close

Kun lapsi kieltäytyy syömästä

Syökö lapsi vain herneitä tai pelkkää riisiä? Ja myöhemmin vain makkaraa? Mitä teet jos lapsi haluaa koko ajan syödä vain yhtä ja samaa, tai ei ylipäänsä halua syödä mitään? Parasta on säilyttää malttinsa ja odottaa, tai jatkaa pienten makupalojen tarjoilua lapselle.

Kaksi asiaa, jotka mietityttävät tuoreita vanhempia eniten, ovat uni ja ruoka. Ne ovat nimittäin ihmisen tärkeitä perustarpeita. Ruoan suhteen huolenaiheena on yleensä se, että lapsi kieltäytyy täysin syömästä.

Oikea aika syödä kiinteää ruokaa

Jos lapsesi ei halua syödä kiinteää ruokaa, hän ei ehkä ole vielä valmis siihen. Odota pari päivää tai enemmänkin, ehkäpä jopa viikon tai pari ennen kuin kokeilet uudelleen. Tutustuta lapsi kiinteään ruokaan siihen aikaan päivästä, kun hän on levännyt ja hyvällä tuulella. Tämä yksinkertaistaa asioita teidän molempien kannalta.

Sorkkivat ruokaa

Lasten ruokahalu vaihtelee. Ei ole mitään niin sanottua täydellistä annosta. Kiinnitä huomio lapsesi yleiseen ruokahaluun eikä yksittäisiin aterioihin. Et ehkä huomaakaan,että lapsi tosiaan syö melko paljon päivän mittaan. Tärkeintä on, että kotona tarjoillaan vaihtelevia ja tasapainoisia aterioita. Jos lapsesi voi hyvin ja kasvaa normaalisti, kaikki on niin kuin pitääkin.  

Lapseni ei halua syödä kurkkua

Joskus lapsi syö vain tiettyä ruokaa tietyn ajan ja kieltäytyy syömästä mitään muuta. Kyseessä voi olla peruna, herneet, kurkku eli periaatteessa melkein mikä tahansa. Ei syytä huoleen! Joidenkin teorioiden mukaan tämä on lapsen tapa harjoittaa elimistöään eri ravintoaineille. Tarjoile jatkossakin vaihtelevia aterioita. Lapsesi löytää pian useampia suosikkiruokia.

Täysi kieltäytyminen ja kamppailu pöydän ääressä  

Ei ole epätavallista, että lapsi jonkin aikaa kieltäytyy täysin syömästä. Älä tee tästä liian suurta numeroa. Tämä on ehkä helpommin sanottu kuin tehty, koska tilanne voi olla stressaava ja turhauttava. Tiedämme kaikki miten tärkeää syöminen on, sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Voi olla houkuttelevaa käyttää erilaisia keinoja kuten leikkejä, palkintoja ja uhkauksia, että saisi lapsen syömään lusikallisen ja toisenkin. Mutta silloin aterioista voi helposti tulla varsinainen sirkus, joka aiheuttaa kaikille stressiä.  

Hyvät neuvot ja vinkit ruoasta kieltäytymisen yhteydessä

Näin voi tehdä, jos lapsi ei halua syödä:

Istukaa yhdessä pöydän ääressä, älkää ryhtykö taisteluun

Pane lapsen lautaselle pieniä ruokamääriä. Älä käytä liikaa voimia suostutteluun. Aterioiden ei tule olla kilpailua siitä, kenen tahto voittaa. Yleensä kannattaa ottaa asia rennosti. Muista että nälkä on puolellasi. Lämmitä ruoka uudelleen ja tarjoa se sitten, kun lapsella on nälkä. Älä palkitse lasta antamalla esim. keksejä tai muuta turhaa makeaa.  

Älä koskaan pakota lasta syömään

Jos lapsesi kieltäytyy täysin syömästä eikä vaikuta aterioiden aikana nälkäiseltä, kokeile tarjota pieniä aterioita ja tiheään. Ehkäpä lapsesi ruokakello käy eri aikaa kuin muun perheen.

Lapsellasi on yksilöllinen maku – ihan kuten sinullakin

Ehkä lapsi ei kerta kaikkiaan pidä jostakin ruoasta. Mieti omia ruokamieltymyksiäsi. Et luultavasti vieläkään syö joitakin ruokia, ja toisia olet oppinut arvostamaan vasta iän myötä.  Lapsesi käy läpi saman kehityksen.  

Lapsi tietää itse milloin on kylläinen

Lapsi osaa itse päättää, paljonko hän syö tarjottavasta ruoasta. On tärkeää,että lapsi saa itse oppia tuntemaan omat nälän- ja kylläisyydentunteensa. Jos pakotamme kylläisen lapsen syömään lautasensa tyhjäksi, lapsi voi oppia syömään liikaa eikä enää tunnista omaa kylläisyydentunnettaan.  

Rauhallista ja mukavaa ruokapöydän ympärillä

Jotkut lapset kaipaavat rauhaa voidakseen syödä, toiset syövät nopeasti tai hitaasti. Mikä on tärkeää sinun lapsellesi? Ehkä lapsesi kiinnostuu ruoasta, jos hän saa itse ottaa ruokaa lautaselleen? Jotkut lapset tulevat kylläisiksi, jos he näkevät paljon ruokaa. Tee siis pieniä annoksia ja anna lapsen itse poimia suuhunsa ruokaa, esim. herneitä.

Neuvolasta saa hyviä neuvoja. Hyödyllistä tietoa lasten ruokailusta ym. löytyy Mannerheimin lastensuojeluliiton Vanhempainnetistä.

Lue lisää lasten kasvukausista tai katso vinkkejä hyvästä ravinnosta.

Lisää tietoalasten ravinnosta on myös Eviran sivuilla.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...