close

Maitopahkurat ja maitotiehyttukos

Maitopahkurat eivät ole mikään epätavallinen ongelma, mutta hoitamattomina niistä voi kehittyä kivulias maitotiehyttukos. Tässä muutamia vinkkejä siitä, mitä teet kun rintoja aristaa.

Rintojen kiristely on luonnollista, koska rintakudoksiin kertyy enemmän verta ja nestettä. Maitotiehyttukos on epätavallista synnytystä seuraavien ensimmäisten päivien aikana. Mutta sen jälkeen ei ole epätavallista, että imetys hankaloituu jollakin tavalla.

Tukkeutuneet maitotiehyet

Maitopahkuroita muodostuu, kun yksi tai useampi maitotiehyt tukkeutuu. Tämä voi tapahtua esimerkiksi kaaririntaliivien puristuksesta tai jos maitotiehyt eivät imetyksen aikana tyhjene kunnolla.

Tunnistat maitopahkuran siitä, että rinta on lämmin, arka, punainen ja pinkeä siitä, missä tukkeutunut maitotiehyt on. Voit saada kuumetta ja tuntea itsesi todella sairaaksi, ihan kuin sinulla olisi flunssa.

Jos rinnat alkavat aristaa

Ota heti yhteyttä neuvolan hoitajaan tai imetysvastaanottoon, jos rintasi alkavat aristaa, varsinkin jos sinulla on myös kuumetta. Voit ottaa kuumetta alentavaa lääkettä. Jatka imettämistä vaikka se tekisikin kipeää.

Kokeile alla olevia vinkkejä heti kun rinta alkaa vähänkään aristaa:

  • Jatka imetystä, ja mieluiten melko lyhyin aikavälein. Imetys on paras parannuskeino. Joudut ehkä herättämään lapsesi, että saat kipeän rinnan tyhjäksi.  
  • Imetä erityisen paljon kipeästä rinnasta. Voi olla hyvä parin päivän ajan aloittaa imettäminen kipeästä rinnasta joka aterialla. Jos lapsellasi on vaikea saada otetta nännistä, aloita lypsämällä hieman käsin niin nänninpihan turvotus laskee.
  • Vältä rintoja kiristäviä vaatteita. Käytä imetysrintaliivejä, jotka eivät jätä painaumia ihoon.
  • Lämpö auttaa. Kipu voi lievittyä, jos suihkutat rintaa lämpimällä vedellä. 
  • Pane sormesi kipeään paikkaan ja vedä sormella nänniä kohden samalla kun lapsi imee. Mutta käsittele rintaasi hellävaraisesti.  
  • Siirrä lasta rinnalla niin, että lapsen leuka osoittaa kipeään paikkaan. Silloin lapsi tyhjentää rinnan parhaiten. Kokeile uusia imetysasentoja, että tämä onnistuu. Imetä esimerkiksi makuulta tai lasta toisessa kainalossa pitäen.  
  • Muista levätä ja pidä huolta siitä, että saat rauhaa, lepoa ja hellää huolenpitoa. Sinä olet lapsen ruoka – ja ruoka on epäkunnossa!
  • Vältä vetoa.
  • Jos lapsesi ei halua imeä riittävästi, voit lypsää kipeän rinnan käsin tai rintapumpulla, kunnes rinta tuntuu taas pehmeältä. Mutta pumppaa sopivassa määrin, ettei maidontuotanto lisäänny.
  • Juo reilusti nestettä.

Huolehdi siitä,että tilanne paranee

Maitotiehyttukoksen hoitaminen vaatii kärsivällisyyttä. Jos olosi kohenee 12 tunnin kuluessa, tiedät että olet paranemassa. Kuumeen pitäisi kadota ja rinnan punoituksen ja aristuksen vähetä.  
Jatka ohjeiden noudattamista kunnes olet täysin terve. Se voi viedä muutaman päivän.  

Jos imetysongelmat eivät ratkea

Jos maitotiehyttukos ei parane, nännisi ovat haavaiset tai kuumetta on kestänyt yli 12 tuntia, ota yhteyttä neuvolaan tai imetysvastaanottoon. Joskus tulehduksen hoito vaatii antibiootteja. Mutta sinun ei tarvitse lopettaa imetystä.

Jos sinulla on ongelmia imetyksessä, käänny ensisijaisesti neuvolan puoleen. Voit ottaa yhteyttä myös paikalliseen imetysvastaanottoon tai Imetyksen tuki ry:hyn.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...