close

Yksinhuoltajuus

Yksinhuoltajien paras tuki on suuri ja aktiivinen tukiverkosto. Tällaisen verkoston kokoamisen ei tarvitse olla vaikeaa. Aloita tästä.

Yksinhuoltajaäiti? Yksinhuoltajaisä? Jos olet yksinhuoltaja, ystävät ja perhe voivat olla sinulle tärkeä tuki. Jaat ehkä edelleen paljolti vastuuta entisen kumppanisi kanssa, mutta on kuitenkin tilanteita, jolloin toisen ihmisen apu tuntuisi hyvältä, eikö vain?

Yksinhuoltajavanhemmat tarvitsevat verkoston

Yksinhuoltajavanhempana voi olla hyödyllistä ja turvallista rakentaa tukiverkosto ihmisistä, joiden kanssa voi puhua ja joilta saa apua. Toisin sanoen verkosto, joka auttaa sinua vanhemmuuden päivittäisten haasteiden käsittelemisessä, esimerkiksi sairauksien yhteydessä tai lasten päiväkotiin vienneissä tai hauissa. Vanhemmuuden sosiaalinen puoli on myös tärkeä – että on joku, jonka kanssa voi jakaa ilot ja puhua. Ei ole myöskään kovin helppoa olla oman itsensä neuvoja.

Vinkkejä yksinhuoltajille

 • Pyydä apua perheenjäseniltä, ystäviltä ja naapureilta, joihin luotat.
 • Internetissä on myös useita sivustoja, joissa voit keskustella muiden samassa tilanteessa olevien vanhempien kanssa.
 • Kysy neuvolasta, onko jotakin sinulle sopivaa vanhempainryhmää.
 • Kun saat omaa aikaa ilman lasta, käytä tilaisuutta hyväksesi tavata muita aikuisia.
 • Joillakin paikkakunnilla järjestetään päiväsaikaan vauvakinoja. Tämä voi olla hyvä kohtaamispaikka.
 • Leikkipuistot ja hiekkalaatikot ovat myös oivallisia paikkoja muiden yksinhuoltajien tapaamiseen.

Vanhempainryhmät

Muiden samanikäisten lasten vanhempien tapaaminen voi tuntua siltä, että on vihdoinkin osunut oikeaan. Vaikka ette tiedäkään mitään toisistanne ja teillä on ehkä aivan erilainen tausta, voitte kuitenkin auttaa ja tukea toisianne. Teillä voi olla paljon yhteistä.

Vanhempainryhmissä on tilaisuus puhua, viettää juhlia, nauraa ja jakaa menestys ja turhaantuminen kahvikupin ääressä. Tapaat muita vanhempia, jotka ymmärtävät, miten arvokasta on se, kun saa käydä rauhassa vessassa, nukkua pitkään edes yhtenä aamuna tai pitää puseron puhtaana tuntia kauemmin.

Liberon yksinhuoltajavanhemmat antavat vanhemmille neuvoja

Kysyimme yksinhuoltajuuden eduista. Liberon yksinhuoltajavanhemmat olivat yksimielisiä: 

 • Säästyt turhilta keskusteluilta ja riidoilta.
 • Kun lapsi tai lapset eivät ole hoidossasi, sinulla on omaa aikaa: voit viettää sinkkuelämää, syödä mitä haluat ja milloin haluat, olla hereillä koko yön ja tehdä mitä mieleesi juolahtaa. Ehkä nukkuminen on aluksi ensimmäisenä listallasi?

Jos tunnet itsesi väsyneeksi, vanhempamme ehdottavat seuraavaa:

 • Pidä vapaata. Mene pitkäksesi ja pane silmäsi kiinni kymmeneksi minuutiksi, jos se on mahdollista. Sinun on laskettava vaatimuksiasi. Tee vain kaikkein välttämättömimmät askareet.
 • Hyvä elämä ei ole sitä, että kaikki tavarat ovat paikallaan vaan sitä, että sinulla on aikaa lapsille. Näin teistä kaikista tulee harmonisempia.
 • Yritä varata aikaa eri asioille. Laita lapset nukkumaan kello kahdeksalta, vaikka he eivät vielä olisikaan erityisen väsyneitä. Tarvitset hieman omaa aikaa. Levännyt ja pirteä vanhempi on hauskempi koko perheen mielestä.
 • Mene nukkumaan hyvissä ajoin. On tärkeä saada tarpeeksi unta.
 • Muista ettei sinun tarvitse tehdä kaikkea itse. Pyydä apua perheeltäsi ja ystäviltäsi.

Yksinhuoltajien rahastot

Jos rahat eivät riitä kaikkeen tarvittavaan tai lapsen/lasten kanssa tehtävään matkaan tai lomaan, on olemassa rahastoja, joista yksinhuoltajavanhemmat voivat hakea avustuksia. Jotkut rahastot ovat uusia, toiset vanhoja, mutta kaikki asettavat yleensä avustuksen saamiselle erityisvaatimuksia. Etsi tietoja rahastoista joko netistä tai kirjastosta. Ehkä on olemassa jokin rahasto, joka sopii juuri sinulle yksinhuoltajana.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...