close

Vauvan röyhtäytys

Monet vauvat nielevät syödessään ilmaa. Sen takia vauvat röyhtäisevät tai pulauttelevat syönnin jälkeen, tai muuten he saavat vatsavaivoja. Tässä muutamia vihjeitä siitä, miten saat lapsen röyhtäisemään.

Lapset osoittavat tarpeensa röyhtäistä eri tavoin; he voivat esimerkiksi vaikuttaa hieman levottomilta.
Jos lapsi on levoton tai kitisee, tai vaikuttaa kylläiseltä vaikkei ole syönyt pitkään aikaan, yritä saada vauva röyhtäisemään.

Näin saat lapsen röyhtäisemään

Nosta lapsi rintaasi vasten ja silitä lapsen selkää hellästi ja varovasti edestakaisin. Joskus röyhtäisyn aikaansaamiseksi riittää se, että lapsen nostaa pystysuoraan asentoon.
Jos nostat lapsen liian korkealle olkapään yli, ilma ei ehkä pääsekään tulemaan ulos.
Jos lapsi ei röyhtäise, voit antaa lapsen maata vatsallaan esimerkiksi sylissäsi ja nostaa sitten taas ylös.  
Röyhtäiseminen ei kuitenkaan ole pakollista, eikä kaikilla lapsilla ole tarvetta röyhtäistä.

Auta lasta niin ettei hän niele liikaa ilmaa

Jos lapsi näyttää imetyksen aikana nielevän paljon ilmaa, pidä huoli siitä, että hän saa kunnon otteen rinnasta. Yritä myös röyhtäyttää lasta pari kertaa syötön aikana. Joillekin lapsille tekee hyvää pitää pieni tauko ja röyhtäistä kesken syönnin.
Jos lapsi saa äidinmaidonkorviketta pullosta, hän ei ehkä ehdi nielaista ruokaa, jos tutin reikä on liian suuri. Tämän seurauksena lapsi voi niellä paljon ilmaa ja saada vatsavaivoja. Yksi tapa ennaltaehkäistä liian ilman pääsy vatsaan on pitää pulloa sellaisessa kulmassa, että tutti on täynnä korviketta lapsen imiessä.

Arkojen ja haavaisten rinnanpäiden suojana käytetty rintakumi voi myös saada lapsen nielemään tavallista enemmän ilmaa aterian aikana.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...