close

Vauvan uni 6–8 kuukauden iässä

Nukkuvaa pientä lasta on mukava kuunnella. Lapsi kasvaa ja selviää yhä pitempiä aikoja ilman ruokaa. Tämä antaa lapselle myös edellytykset nukkua yönsä paremmin. Tässä muutamia vinkkejä siitä, miten voit auttaa lasta nukkumaan.

Toivon mukaan lapsi nukkuu nyt öisin useamman tunnin yhtäjaksoisesti. 6‒8 kuukauden ikäinen lapsi nukkuu yleensä 10 - 12 tunnin yöunet ja sen lisäksi kahdet päiväunet ruoan jälkeen. Ajan mittaan lapsi tarvitsee yhä vähemmän ruokaa öisin.

Kuuden kuukauden jälkeen lapsen ei ravinnollisista syistä tarvitse syödä öisin yhtä paljon, jos paino kehittyy normaalisti. Lapsi voi ehkä olla tästä asiasta eri mieltä, koska yöateriat merkitsevät myös turvallisuutta ja läheisyyttä. Kun lapsi alkaa syödä kiinteää ruokaa, voi yöunet hieman pidentyä.

Lapsi tarvitsee enemmän tukea kun kehitys nopeutuu

Lapsi voi alkaa nukkua levottomammin 8 kuukauden iässä. Tuolloin lapsen elämässä tapahtuu paljon uusia asioita, ja se voi vaikuttaa nukkumiseen. Uusia kokemuksia ja totuttelua vaativia asioita on sen verran, etteivät päivät oikein tahdo riittää. Tällöin on tärkeää, että te vanhemmat olette lapsen turvana.

Harjoittelua itsekseen nukahtamisen taidossa

Kuuden kuukauden iässä lapsen on hyvä alkaa pikku hiljaa oppia, etteivät ruoka ja uni aina kuulu yhteen. Jos lapsi pystyy nukahtamaan syömättä, saat itsekin enemmän unta.

Voit alkaa varovasti totuttaa lasta olemaan nukahtamatta rinnalle. Pane lapsi makaamaan uninallen kanssa ja sano että on aika nukkua. Auta lasta pääsemään rauhaan silittämällä hellästi selästä, lohduttamalla ja antamalla läheisyyttä. Lapsi voi alussa protestoida, mutta pyri luomaan rutiineja ja tapoja, jotka lapsi tunnistaa ja jotka tekevät nukkumaanmenosta turvallisen. Lapselle on tärkeää tunte olonsa turvalliseksi ja sinun läsnäolosi auttaa luomaan turvallisin tunteen.

Lisää unesta

Kaikki voivat hyvin, kun lapsi on tasapainoinen ja nukkuu hyvin.
Tästä löydät lisää vinkkejä ja neuvoja.

Videoita:
Vauvan unesta
Vauvan lohduttamisesta

Artikkeleita:
Vauvalle paremmat unet
Hyvät unitottumukset
Luo lapselle rutiinit
Vauvan nukuttaminen
Uni 3-6 kuukauden iässä
Miten kätkytkuoleman riskiä voi vähentää

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...