close

Lastenvaatteet – koot ja pesuohjeet

Haluat ehkä hankkia vauvanvaatteet ja -tarvikkeet odottamaan lapsesi syntymää tai ystävät sekä sukulaiset saattavat lahjoittaa niitä. On hyvä muistaa, että lapsi kasvaa ulos pienimmistä vaatteista jo parissa viikossa. Kannattaa siis ostaa heti isommankokoisia.

Alla olevaa taulukkoa voi käyttää apuna lastenvaatteita ostettaessa. Annamme myös ohjeita siitä, mitkä ovat parhaat lakit ja miten kakkahousut pestään.

Lastenvaatteiden koot

  • Koko 40 - ennenaikaisesti syntynyt lapsi (keskonen)
  • Koko 50 - vastasyntynyt
  • Koko 56 - vauva 1 kuukautta, tai hieman kookkaampi vastasyntynyt
  • Koko 62 - vauva 3 kuukautta
  • Koko 68 - vauva 6 kuukautta
  • Koko 74 - vauva 9 kuukautta
  • Koko 80 - lapsi 1 vuotta
  • Koko 86 - lapsi 18 kuukautta
  • Koko 92 - lapsi 2 vuotta

Lasten koot tietysti vaihtelevat – lapsethan ovat jo syntyessään erikokoisia. Kokotaulukko ilmaisee lasten keskimääräiset koot senttipituuksina.
Tarkista ennen ostoa, kutistuvatko vaatteet pesussa. Siinä tapauksessa on hyvä valita seuraava koko.

Luonnonkuidut ovat lapsiystävällisiä

Valitse ilmavia vaatteita. Puuvilla ja villa antavat ihon hengittää. Fleecehaalari voi kyllä olla mukavan lämmin, mutta pyri välttämään keinokuitujen ja liian tiukkojen vaatteiden käyttöä lähimpänä ihoa.
Pese kaikki uudet vaatteet ennen käyttöä, koska niissä voi olla kemikaalijäänteitä.
Lisää hyviä neuvoja parhaista, mukavimmista ja myrkyttömistä lastenvaatteista löydät täältä, ja Liberon täydellisen ostoslistan vauvaa varten löydät täältä

Lastenvaatteiden pesu

Useimmat lastenvaatteet voi ‒ ja yleensä pitääkin ‒ pestä 60 asteessa, että ne lähtevät täysin puhtaaksi. Jos pesuohjeessa lukee 40 astetta, kannattaa kysyä myyjältä, voiko vaatteet silti pestä korkeammassa lämpötilassa – yleensä vaatteet kestävät sen.
Kun peset vaatteet 60 asteessa, niin ruoka-, oksennus- ja ulostetahrat yleensä katoavat, mutta vaaleisiin vaatteisiin voi joskus jäädä kellertäviä läiskiä.

Käytä mietoa pesuainetta ja hajusteetonta huuhteluainetta, mieluiten ympäristö- ja allergiamerkittyjä tuotteita.

Villavaatteet

– nykyään on saatavilla pehmeitä ohuita villavaatteita, jotka eivät kutita! Ne pestään varovasti alhaisessa lämpötilassa villaohjelmalla. Useimmat ruokatahrat voi poistaa vaatteista pyyhkimällä tahroja koestealla pyyhkeellä. Villa on myös jossakin määrin likaa hylkivää ja pitää kosteanakin paremmin lämpöä kuin useimmat muut kuidut.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...