close

Lastenneuvola ja lapsen rokotukset

Mitä neuvolassa oikein tehdään ja mitkä rokotukset sisältyvät lasten rokotusohjelmaan?

Äitiysneuvolan terveydenhoitaja tekee kotikäynnin, kun äiti on kotiutunut vauvan kanssa. Sen jälkeen vauva/perhe siirtyy lastenneuvolan asiakkaaksi noin kahden viikon iässä. Lastenneuvolan terveydenhoitaja tekee yleensä kotikäynnin lapsen ollessa 3-4 viikon ikäinen. Lue myös ensimmäisistä päivistä vauvan kanssa.

Lastenneuvola tukee ja neuvoo

Lastenneuvolakäynnit antavat turvallisuutta sekä sinulle että lapselle. Neuvolakäynnit ovat samalla myös mukava retki ja pieni lapsi alkaa vähitellen arvostaa muiden lasten tapaamista odotushuoneessa. Molemmat vanhemmat ovat tietysti tervetulleet neuvolaan – ja mielellään yhtä aikaa, jos mahdollista.

Lue myös vastasyntyneen heijasteet, lapsen motorinen kehitys, tärkeä kiintyminen ja miten aistit ja aivot kehittyvät.

Lastenneuvolassa käydään säännöllisesti. Siellä lapsi mitataan ja punnitaan, ja tarkistetaan, että lapsi seuraa normaalia painokäyrää. Hoitaja vastaa vanhempien kysymyksiin ja antaa neuvoja muun muassa imetyksestä, unesta, hoidosta, mahdollisista iho-ongelmista ja lastentaudeista. Muutaman kuukauden jälkeen neuvolakäynnit harvenevat, jos lapsi kehittyy normaalisti.

Tutkimukset ja lääkärikäynnit

Ensimmäinen lääkärikäynti tehdään yleensä silloin, kun lapsi on 4–6 viikon ikäinen. Silloin tutkitaan muun muassa lapsen heijasteet, sydän ja keuhkot. Lastenneuvolan määräaikaistarkastukset tapahtuvat säännöllisin väliajoin, alussa kuukauden – kahden välein, myöhemmin vuosittain.
Laaja terveystarkastus tehdään lapsen ollessa 4 kuukauden, 18 kuukauden ja 4 vuoden ikäinen.

Neuvolassa saa rokotuksen yhtätoista eri tautia vastaan

Kahden kuukauden iässä aloitetaan neuvolassa lasten rokotusohjelma. Alla rokoteohjelma 18 kuukauden ikään saakka. Sama rokote sisältää usein monen eri tartuntataudin vasta-aineita.

 • 2 kuukautta: Rotavirusripuli
 • 3 kuukautta: Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus
 • 3 kuukautta: Rotavirusripuli
 • 3 kuukautta: Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja Hib-taudit, kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja verenmyrkytys
 • 5 kuukautta: Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus
 • 5 kuukautta: Rotavirusripuli
 • 5 kuukautta: Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja Hib-taudit, kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja verenmyrkytys
 • 5 kuukautta: Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus
 • 12–18 kuukautta: Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko

Rokotusohjelma sisältää myös 11–15 vuoden ikäisille tytöille annettavan rokotteen HPV:tä ja kohdunkaulan syöpää vastaan sekä 14–15 -vuotiaille annettavan rokotteen kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan.

TBC ja hepatiittirokote lastenneuvolassa – joillekin lapsille

Yleisestä tuberkuloosirokotuksesta luovuttiin syksyllä 2006. Sen jälkeen rokotetta saavat ilmaiseksi ne alle 7 vuotiaat lapset, jotka kuuluvat riskiryhmiin. Rokote annetaan yleensä ensimmäisen elinviikon aikana.

Lisärokotteet – matkan tai erityisten syiden vuoksi

On olemassa muitakin rokotteita, jotka eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Näitä rokotteita voidaan antaa lapsille vanhempien pyynnöstä, matkan tai erityisten lääketieteellisten syiden johdosta. Vanhemmat saavat itse maksaa rokotteet.

 • Hepatiitti A -rokote suojaa hepatiitti A-viruksen aiheuttamalta maksatulehdukselta. Rokotetta annetaan vuoden iästä lähtien kahtena annoksena, esimerkiksi ennen suunniteltua matkaa. Rokotteen saavat rokotusohjelman puitteissa henkilöt, joilla on suurentunut riski saada hepatiitti A-tartunta.
 • Vesirokkorokote ei kuulu rokotusohjelmaan. Rokotteen voi ostaa reseptillä apteekista. Rokotetta suositellaan kaikille 13 vuotta täyttäneille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa. Se voidaan antaa lapsille 12 kuukauden iästä lähtien.
 • TBE-rokote eli puutiaisaivotulehdusrokote. Kaikki Ahvenanmaalla asuvat kolme vuotta täyttäneet henkilöt saavat rokotteen rokotusohjelman puitteissa. TBE-rokotetta suositetaan kaikille, jotka oleskelevat alueella, jossa on merkittävä riski sairastua puutiaisaivotulehdukseen.

Lue lisää pienten lasten kuumeesta
Lue lisää oksentelusta ja ripulista.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...