close

Milloin vaippa vaihdetaan?

Pitääkö vaippa vaihtaa keskellä yötäkin? Pitääkö pestä vedellä vaikka vauva on vain vähän pissannut? Alla muutamia neuvoja vaipanvaihdosta.

Terve vauva pissaa monta kertaa vuorokaudessa, yleensä viisi tai kuusi pissavaippaa päivässä.
Se, kuinka usein vauva kakkaa, vaihtelee suuresti. Monta kertaa päivässä tai muutaman kerran viikossa. Lue lisää siitä, miltä normaali vauvan kakka näyttää.  

Useammat vaipanvaihdot vastasyntyneellä

Vastasyntyneet yleensä pissaavat ja kakkaavat useammin kuin vähän isommat vauvat, yleensä joka syötön yhteydessä. Tämä merkitsee sitä, että vaippa on vaihdettava viisi tai kuusi kertaa päivässä. Joskus jopa kahdeksan tai yhdeksänkin kertaa. Vaippa on vaihdettava heti kun huomaa, että vauva on kakannut.

Kuinka usein vaippa on vaihdettava päivällä?

Jonkin ajan kuluttua vauva luultavasti kakkaa harvemmin.
Jotkut kakkaavat jatkossakin useita kertoja päivässä, toiset vain kerran tai pari kertaa viikossa. Sitä vastoin vauvat pissaavat monta kertaa vuorokaudessa.
On hyvä tarkistaa vaippa ennen ja jälkeen imetyksen. Liberon pikkuvaipoissa on kosteusindikaattori, josta näkee onko vaippa kuiva.

Vauvan peppua ei tarvitse pestä vedellä joka vaipanvaihdon yhteydessä, jos vauva on vain pissannut. Peppu on pestävä illalla ennen nukkumaan menoa, koska lapsi tulee nukkumaan kauemmin vaipassaan.
Jos vauvan peppu alkaa punoittaa tai ärtyy, on erityisen tärkeä huolehtia siitä, että vaippa vaihdetaan tarpeeksi usein. Lue vinkkimme punoittavan pepun ja vaippaihottuman hoidosta

Miten usein vaippa on vaihdettava öisin?

Yöllä on vaihdettava vaippa, jos vauva kakkaa tai jos pissa on vuotanut yli. Jos niin tapahtuu, olet luultavasti käyttänyt vääränkokoisia vaippoja. Kokeile seuraavaksi suurempaa kokoa.
Sinun ei tarvitse pestä vedellä, jos vauva on vain pissannut, kun vaihdat yöllä vaippaa. Hoida vaipan vaihto yöllä hiljaa ja rauhallisesti, mieluiten sytyttämättä kirkkaita valoja.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...