Jotkut vanhemmat jättävät lapsen ruokavaliosta pois lihan, mutta antavat kalaa, kananmunia ja maitoa. Tämä käy yleensä hyvin, varsinkin jos ruokavalio on vaihteleva ja sisältää maitotuotteita ja lapsi pitää kasviksista ja palkokasveista. Vegaaninen ruokavalio vaatii erityisen hyviä tietoja ruokavaliosta ja usein myös lisäravinteina B12-vitamiinia, jodia ja D-vitamiinia.
Kasvisruoka
Kasvisruoka sisältää yleensä enemmän kasviksia, kuituja ja paremmin tasapainotettuja rasvoja kuin ei-kasvisruoka. Kasvisruokaa ei kuitenkaan suositella lapsille, jotka eivät pidä kasviksista eivätkä palkokasveista.
Kivennäisaineet kuten rauta ja sinkki ovat kasvavalle lapselle elintärkeitä. Kasvisruoasta voi olla vaikea saada tarpeeksi rautaa ja sinkkiä. Rautaa on pavuissa, linsseissä ja täysviljatuotteissa. Elimistö pystyy hyödyntämään niitä paremmin, jos syö samanaikaisesti C-vitamiinipitoisia hedelmiä tai kasviksia.
Kasvissyöjien on myös oltava erityisen tarkkoja D-vitamiinin suhteen. D-vitamiini on lapselle tarpeellinen muun muassa vahvan luuston rakennusaineena. Yleensä vitamiinilla rikastetut maitotuotteet riittävät takaamaan tarpeen, mutta täyskasvissyöjät voivat käyttää D vitamiinilla rikastettua margariinia tai juoksevaa margariinia. Lue mielellään artikkeli lapsen tarvitsemista ravintoaineista, vitamiineista ja kivennäisaineista.
Pähkinät ja siemenet ovat terveellisiä makeisia – jos lapsi ei ole allerginen niille. Täältä löydät tietoa ruoka-allergioista ja ruoka-aineyliherkkyydestä.
Laktovegetaarinen ruoka
Laktovegetaarinen ruokavalio ei sisällä lihaa, kalaa eikä kananmunia, mutta kylläkin maitoa ja maitotuotteita. Hyvä ja tasapainoinen laktovegetaarinen ruokavalio täyttää lapsen koko ravinnontarpeen. Vaaditaan asiantuntemusta sen asian varmistamiseksi, että lapsi saa kaikki tärkeät ravintoaineet.
Vegaaniruoka
Vegaaniruoka ei sisällä lihaa, kalaa, kananmunia tai maitoa. Vegaaniruoka vaatii erityisen hyvää tuntemusta ravinnosta ja ravintolisistä. Pyydä neuvolasta ohjeita ennen kuin annat lapselle kiinteää ruokaa, jos haluat lisätietoa siitä, millaisia lisäravinteita lapsesi tarvitsee.
Lue myös artikkelimme Lastenruoka – 20 hyvää vinkkiä.