close

Sammasta vauvan kielessä

Yhtäkkiä vauvan kieli ei olekaan vaaleanpunainen, vaan valkoinen. Sammas on vauvoilla melko yleinen suun sienitulehdus.

Sammas ei yleensä aiheuta ongelmia. Hoidon tarkoituksena on ensisijaisesti estää imettävää äitiä saamasta sammastartuntaa. 

Jos lapselle tulee valkoista ihottumaa tai katetta kielen päälle, ikeniin tai poskien limakalvoille, on luultavasti kyse sammaksesta. Se on tavallinen sieni-ihottuma, joka useimmiten pesiytyy juuri kielen päälle ja/tai poskien limakalvoille. Limakalvoille muodostuu valkeaa katetta ja ne voivat alkaa punoittaa ja ärtyä. Jos sammasta on paljon, lapsen voi olla vaikea syödä.

Näin sammasta hoidetaan

Sammas voi kadota ihan itsestään, mutta sitä kannattaa hoitaa kotikonstein. Kokeile vaikka näin: Kiedo sideharsopala tai pyyheliinan nurkkaa sormesi ympärille. Kasta sormea vichyvedessä ja hiero varovasti lapsen suun limakalvoja. Menetelmän tehoa ei ole todistettu tieteellisesti, mutta monien mielestä se tepsii.

Levinnyt sieni-ihottuma on hoidettava siihen tarkoitetuilla lääkkeillä. Kysy neuvolasta mitä sienilääkettä kannattaa käyttää. Lapsen huvitutit on keitettävä päivittäin.
Suusammas voi myös johtaa kutiavaan sieni-ihottumaan lapsen pepussa, koska tulehdus leviää ruoansulatuskanavan kautta. Ota siinä tapauksessa yhteyttää neuvolaan.

Äidillekin voi tulla sammasta

Äiti voi saada sammasta nänneihin, suuhun ja emättimeen. Jos saat sammasta nänneihin, imetys voi tehdä kipeää. Pahimmassa tapauksessa sieni voi levitä maitotiehyisin ja aiheuttaa siellä vaikeasti hoidettavia ja kivuliaita sieni-ihottumia.
Tunnet ehkä kutinaa, polttavaa tai pistävää kipua. Jos saat jotain näistä oireista, pyydä neuvoja terveydenhoitajalta, lääkäriltä tai imetysneuvojalta. On nimittäin tärkeää, että sinä ja lapsesi saatte hoitoa.

Jos ruokitaan tuttipullosta, voit vähentää tulehduksen jatkumisen vaaraa keittämällä tutin ja pullon päivittäin. Jos tutti tippuu lattialle, älä nuole sitä puhtaaksi.
Ehkä sinullakin on sammaksen oireita, vaikka et tunne kipua? Siinä tapauksessa voit hoitaa nännejäsi samalla tavalla kuin lapsen suuta.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...