Libero_Recruitment_2021_34_mom-cuddling-with-baby-on-nursing-table_Desktop

Kuinka usein vauvan vaippa vaihdetaan?

”Joko taas” on tuttu ajatus vaippaikäisen vanhemmille. Mutta kuinka monta vaippaa päivässä kuluu ja tulisiko märkä vaippa vaihtaa heti? Entä tarvitaanko vaipanvaihtoja yöllä vauvan nukkuessa?

Juuri kun pissavaippa on vaihdettu, vauva päästää pahaenteisen paukun… Joskus voi tuntua, että hoitopöydällä saa ravata vähän väliä. Yleensä sopivan vaipan vaihtovälin löytäminen helpottuu lapsen kasvaessa.

Kuinka usein vauvan vaippa vaihdetaan vastasyntyneenä?

Aluksi vauva virtsaa ja ulostaa tiheään. Kannattaa melkeinpä varautua siihen, että vaippaan tulee jotain aina syönnin jälkeen. On äärimmäisen tärkeää, että vauva pissaa, sillä se tarkoittaa, että hän saa riittävästi nesteitä. Hyvä keino pitää tätä silmällä on valita vaippa, jossa on kosteusindikaattori. Kaikissa Liberon pienimmissä vaipoissa on raita, jonka väri vaihtuu vaipan kostuessa. Indikaattoriraita auttaa siis varmistamaan, että lapsi ylipäätään pissaa. Tämä on erityisen tärkeää, kun hän on sairaana tai hänellä on kuumetta ja nesteensaantia on seurattava tavallista tarkemmin.

Vaippaa ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa heti, kun on tullut vähän pissaa. Liberon vaipat pysyvät kuivina ja antavat ilman kiertää, joten jos vaippa ei tunnu märältä vauvan ihoa vasten eikä näytä erityisen täydeltä, voit jättää sen toistaiseksi vaihtamatta.

Kakkavaippa sen sijaan täytyy vaihtaa heti, koska muutoin peppu voi alkaa punoittaa tai lapselle voi tulla vaippaihottumaa. Syynä on, että kosteus ja lämpö (sekä etenkin niiden yhdistelmä) voivat ärsyttää ihoa. Yleensä vastasyntyneen vaipanvaihto on tarpeen kuudesta kymmeneen kertaan päivässä. Joskus useamminkin, sillä tarkkaa määrää on vaikea arvioida. Usein se, kakkaako vauva jokaisen syötön jälkeen määrittää, montako vaippaa päivässä kuluu. Kaikki lapset ovat yksilöitä, jokaisen vatsa toimii omalla tavallaan ja myös tuotokset ovat erinäköisiä. Osa tekee molemmat tarpeensa kerralla, osa pissaa mieluummin ensin ja tekee kakan vasta uuteen vaippaan.

Tarvitaanko vaipanvaihtoja yöllä?

Pääsääntö on, että vaippa tarvitsee vaihtaa yöllä vain, jos vauva on kakannut tai pissa on tullut läpi. Jos vaippa vuotaa yöllä, se on todennäköisesti väärän kokoinen. Lapsi kasvaa nopeammin kuin vanhempi ehkä arvaakaan, ja liian pieni vaippa istuu huonommin. Lisäksi isompi lapsi virtsaa enemmän, joten isommissa vaipoissa on enemmän huippuimukykyistä materiaalia, joka imee virtsan ja sulkee sen sisäänsä. Toisaalta pissa voi tulla läpi myös, jos vaippa on siirtynyt yöllä hieman pois paikaltaan. Hyvä vinkki on lukea hieman oikean vaippakoon valitsemisesta ja vaipan pukemisesta oikein.

Miten vaippa vaihdetaan?

Vaipanvaihdon opettelu ei vie paljon aikaa. Pian se sujuu kuin vettä vain, mutta alkuun se voi tietysti olla uutta ja outoa – etenkin, jos ei ole kokemusta muiden vauvoista. Vaipanvaihtoon liittyy myös muutama kikka, jotka on hyvä osata, kuten vuotosuojien avaaminen ja housuvaipan riisuminen. Olemme laatineet pienen peruskurssin, jonka videot ja vinkit opettavat, miten housu- tai teippivaippa puetaan ja riisutaan oikein.

Pese ja anna ilmakylpyjä

Vauvan peppu voi hyvin, kun se saa hengittää. Pesu ja ilmakylvyt auttavat ehkäisemään pepun punoitusta ja ärsytystä. Jos vauva on tyttö, muista pestä aina edestä taakse, jotta häpyhuulten väliin ei päädy likaa tai kakkaa. Voit pestä pepun mahdollisuuksien mukaan vedellä, mutta älä käytä saippuaa. Se kuivattaa herkkää ihoa. Kuivunut kakka tai tervamainen mekonium irtoaa hieman helpommin, kun käytät puhdistusaineena hajustamatonta öljyä. Jos vettä ei ole saatavana, on kätevintä käyttää mietoja ja hajustamattomia kosteuspyyhkeitä. Ne ovat hellävaraisia vauvan iholle. Pue uusi vaippa vasta, kun vauvan peppu on kuivunut kunnolla.

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Libero Touch koot 1 & 2 ja housuvaipat koot 3 & 4.

Lue lisää täältä

Jaa artikkeli