close

Kantoreppu ja kantoliina

Kantoliina tai edessä pidettävä kantoreppu on mainio apuväline lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Lapsi saa olla lähelläsi ja samalla sinä saat lisää vapautta ja pääset liikkumaan helpommin.

Kantoliina tai edessä kannettava kantoreppu on hyvä ratkaisu. Se kietoo lapsen sisäänsä rauhoittaen lasta, ja lapsi tuudittuu liikkeidesi mukana. Samalla saat itse lisää liikkumavapautta. Lapsi viihtyy elämänsä ensikuukaudet parhaiten mahdollisimman lähellä sinua. Lasta rauhoittaa saada tuntea lämpösi, kuulla sydämenlyöntisi ja tuntea ominaistuoksusi.

Apua lapsen kantamisessa

Useimpien mielestä on mahtavaa saada kantaa omaa vastasyntynyttään. Kantoliina tai -reppu on hyvä sijoitus, jonka avulla lasta tarvitse aina kantaa käsissä. Lapsen on turvallinen ja viihtyisä olla vanhempiensa lähellä. Tämä rauhoittaa erityisesti levottomia lapsia.

Kehokontakti ja käyttöohjeet ovat tärkeitä

Useimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että varhainen katsekontakti ja läheinen kehokontakti vanhempien ja vastasyntyneiden välillä kehittää läheistä yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka on hyväksi sekä lapsen kehitykselle että perheen yhteenkuuluvuudelle. On tärkeää, että lasta kannetaan ensimmäisten kuuden kuukauden aikana. Markkinoilla on nykyään laaja valikoima erilaisia kantoreppuja ja kantoliinoja moneen eri makuun. Niiden käyttöohjeet on luettava tarkkaan! 

Noin 6 kuukauden iässä lapsi on valmis kääntymään maailmaan päin. Totuta lapsi vähitellen tähän samalla kun tarkkailet levottomuuden oireita. Uudet vaikutelmat ja yleinen hälinä voi olla lapselle liikaa ja väsyttää nopeasti. Kantoreppua tai kantoliinaa voi käyttää niin kauan kuin kantajan selkä kestää, tai kunnes lapsi painaa sallitun enimmäispainon verran.

Kantoliina

Useimmat kantoliinat on valmistettu yksinkertaisesta trikoo- tai puuvillakankaasta. On erityisen tärkeä lukea käyttöohjeet tarkkaan ennen kuin lapsi pannaan kantoliinaan. 
 
Kantoliinaa voi käyttää vastasyntyneelle ja sitä voidaan käyttää myös etupuolella. Silloin lapsi makaa käpertyneenä ihan kuin äitinsä vatsassa. Muista tarkistaa, että lapsi on hyvässä asennossa ja pääsee hengittämään esteettä.
On tärkeää, että kantoliina solmitaan oikein. Tarkista myös, ettei lapselle tule liian lämmin. Hieman isompana lapsi pystyy tarvittaessa itse vaihtamaan asentoa. Tarkkaile koko ajan lapsen reaktioita. Kantoliina pitää sopeuttaa lapsen mukaan, eikä päinvastoin. Vähän isommat lapset voivat istua katselemassa maailmaa äidin tai isän olkapään yli.

Kantoreppu

Markkinoilla on laaja valikoima kantoreppuja. Valitse sellainen kantoreppu, joka antaa hyvän tuen lapsen selälle, lonkille ja niskalle, ja jossa kädet ja jalat saavat liikkua vapaasti. Tämä on tärkeää niin lapsen lämmönsäätelyn kuin suolentoiminnankin kannalta. Valitse kantoreppu, joka kasvaa lapsen mukana.

Kanna ensimmäisen puolen vuoden aikana lasta kasvot rintaasi päin ja sopivalla korkeudella niin, että yllät suukottamaan lapsen päätä. Tarkista, että lapsen pää on hyvin tuettuna. Älä koskaan istuta lasta kantorepussa liian pitkään kerralla. Vauvat eivät osaa itse vaihtaa asentoa, siksi niiden selkä, jalat ja lonkat voivat rasittua pitkäaikaisesta kantorepussa istumisesta. Seuraa myös huolellisesti, ilmaiseeko lapsi epämukavuutta rauhattomuudella, irvistyksin, itkemällä, tyytymättömin äännähdyksin tai yrittämällä vaihtaa asentoa.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...