06_rumpa_0390_desktop

Vaippaihottuma ja vauvan pepun punoitus

Jos vauvan yleensä niin pehmeä peppu ärtyy ja alkaa punoittaa, syynä on todennäköisesti ihon hautuminen liian pitkään. Lämpö ja kosteus eivät nimittäin sovi pienelle takapuolelle lainkaan.

Kuten olet varmasti huomannut, vauva pissaa ja kakkaa todella tiheään. Vaippa on vaihdettava monta kertaa päivässä, jotta peppu pysyy kuivana. Iho nimittäin ärtyy ja alkaa herkästi punoittaa, kun se hautuu vaipan sisällä lämmössä ja kosteudessa. Jos takapuolen iholle nousee pieniä näppyjä tai rakkuloita, puhutaan vaippaihottumasta. Onneksi vaipat ovat kehittyneet ja pysyvät nykyään pidempään kuivina, joten vaippaihottuma ei enää ole yhtä yleinen vaiva kuin ennen vanhaan. Jos vauvan peppu loistaa helakan punaisena ja siihen vaikuttaa liittyvän kutinaa tai kipua, kyseessä ei todennäköisesti ole vaippaihottuma vaan sienitulehdus

Miten ehkäistä vauvan pepun punoitusta ja ärtymistä?

  • Liberon vaipat on suunniteltu niin, että ihoa vasten oleva kerros pysyy kuivana. Pieni määrä pissaa imeytyy nopeasti, joten pissavaippaa ei tarvitse vaihtaa joka kerta. Sen sijaan vaippa on vaihdettava, jos se täyttyy tai tuntuu märältä sekä aina, kun vauva on kakannut.

  • Anna mielellään ilmakylpyjä aina vaipanvaihdon yhteydessä. Näin iho ehtii tuulettua ja kuivua kunnolla.

  • Käytä pesuun pelkkää vettä tai vauvaöljyä. Kumpi tahansa toimii, mutta voi olla hyvä tietää, että öljy sitoo kosteutta ihoon, joten se suojaa hieman seuraavalta kakalta. Jos vettä tai öljyä ei ole käytettävissä, käytä hajustamattomia ja hellävaraisia kosteuspyyhkeitä.

  • Valitse vaippa, joka hengittää hyvin eikä istu liian tiiviisti takapuolta vasten.

  • Jos vauvalla on ripuli, peppu voi punoittaa tai haavautua tavallista herkemmin. Tällöin voit ehkäistä vaippaihottumaa käyttämällä esimerkiksi sinkkivoidetta tai muuta suojaavaa rasvaa aina, kun vaihdat vaipan. Se muodostaa suojaavan kalvon vauvan herkälle iholle.

  • Usein pepun punoitus alkaa peräaukon ympäriltä. Ole siis tarkkana ja käytä suojaavaa voidetta heti, kun huomaat ensimmäiset merkit. Näin voit ehkäistä tilanteen pahenemisen.

  • Jos vauvalle tulee helposti ihottumaa, ihon kosteuttaminen on erityisen tärkeää. Ihottuma nimittäin kehittyy herkemmin kuivalle iholle.

 Mikä auttaa vaippaihottumaan?

  • Jos vauvalla on vaippaihottumaa, sinkkivoidetta tai muuta rasvaista voidetta kannattaa käyttää ärtyneille ihoalueille aina vaipanvaihdon yhteydessä.

  • Anna vauvan pepun kuivua kunnolla ennen kuin puet uuden vaipan. On hyvä, jos hän voi köllöttää tai kontata hetken ilman vaippaa.

  • Hydrokortisonivoide on usein toimiva vaihtoehto vauvan vaippaihottuman hoitoon (kun iho on punainen, kuiva ja karhea). Se lievittää kutinaa ja tulehdusta. Kysy kuitenkin ensin neuvolasta ohjeita ihottuman arviointiin ja hoitoon.

  • Kuten todettu, pepun punoitusta voi joskus aiheuttaa myös ihon sieni-infektio. Se voi tarttua esimerkiksi ruoansulatuksen kautta, jos vauvalla on suussa sammas. Sienitulehdus voi olla hyvin kivulias, ja tällöin sen hoitoon on kysyttävä apua neuvolasta.

  • Muista, että vesi kuivattaa ihoa, joten vauvaa ei kannata kylvettää liian tiheään, jos hänellä on vaippaihottumaa.


Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli