10_Bad_0259_Desktop

Vauvan karsta

Jos vauvan hiushaituvien tai -pehkon sekaan kertyy vaaleankellertäviä tai tummia hiutaleita, kyseessä on todennäköisesti päänahan karsta. Vauvan karsta on täysin vaaratonta, mutta vanhemman on ehkä vaikea vastustaa sen poistamista.

Karsta, josta käytetään joskus myös vanhaa nimitystä maitorupi, on atooppisen ihottuman muoto. Sitä esiintyy usein vauvan päänahassa, joskus myös otsalla ja kulmakarvoissa. Se muistuttaa hieman hilsettä mutta ei ole lainkaan sama asia. Karstasta ei ole mitään haittaa eikä se tartu. Ajan myötä se katoaa itsestään. Päänahan karstaa ei tarvitse hoitaa ellet itse halua. Lapsi ei yleensä ole siitä moksiskaan – paitsi jos sitä on hyvin runsaasti, jolloin se voi hieman kutista.

Miten saada vauvan karsta pois?

Vaikka karsta vauvalla on täysin vaaratonta eikä yleensä haittaa lasta, moni vanhempi tahtoo poistaa sen. Jos haluat yrittää, paras vinkkimme on voidella päänahka vauvaöljyllä ja antaa sen vaikuttaa hetki.

Toimi näin:

  1. Voitele lapsen päänahka vauvaöljyllä. Se pehmittää karstaa ja saa sen irtoamaan hieman helpommin.

  2. Hetken kuluttua voit pestä lapsen hiukset. Usein neuvotaan, että öljyn tulisi antaa vaikuttaa yön yli. Se voi kuitenkin sotkea vuodevaatteet melko pahasti, eikä näin pitkä vaikutusaika ole tarpeen. Puoli tuntia riittää yleensä hyvin. Pesuun riittää yleensä pelkkä vesi, mutta jos lapsella on paljon tukkaa, voit käyttää myös pienen määrän mietoa, hajustamatonta lastensampoota. Näin rasvainen öljy irtoaa hiuksista paremmin.

  3. Hiero sitten lapsen päänahkaa varovasti pyyhkeellä tai poista karsta tiheäpiikkisellä kammalla tai karstaharjalla. Täikampakin voi olla hyvä vaihtoehto, jos osaat käyttää sitä pehmeästi.

  4. Toista käsittely tarvittaessa muutaman päivän kuluttua, jos päänahassa on edelleen paljon karstaa.

Voide karstan hoitoon

Karstan voi poistaa myös levittämällä päänahkaan voidetta, jonka pohjana on käytetty borago- eli kurkkuyrttiöljyä. Voiteita on saatavana apteekista ilman reseptiä. Ne edistävät ihon paranemista, ja niitä voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi. Ne ovat kuitenkin melko voimakkaan hajuisia, joten jos sinusta on mukava nuuhkia ihanaa vauvan tuoksua, öljy voi pilata ilon. Vaikeissa tapauksissa, joissa karstan muodostuminen ei millään hellitä, sitä voidaan hoitaa salisyylivaseliinia käyttävillä voiteilla. Niitä myydään apteekissa ilman reseptiä, mutta on tärkeää ottaa yhteys neuvolaan ennen käytön aloittamista.

Mistä karsta johtuu?

Tarkkaan ei tiedetä, miksi karsta on vauvoilla niin yleistä. Se kuitenkin tiedetään, ettei karsta liity puutteelliseen hygieniaan eikä allergiaan. Syynä voi olla, ettei iholle muodostu tarpeeksi suojaavaa rasvaa. Kun lapsi kasvaa, ihon rasvoittuminen lisääntyy, jolloin myös karsta häviää. Myöskään isomman lapsen karsta ei ole epätavallista, sillä joskus sitä voi esiintyä päänahassa melko pitkään. Lisäksi uskotaan, että taustalla saattaa olla eräs iholla luonnostaan esiintyvä sieni. Sitä nimittäin tavataan erityisen runsaasti lapsilla, joille muodostuu paljon karstaa. 


Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli