Libero_Recruitment_2021_15_mom-breastfeeding_Desktop

Maitotiehyttukos

Tuntuvatko rinnat hieman pahkuraisilta, kun alkaa olla aika imettää? Rintojen arkuus ja kuumotus ennen imetyksen alkua on yleistä varsinkin ensimmäisten kuukausien aikana. Joskus niistä voi kuitenkin kehittyä kivulias tiehyttukos tai jopa rintatulehdus, joka voi aiheuttaa kuumetta. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä maitotiehyttukoksen välttämiseen – ja hoitoon, mikäli se on jo ehtinyt kehittyä.

Synnytyksen jälkeisellä viikolla rinnat ovat usein hyvin turvonneet ja arat, mutta tämä on normaalia. Kyse ei lähes koskaan ole maitotiehyen tukoksesta. Ensimmäisen kymmenen päivän aikana rinnat voivat olla hyvinkin pinkeät, vaikka tukoksia ei olekaan. Silti on hyvä pitää silmällä rintojen arkuutta ja oppia ehkäisemään tiehyttukoksia.

Miksi maitotiehyt on tukossa?

Aristavat pahkurat rinnoissa ovat tosiaan yleisiä ja häviävät yleensä, kun vauva on imenyt rintaa hetken aikaa. Joskus niistä voi kuitenkin kehittyä varsinainen tiehyttukos. Tällöin maito ei pääse virtaamaan kunnolla tukkeutuneen tiehyen läpi. Syynä voi olla rinnan puristuminen (esimerkiksi rintaliivin kaarituen vuoksi) tai vauvan huono imuote.

Maitotiehyiden tukkeutuminen on yleisintä ensimmäisten kahden kuukauden aikana, kun rinnan ja vauvan yhteispeli ei vielä ole aivan saumatonta. Tämä mahdollisuus on kuitenkin hyvä muistaa myös lapsen kasvaessa. Usein riski kasvaa, kun imetysrytmi muuttuu epäsäännöllisemmäksi – pidä siis tukosten ehkäisyvinkit mielessä niin kauan kuin imetät ja sovella niitä esimerkiksi, kun lopettelet imetystä. Tukos altistaa rintatulehdukselle jonka syynä voivat olla bakteerit, joita saattaa päästä rintaan esimerkiksi rinnanpäiden haavaumien ja halkeamien kautta.

Miten välttää maitotiehyttukokset?

Paras tapa yrittää ehkäistä tiehyttukoksia on käyttää vain sellaisia vaatteita ja imetysliivejä, jotka eivät purista rintaa. Lisäksi on tärkeää, että vauvan imuote on hyvä. Kannattaa puuttua ensioireisiin heti hieromalla: paina sormi ihoon ja vedä sitä pehmeästi ja varovasti nänniä kohden vauvan imiessä rintaa. Tämä auttaa tyhjentämään maitotiehyet. Väitteelle, että kylmettyminen aiheuttaisi maitotiehyttukoksia ei ole mitään näyttöä. Se kuitenkin tiedetään, että rinta on herkkä tuulelle ja vedolle, ja lämpö voi auttaa tukosten hoidossa.

Tukkeutunut maitotiehyt voi aiheuttaa kuumetta

Usein maitotiehyttukoksen oireet ilmenevät äkillisesti, ja niitä esiintyy vain toisessa rinnassa. Rintaa voi kuumottaa, aristaa, punoittaa ja pingottaa tukoksen kohdalta. Jos tilanne etenee rintatulehdukseksi, se voi nostattaa kuumetta. Tulehdus voi joskus aiheuttaa jopa pahaa influenssaa muistuttavan olotilan, johon liittyy vilunväristyksiä ja lihaskipuja. On mahdollista, että imettäminen sattuu, ja lisäksi rinnanpäässä voi olla haavaumia tai halkeamia.

Vinkkejä tiehyttukoksen hoitoon

Jos tukos on jo ehtinyt kehittyä, oloa voi koettaa helpottaa eri konstein.

 • Älä lopeta imetystä, vaikka maitotiehyt on tukossa, sillä imetys on paras lääke. Imetä mieluiten melko tiheään. Joudut ehkä herättämään vauvan syömään tavallista useammin, jotta saat kipeän rinnan tyhjäksi.

 • Paina sormi kipeään kohtaan ja hiero sitä vetämällä varovasti nänniä kohden, kun lapsi imee rintaa.

 • Voimakas kipu voi hankaloittaa herumisrefleksin käynnistymistä. Tällöin voi auttaa aloittaa imetys terveestä rinnasta ja siirtyä kipeään rintaan heti kun heruminen käynnistyy.

 • Kipu- ja kuumelääkkeitä voi käyttää, jos kuumetta on saatava laskettua tai imettäminen tekee liian kipeää.

 • Jos vauvan on vaikea saada kunnollista otetta rinnanpäästä, voit lypsää maitoa ensin hieman käsin. Se vähentää nänninpihan turvotusta. Painetta voi vähentää myös pumppaamalla. Jos tämä sattuu kovasti, kokeile suihkuttaa kipeää rintaa lämpimällä vedellä ja lypsää sitä samalla varovasti ennen imetystä.

 • Lämpimän suihkun lisäksi myös lämpimän jyvätyynyn pitäminen rinnalla voi auttaa lievittämään tukosta.

 • Jos rinta on tulehtunut, niin kylmä voi helpottaa oireita paremmin kuin lämpö.

 • Pidä vauvaa ihokontaktissa, sillä se lisää maidoneritystä ja helpottaa imetystä.

 • Käytä väljiä vaatteita, jotka eivät purista rintaa tai jätä jälkiä ihoon. Vaihda liivit isompaan kokoon tai ole kokonaan ilman liivejä.

 • Vauvan imuotteen merkitys korostuu. Varmista, että hän saa hyvän otteen rinnasta. Voit myös kokeilla asettaa vauvan niin, että hänen leukansa on kipeän alueen puolella, sillä tämä tehostaa rinnan tyhjentymistä. Joskus on ehkä kokeiltava useita erilaisia imetysasentoja, ennen kuin sopiva löytyy.

 • Lepää ja koeta rauhoittaa imetyskertojen väli. Tämä on erityisen tärkeää, jos sinulla on kuumetta ja tunnet olosi sairaaksi. Pieni hartiahieronta tai muu ihokosketus voi lisätä oksitosiinin eritystä, jolloin maitoa nousee rintoihin enemmän.

 • Juo riittävästi.

 • Soija- tai auringonkukkalesitiini pehmentää rintamaidon rasvakoostumusta, ja voi liuottaa tukoksen helpommin irti. Syö sitä ruokalusikallinen päivässä.

Kuinka kauan maitotiehyttukos kestää?

Usein tiehyttukos voi jatkua kolmekin päivää, mutta noudattamalla edellä annettuja vinkkejä se yleensä helpottaa vähitellen. Jos sinulle nousee kuume eikä rinnan kipu ala hellittää 12 tunnissa, on kuitenkin hyvä ottaa yhteys neuvolaan tai terveydenhuoltoon. Näin tulisi toimia myös, jos tiehyttukos ei parane muutamassa päivässä tai toistuu säännöllisesti. Harvoissa tapauksissa rintatulehdus edellyttää antibioottihoitoa.

Faktantarkistus: Ria Malva, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli