close

Vaipat ja kakka

Pienten lasten uloste on normaalisti vihreänmustaa, keltaista tai vihreää.

Uskomatonta mutta totta: sinäkin voit kiinnostua ulosteesta – siis nimenomaan lapsesi ulosteesta. Kakkavaippa kertoo nimittäin melko paljon vauvan voinnista.

Vihreää tai keltaista kakkaa
Vauva ulostaa yleensä ensimmäisen kerran vuorokauden kuluessa synnytyksestä. Ensimmäistä ulostetta kutsutaan mekoniumiksi tai lapsenpihkaksi. Se on vihertävän mustaa, tahmaista ja vaikea pestä pois – siihen kannattaa kokeilla vauvaöljyä. Uloste näyttää yleensä ensimmäisten päivien aikana tältä.  

Imetettävän lapsen uloste muuttuu vähitellen ohuemmaksi ja kellertävän vihreäksi, ja saa hieman happaman hajun. Se alkaa muistuttaa väriltään ja koostumukseltaan sinappia, eikä yleensä haise kovin pahalle.
Alkuaikoina lapsen uloste on usein ohutta ja pitää pukata ulos. Tämä on täysin normaalia, eikä merkitse sitä, että lapsella olisi ripuli.

Äidinmaidonkorviketta saavalla lapsella tummempi uloste
Kahden tai kolmen kuukauden iässä lapsi alkaa ulostaa harvemmin, ja ulosteen haju muuttuu.
Äidinmaidonkorviketta saavien lasten uloste on tavallisesti hieman kiinteämpää ja tummempaa, ja siinä on voimakkaampi haju. Heille voi tulla helpommin ummetusta kuin rintalapsille. Jos ilmenee ongelmia, voit kokeilla korvikkeen vaihtamista. Lastenneuvolasta saa apua ja neuvoja.

Imetettäville lapsille ei juuri koskaan tule ummetus.

On ihan normaalia, että muutoin terveen lapsen uloste on vihreää. Jos lapsen uloste on valkeaa tai harmaanvalkeaa, se voi merkitä sitä, että sappi ‒ joka antaa ulosteelle sen ruskean värin – ei pääse suoleen. Tämä voi joskus olla merkki maksa- ja sappitieongelmista. Jos ulosteen väri ei piakkoin palaa normaaliksi, tilaa aika lastenlääkärille.

Lue lisää vauvan kakasta kakkakoulustamme.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...