close

Vauvanhoito

Tässä on vastasyntyneen vauvan kynsien, navan, hiusten ja ihon hoitoon liittyviä vihjeitä ja neuvoja.

Vaipanvaihto, pesu ja hellyttely tarjoavat pienelle lapsellesi sosiaalisen ja viihtyisän hetken. Tutut tavarat ja toistuvat rutiinit, esim. hoitopöydällä, saavat lapsesi tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Napa

Vauvan napatynkä kuivuu, haiskahtaa hieman pahalta – ja irtoaa lopulta itsestään. Tynkä irtoaa tavallisesti 8 - 12 päivän jälkeen.
Napa on pidettävä puhtaana. Voit puhdistaa navan varovasti veteen kastetulla pumpulipuikolla ja kuivata sen kuivalla pumpulipuikolla. Napatyngässä ei ole hermoja eikä sen puhdistus tunnu lapsesta miltään.
Pieni verenvuoto tai nesteen erittyminen navasta on täysin normaalia. Jos napa sen sijaan alkaa punoittaa ja turpoaa, alkaa haista erityisen pahalle ja siitä erittyy enemmän nestettä, kyseessä voi olla tulehdus. Ota siinä tapauksessa yhteys neuvolaan.
Lapsen voi kylvettää, vaikka napatynkä ei vielä olisikaan irronnut.

Täältä voit lukea lisää lapsen ihosta

Lapsen peseminen tai kylvettäminen

Kylvetä lapsesi kerran tai kahdesti viikossa. Lue ohjeet lapsen kylvetyksestä, tai katso Liberon video kylvetyksestä.

Näin vaihdat puhtaan vaipan

Kun vaihdat lapsellesi puhtaan vaipan, katso ettei se paina napanuoran tynkää. Liberon pienimmät vaipat ovat erityisen ohuita navan kohdalta, ns. navel care, jotta napa saa ilmaa ja mahdollisuuden parantua. Poikavauvan pippeli asetetaan alaspäin, ettei pissa suihkua napaa kohti.

Katso Liberon video vaipanvaihdosta.

Voit myös lukea miltä uloste näyttää alussa ja mitä tehdä, jos vauvan peppu punoittaa.

Hormoni-ihottuma ja muut näpyt

Hormoni-ihottuma on pientä punertavaa näppyä, jota esiintyy lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Näpyt voivat olla päältä hieman kellertäviä ja ne näyttävät pieniltä finneiltä. Täältä voit lukea lisää pikkuvauvan näpyistä, ihottumasta ja kuivasta ihosta

Vauvan kynsien leikkaaminen
Vastasyntyneen kynnet voivat olla pitkät ja terävät, ja vauva voi vahingossa raapia itseään. Aluksi on vaikea erottaa vauvan kynnen ja kynsivallin rajaa. Siksi kynsiä ei heti saa leikata saksilla. Kynnet voi viilata paperiviilalla tai nyppiä varovasti pois kynnenrepaleet.
Vauvan kynnet suositellaan leikattavan aikaisintaan kahden viikon iässä. Ne leikataan sormenpään suuntaisesti vauvojen kynsisaksilla tai kynsileikkurilla. Voit leikata kynnet lapsen nukkuessa tai mielellään heti kylvyn jälkeen, jolloin kynnet ovat pehmeät.

Ärtyneiden silmien puhdistus

Ensimmäisten elinpäivien aikana vauvan silmät voivat olla hieman turvoksissa, mutta turvotus menee yleensä ohi itsestään. Silmät voivat myös ärtyä ja rähmiä, ja voi olla hyvä pyyhkiä niitä unien jälkeen. Pyyhi silmät ulkonurkasta sisänurkkaan päin pehmeällä sideharsotaitoksella, joka on kastettu haaleaan veteen tai apteekista saatavaan keittosuolaliuokseen.
Jos silmävaivat eivät hellitä, kyseessä voi olla hoitoa vaativa tulehdus – ota silloin yhteyttä neuvolaan.

Vauvan hiukset

Joillakin lapsilla on syntyessään paljon hiuksia, toiset ovat melkein kaljuja. Hiusten määrästä riippumatta vauvan pää on syytä harjata päivittäin pehmeällä harjalla. Se parantaa päänahan verenkiertoa ja ehkäisee karstan muodostumista. Harjaus sujuu parhaiten kylvyn jälkeen tai kun olet pessyt lapsen pään haalealla vedellä.
Pienen lapsen hiusten pesuun ei tarvita shampoota, muutama tippa vauvaöljyä kylpyvedessä riittää hyvin.

Vauvan korvien puhdistaminen

Puhdista korvat ulkoisesti tarpeen vaatiessa, parisen kertaa viikossa.
Älä työnnä pumpulipuikkoa lapsen korvaan – korvakäytävän suulla olevan vahan tehtävänä on mm. suojata korvaa tulehdukselta. Jos työnnät pumpulipuikon korvaan, voit vahingossa painaa vahan korvakäytävään, mikä voi aiheuttaa vahatulppia.

Anna D-vitamiinia jo viikon kuluttua

Lapsi tarvitsee kahden ensimmäisen elinvuotensa aikana ylimääräistä D vitamiinia. Viisi D tippaa päivässä ympäri vuoden. D tippojen antamista lapselle suositetaan viikon ikäisestä alkaen.

Älä aloita tutin käyttöä heti

Vauvallasi on heti syntymästään luonnollinen imemisen tarve. Vauva sääntelee maidon tuotannon tarpeensa mukaisesti. Tutin käyttöä on paras välttää kunnes imetys alkaa sujua.
Kokeile tutin käyttöä vasta sitten, kun lapsi on oppinut hyvän imemistekniikan ja olet varma siitä, että lapsi saa tarpeeksi maitoa.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...