close

Kaksosten imetys

Oletko saanut kaksoset? Kokeile eri tapoja imettää kaksosia, ennen kuin lähdet kotiin synnytysosastolta. Käytä tilaisuutta hyväksesi: pyydä jo sairaalassa neuvoja kätilöiltä ja lastenhoitajilta.

Kaksosten imetyksen opettelu vie hieman enemmän aikaa. Molempia ei ole pakko imettää samanaikaisesti, yhden imetys kerrallaan käy yhtä hyvin.

Siitä on kuitenkin etua, jos pystyy imetetään molemmat samalla imetyskerralla. Muuten sinusta ehkä tuntuu siltä, ettet tee mitään muuta kuin imetät vuorokauden ympäri, ja silloin voimasi voivat ehtyä nopeasti.

Opi tuntemaan lapsesi ja heidän ruokatapansa

Aloita imettämällä yksi lapsi kerrallaan. Näin opit tuntemaan kummankin lapsen – miten lapsi ottaa rinnan ja miten hän imee. Vaikka lapset ovatkin samankaltaisia, he ovat kuitenkin omia yksilöitä ja heillä on erilaiset tarpeet. Toiset lapset syövät paljon yhdellä kertaa, toiset vähemmän mutta sitäkin useammin.

Kokeile yhteisimetystä

Kun haluat kokeilla yhteisimetystä, nosta lapsi kerrallaan rinnalle ja etsi itsellesi ja lapsille hyvä asento. Kannattaa aloittaa lapsesta, joka on helpoin nostaa rinnalle tai lapsesta, joka imee tehokkaimmin. Tällöin toinen voi imeä maidon, jota yleensä alkaa herua toisesta rinnasta. Yhteisimetystä ja yhden lapsen kerrallaan imettämistä voi myös vaihdella. Mutta jos yhteisimetys sujuu, niin tuntuu varmaan hyvältä, että molemmat lapset tulevat tyytyväisiksi samalla kertaa!

On hyvä antaa lasten vaihtaa rintaa tasaisin väliajoin, koska lapset imevät usein eri tavalla ja rinnoistasi heruu maitoa hieman eri tavoin. On erityisen arvokasta, jos yhteisimetys sujuu hyvin yöllä, koska unesta tulee silloin yhtenäisempi. Yhteisimetys helpottuu kun lapset kasvavat, tulevat tukevimmiksi ja ymmärtävät paremmin mistä on kyse. Imetys ja varsinkin yhteisimetys vaatii harjoitusta.

Tyynyt, jakkara, sohva – istu mukavasti tuettuna

Etsi itsellesi hyvä imetysasento. Käytä tyynyjä ja peittoja apunasi ja nosta jalat ylös tai käperry sohvalle – tärkeintä on, että istut mukavasti etkä jännitä itseäsi, ja että lapset saavat hyvän otteen nännistä. Muista, että lapset nostetaan rinnalle eikä päinvastoin. 

Vaihtelet ehkä imetysasentoja riippuen siitä onko yö vai päivä tai vaikka siksi, että lapset kasvavat. Kokeile eri imetysasentoja. Paras asento on sellainen, että lapset lepäävät rinnallasi niin vakaasti ja mukavasti, että kätesi ovat täysin vapaat ja että hartiasi, niskasi ja selkäsi ovat täysin rentona.

Kaksosten imetysasennot:

  • Kainalon alta-tekniikka. Lapset asetellaan tyynyjen avulla niin, että päät ovat keskellä rintakehää ja jalat tulevat äidin käsivarsien alta selkäpuolelle. Erinomainen asento, jos sinulle on tehty keisarileikkaus, koska lapset eivät paina vatsaa.
  • Ristikkäin-asento. Lapset asetetaan eri suuntiin, niin että heidän jalkansa ovat toisiaan vasten tai lomittain äidin sylissä.
  • Peräkkäin-asento. Lasten jalat ovat samaan suuntaan niin, että toisen jalat ovat äidin käsivarren alla.
  • Makuulta-asento. Äiti on mukavasti puoli-istuvassa asennossa ja molemmat lapset makaavat vatsallaan äidin vatsan päällä.

Vihjeitä kaksosten imetyksestä

  • Jos toinen lapsista vaikuttaa nälkäiseltä, kannattaa yrittää imettää molemmat samanaikaisesti tai peräkkäin, niin että saat hieman pidemmän tauon imetysten välillä.
  • Imetys vaatii aikaa ja vaivaa, mutta on useimmiten sen arvoista. Jos kuitenkin jostakin syystä koet imetyksen liian rasittavana, voit ehkä imettää osittain ja antaa lisäksi äidinmaidonkorviketta. Vähäkin äidinmaito on parempi kuin ei ollenkaan. Tällöin voit antaa lapsille äidinmaitoa joillakin aterioilla ja korviketta toisilla. Tai antaa toiselle lapselle rintaa ja toiselle korviketta ja seuraavalla kerralla vaihtaa, niin että kumpikin lapsi saa äidinmaitoa joka toisella syöntikerralla.

Stressi häiritsee imetystä

Stressaantumisen vaara on suurempi, kun on kaksi pikkulasta hoidettavana. Jos koet tilanteen liian vaikeana ja tunnet tarvitsevasi tukea ja neuvoja, käänny imetysklinikan, lastenneuvolan tai Imetyksen tuki ry:n puoleen.

Lue lisää kaksosista

Onko tulossa kaksoset?
Kaksoset ja miten tuetaan molempien kehitystä

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...