close

Lapsi oppii puhumaan

Pienet lapset jokeltavat, päästelevät erilaisia ääniä ja kuuntelevat mielellään kun perheenjäsenet puhuvat keskenään. Noin kuuden kuukauden iässä lapsi alkaa käyttää tietoisia äänteitä ja noin vuoden iässä alkaa tulla ensimmäisiä sanoja. Tämä on yleensä perheessä merkittävä tapahtuma.

Lapsesi haluaa luonnostaan kommunikoida kanssasi. Voit kannustaa lasta tähän eri menetelmin. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Vastaa lapsen ensimmäisiin jokelteluyrityksiin. Yleensä lapsi alkaa jokeltaa noin kuuden kuukauden iässä. Varhain jokeltelevat vauvat ovat 1,5 vuoden iässä kehittäneet suuremman sanavaraston kuin muut.
  • Käytä aluksi vain yksinkertaisia sanoja, joita lapsi ymmärtää.
  • Vahvista lapsen oppimista. Pikkulapset kehittävät usein äänteitä, joilla on heille erityinen merkitys, joita aikuiset eivät heti ymmärrä. Lapsi jokeltelee ensin vokaaleilla, kuten ”ää” tai ”äi” ja oppii sitten yhdistämään mukaan konsonantteja. Mitä enemmän kannustat lasta, sitä hauskempaa lapsen on kokeilla uusia sanoja ja äänteitä.
  • Puhu lapsellesi selvällä äänellä, hitaasti ja painottaen jokaista sanaa. Jos lapsi sanoo esimerkiksi ”pa”, voit vastata: ”Niin, se on PALLO”
  • Pyydä lasta kertaamaan sanoja: ”Katso, tuolla on koira. Sano koira! Miten koira sanoo? Osaatko sanoa hau hau?” Yritä esittää avoimia kysymyksiä, joihin vaaditaan vastauksena muutakin kuin joo tai ei. ”Niin, pojalla on paha mieli. Miksi pojalla on paha mieli?'”
  • Toista lapselle eri kehonosien nimiä kun puet lapsen aamuisin. Laske nappeja ja puhu vaatteiden väristä ja muodosta. Laske kaupassa hedelmät, kun panet niitä pussiin ja puhu niiden väristä.
  • Lue lapselle mahdollisimman usein ääneen. Se kehittää lapsen sanavarastoa ja herättää lapsen kiinnostuksen kirjoihin. Se harjoittaa myös lapsen keskittymiskykyä. Jos tekstissä on uusia sanoja, kysy ymmärtääkö lapsi, mitä ne tarkoittavat. Selitä sanat lapselle. Hieman vanhemmalle lapselle puhutaan kuin aikuiselle. Vältä esimerkiksi sanomasta ”bani” vaikka lapsi käyttää sitä sanasta ”banaani”.
  • Korjaa lapsen ääntämistä myönteisellä tavalla. Jos lapsi sanoo ”akki”, vahvista onnistunutta kommunikaatiota toistamalla vaikkapa ”Niin, onpa hieno lakki”
  • Käytä rikasta ja vaihtelevaa kieltä
  • Anna lapselle aikaa sanoa sanottavansa loppuun. On tärkeää, että puhutte vuorotellen ja että annat lapsen joskus ohjata keskustelua. Lapsen täytyy oppia sekä kuuntelemaan, että puhumaan.

Voit lukea myös: Luovat leikit lapsen kanssa

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...