190917_libero_CF3_283_Desktop

Vauvan uni 6–8 kk

Vauva on kenties lakannut syömästä öisin, mutta nukkuminen on silti alkanut tökkiä uudelleen – vanhempi löytää itsensä vauvan sängyn ääreltä kolmelta yöllä ja ihmettelee, mitä on meneillään. Tässä artikkelissa selvitämme, miksi monen vauvan uni 6, 7 tai 8 kuukauden iässä on levotonta ja kerromme, mitä asialle voi tehdä.

Luonnollisesti 6–8 kuukauden ikäisen vauvan unen tarve on edelleen suuri. On kuitenkin hyvin yksilöllistä, montako tuntia tämän ikäinen lapsi nukkuu. Yhdellä puolivuotiaalla unta riittää jopa 17 tunniksi, kun taas toinen pärjää mainiosti 12 tunnilla. Päiväunia tarvitaan edelleen, mutta niiden osuus koko unimäärästä pienenee. Noin vuoden iässä unen tarve ei enää ole yhtä suuri, vaan se vakiintuu noin 12–14 tuntiin lapsesta riippuen.

Vauvan uni 6–8 kuukauden iässä on usein levotonta

Vaikka nälkä ei enää yllätä vauvaa öisin yhtä helposti kuin ennen, tässä iässä hän nukkuu usein levottomasti ja heräilee paljon. Vauvan elämässä nimittäin tapahtuu paljon muutoksia, jotka vaikuttavat myös uneen. Esimerkiksi vanhempainvapaalla oleva vanhempi saattaa vaihtua, ja toisaalta vauva itse hahmottaa ympäristöään entistä paremmin. Erityisen suuri muutos on, että useimmat vauvat oppivat liikkumaan itse aivan eri tavalla kuin ennen. Yhtäkkiä vauva saattaa esimerkiksi huomata ryömineensä niin pitkälle, ettei vanhempia enää näy, ja ahdistua luullessaan, että hänet on hylätty yksin olohuoneen lattialle. Tällaisia tunnekuohuja on työstettävä. Hänellä on tässä iässä yksinkertaisesti valtava määrä löydettävää ja sisäistettävää, ja uudet asiat tapaavat vaikuttaa uneen monin tavoin. Rauhoittuminen voi olla vaikeampaa ja uni kevyempää, ja vauva saattaa heräillä usein tarkistamaan, että vanhempi on lähellä eikä häntä ole taas jätetty yksin.

Niin turhauttavaa kuin tämä kenties onkin, puolivuotiaan unen levottomuus on täysin normaalia. Vauvan hätääntyminen vanhemman hävittyä sekunnin murto-osan ajaksi näkyvistä on itse asiassa merkki toimivan kiintymyssuhteen kehittymisestä. Paras tapa auttaa levotonta vauvaa nukahtamaan helpommin on tarjota hänelle läheisyyttä, läheisyyttä ja vielä lisää läheisyyttä. Jos vauva nukkuu nyt itsekseen, voi olla hyvä miettiä, pitäisikö sänky tuoda takaisin vanhempien huoneeseen, kunnes hankalin vaihe on ohi. Älä myöskään unohda, että ihokontakti on edelleen loistokeino levottoman vauvan lohduttamiseen. Kaikki tavat tarjota vauvalle läheisyyttä ovat hyviä!

Lisäksi moni vauva sairastuu tässä iässä ensi kertaa flunssaan, mikä sekin vaikuttaa tietysti nukkumiseen. Vanhemman on paitsi tiedettävä, miten hoitaa vilustuneen vauvan yskää tai pientä nuhanenää, myös muistettava antaa erityisen auliisti läheisyyttä, halauksia ja hellyyttä.

Yösyötöt ja 7 kuukauden ikäisen vauvan uni

Noin puolen vuoden iästä alkaen moni vauva on jo lakannut syömästä öisin. Usein tämä liittyy kiinteän ruoan määrän lisääntymiseen minkä ansiosta vauva saa päivällä riittävästi ravintoa selvitäkseen yön yli ilman ruokaa. Mikään ei kuitenkaan pakota lopettamaan imetystä tai pulloruokintaa, jos se tuntuu itsestä mukavalta ja vauva nukahtaa sen avulla helpommin uudelleen. Ruokailu vanhemman sylissä tuo hänelle paljon muutakin hyvää kuin kylläisyyden tunteen: turvaa, lohtua ja läheisyyttä. Älä siis koe painetta lopettaa yösyöttöjä, jos ne toimivat teidän perheessänne parhaiten!

Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua