190912_libero_NB2_574_CMYK_Desktop

Vauvan röyhtäytys

Yhtäkkiä vauvan koko keho jännittyy, kun muhkea röyhtäys tekee tuloaan – ja sen purkauduttua hän rentoutuu taas. Useimmilla vauvoilla on tarve röyhtäistä syönnin aikana tai sen jälkeen. Tässä artikkelissa kerromme, miksi näin on ja annamme vinkkejä vastasyntyneen röyhtäytykseen.

Pikkulapsi nielee syödessään myös ilmaa. Siksi häntä on hyvä yrittää röyhtäyttää imetyksen tai pulloruokinnan jälkeen. Kunnon röyhtäys vähentää mahanpurujen riskiä, sillä muutoin ilma voi kulkeutua suolistoon ja aiheuttaa vatsakipua. Usein vauvasta huomaa, että röyhtäys olisi tarpeen. Hän voi esimerkiksi olla levoton ja pahantuulinen tai vaikuttaa kylläiseltä, vaikka hän ei ole syönyt vielä paljoa.

Auta vauvaa olemaan nielemättä liikaa ilmaa

Jos tuntuu, että vauvalla on jatkuvasti tarve röyhtäistä, voit koettaa vähentää ilman nielemistä. Näin röyhtäiltävää on vähemmän. Tässä neljä vinkkiä, joita voit kokeilla:

  1. Jos vauvaa imetetään, on hyvä varmistaa, että hän saa hyvän imuotteen. Tällöin hän nielee vähemmän ilmaa. Joskus myös rintakumi voi lisätä ilman nielemistä, joten kokeile imettää välillä ilman, mikäli mahdollista.

  2. Voit myös kokeilla, olisiko imetysasennon vaihdolla vaikutusta. Esimerkiksi pystymmästä asennosta voi olla apua.

  3. Jos vauva syö pullosta, voi olla hyvä ajatus kokeilla tuttipulloa, jossa on venttiili.

  4. Jos vauva syö ahnaasti ja nielee nopeasti isoja kulauksia, kokeile tauottaa syöttämistä. Kenties vauva suostuu röyhtäisemään, ennen kuin jatkatte.

Miten vauva röyhtäytetään?

Aivan kaikki vauvat eivät niele syödessään liikaa ilmaa, eikä kaikkia tarvitse röyhtäyttää. Sitä kannattaa kuitenkin kokeilla, jos vauva vaikuttaa ruokailun jälkeen levottomalta. Vauvan röyhtäytykseen on monenlaisia niksejä:

  • Kun nostat vauvan pystyasentoon, röyhtäys tulee usein itsestään. Älä kuitenkaan vie häntä liian pitkälle olan yli, sillä tällöin ilma ei ehkä pääse purkautumaan ulos.

  • Voit kokeilla kantaa vauvaa sylissä kasvot olkapäätäsi vasten.

  • Taputtele varovasti hänen takapuoltaan ja silittele hänen selkäänsä. Se rentouttaa häntä ja helpottaa röyhtäisemistä.

Jos vauva on edelleen tyytymätön syönnin jälkeen – tai hänen painonsa laskee – on tärkeää ottaa yhteys neuvolaan. Vauvan vatsakipuun voi olla muita syitä, jotka on suljettava pois.

Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli