close

Lasten ruoka-allergia ja ruoka-aineyliherkkyys

Tärkeimmät ruoka-aineallergian aiheuttajat pikkulapsilla ovat lehmänmaito ja kananmunat. Useimpien lasten vaivat menevät ohi muutaman vuoden kuluessa, mutta heille voi sen sijaan tulla uusia allergioita.

Noin kuusi sadasta lapsesta kärsii jostakin ruoka-allergiasta. Kerromme tässä muutamista tavallisimmista allergioista.

Kun nuoret koululaiset saavat allergisia vaivoja, syynä ovat usein maapähkinät tai pähkinät. Nämä allergiat eivät yleensä häviä iän myötä. Pähkinäallergiat ovat viime aikoina lisääntyneet, kun taas kala-allergiat ovat vähentyneet jonkin verran.

Pavut, herneet ja tavallisimmat viljalajit voivat myös aiheuttaa allergiaa. Riisi- ja maissiallergia ovat sitä vastoin harvinaisia.
Maito tai gluteeni voi aiheuttaa pikkulapsille ongelmia allergiana tai yliherkkyytenä.

Veren vasta-aineet aiheuttavat allergiaa

Kun lapsi saa ensimmäisen kerran jotakin ruoka-ainetta, jolle hän on allerginen, hän ei yleensä saa allergista reaktiota. Tämä johtuu siitä että lapsen vereen ei vielä ole muodostunut vasta-aineita. Mutta imetettävä vauva voi esimerkiksi altistua lehmänmaitoproteiinille äidin ruoan kautta kauan ennen kuin hän alkaa syödä muuta ruokaa. Sen vuoksi pikkulapset voivat saada lehmänmaitoallergian oireita heti ensimmäisellä kerralla, kun he syövät jotakin maitotuotetta.

Pikkulasten ruoka-allergian oireet

Jos lapsellasi on ruoka-allergia, näet luultavasti äkillisen reaktion jo muutaman minuutin sisällä. Lapsi voi reagoida monella tavalla, mutta tavallisinta on ihottuma tai vatsakivut. Jotkut lapset voivat myös saada allergisia hengitystieoireita.  

Tavallisia oireita ovat:

 • ihottuma tai ekseema
 • huonovointisuus ja oksentelu
 • vatsakipu, ripuli tai ummetus
 • suun kutina ja ärsytys, huulten ja nielun turvotus

Allerginen sokki – anafylaksia

Useimmat allergiat ovat lieviä ja helposti hoidettavia, kunhan niistä tiedetään. Mutta on joitakin harvoja ihmisiä, jotka saavat äkillisiä vaivoja. Kun allerginen reaktio on niin vahva, että se aiheuttaa hengenvaarallisen tilan, sitä kutsutaan allergiseksi sokiksi. Esimerkiksi seuraavat ruoka-aineet voivat aiheuttaa allergisen sokin: maapähkinät, mantelit, äyriäiset, kalat ja maito. Jos lapsi aterian jälkeen muuttuu veltoksi, kalpeaksi ja vaikuttaa vaisulta – soita heti numeroon 112.

Tomaattiyliherkkyys menee yleensä ohi

Ruoka-aineyliherkkyys ja ruoka-allergia ovat kaksi eri asiaa.
Yliherkkyys voi olla tilapäistä ja kehittyä, jos lapsellasi on alentunut vastustuskyky vasta sairastetun infektion jälkeen.

Ihottumat ja muut ihon reaktiot eivät välttämättä aina ole ruoka-allergian oireita. Jotkut lapset voivat reagoida esim. punaisten marjojen tai tomaatin väriaineisiin. Pidä siinä tapauksessa taukoa niiden syömisessä. Tällainen yliherkkyys menee yleensä ohitse lapsen kasvaessa.

Odota ennen kiinteän ravinnon antamista 

Jos lapsesi ensimmäisen neljän - kuuden kuukauden aikana saa ainoana ravintonaan äidinmaitoa (mieluiten) tai äidinmaidonkorviketta, se voi osaltaan ehkäistä tai viivästyttää joidenkin ruoka-aineyliherkkyyksien kehittymistä.
Imettäminen ei luultavasti alenna allergiariskiä kauaskantoisemmin. Sen sijaan on todettu että varhaislapsuuden keliakian riski on alempi lapsilla, jotka saavat hitaasti totutella gluteenia sisältävään ravintoon jo imetysaikana.

Jos epäilet lapsellasi allergiaa

Jos epäilet että lapsellasi on allergia, lapsi kasvaa huonosti tai jos usealla perheenjäsenellä on jokin allergia, ota yhteys neuvolaan tai lastenlääkärin vastaanottoon tutkimusta varten.

Jos lapsi on jo alkanut saada kiinteää ravintoa, voit jonkin aikaa kokeilla tiettyjen ruoka-aineiden kuten maidon poisjättämistä. Näin näet, tapahtuuko mitään muutosta. Keskustele siinä tapauksessa ensin hoitohenkilöstön kanssa siitä, mitä annat lapsellesi epäillyn ravintoaineen sijaan.

Maitoallergia menee useimmiten ohitse

Noin parille prosentille lapsista kehittyy varhaislapsuudessa lehmänmaitoallergia. Se menee yleensä iän myötä ohi, tavallisimmin jo ennen kolmen vuoden ikää. Joskus lapselle kehittyy sen sijaan jokin muu allergia, esimerkiksi kananmuna-, siitepöly- tai pölypunkkiallergia.
Maitoallergia voi aiheuttaa vatsa-, iho- ja hengitystieoireita.
Hoitona on täysin maitoproteiiniton ruokavalio. Tämä ei ole kovin helppoa, joten kannattaa pyytää apua ravitsemusterapeutilta.

Lehmänmaitoallergisille lapsille on olemassa erityisiä äidinmaidonkorvikkeita. Niitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa maidon vastikkeena ja puuroihin sekä velleihin. Vanhemmille lehmänmaito-allergisille lapsille voi antaa kauramaitoa (vältä soijamaitoa, koska maitoallergiset lapset voivat myöhemmin tulla allergisiksi soijaproteiinille).
Maitoallergia voi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa allergisen sokin jo neljännestunnissa – soita heti numeroon 112.
Lehmänmaitoallergiaa ei saa sekoittaa laktoosi-intoleranssiin, joka johtuu yliherkkyydestä laktoosille eli maitosokerille. Pikkulasten laktoosi-intoleranssi on erittäin harvinaista.

Gluteeni-intoleranssi eli keliakia

Gluteeni-intoleranssin eli keliakian riski alenee, jos imetettävä lapsi alkaa 4 – 6 kuukauden iässä saada pieniä annoksia gluteenia. On tärkeää, että gluteenin antaminen aloitetaan hitaasti myös äidinmaidonkorviketta saaville lapsille.  
Tutkimusten mukaan noin kaksi prosenttia suomalaisista sairastaa keliakiaa, mutta vain kolmasosa näistä on diagnostisoituja. Keliakia on elinikäinen sairaus, jota esiintyy yleisemmin tytöillä kuin pojilla. Gluteenia on vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Keliakia ei ole sama asia kuin vilja-allergia.

Keliakia ei välttämättä ilmene lapsen syödessä ensimmäistä kertaa gluteenipitoista ruokaa, vaan se voi ilmetä vasta paljon myöhemmin.
Osa lapsista reagoi vahvasti pieneen määrään gluteenia, toiset taas reagoivat tuskin ollenkaan. Koska ravinnon on vaikea imeytyä suolesta elimistöön, monet gluteeniyliherkät lapset kasvavat huonosti. Tällöin gluteeniton ravinto on hyvin tärkeää.

Keliakian yleisimmät oireet:

 • painonlasku
 • painonnousu ja pituuskasvu eivät suju odotetusti
 • huono ruokahalu
 • suuret, löysät ulosteet tai vaihtoehtoisesti ummetus
 • väsyneisyys ja jaksamattomuus
 • turvonnut vatsa, mutta hennot käsivarret ja jalat
 • vatsakivut

Jos epäilet, että lapsellasi on keliakia, ota yhteys lastenlääkärin vastaanottoon tutkimusta varten. Älä kokeile omin päin gluteenitonta ruokavaliota nähdäksesi paraneeko lapsen olo – tämä voi vaikeuttaa vaivojen selvittämistä, kun pääsette tutkimuksiin. 

Pähkinäallergia

Pähkinä- ja maapähkinäallergia on erittäin yleistä ja alkaa yleensä esikoulu- tai kouluiässä. Reaktio syntyy muutamassa minuutissa sen jälkeen kun lapsi on syönyt pähkinää. Lievät reaktiot kuten suun kutina, ihottuma ja vatsavaivat ovat tavallisimpia.
Muutamat harvat lapset saavat vaikean allergian. Jos lapsen on vaikea hengittää tai hän tulee väsyneeksi ja kalpeaksi syötyään pähkinöitä – soita heti numeroon 112. Nämä lapset voivat saada oireita jo pelkästään hengittäessään ilmaa, jossa on maapähkinöiden tai pähkinöiden sisältämiä aineita.
Maapähkinät ja pähkinät eivät ole sukua toisilleen. Maapähkinöille allerginen lapsi ei välttämättä ole allerginen pähkinöille tai päinvastoin.

Lapset, jotka ovat allergisia siitepölylle, esimerkiksi koivun siitepölylle, voivat reagoida myös pähkinöihin. Tätä kutsutaan ristireaktioksi eivätkä oireet yleensä ole yhtä vakavia kuin varsinaisessa pähkinäallergiassa.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...