Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Lapsen vilustuminen ja yskä

Vauvat hengittävät yleensä nenän kautta, siksi vilustumiset ovat heille hankalia. Vilustumiset voivat myös johtaa lisävaivoihin kuten korvatulehduksiin, astmaan tai kruppiin. Tässä vinkkejä siitä, miten autat vilustunutta vauvaa, ja mitä kannattaa tarkkailla.

Raskauden aikana kaikilla lapsilla on samat vasta-aineet kuin äidilläkin. Ne suojaavat lasta ensimmäisten elinkuukausien aikana monilta äidin sairastamilta sairauksilta. Vasta-aineet eivät kuitenkaan anna suojaa tavallisia vilustumisia vastaan.
Vilustumisen vaara on melko suuri. Vilustumista yleensä selviää hyvin, paitsi että te ehkä nukutte tavallista huonommin. Yritä nuhasta huolimatta jatkaa imetystä. Se auttaa nimittäin ennaltaehkäisemään korva-, nenä- ja kurkkutulehduksia.

Epäiletkö, että lapsella on kuumetta? Lue kuumeesta ja kuumekouristuksista sekä tavallisista lastentaudeista.

Ota heti yhteyttä lääkäriin, jos lapsen olo huononee, jos lapsen on vaikea saada sisäänsä ruokaa ja nestettä tai lapsi on veltto.

Tukkoinen nenä ja nenätipat
Reilu nuha on pikkuihmiselle hankala. On vaikea hengittää ja syödä samanaikaisesti.
Jos nenä on tukossa, voit käyttää nenätippoina pari tippaa äidinmaitoa tai apteekista saatavaa keittosuolaliuosta ennen imetystä.

Tee näin: Aseta lapsi tasaiselle pinnalle ja pidä lapsen päätä varovasti toisella kädellä samalla kun panet keittosuola-/äidinmaitotipat lapsen sieraimiin. Toista sama noin joka neljäs tunti.

Nuhaiset lapset nukkuvat huonosti
Pidä lapsen nenä puhtaana ja pyyhi nenän ympärystä ihon suojelemiseksi. Jos nenän alusta alkaa punoittaa, ärtyä tai kuivua, voit voidella siihen vähän sinkkisalvaa tai vauvaöljyä.
Tukkoinen nenä hankaloittaa nukkumista, ja nieluun vuotava nuha saa lapsen yskimään. Kokeile nostaa lapsen sängynpäätyä noin 15 cm asettamalla pari paksua kirjaa sängyn jalkojen alle. Markkinoilla on saatavana myös erityisiä sängynkorottajia.

Vilustuminen johtaa joskus korvatulehdukseen
Vilustumisen yhteydessä lapsi yleensä kitisee ja on tyytymätön, ja kuumetta on noin 38,5 °C tai sitä enemmän. Kaulalla, kainaloissa tai nivusissa voi usein tuntua pieniä turvotuksia. Lapsen imurauhaset turpoavat nimittäin tulehduksen yhteydessä, ne ovat osa elimistön immuunisuojaa.
Joskus vilustumista ja kuumetta seuraa korvakipu. Jos epäilet bakteerin aiheuttamaa tulehdusta, kuten korvatulehdusta, vie lapsi lääkäriin.

Pitkittyneet vaivat voivat olla allergian oire
Jos lapsi aivastelee, lapsen silmiä ja nenää kutiaa ja ne vuotavat, voi kyseessä olla allergiset oireet. Pölypunkkiallergiaa esiintyy eniten aamuisin, siitepölyallergiaa siitepölykausien aikana.
Keskustele lääkärin kanssa, jos lapsen oireet mielestäsi sopivat allergiaan.

Vilustumisen aiheuttama astma on tavallista
Vilustumisvirus on lasten akuuttien astmaoireiden tavallisin syy. Ei-allergisilla pikkulapsilla esiintyvää erityisen tyyppistä astmaa, jota kutsutaan infektioastmaksi tai vilustumisastmaksi. Vaivat alkavat yleensä lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana, mutta ne katoavat tavallisesti kahden, kolmen vuoden iässä.

Noin joka viides lapsi saa joskus lapsuusvuosinaan vilustumisen yhteydessä astmaoireita. Jos lapsella on kausittain yskää, vinkuvaa hengitystä ja hengenahdistusta, kyseessä voi siis olla astma. Oireet ovat useimmiten lieviä, mutta toiset saavat vaikeitakin astmakohtauksia. Lapsen on yleensä helpompi hengittää istuvassa asennossa, sylissäsi tai sängyssä tyynyjen tukemana. Viileä ilma on yleensä helpompi hengittää. 

Ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin, jos epäilet astmaoireita.

Haukkuva yskä voi olla kruppi
Jotkut lapset voivat tavallisen vilustumisen yhteydessä saada niin kutsutun krupin. Silloin äänihuolten alapuolella olevat limakalvot turpoavat. Lapselle tulee käheä, haukkuva yskä, joka tekee kipeää ja saa lapsen levottomaksi. Turvotus pahenee maatessa, siksi lapsi usein herää muutaman tunnin unen jälkeen yskään ja hengitysvaikeuksiin.

RS-virus
Niin kutsutut RS-virustulehdukset ovat tavallisia varsinkin talvisaikaan. Aikuisilla ne ilmenevät tavallisena flunssana, mutta vauvat voivat saada vaikeita vaivoja. RS-virus on erittäin tarttuva, se tarttuu muun muassa aivastuksen ja suoran kosketuksen välityksellä. Siksi sinun pitää välttää viemästä vastasyntynyttä paikkoihin, joissa on paljon ihmisiä.
RS-virustartunnan saaneelle lapselle tulee usein yskä ja sitkeä nuha, he voivat menettää ruokahalunsa, eivät halua syödä eivätkä juoda. Vauvat voivat saada hengitysvaikeuksia, ja pahimmassa tapauksessa hengityskatkoksia.
RS-virustulehdus on yleensä hankalampi ja sitkeämpi kuin tavallinen vilustuminen, se voi kestää jopa kuukauden.

Hakeudu heti hoitoon jos lapsi
• on veltto eikä välitä ympäristöstään
• ei jaksa syödä eikä juoda
• hengittää raskaasti tai saa hengityskatkoksia
• yskii paljon
• on kalpea tai sinertävä

Pienten lasten lääkkeet
Puhu aina lääkärin tai neuvolan kanssa ennen kuin annat pienelle lapselle lääkettä.

Ajateltavaa:
• Noudata aina lääkkeiden annosteluohjeita.
• Säilytä aina kaikki lääkkeet poissa lasten ulottuvilta.
• Älä koskaan anna lapselle jonkun muun lääkettä.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...