Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Miten kätkytkuoleman riskiä voi pienentää

Kätkytkuolemat ovat harvinaisia, mutta terveitä pikkulapsia löydetään joskus elottomina sängyistään ilman mitään ennakkovaroitusta.

Olet ehkä yksi niistä vanhemmista, joka on huolestuneena juossut nukkuvan lapsen luokse tarkistamaan, että hän todellakin hengittää ja voi hyvin. Kätkytkuolema on erittäin harvinainen mutta järkyttävä tapahtuma.

Suurin riski ennen kuuden kuukauden ikää
Ei tiedetä mistä johtuu, että lapsi voi yhtäkkiä lakata hengittämästä tai saa sydämenpysähdyksen. Mutta nykyään on tiedossa monta tapaa, miten kätkytkuoleman (SIDS - Sudden Infant Death Syndrome), riskiä voidaan pienentää.
Viime vuosina on noin parikymmentä lasta kuollut vuosittain kätkytkuolemaan. Tapausten määrä on pienentynyt huomattavasti sen jälkeen kun alettiin suositella pikkulasten nukuttamista selällään.
Kätkytkuoleman riski on suurin ennen kuuden kuukauden ikää.

Kahdeksan tapaa pienentää kätkytkuoleman riskiä

• Nukuta vauva aina selällään. Useat tutkimukset osoittavat selvästi, että kätkytkuoleman riski pienenee, jos lapsi nukkuu selällään.

• Älä tupakoi lapsen läheisyydessä. Kätkytkuoleman riski on kaksi - kolme kertaa suurempi, jos lapsi altistuu tupakansavulle. Tämän lisäksi lapsi saa helpommin sekä hengitystietulehduksia että astman.

• Vältä imettäessä myös nuuskan, nikotiinipurukumin ja nikotiinilaastarin käyttöä. Nikotiini kulkeutuu äidinmaitoon ja voi vaikuttaa lapsen hengityskeskukseen.

Imetä. Rintamaidon uskotaan pienentävän virustulehdusten riskiä. Virustulehduksilla on todettu olevan yhteys lisääntyneeseen kätkytkuoleman riskiin. Imetettävä lapsi myös herää helpommin, jos hän saa hengityskatkon.

• Lapsen tulee nukkua omassa sängyssä tai hänellä tulee olla ns. bed-in-bed eli oma patja tai reunallinen kori teidän sängyssänne. Alle kolmen kuukauden ikäisten vauvojen tulisi mieluiten nukkua omassa sängyssään, mutta sängyn olisi hyvä olla joko sinun tai puolisosi sängynlaidan vieressä.

• Anna vauvan imeä tuttia nukkuessaan. Tutilla on osoitettu olevan tietty suojaava teho kätkytkuolemaa vastaan – syytä ei täysin tiedetä. Tutin käyttöä kannattaa kuitenkin välttää ennen kuin imetys on lähtenyt kunnolla käyntiin.

• Tarkista, että lapsella ei ole nukkuessaan liian kuuma. Vauvojen pitää pystyä liikkumaan unissaan eikä heillä saa olla liikaa vaatteita. Kokeile onko lapsen niska hikinen ja riisu hieman vaatteita, jos lapsi tuntuu liian lämpimältä.

• Varmista, ettei lapsen kasvojen päällä ole mitään, kun hän nukkuu, ja että tyyny tai peitto ei koskaan peitä lapsen kasvoja. Tarkista, ettei lapsen sängyssä ole liian monta pehmeää esinettä kuten pehmoleluja.

Vatsallaan makuu hereillä ollessa kehittää lasta
Muutaman kuukauden ikäisenä lapsi voi hereillä ollessaan maata kyljellään tai vatsallaan. Tämä edistää lapsen kehitystä ja vahvistaa hänen lihaksiaan. Erilaisten asentojen ansiosta lapselle ei muotoudu litteä takaraivo tai vain toiselta puolelta litteä kallo. Käännä lapsi varovasti selälleen, jos hän nukahtaa.
On hyvä tietää, että pikkulapsi osaa kääntää päänsä sivulle, jos hän oksentaa. Lasta saa nukuttaa vatsalleen vasta sitten, kun lapsi osaa itse kääntyillä.

Lue myös:
Hyvät unitottumukset
Luo lapselle rutiinit
Vauvan nukuttaminen
Uni 3-6 kuukauden iässä
Uni 6-8 kuukauden iässä

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...