Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Mieli maassa synnytyksen jälkeen

Varmaankin yksi elämäsi parhaimmista hetkistä on se, kun saat pidellä vastasyntynyttä lastasi. Jonkin aikaa synnytyksen jälkeen sinulla voi kuitenkin olla epätavallisen haavoittuva, surullinen tai huolestunut olo.

Olet juuri käynyt läpi valtavan voimankoetuksen lapsen syntymän myötä. Monien kuukausien odotuksen jälkeen on suuri helpotus saada tavata pienokainen.
Monien ensiäitien tavoin sinäkin voit yhtäkkiä alkaa itkeä ilman syytä. Tätä tapahtuu usein ensimmäisten viikkojen aikana, mutta tilanne rauhoittuu, varsinkin jos saat levätä ja nukkua. On myös tärkeää, että läheisesi osoittavat ymmärtämystä ja auttavat käytännön askareissa.

Kolmannen päivän itku

Noin kolme päivää synnytyksen jälkeen sinulla voi olla masentunut, surullinen ja itkuinen olo. Tämä johtuu kaikesta, mitä olet kokenut, mutta myös hormonimuutoksista.
Yhdeksän kuukauden valmistautumisen jälkeen kaikki tapahtuu hyvin nopeasti. Eikä koskaan voi etukäteen sanoa, mitä tapahtuu ja miltä tuntuu. Kaikki voi kääntyä ylösalaisin ihan muutamassa tunnissa. Mikään ei ole entisellään ja fyysinen uupumus on suuri.

Mieli maassa ja hormonit jylläävät

Tietyt raskausajan hormonit vähenevät, kun taas imetyshormonit lisääntyvät. Elimistössä on vallalla voimakkaat voimat, mikä voi vaikuttaa siten, että tunnet itsesi erityisen haavoittuvaksi. On tärkeää, että kumppanisi huolehtii teistä. Tämä haavoittuvuuden tunne kestää muutaman päivän, mutta menee sitten ohi. Tätä normaalia alakuloa ei pidä sekoittaa synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Synnytyksen jälkeinen masennus – äidit ja isät

Joskus tuoreet äidit ja isät voivat tuntea olevansa niin lopussa, että reagoivat masennuksella. Silloin voi olla hyvä saada puhua jonkun ulkopuolisen kanssa. Ota yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan, jos masennus, surullisuus tai alakuloisuus jatkuu. Kyseessä voi olla synnytyksen jälkeinen masennus, joka voi tulla joillekin tuoreille äideille ja isille.

Jos kärsit synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, lääkäri voi ohjata sinut psykiatrille tai psykologille. Sinä ehkä murehdit ja epäilet, ettet voi luoda toimivaa suhdetta lapseen. Silloin auttaa, kun saat puhua jonkun kanssa joka tietää, joka on auttanut muita ja voi auttaa sinuakin.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...