close

Pulloruokinta

Imetyksellä on monia etuja, mutta kaikki äidit eivät voi tai halua imettää. Vaihtoehtona on pulloruokinta ja äidinmaidonkorvike. Lapsi pärjää erinomaisesti myös pelkän korvikkeen turvin. Sinun ei siis tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa siitä, ettet imetä lastasi.

Täysimetystä suositellaan 6 kuukauden ikään ja useimpiin imetysongelmiin voi saada apua. Jos imettäminen ei kuitenkaan onnistu ja haluat sen sijaan antaa lapsellesi pulloruokaa, alla on muutamia hyviä vinkkejä.

Äidinmaidonkorvike – jauheena tai käyttövalmiina

Äidinmaidonkorviketta on saatavana sekä veteen sekoitettavana jauheena että käyttövalmiissa tetrapakkauksissa. Lue pakkauksen käyttöohjeet.

Tärkeä tietää:

 • Muista aina pestä kädet ennen kuin panet äidinmaidonkorvikkeen pulloihin.
 • Pese ja keitä pullot ja tutit ennen käyttöä.  
 • Vastasyntyneiden vauvojen tulee aina saada tuore pullollinen maitoa.  
 • Älä koskaan lisää äidinmaidonkorvikkeeseen mitään. Pikkulapset voivat tulla sairaaksi muusta juomasta.
 • Tarkista lämpötila tiputtamalla muutama pisara ranteen sisäpuolelle. Äidinmaidonkorvikkeen tulee olla kädenlämpöistä lasta syötettäessä.
 • Älä koskaan lämmitä äidinmaidonkorviketta uudelleen – heitä syötön jälkeen pulloon jäänyt korvike pois.

Paljonko lapsi syö?

Ikä, paino, vuorokaudenaika, aktiviteettitaso, ilmanlämpötila, sairaudet ja kasvuvauhti – kaikki nämä vaikuttavat siihen, miten paljon äidinmaidonkorviketta lapsi tarvitsee. Äidinmaidonkorvikepakkauksessa on yleiset ohjeet. Lapsi syö yleensä tarpeensa mukaan, siksi on hyvä oppia tuntemaan lapsen nälkäsignaalit.

Lapsesi saa tarpeeksi äidinmaidonkorviketta, jos:

 • lapsi on hyväntuulinen ja tyytyväinen muutaman tunnin ajan aterian jälkeen  
 • lapsen paino nousee tasaisesti
 • vaippaa on vaihdettava vähintään kuusi kertaa päivässä  

Anna äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta pääasiallisena ravintona noin vuoden ikäiseksi. Äidinmaidonkorviketta saaville lapsille voi antaa makuannoksia samalla tavalla kuin äidinmaitoa saaville. Ei ole mitään syytä siirtyä lisämaitoon kuuden kuukauden iässä. Silloin lapsi yleensä pystyy aloittamaan kiinteän ruoan syönnin.

Pulloruokinta 

Pulloruokinta sujuu nopeammin kuin imettäminen, mikä saattaa kestää jopa 30 minuuttia. Pidä mielellään pullolasta hieman kauemmin sylissäsi – tee ruokahetkestä läheinen ja mukava tuokio.

 • Pidä lasta mahdollisimman lähellä, mielellään iho ihoa vasten, ja pidä syöttämisen aikana katsekontakti lapseen.
 • Istu mukavasti ja rauhallisessa ympäristössä, kun syötät lasta. Laita mielellään kännykkä pois päältä.
 • Odota kunnes lapsi aukaisee suunsa ennen kuin annat hänelle pullon. Lapsen hamuilu-refleksiä voi stimuloida koskettamalla hänen poskeaan tutilla. Jos lapsi kääntyy katsomaan jotakin muuta, älä seuraa liikettä ruoan kanssa vaan anna lapsen kääntyä takaisin pullon suuntaan.
 • Jos tutin reikä on liian suuri, lapsi saa liikaa ilmaa ja voi saada vatsakipuja. Jos laitat pullon sopivaan kulmaan niin että tutti täyttyy korvikkeesta, lapsi nielee vähemmän ilmaa. Lapsen kasvaessa voit vähitellen suurentaa tutin reikää.
 • Jos lapsi näyttää imevän innokkaasti mutta ei saa mitään suuhunsa, reikä voi olla liian pieni, tutti liian kova tai pulloon on ehkä syntynyt tyhjiö, koska olet kiertänyt korkin hieman liian lujaa kiinni. Pullosta ei saa tippua juuri mitään, kun pidät sitä ylösalaisin.
 • Luota lapsen kylläisyydentunteeseen. Lapsen ei tarvitse syödä joka kerta yhtä paljon – pullon ei aina tarvitse tyhjentyä. Lapsi tarvitsee ehkä myös tauon röyhtäytystä varten ja haluaa sen jälkeen jatkaa syömistä.
 • Älä anna lapsen juoda itse pullosta. Sekä läheisyyden että lapsen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että istut lapsen kanssa.
 • Jos lapsi nukahtaa kesken syötön, anna hänen nukkua. Älä kuitenkaan jätä lastasi makuulle imemään pulloa.

Jos lapsi näyttää reagoivan ruokaan

Keskustele terveydenhoitajan kanssa lapsellesi parhaasta äidinmaidonkorvikkeesta.

Jos epäilet, että lapsesi on yliherkkä tai allerginen, ota yhteys neuvolaan tai lastenlääkärin vastaanottoon tutkimusta varten. Lue lisää ruoka-aineallergian oireista tästä.
Tavallisin korvike valmistetaan lehmänmaidosta, jonka koostumusta on muunnettu. Jos osoittautuu, että lapsi on allerginen lehmänmaitoproteiinille, lastenlääkäri voi määrätä reseptin maidotonta äidinmaidonkorviketta varten.  

Soijapohjaista äidinmaidonkorviketta tulee käyttää vain lääkärin tai sairaanhoitajan neuvosta.

Jos imetät ja annat korviketta lisänä

Jos lapsi saa äidinmaidonkorviketta imetyksen lisäksi, on hyvä imettää ensin ja antaa vasta sen jälkeen korviketta. Tällöin lapsi imee rintaa kunnolla ja stimuloi maidontuotantoa. Jotkut lapset suosivat pulloa,koska ruoka valuu vähän nopeammin. Imetys ja pulloruokinta vaativat hieman erilaista imemistekniikkaa eli jos annat korviketta vain väliaikaisesti, sitä kannattaa antaa kupista tai lusikkapullosta.
Muista että äidinmaito ehtyy, jos lapsi ei ime tai jos et itse stimuloi maidontuotantoa pumppaamalla maitoa. Jos haluat myöhemmin lisätä maidontuotantoa uudelleen, on hyvä antaa lapsen syödä niin usein kuin hän haluaa eli yleensä joka toinen tunti viikon tai parin ajan.

Lisää neuvoja ja vinkkejä

Äidinmaidonkorvikkeeseen liittyvää neuvontaa tai apua antavat

 • Lastenneuvola
 • Imetysvastaanotto
 • Synnytyssairaala
 • Imetyksen tuki ry

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivulla on tietoa imetyksestä ja pulloruokinnasta.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...