_i2a2087_desktop

Pulloruokinta ja äidinmaidonkorvike

Kaikki eivät halua tai voi imettää. Olipa syy mikä hyvänsä, on mukava tietää, että pulloruokinta tarjoaa aivan yhtä ihania hetkiä vauvan kanssa.

Osa tietää jo raskauden aikana, ettei aio imettää, osa tekee päätöksen vasta myöhemmin, ja joskus voi olla, ettei imetys vain kerta kaikkiaan onnistu. Imetyksestä ja pulloruokinnasta ollaan montaa mieltä. Tärkeintä on kuitenkin, että lapsi saa ruokaa ja rakkautta – ei se, tarjotaanko niitä rinnasta vai pullosta. Tämä on jokaisen oma valinta, jota muiden tulee kunnioittaa. Kukin vanhempi tietää itse, mikä omalle perheelle toimii parhaiten. Olemme keränneet tähän artikkeliin vinkkejä vanhemmille, jotka ovat päätyneet pulloruokintaan.

Vauvan pulloruokinta

Vauvalle voi antaa pullosta joko pumpattua rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Kuten imetyskin, pulloruokinta on paitsi nälän tyydyttämistä, myös kiintymyssuhteen rakentamista. Siksi kannattaa huolehtia, että ruokailu on mukava hetki, johon sisältyy paljon ihokontaktia. Tämä on myös pulloruokinnan etu imetykseen verrattuna: kaikki lapsen vanhemmat pääsevät osallistumaan.

Kuinka kauan rintamaito säilyy ja miten sitä käsitellään?

Jos pumppaat maitoa ja annat sitä pullosta, on tärkeää säilyttää ja käsitellä se niin, ettei se pilaannu. Käytä puhdasta pulloa tai astiaa, ja säilytä maito joko jääkaapissa tai pakastimessa. Vastapumpatun rintamaidon säilyvyys jääkaapissa on enintään kolme päivää, kun lämpötila on enintään neljä astetta. Jos lämpötila on suurempi, maito pilaantuu nopeammin. Rintamaidon pakastukseen voi käyttää esimerkiksi puhdasta jääpalamuottia tai erityisiä pakastuspusseja, joita on saatavana kaupoista. Pakastimessa säilyvyys on enintään kuusi kuukautta.

Sulata maitoa jääkaapissa noin kahdeksan tunnin ajan. Rintamaidon lämmitys mikrossa on hankalaa, joten vältä sitä. Lämmitä maito sen sijaan vesihauteessa tai juoksevan lämpimän veden alla enintään 40 asteeseen. Tarkista lämpötila tiputtamalla pisara maitoa ranteen sisäpuolelle. Kun olet lämmittänyt maidon, sitä ei voi enää säilyttää. Kaada ylijäänyt maito pois. Älä koskaan sekoita vastapumpattua maitoa jääkaappikylmään maitoon, sillä lämpötilaerot edistävät bakteerien kasvua.

Vinkkejä syöttämiseen pullosta

Usein pulloruokinta on imetystä nopeampaa, mutta läheisyys ja turva ovat vauvalle vähintään yhtä tärkeitä kuin ravinto. Siksi on tärkeää yrittää rauhoittaa ruokailu ja tehdä hetkestä viihtyisä. Tässä vinkkejä vauvantahtiseen pulloruokintaan: 

  • Pidä lasta lähellä ihokontaktissa puoli-istuvassa asennossa ja säilytä katsekontakti syötön ajan. Läheisyys on erityisen tärkeää. Muista turvallisuus: älä anna lapsen juoda itse pullosta, ennen kuin hänen motoriikkansa on kehittynyt tarpeeksi.
  • Istu mukavasti ja valitse rauhallinen paikka.
  • Anna pullo vasta, kun lapsi on avannut suun. Voit innostaa häntä hamuamaan pulloa koskettamalla tuttiosalla hänen poskeaan. Yritä varmistaa, että vauva haukkaa tuttiosan kunnolla suuhunsa, jotta hänen on helpompi imeä oikein.
  • Jos lapsi kääntää päätä poispäin katsoakseen jotain muuta, älä seuraa liikettä pullolla vaan odota, kunnes hän kääntää päänsä takaisin.
  • Jos tutin reikä on liian suuri, lapsi haukkoo liikaa ilmaa tai nielee liian paljon ruokaa kerralla. Tämä voi aiheuttaa vatsanväänteitä. Tuttipullon tuttiosan voi päivittää lapsen kasvaessa. Suositeltu ikä on yleensä merkitty pakkaukseen. Osa lapsista tarvitsee välillä tauon röyhtäytystä varten.
  • Pidä tuttipulloa sopivassa kulmassa niin, että aluksi vauva imee vain tyhjää tuttia. Hän ei niele ilmaa, koska nielemisrefleksi käynnistyy vasta, kun suussa on nestettä. Tämä mukailee rinnasta ruokkimisen tahtia. Anna vauvan imeä tyhjää tuttia myös välillä, jos syöminen muuttuu hätäiseksi tai vauva ilmentää stressin merkkejä kurtistamalla kulmiaan tai haromalla ilmaa käsillään.
  • Tuttipulloja on monenlaisia, ja osa niistä on suunniteltu erikseen poistamaan maidosta ilmakuplat. Sopiva malli löytyy kokeilemalla – mutta kuten tuttienkin kohdalla, vaihtaminen voi olla vaikeaa, kun vauva on ehtinyt tottua.
  • Jos lapsi näyttää imevän innokkaasti mutta ei saa mitään suuhunsa, reikä voi olla liian pieni tai tutti liian kova. Pulloon voi myös olla syntynyt alipainetta, jos korkki on kierretty liian tiukkaan.
  • Muista, että vauva voi syödä eri kerroilla eri määriä. Luota lapsen kylläisyydentunteeseen äläkä yritä syöttää aina yhtä paljon.
  • Jos vauva nukahtaa kesken syötön, anna hänen nukkua. Älä kuitenkaan jätä häntä makuulle imemään pulloa.
  • Kaada ylijäänyt ruoka pois ja pese pullo jokaisen syötön jälkeen. Pulloon jäänyt rintamaito tai korvike pilaantuu nopeasti.
  • Lisää vinkkejä löydät täältä

Äidinmaidonkorvikkeen antaminen vauvalle

Kenties yleisin pulloruokinnan muoto on antaa vauvalle korviketta eli äidinmaidonvastiketta. Sitä saa useimmista ruokakaupoista sekä käyttövalmiina että veteen sekoitettavana jauheena. Äidinmaidonkorvike valmistetaan yleensä lehmänmaidosta. Sen koostumus on kehitetty vastaamaan mahdollisimman tarkasti rintamaitoa, ja se täyttää lapsen ravitsemukselliset tarpeet. Korviketta voi käyttää noin yksivuotiaaksi saakka. Ensimmäisen puolen vuoden aikana lapsi syö pelkkää rintamaitoa tai korviketta. Sen ohessa voi antaa lisäruokaa maisteluannoksina aikaisintaan neljän kuukauden iästä alkaen. Puolen vuoden jälkeen kiinteiden ruokien osuutta lisätään. Niitä täydennetään yhä korvikkeella, joka jätetään vähitellen pois noin yhden vuoden iässä tai kun vauva on siihen valmis.

Hyvä tietää korvikeruokinnasta

Kuten ruoan kanssa aina, hygienia on kaiken A ja O. Vauvan ollessa aivan pieni pöpöjen kanssa on oltava tarkkana, joten muista seuraavat:

  • Pese aina kädet ennen kuin sekoitat korvikkeen.
  • Pese ja keitä pullot ja tutit syöttöjen välissä.
  • Vastasyntyneen on aina saatava tuoretta ruokaa – pulloon jäänyt korvike pilaantuu helposti.
  • Älä koskaan lisää äidinmaidonkorvikkeeseen mitään. Vauva voi sairastua, jos hän juo jotain muuta. Osta vain hyväksyttyjä valmisteita äläkä missään nimessä yritä tehdä korviketta itse.
  • Älä koskaan lämmitä ylijäänyttä korviketta uudelleen, vaan kaada se pois. Lisäksi on tärkeää, ettei ruoka ole niin lämmintä, että lapsen suu palaa. Tarkista pullossa olevan rintamaidon tai korvikkeen lämpötila aina tiputtamalla pisara ranteen sisäpuolelle tai kaatamalla sitä hieman lusikkaan ja maistamalla. Kädenlämpöinen on sopiva.

Kuinka paljon vauva syö, ja mikä on tarpeeksi?

On vaikea tietää, paljonko korviketta tulisi antaa. Yleisesti voidaan sanoa, että vastasyntyneen korvikeannokseen voi lisätä 10 ml päivää ja ateriaa kohden. Ensimmäisenä päivänä voi siis antaa joka aterialla 10 ml, toisena päivänä joka aterialla 20 ml, kolmantena päivänä 30 ml ja niin edelleen. Tämä koskee vain ensimmäisiä päiviä – siitä eteenpäin vauva määrää tahdin. Jos taas haluatte siirtyä imetyksestä korvikeruokintaan, määrän päätteleminen voi olla vaikeaa muista syistä. Pakkauksessa lukee jokin numero, mutta nälkään vaikuttavia tekijöitä on monta: vuorokaudenaika, edellisestä ruokailusta kulunut aika, kasvuvaiheet ja niin edelleen. Älä siis tuijota liikaa pakkauksen lukuja tai sitä, paljonko lapsi yleensä syö, vaan tarkkaile lapsen näläntunnetta ja nälkäviestejä. Neuvolassa seurataan, että lapsen paino nousee tasaisesti ja noudattaa hänen omaa kasvukäyräänsä. Ruoan määrää voi seurata myös tarkkailemalla, pissaako lapsi kunnolla. Päivän aikana tulisi vaihtaa noin viisi täyttä pissavaippaa. Vauvan ollessa aivan pieni voi olla vaikea nähdä, onko vaippa täynnä. Jos vaipassa on kosteusindikaattori, sen värjäytyminen kertoo vauvan pissanneen.

Pulloa kannattaa antaa erityisen auliisti kuumina päivinä. Pienillä eroilla voi olla vauvalle suuri merkitys, ja hänelle kehittyy helposti nestehukka. Älä kuitenkaan sekoita korvikkeeseen mitään äläkä laimenna sitä vedellä, vaan noudata ohjeita. Myös sairastuminen voi mutkistaa asioita. Jos lapsella on esimerkiksi vatsatauti, hän tarvitsee paljon nestettä hyvin pieninä annoksina. Sama koskee itse asiassa myös flunssaa: vauvaa on todennäköisesti syötettävä useammin mutta vähemmän kerrallaan, jotta hän jaksaa.

Jos vauva vaikuttaa reagoivan äidinmaidonkorvikkeeseen

Mikäli sinusta tuntuu, että lapsi on yliherkkä tai allerginen korvikkeelle, on suositeltavaa ottaa yhteys neuvolaan tai lastenlääkäriin eikä kokeilla erilaisia vaihtoehtoja omin päin. Jos käy ilmi, että vauva on allerginen lehmänmaidolle, lastenlääkäri kirjoittaa reseptin maitoallergiselle sopivaan erityiskorvikkeeseen. Soijapohjaisia korvikkeita saa käyttää ainoastaan lääkärin tai sairaanhoitajan opastuksella.

Osittaisimetys ja lisämaito pullosta

Jos haluaa yhdistää pulloruokinnan imetykseen, on viisasta valita tuttipullo, jonka tuttiosa muistuttaa mahdollisimman paljon rintaa. Tällöin vauva voi käyttää mahdollisimman samanlaista imutekniikkaa. Mikäli haluaa voida imettää ja antaa lisäksi korviketta, on hyvä antaa vauvan syödä ensin hiukan pullosta ja antaa lapsen tulla kylläiseksi rinnan kanssa. Osa lapsista suosii pulloa, koska siitä saa maitoa nopeasti. Pahimman nälän mentyä ohi vauva malttaa syödä myös rinnasta. Jos rintaa ei imetä, maidoneritys hiipuu. Tällöin imetyksen ja korvikeruokinnan yhdistäminen voi alkaa tökkiä.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli