close

Päänahan karsta

Joillekin lapsille tulee päänahkaan karstaa. Se muistuttaa harmaanvalkeaa rupea ja muodostuu kuolleista ihosoluista ja talirauhasten erittämästä rasvasta. Karsta on täysin vaaratonta.

Karstaa ei tarvitse hoitaa, jos lapsi ei kärsi siitä. Jos päänahka kutiaa, siihen voi hieroa vauvaöljyä, jonka annetaan vaikuttaa yön yli. Karsta irtoaa helpommin, kun seuraavana päivänä peset lapsen pään ja harjaat sen jälkeen varovasti päänahan pehmeällä harjalla. Jos lapsella on paljon karstaa, voit käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa salisyylivaseliinia.

Irtoava karsta

Lapset saavat usein ensimmäisten elinkuukausiensa aikana päänahan karstaa, jonka syytä ei tiedetä. Hieman rasvainen ja kellertävän värinen karsta muistuttaa ulkonäöltään pahaa hilsettä, ja se voi irrota lesemäisinä paloina. Karsta katoaa yleensä itsestään, mutta siitä eroon pääseminen voi viedä aikaa.

Päänahan karstan hoito

Näin hoidat karstaa:

  • Hiero illalla lapsen päänahkaan vauvaöljyä.
  • Pese aamulla pää miedolla, hajustamattomalla lastenshampoolla. Voit myös lukea vinkkimme lapsen hiusten pesusta.
  • Hiero varovasti pyyheliinalla tai harjaa varovasti pehmeällä harjalla.
  • Voit myös hieroa päänahkaan boragoöljyä sisältäviä aineita. Öljy auttaa ihon paranemista ja sitä voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevästi.

2-prosenttinen salisyylivaseliini

Jos karstaa ilmestyy otsaan tai kulmakarvoihin, osta laadukasta hajustamatonta shampoota tai 2 prosenttista salisyylivaseliinia apteekista. Noudata tarkkaan ohjeita.
Jos karsta ei katoa, ota yhteyttä lastenneuvolaan.

Lue lisää lapsen ihosta – kuivuudesta, ihottumasta ja näppylöistä.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...