190911_libero_CF6_251

Pseudokaksoset – lasten pieni ikäero

Onko sinulla pieni lapsi kotona ja seuraava jo tulossa? Osan mielestä lasten hyvin pieni ikäero kuulostaa lähes painajaismaiselta, osalle se on unelma. Kuuluitpa kumpaan leiriin hyvänsä, lue vinkkimme pseudokaksosten vanhemmuuteen.

Sisaruksista, joiden ikäero on hyvin pieni, käytetään joskus nimitystä pseudokaksoset. On hyvin yksilöllistä, millaisia ajatuksia ja tunteita tämä herättää. Siksi myös lasten pienen ikäeron vaikutuksia perheeseen on vaikea arvioida yleisellä tasolla. Ei ole mitään pääsääntöä, kuinka kauan sisarusten välissä pitäisi kulua aikaa – ja hyvä niin! On kuitenkin selvää, että kahden lapsen saamisessa lyhyen ajan sisään on sekä etuja että haasteita. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, mitä vanhempien olisi hyvä ottaa huomioon.

Mitä pseudokaksosilla tarkoitetaan?

Pseudokaksoset ovat sisarukset, joiden ikäero on alle 18 kuukautta. Se ei ole tieteellinen termi vaan tapa kuvata lähes samanikäisten sisarusten ja kaksosten yhtäläisyyksiä. Lasten pieni ikäero voi nimittäin tuoda mukanaan samankaltaisia haasteita kuin kaksosten vanhemmat kohtaavat.

Millaista on tulla isosisarukseksi yksivuotiaana?

Vuoden ikäinen lapsi on vasta taapero, joka kaipaa vanhemmalta paljon läheisyyttä, lohtua ja tukea. Pikkusisaruksen syntymä ei tee hänestä isoa, vaikka hän kuinka näyttäisi siltä vastasyntyneeseen verrattuna. Vanhempi ajattelee herkästi, että vanhempi lapsi on omatoimisempi kuin oikeasti onkaan, mutta itse asiassa monen isosisaruksen reaktio vauvaan on hakea entistä enemmän turvaa vanhemmasta. Yksivuotias nimittäin kaipaa läheisyyttä, kun jokin asia hermostuttaa ja stressaa häntä eikä hän ymmärrä, mitä on tekeillä. Hän kaipaa vanhemmalta apua tunteiden käsittelyyn. Tällöin on parasta yrittää antaa lapselle niin paljon lohtua, huolenpitoa ja vahvistusta kuin hän suinkin kaipaa. Alkuun voi tuntua, etteivät omat voimavarat ja aika millään riitä vanhemman lapsen lohdutteluun, mutta siihen panostaminen helpottaa kaikkien elämää pidemmän päälle. Kun yksivuotiaan annetaan rauhassa olla pieni, hänen mielialansa pysyy toivottavasti vakaampana ja myös sisarussuhde kehittyy luultavasti paremmaksi lasten kasvaessa.

Lasten pienen ikäeron edut

Lasten hankkimiseen pienellä ikäerolla liittyy paljon ennakkoluuloja, ja joskus vanhempia jopa varoitellaan siitä. Nämä ovat kuitenkin vain mielipiteitä eivätkä tutkittuja tosiasioita. On valtavasti erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat pikkulapsiarjen sujuvuuteen tai hankaluuteen. Lasten ikä on vain yksi niistä, ja on myös paljon perheitä, joissa elämä pseudokaksosten kanssa toimii hyvin ja on hurjan antoisaa.

Pienen ikäeron etuna on esimerkiksi, että kaikkein intensiivisin ja eniten energiaa vievä pikkulapsiaika jää suhteellisen lyhyeksi. Ei myöskään ole harvinaista, että tuntuu helpommalta huolehtia lapsista, kun heidän tarpeensa ovat samankaltaiset. On ehkä helpompaa muodostaa rutiineja ja saada arki rullaamaan. Kun lapset kasvavat, heidän mielenkiinnonkohteensa saattavat kehittyä samaan tahtiin. Jos onni on myötä, heistä voi tulla kavereita, jotka leikkivät mielellään yhdessä.

Lähes samanikäisten sisarusten vanhemmuuden haasteet

Ei tietenkään voida kiistää, että arki pseudokaksosten kanssa on useimmissa perheissä myös erittäin intensiivistä. Ensimmäiset vuodet voivat olla erityisen rankkoja, aivan kuten kaksosperheissäkin. Käytännön askareet kuten vaipanvaihdot on tehtävä tuplana, ja lisäksi kahden pikkuisen hoito vaatii paljon henkisiä voimavaroja. Unikin voi jäädä vähiin.

Jos perheessä on kaksi vanhempaa, on viisasta raivata tilaa paitsi arjen suunnittelua, myös puolison kuuntelua ja kahdenkeskisiä keskusteluja varten. Tämä voi tehdä ihmeitä, kun elämä käy lasten vuoksi kovilla kierroksilla. Kaikki vanhemmat tarvitsevat myös toipumisaikaa jaksaakseen, eivätkä turhat, kuluttavat konfliktitilanteet puolisoiden välillä ainakaan helpota valmiiksi kiireistä arkea. Kommunikointi puolison kanssa ja arjen suunnittelu yhdessä voi siis olla kullanarvoista ja parantaa huomattavasti mahdollisuuksianne saada arki rullaamaan. Yksinhuoltajaperheen arjessa muiden läheisten tuki ja taakanjako on puolestaan täysin korvaamatonta lasten ollessa hyvin pieniä. Yksi hyvä vinkki on huolehtia, että kun joku tarjoutuu lapsenvahdiksi, hoitoon ei päädy aina vanhempi lapsi. Mitä, jos auttaja veisikin pikkusisaruksen mukavalle vaunukävelylle, jotta isosisarus saa hieman aikaa vanhemman tai vanhempien kanssa ja samalla jakamattoman huomion?

Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi

Jaa artikkeli