close

Mikä avuksi kun peppu punoittaa

Olitpa miten huolellinen tahansa, vauvan peppu voi joskus ärtyä ja alkaa punoittaa. Vaippaihottuma on kivulias vaiva, jota on syytä ehkäistä ja hoitaa hyvin.

Vauvat pissaavat ja kakkaavat usein, ja vaippa on vaihdettava vähintään viisi tai kuusi kertaa päivässä. Vauvan iho voi joskus ärtyä riippumatta siitä, kuinka huolellinen olet. Pissa ja kakka sisältävät nimittäin ihoa ärsyttäviä aineita. Pahimmassa tapauksessa voi ilmaantua pieniä haavaumia. Vaippaihottuman riski kasvaa, kun lapsella on löysä uloste tai ripuli, esimerkiksi vatsataudin tai antibioottihoidon yhteydessä. 

Vaippaihottuman ehkäisy ja hoito:

  • Vaihda vaippa tarpeeksi usein, ja anna ilmakylpyjä jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä.
  • Käytä pesuun vettä ja vauvaöljyä.  
  • Anna vauvan ottaa ilmakylpyjä useita tunteja päivittäin.
  • Kokeile sivellä ihottumiin rintamaitoa. Anna kuivua vapaasti ennen kuin panet uuden vaipan.
  • Ohut kerros vaippaihottumaa ehkäisevää voidetta – Liberon sinkkivoide tai Bepanthen – voi auttaa. Rasvainen voide muodostaa iholle suojaavan kalvon.
  • Pepun punerrus alkaa usein siitä, että peräsuolen aukko on hieman punainen. Muista käyttää suojaavaa voidetta heti, kun huomaat ensimmäiset merkit. Tällä tavalla voit ehkäistä tilanteen pahentumisen.

Ilmakylvyt ja erityishoito

Isommille vauvoille on helppo antaa ilmakylpyjä kesäisin, kun he saavat kontata ilman vaippaa. 

Jos iho on erittäin punainen ja ärtynyt, sitä on hoidettava jopa useita viikkoja ennen kuin ihon normaali vastustuskyky palautuu. Jos iholle muodostuu haavaumia ja rakkuloita, on parasta antaa lääkärin tai neuvolan hoitajan tarkistaa, onko iho tulehtunut ja vaatiko se erityishoitoa.

Lue tästä lisää lapsen herkästä ihosta – näpyistä, kuivasta ihosta ja ihottumasta.

Katso myös videomme, jossa on vinkkejä vaipanvaihdosta.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...