Libero_Recruitment_2021_27_mom-breastfeeding_Desktop

Kaksosten imetys

Kaksi nälkäistä vauvaa yhden sijaan – kaksosten imetys vaatii usein hieman enemmän opettelua ja logistiikkaa. Läheisten hyvällä tuella kahden lapsen imettäminen voi kuitenkin sujua aivan yhtä mukavasti kuin yhden.

Kaksosten imettäminen onnistuu yleensä hyvin, mutta voi olla viisasta varautua siihen, että alkuun pääsemiseen tarvitaan ehkä hieman lisäapua. Imetyksen opettelu kestää hetken, ja kahden lapsen kanssa aikaa tarvitaan vieläkin enemmän. Lisäksi on muistettava järjestää myös omaa aikaa, sillä levon ja palautumisen merkitys korostuu. Puolison tai muiden läheisten hyvä tuki ja taakanjako ovat erityisen arvokkaita. On myös hyvä huomata, että imetyksen alku on harvoin ruusuilla tanssimista, olipa ruokittavia suita kuinka monta hyvänsä. Hyvän alun saaminen imetykseen vaatii harjoitusta.

Miten kaksosten imettäminen toimii?

Kaksosten imetystä opetellessa hyvä vinkki on imettää heitä aluksi yksitellen. Näin opit tuntemaan molemmat lapset sekä heidän tapansa tarttua rintaan ja imeä. Vaikka lapset olisivat samankaltaisia ja kenties jopa samannäköisiä, he ovat kuitenkin omia yksilöitään, ja heillä voi olla erilaiset tarpeet myös ruoan suhteen. Jotkut vauvat syövät paljon kerralla, jotkut taas vähän mutta sitäkin useammin. On hyvä, jos joku muu voi hoitaa toista kaksosta ruokailun ajan. Voi nimittäin olla melko stressaavaa yrittää imettää yhtä vauvaa, kun toinen huutaa vieressä. Jos apua ei ole saatavana, on vain koetettava hyväksyä, että toinen vauva on hetken aikaa tyytymätön. Keho on ohjelmoitu stressaantumaan ja kenties myös kokemaan huonoa omaatuntoa, mutta näistä tunteista on yritettävä päästää irti. Imettävä vanhempi tekee parhaansa eikä voi revetä kahtaalle – vaikka niin välillä toivoisikin.

Yhtäaikaisen imetyksen edut

Kun imetys alkaa sujua ja kaksosten yksilölliset tavat syödä ovat tulleet tutuiksi, voit halutessasi kokeilla yhtäaikaista imetystä molemmista rinnoista. Lasten imettämisestä yhtä aikaa on monenlaista hyötyä. Ennen kaikkea imetys sitoo vanhempaa vähemmän, eikä sen aikana tarvitse kuunnella, kun toinen kaksonen huutaa kiukkuisena omaa vuoroaan (tämä taipumus voi käydä yhä selvemmäksi, kun vauvat kasvavat ja tulevat tietoisemmiksi). Iso etu on myös, että yösyöttöjen hoitaminen yhtä aikaa molemmista rinnoista voi mahdollistaa nukkumisen hieman pidemmissä pätkissä. Yhtäjaksoiset yöunet kun voivat olla kullanarvoiset.

Vinkkejä yhtäaikaiseen imetykseen

Kuten todettu, kahden vauvan imettäminen samanaikaisesti vaatii tuplasti keskittymistä. Tässä vinkkimme, miten saat kaksosten imetyksen molemmista rinnoista toimimaan:

  • Nosta vauvat rinnalle yksi kerrallaan. Tarkista, että ensimmäinen saa hyvän imuotteen, ennen kuin otat jälkimmäisen mukaan. Vauvan huono imuote voi nimittäin lisätä rinnanpään haavaumien ja maitotiehyttukosten riskiä.
  • Kannattaa aloittaa vauvasta, joka on helpompi nostaa rinnalle tai joka imee tehokkaammin. Jos nimittäin toinen vauva imee toista voimakkaammin, maito saattaa herahtaa kunnolla molempiin rintoihin. Näin myös kevyemmin imevä vauva saa helpommin vatsansa täyteen.
  • Yksi hyvä vinkki kaksosten imetykseen on rinnan vaihto silloin tällöin, sillä maidon herumisessa voi olla puolieroja.
  • Suhtaudu jokaiseen imetyskertaan tilaisuutena oppia jotain. Yhtäaikainen imetys molemmista rinnoista on aluksi hieman haastavaa. Yleensä se kuitenkin helpottuu huomattavasti, kun vauvat kasvavat, heidän rytminsä vakiintuu ja he itse ymmärtävät paremmin, mitä tapahtuu. Tämä ajatus voi auttaa jaksamaan, jos alku tuntuu hankalalta.

Kaksosten imetysasennot

On tärkeää, että imetysasento on mukava. Käsivarret jäykkinä istumisesta ei ole iloa kenellekään, joten rentous ja mukavuus ovat valttia! Yleisin kaksosten imetysasento on kainaloasento, jossa vauvat otetaan rinnalle kainalon alta ja asetetaan tyynyille, jotka ovat kylkien puolella. Vauvat voi myös ottaa ristikkäin syliin tai asettaa vatsamakuulle oman vatsan päälle, kun tämä on puoli-istuvassa asennossa. Erilaisiin imetysasentoihin ja -tekniikoihin voi olla hyvä kysyä apua neuvolasta.

Riittääkö maito kahdelle lapselle?

On täysin mahdollista tuottaa riittävästi maitoa kahdelle lapselle – siitä ei tarvitse olla huolissaan. Kysyntä nimittäin vaikuttaa tarjontaan: mitä enemmän vauvat imevät, sitä enemmän maidoneritys vilkastuu. Kaksi vauvaa syö tuplasti, joten myös maidontuotanto kaksinkertaistuu. Kätevää, vai mitä?

Kaksosten osittaisimetys

Imetys vaatii aikaa ja vaivaa, etenkin aivan alussa. Jos täysimetys tuntuu syystä tai toisesta liian raskaalta, usein myös osittaisimetys ja äidinmaidonkorvikkeen tai rintamaidon antaminen pullosta on vaihtoehto. Tällöin vauvat saavat siis välillä rintaa ja välillä pulloa. Hyvä vinkki on antaa yösyötöt jonkun muun hoidettavaksi, mikäli mahdollista. Voit myös antaa toiselle lapselle rintaa ja toiselle pulloa. Muista vaihtaa seuraavalla kerralla, jotta kutakin kaksosta imetetään joka toisella aterialla. Voi olla hyvä tietää, että vauvan on imettävä pulloa ja rintaa hieman eri tavoin. Siksi voi olla hyvä tarkkailla, etteivät osittaisimetetyt vauvat hukkaa imuotetta rinnasta. Tämä lisää nimittäin erilaisten komplikaatioiden riskiä. On hyvä hankkia tuttipulloja, joissa on mahdollisimman paljon rintaa muistuttava tuttiosa. Ne on suunniteltu varmistamaan, että vauva haukkaa pullon tuttia kunnolla ja voi käyttää samaa imutekniikkaa, söipä hän rinnasta tai pullosta.

Puolison tuki kaksosia imettäessä

Vanhemmaksi tulo on henkisesti hyvin kuormittavaa, ja kun vauvoja on kaksi, kuormitus ei varsinaisesti vähene. Stressi ja imetys eivät kuitenkaan sovi yhteen, sillä henkiset tekijät voivat vaikeuttaa maidon herumista. Kahden vanhemman kaksosperheissä vanhempien on siis jaettava vastuuta vieläkin enemmän, ja kaksosten yksinhuoltaja saattaa tarvita läheisiltä hieman ylimääräistä apua. Vanhempi, joka ei imetä, voi esimerkiksi tuoda ruokaa ja vettä, nousta öisin antamaan pulloa (mikäli tahdotte tehdä niin) ja hoitaa toista kaksosta imetyksen aikana. Onneksi vanhempainetuudet on suunniteltu niin, että kaksosperheiden ja muiden monikkoperheiden vanhemmat saavat vanhempainrahan lisäpäiviä. Molemmat voivat olla joko pidempään yhtä aikaa kotona tai etuutta voidaan maksaa pidempään. Älä myöskään unohda, että neuvolasta saa aina apua, ja vertaistukea imetykseen on saatavana esimerkiksi Imetyksen tuki ry:n kautta.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli