
8–9 kuukauden iässä lapsi voi alkaa pureskella ja purra, ja silloin voit antaa lapselle vähän kiinteää ruokaa ennen imetystä tai pulloruokintaa.
Kokeile vähän käsinsyötäviä ruokia – pieniä ruoanpaloja, joita lapsi voi pidellä itse:
- Pieni pala jyvätöntä ruisleipää.
- Pieniä hedelmäpaloja (esim. omenaa, päärynää, banaania ja kiiviä).
- Pieniä pehmeitä keitettyjä kasviksia (esimerkiksi perunaa, porkkanaa, kukkakaalia tai parsakaalia).
- Kurkkua.
Kaksi ateriaa päivässä on sopivasti. Anna lapselle lounaaksi ja iltaruoaksi lihaa tai kalaa. Jälkiruoaksi hedelmää. Muulloin lapsi voi entiseen tapaan saada rintaa tai pulloa.
Anna lapselle vähitellen yhä kiinteämpää ruokaa, kunnes lapsi lopulta voi siirtyä samaan ruokaan kuin muu perhe. Lue lisää lapsista ja kasvisruoasta tai ruoka-allergioista.
Voit myös lukea lisää imeväisikäisen lapsen ruokavaliosta ja paljon muustakin Mannerheimin lastensuojeluliiton Vanhempainnetissä.