close

Lapsen motorinen kehitys 6–18 kuukauden iässä

Konttaus, seisominen, kävely … lapsen kehitystä ei kannata jouduttaa. Jokainen lapsi kehittyy omaa yksilöllistä tahtiaan, sisaruksetkin. Jos lapsi on terve, kaikki tapahtuu aikanaan.

Kun lapsi on yli kuuden kuukauden ikäinen, hänen tasapainonsa paranee. Lapsi pystyy yleensä istumaan, kierimään ja liikkumaan vatsallaan eteen- tai taaksepäin työntämällä itseään käsillään tai ottamalla vauhtia huonekaluista. Lapsi osaa vatsallaan maakuulla nostaa rintakehän irti alustalta.

Oppii konttaamaan

Pian lapsi seisoo nelinkontin. Konttaaminen on lapsen kehityksen kannalta tärkeä vaihe, ja hän tarvitsee joskus ohjausta oppiakseen. Tämän vaiheen aikana lapsi harjoittelee liikkumista eniten ja voi turhautua, jos kaikki ei suju niin kuin pitää. Yleensä hän rauhoittuu, kun oppii hallitsemaan kätensä ja jalkansa. Kannusta lasta liikkumaan.

Lapsi pitelee lelua kädessään ja käyttää molempia käsiään lelun heiluttamiseen ja lelulla paukutteluun. Keittiövälineet kuten erikokoiset kulhot, kapustat ja muovimukit, ääntä pitävät lelut ja päällekkäin ladottavat palikat sopivat nyt hyvin leikkeihin.
Lapsi oppii eniten, kun saa osallistua ja tutkia ympäristöään. Avata kaappeja, kurkistaa laatikoihin, maistella tavaroita ja tutkia paikkoja aikuisen valvomana – se on paras tapa oppia.

Nousee pystyyn

Kun lapsi on oppinut liikkumaan eteenpäin joko konttaamalla tai vetämällä itseään lattiaa pitkin, on aika nousta pystyyn. Lapsi vetää itsensä ylös ja pitelee kiinni huonekaluista tai aikuisen kädestä. Jonkin ajan kuluttua lapsi nousee seisomaan aivan itse, osaa seisoa tukea vasten tai liikkua sivusuunnassa, mutta kun tulee kiire, hän käyttää edelleen nopeinta liikkumistapaansa: konttaa tai vetää itseään lattiaa pitkin.

Oppii kävelemään

Seuraavassa vaiheessa lapsi oppi kävelemään ottamalla tukea kävelyvaunusta tai jonkun kädestä. Lapsella on nyt melko hyvä tasapaino. Lapsi pystyy seisomaan hetken ilman tukea ja oppii käyttämään käsiä tasapainottamiseen. Monet lapset harjoittelevat istuutumista seisoma-asennosta. Jotkut lapset alkavat kävellä tuetta jo ennen vuoden ikää, mutta monet tarvitsevat muutaman kuukauden lisäaikaa.

Oppii pinsettiotteen

Lapsi on aiemmin ottanut kiinni tavaroista koko kädellä. Nyt hän oppii pinsettiotteen, jossa käytetään peukaloa ja etusormea. Hän pystyy poimimaan pikkutavaroita sormillaan ja haluaa usein tutkia kaikkea, mitä näkee.

Kävelee ilman tukea

On vaikea kävellä ilman tukea. Se vaatii sekä motorista kypsymistä että oikeaa tekniikkaa. Lapsen on osattava nostaa toinen jalka ylös ja panna toisen eteen, ja pitää samalla vartalo tasapainossa. Samanaikaisesti lapsen on kyettävä siirtämään paino takimmaiselta jalalta etummaiselle.

Lapsi ottaa usein ensiaskeleensa jalat harallaan, kankeasti ja haparoiden, mutta oppii vähitellen kävelemään, juoksemaan, kiipeämään ja hyppimään. Kun lapsi alkaa kiipeillä, hänelle voi opettaa, miten mennään takapuoli edellä portaita alas, alas sängystä ja sohvalta. Aikuisen pitää tietysti olla aluksi mukana ja tukea lasta takaapäin, ettei satu mitään onnettomuuksia.

Lue myös
Lapsen motorinen kehitys 1,5–4 vuoden iässä 
Vastasyntyneen heijasteet 
Kaavio – lapsen motorinen kehitys 0–18 kuukauden iässä

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...