close

Vauvanvaatteet

Lapsella on pehmeä ja herkkä iho. Valitse siis mukavat vauvanvaatteet, joissa ei ole ympäristömyrkkyjä eikä mitään kovia yksityiskohtia. Kun puet lapsen kerroksittain, voit säädellä lapsen lämpötilaa poistamalla tai lisäämällä vaatteita.

Pikkuruisia vaatteita on hauska ostaa – mutta muista, ettei vastasyntyneellä ole kovin suuria tarpeita.
Valitse ilmavia vaatteita. Puuvilla ja villa (tarkista, ettei villa kutita!) antavat ihon hengittää. Vältä keinokuituja ja liian kireitä vaatteita.
Useimmat ostavat alussa kokoa 50–56, ja vaatteet ovat sopivan kokoiset noin 2 viikon ajan. Koot 60 tai 62 sopivat hieman kauemmin. Siksi on hyvä toivoa sukulaisilta ja ystäviltä kokoa 60–62. Lue myös Lastenvaatteet ‒ koot ja pesuohjeet.

Vauvanvaatteita ostaessa muistettavia asioita:

  • Pese uudet vaatteet ennen käyttöä. Se auttaa vähentämän haitallisia aineita, joita uusissa vaatteissa usein on.
  • Vältä ostamasta lastenvaatteita, joissa on painatus, koska ne voivat sisältää myrkyllisiä muovien pehmennysaineita, nk. ftalaatteja. Tavallisesti ftalaatteja sisältävä muovipainatus tuntuu pehmeältä ja kumimaiselta. Tarkista, ettei lapsi saa käsiinsä tai imettäväkseen tämän tyyppistä tekstiilipainatusta.
  • Suosi aina ekologisia, ympäristö- tai Joutsenmerkittyjä tuotteita, kun ostat uusia lastenvaatteita.
  • Osta mielellään lastenvaatteet second hand-putiikeista. Käytettyjen vaatteiden ostaminen säästää luontoa, ja vaatteet sisältävät vähemmän kemikaaleja. Ne ovat myös pehmeitä ja mukavia pitää, koska ne ovat moneen kertaan käytettyjä ja pestyjä.
  • Valitse vaatteet, jotka on helppo ottaa pois vaipanvaihdon yhteydessä. Osta esimerkiksi housuja ja bodyja, joissa on napitus haarojen välissä.
  • Osta puseroita ja bodyja, jotka on helppo vetää lapsen pään yli. Niissä saa mielellään olla laaja pääntie, jossa kangas on limittäin.
  • Vältä vaatteita, joissa on vetoketju tai suuria nappeja suoraan lapsen ihoa vasten. Ulkomaista valmistetta olevissa pyjamoissa on joskus napitus takana, mikä voi olla epämukavaa lapselle, joka useimmiten nukkuu selällään.

Näin tarkistat, onko lapsellasi liian lämmin tai kylmä

Koska lapsesi sisäinen lämmönsäätely ei ole täysin kehittynyt ensimmäisten vuosien aikana, hänen on vaikea säädellä ruumiinlämpöään. Liian lämpimästi puettu lapsi ei voi hyvin, esimerkiksi ulkona vaunuissa. Lapsi kitisee ja saa ehkä punaisia, ohimeneviä hikinäppyjä.
Tarkista lapsen lämpötila kokeilemalla kädellä lapsen niskaa. Jos niska tuntuu lämpimältä, lapsen ei ole hyvä olla. Ota silloin pois yksi vaatekerta tai taita alas vaunun peite.
Jos ulkona on kylmä, muista vähän väliä kokeilla pieniä sormia, vaikka ne olisivat käsineissä. Älä koskaan lämmitä paleltuneita sormia lämpimällä vedellä, vaan pitele niitä omissa lämpimissä käsissäsi. Jos olet itsekin kylmettynyt, lämmitä lapsen sormet kainalossasi.
Myös lapsen nenänpää on herkkä kylmälle ja tuulelle – ja vaikea peittää! – varo siis olemasta liian kauan ulkona, kun on oikein kylmä.

Lakki suojaa tuulelta ja vedolta

Jos lapsesi ensimmäisten elinkuukausien aikana on talvi tai kylmä ilma, on hyvä pitää reilua lakkia. Kesälläkin alle kuuden kuukauden ikäisillä on oltava ohut puuvillalakki suojaamassa tuulelta ja vedolta.
Leuan alle solmittavat nauhat ovat kätevät, muuten lakki liukuu helposti vinoon tai silmien päälle, kun lapsi kääntelee päätään. Kun lapsi kasvaa isommaksi, hän ehkä keksii aina vetää lakkia pois päästään, jos se ei ole nauhoilla kiinni. Varo solmimasta nauhoja liian kireälle, etteivät ne hierry ihoon.
Kirkkaina kesäpäivinä on hyvää pitää aurinkolakkia, jossa on kunnollinen lieri. Tämä pätee erityisesti sitten kun lapsi osaa istua ja lieristä on hyötyä. Muista kuitenkin, ettei lapsi saa olla suorassa auringonpaisteessa.

Kengät, sukat vai tossut?

Lapsi ei tarvitse kenkiä, ennen kuin alkaa seisoa ja kävellä. On tietysti hauska ostaa pikkuruisia lenkkareita, mutta niin kauan kuin lapsi istuu tai makaa vaunuissa, ne eivät ole yhtä mukavat jalassa kuin sukat tai tossut.
Kaikkein parasta lapselle on saada kävellä avojaloin sisällä, tai sään salliessa ulkonakin. Silloin kaikki jalan lihakset kehittyvät luonnollisella tavalla.
Ensimmäisten kenkien pitää olla hyvän malliset ja valmistettu hengittävästä materiaalista. Niiden on oltava edestä leveät ja pehmeät, niissä tulee olla liukastumista estävä pohja ja takana jalkaa tukeva kovike.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...