close

Passiivinen tupakointi ja vauva

Jos tupakoit tai jos joku perheenjäsenistä tupakoi, lapsestasi tulee passiivinen tupakoija.

Passiivinen tupakointi vaikuttaa lapseen monella tavalla. Se lisää äkillisen kätkytkuoleman, allergiasairauksien, hengitystiesairauksien, korvatulehduksien ja koliikin riskiä. Sano tiukka ei sisällä tupakoinnille ja ilmoita siitä perheelle ja ystäville. 

Passiivinen tupakointi on vahingollista lapselle ‒ tavoitteena tupakoimaton perhe

Keskustele terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa saadaksesi apua tupakoinnin lopettamiseen. Tämä koskee tietysti kaikkia perheenjäseniä. Tupakointi synnyttää riippuvuutta, siksi lopettaminen vaatii motivaatiota ja yrittämishalua. Tieto tupakoinnin vaikutuksista pikkulapsiin voi ehkä auttaa ja tukea päätöksenteossa. Vauva ja tupakka eivät kuulu yhteen.

Tupakointi lapsiperheessä ‒ vaikutukset lapseen

  • Kätkytkuoleman riski on kaksin- tai kolminkertainen, jos pikkulapsi altistuu passiiviselle tupakoinnille. Tupakointi on täysin kielletty lapsen makuuhuoneessa.
  • Tutkimukset ovat osoittaneet, että tupakoivien vanhempien lapset sairastuvat useammin astmaattiseen keuhkoputkentulehdukseen 0 - 18 kuukauden ikäisinä, ja kolmasosa heistä saa ennemmin tai myöhemmin astman.
  • Nikotiini kulkeutuu myös äidinmaitoon ja vaikuttaa haitallisesti lapseen.
  • Lapset, joiden vanhemmista toinen tai molemmat tupakoivat, saavat useammin pitkäaikaisia infektioita.
  • Tupakoinnille altistuvilla lapsilla on suurempi riski saada allergiaan liittyviä sairauksia.
  • Tupakansavu voi aiheuttaa pikkulapsille vatsakipuja ja koliikkia.
  • Alle nelivuotiaat lapset saavat mitä todennäköisimmin korvatulehduksia ja he ovat alttiimpia saamaan korva- ja nielutulehduksia.

Apua tupakoinnin lopettamiseen

Tupakoinnin lopettamiseen saa apua monesta paikkaa. Ellet pysty lopettamaan omin avuin, pyydä apua terveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Useimmat raskaana olevat ja pikkulasten vanhemmat haluavat lopettaa tupakoinnin ja taistelevat huonon omantunnon kanssa. Keskustele tästä ja ota puolisosi mukaan, jos hänkin tupakoi tai jos pelkäätte, että olette vaarassa aloittaa tupakoinnin uudelleen. Näin teillä on suuremmat mahdollisuudet päästä pysyvästi eroon tupakasta.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...