mjuk_1200x450_image

Vauvan ihon hoito

Vauvan ihanan sileä ja pehmoinen iho on ehkä parasta maailmassa. Se on kuitenkin myös hyvin herkkä, joten se on suojattava esimerkiksi auringolta, kosteudelta ja kylmältä. Lisäksi se kuivuu helposti. Tässä artikkelissa kerromme, mitä on hyvä ottaa huomioon vauvan ihon hoidossa.

Iho muodostuu kolmesta kerroksesta, joilla kaikilla on omat tehtävänsä. Vauvan iho on huomattavasti aikuisen ihoa ohuempi ja siksi herkempi ulkoisille tekijöille, kuten lämmölle, auringolle, kosteudelle ja kylmälle. Siksi se kaipaa erityistä huolenpitoa.

Vauvan kuiva iho

Monen vastasyntyneen vauvan iho hilseilee hieman ja on muutenkin kuiva. Tämä on täysin normaalia, sillä ihon luonnollinen talineritys ei ole vielä päässyt kunnolla käyntiin. Yleensä tilanne tasaantuu muutaman viikon kuluessa syntymästä.

Jos iho on edelleen kuiva, voit kosteuttaa sitä lisäämällä kylpyveteen muutaman tipan vauvaöljyä. Vauvaa voi myös rasvata pienellä määrällä öljyä heti kylvyn jälkeen. Se imeytyy parhaiten, kun iho on vielä hieman kostea. Vauvan iho on aikuisen ihoa herkempi, joten käytä hajustamattomia tuotteita, jotka on suunniteltu lapsille. Kysy mielellään neuvolasta, sopiiko valitsemasi rasva, voide tai öljy vauvan ohuelle iholle. Jos olet epävarma, voit pyytää terveydenhoitajaa tutkimaan lapsen ihon ja varmistamaan, että kaikki on kuten pitääkin. Jos vauvalla on ihottumaa ja/tai hänen ihonsa on erittäin kuiva, häntä ei kannata kylvettää liian usein. Vesi nimittäin kuivattaa ihoa.

Vauvan näpyt

On myös erittäin yleistä, että vastasyntyneen kasvoihin ilmaantuu näppylöitä. Kyse on eräänlaisista hormoninäpyistä, jotka häviävät itsestään muutamassa viikossa. Niitä ei siis tarvitse hoitaa mitenkään. Jos näppyjä tulee edelleen, kyse voi sen sijaan olla allergiasta tai yliherkkyydestä. Myös atooppinen ihottuma voi ilmetä pikkulapsilla kasvojen punoituksena ja näppylöinä. Jos siis näpyt eivät häviä, käänny neuvolan puoleen.

Älä anna vauvan ihon hautua

Lämpö ja kosteus eivät sovi vauvan iholle – varsinkaan yhdessä. Siksi on tärkeää valita hyvin hengittävä vaippa ja antaa vauvan olla hetki ilman vaippaa jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä. Tämä vähentää riskiä, että seuraavan vaipan sisältä paljastuu punainen ja ärtynyt peppu.

Vauvoille ja pikkulapsille tulee helposti myös hikinäppyjä. Ne ovat melko yleisiä kesällä, mutta niitä voi ilmetä myös talvella, jos vauva puetaan liian lämpimästi. Hikinäpyt ovat täysin vaarattomia, ja niistä pääsee nopeasti eroon viilentämällä vauvan oloa hieman. Voit esimerkiksi vaihtaa hänelle ohuemmat ja paremmin hengittävät vaatteet. Vauvan on vaikea paitsi ilmaista, että hänellä on liian kuuma tai kylmä, myös säädellä oman kehonsa lämpötilaa. Yksi tapa helpottaa aivan pienen vauvan oloa on itse asiassa ihokontakti, sillä se auttaa häntä pitämään kehon lämpötilan tasaisena.

Suojaa vauvan iho auringolta, tuulelta ja kylmältä

Paras tapa suojata vauva auringolta on pysytellä varjossa. Alle vuoden ikäisten ei tulisi mielellään oleskella auringossa lainkaan, mikäli mahdollista. Myös kylmä ja viima voivat tehdä hallaa pikku poskille. Voi olla hyvä välttää pesemästä lapsen kasvoja, jos olette menossa myöhemmin samana päivänä ulos viimaan, sillä pesu poistaa ihon luonnollisen, suojaavan rasvakerroksen. Jos mietit, millä rasvata vauvan iho, kannattaa valita voide, joka ei sisällä vettä. Se voi nimittäin herkistää kasvojen ihoa entisestään. Hyvin kylmällä ja tuulisella säällä vastasyntynyttä ei kannata viedä ulos lainkaan. Viima saa ilman tuntumaan huomattavasti kylmemmältä; jos tuulen nopeus on 10 metriä sekunnissa, ulkona on käytännössä tuplasti kylmempää kuin lämpömittari näyttää.

Vauvan tai pikkulapsen ihottuma

Ihottumalle, atooppiselle ihottumalle ja ihoärsytykselle voi olla hyvin monenlaisia syitä: hormonit, sairaudet, perintötekijät tai ulkoiset tekijät kuten lämpö ja kosteus. Jos haluat perehtyä tarkemmin vauvan herkän ihon saloihin, voit lukea artikkelimme lasten yleisimmistä ihottumista ja näppylöistä sekä niiden aiheuttajista, oireista ja hoidosta.

Haluatko tietää vielä lisää vauvan ihosta? Tutustu siinä tapauksessa Liberon ihokouluun – sieltä opit kaiken tarvittavan vauvan ihonhoidosta.

 

Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli