08_pappa_0166_desktop

Sammas vauvalla

Onko vauvan vaaleanpunainen kieli muuttunut yhtäkkiä valkoiseksi? Siinä tapauksessa on melko todennäköistä, että vauvalla on sammas – suun limakalvojen sienitulehdus, joka on vauvoilla varsin yleinen.

Jos vauvan kielessä, ikenissä tai poskien limakalvoilla on valkoista ihottumaa tai katetta, kyseessä on luultavasti sammas. Vauvan sammas on suun hiivasieni-infektio, josta käytetään myös nimitystä suun kandidiaasi, ja sitä aiheuttaa suun luonnollisiin mikrobeihin kuuluva hiivasieni. Jos mikrobitasapaino muuttuu, sieni voi päästä lisääntymään liikaa ja aiheuttaa tulehduksen. Useimmissa tapauksissa sammasta ei tarvitse hoitaa, vaan se paranee itsestään. Joskus katetta kuitenkin muodostuu niin paljon, että syöminen voi tehdä kipeää, ja tällöin tulehdus on tietysti hoidettava. Voi olla hyvä tietää, että sammas voi levitä lapsen suusta myös rintoihin imetyksen yhteydessä.

Sammaksen hoito vauvalla

Kuten todettu, sammas paranee vauvan suusta yleensä itsestään ilman hoitoa. Jos haluat koettaa hoitaa sitä, voit kietoa sormen ympärille sideharsopalan tai pyyheliinan nurkan, kastaa sormen hiilihapotettuun veteen ja hieroa varovasti lapsen suun limakalvoja. Tämän kotikonstin tehoa ei ole todistettu, mutta monien mielestä se tepsii. On yksilöllistä, kuinka nopeasti sammas paranee, mutta se voi hyvin kestää pari viikkoa. Jos aikaa kuluu pidempään eikä tulehdus millään tahdo helpottaa tai jos syöminen aiheuttaa vauvalle kipua ja on hankalaa, tarvitaan reseptillä saatavaa sienilääkettä. Käänny tässä tapauksessa neuvolan puoleen. Joskus sammas voi myös levitä ruoansulatuksen kautta ja aiheuttaa sienitulehduksen vauvan takapuolen iholle. Tyypillinen oire on helakan punainen peppu. Myös tällöin on hyvä kysyä apua infektion hoitoon neuvolasta.

Tarkista tuttipullo ja tutit – ja pidä rinnanpäitä silmällä

Jos vauva syö pullosta tai imee tuttia, sienitulehduksen jatkumista voi ehkäistä keittämällä tutin tai tuttipullon päivittäin. Koeta myös vastustaa refleksiä nuolaista tutti puhtaaksi, jos se tipahtaa vaikkapa maahan, ettet itse saa suun sienitulehdusta. Se on vaaraton mutta tarttuu.

Jos rintaruokitulla vauvalla on sammas, on hyvä puhdistaa rinnanpäät ennen imetystä ja sen jälkeen. Tämä vähentää riskiä, että sienitulehdus tarttuu niihin. Rintojen sieni-infektio voi nimittäin aiheuttaa monenlaista epämukavuutta, kuten kutinaa ja polttavaa kipua. Jos sammas tarttuu, sekä imettävä vanhempi että vauva on hoidettava, jotta siitä päästään eroon.


Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli