Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Isän synnytyksen jälkeinen masennus

Lapsen saanti ja vanhemmaksi tuleminen on psykologisesti ja identiteetin kannalta vaativa ja mullistava tapahtuma sekä naisille että miehille. Monet voimakkaat tunteet ja uudet ajatukset pitää saada järjestykseen. Joskus tämä voi johtaa synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Se voi tulla miehille yhtä hyvin kuin naisillekin, ja kriisikaudesta selviämiseen vaaditaan usein ulkopuolista apua.

Voi tuntua paradoksaaliselta, että negatiiviset tunteet saavat ylivallan samalla kun isäksi tulemisen onni on niin suuri.

Jos sinä isänä tunnistat itsesi
Masennusreaktio viestittää, että sinun pitää käsitellä kokemuksiasi ja päästä tunnetasolla kiinni niihin. Tämä on inhimillinen tarve. Synnytyksen jälkeisen masennuksen tunnusmerkkejä ovat samat ajatukset, tunteet, reaktiot ja oireet kuin tavallisessakin masennuksessa. Erona on se, että masennus liittyy vanhemmaksi tulemisen kokemuksiin.

Miehen synnytyksen jälkeinen masennus voi erota naisen masennuksesta
Miehillä voi olla hieman erilaisia oireita kuin naisilla synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Naiset tuntevat usein suurta toivottomuutta ja syyllisyyttä. Miehillekin voi tulla samoja tunteita, mutta myös sellaisia rektioita kuten stressikynnyksen katoaminen, alkoholin väärinkäyttö, selittämättömät kiukunpurkaukset, levottomuus ja vetäytyneisyys.

Sekin voi olla oire että tuore isä alkaa tehdä liikaa töitä
Tuoreet isät voivat joskus panostaa liioitellun paljon työhönsä ja torjua kaikki auttamisyritykset. Tavallisesti tällaista käyttäytymistä ei osata yhdistää masennukseen. On helpompi suhtautua niin, että mies on se ongelma kuin että miehellä on ongelma. Masentuneille miehille voi tulla voimakas tunne siitä, että heidät on sidottu ja kahlittu.

Miehet voivat pelätä kontrollin menetystä
Uuden vastuun mukanaan tuoma rasitus voi ilmetä ahdistuksena siitä, että lapsessa on jotakin vialla, ahdistuksena lapsen reaktioista tai siitä, että lapsesta pitää erota. Jotkut miehet pelkäävät menettävänsä itsehillintänsä ja vahingoittavansa lasta. Ja toisilla on harhakuvitelmia, että lapsi pelkällä olemassaolollaan voi vahingoittaa miestä.

Vahvuutta on se, kun ymmärtää omat rajoituksensa ja osaa hakea apua
Mies ymmärtää usein itsekin, miten epäjohdonmukaisia nämä ajatukset ja tunteet ovat. Tämä johtaa vuorostaan entistä suurempaan turhautumiseen. Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta voi olla vaikea päästä eroon omin voimin.

Jos sinulla tuoreena isänä on joitakin tai useita näistä oireista, siihen voi saada ammattitaitoista apua. Puhu psykologin kanssa. Se voi auttaa sinua ymmärtämään itseäsi paremmin, selviämään kriisikaudesta ja saamaan pitkän päälle rennon ja rakkautta täynnä olevan suhteen sekä lapseen että itseesi vastuuntuntoisena vanhempana.

Lue myös äitien synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Voit lukea myös Kotona lapsen kanssa – jälkitarkastus sekä Mieli maassa synnytyksen jälkeen, joka käsittelee lievempää synnytyksen jälkeisestä epävarmuutta.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...