atopic_eczema_image

Atooppinen ihottuma - taiveihottuma

Vauvan atooppinen ihottuma ilmenee yleensä eri puolilla kehoa, esimerkiksi rintakehän ja selän iholla. Hieman vanhemmilla lapsilla ihottuma yleensä paikallistuu polvi- ja kyynärtaipeisiin sekä nilkkoihin. Tällöin puhutaan taiveihottumasta, joka on hieman yleisempi ihottuman tyyppi.

Atooppinen ihottuma vauvalla havaitaan yleensä jo ensimmäisen elinvuoden aikana, mutta useimmiten se häviää iän myötä. Joskus atooppista ihottumaa voi ilmetä myös astman ja allergian yhteydessä, mutta näin ei ole läheskään aina.

Mikä atooppinen ihottuma on, ja miltä se näyttää?

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema tai atooppinen dermatiitti on kaikkein yleisin ihottuma. Vauvoilla siitä käytetään myös nimitystä maitorupi. Ihottuma on yliherkkyysoire, ja sana atooppinen tarkoittaa, että taipumus herkistysihottumaan on synnynnäinen. Joskus siihen voi liittyä astmaa ja allergiaa. Siihen vaikuttavat kuitenkin myös ulkoiset tekijät: esimerkiksi lämpö, hiki, kylpy tai kuiva ilma voi joko laukaista tai pahentaa atooppisen ihottuman oireita. Siksi lapsen tai vauvan ihottumalle on usein vaikea löytää yksittäistä syytä.

Ihottuman ensioireena on yleensä punoitus, joka näkyy etenkin vaalealla iholla. Punoitusta seuraa kutina. Sen jälkeen iholle ilmestyy näppylöitä ja pieniä rakkuloita, jotka rikkoutuvat ja rupeutuvat. Usein iho muuttuu karheaksi ja tuntuu hieman epätasaiselta, ja se voi myös halkeilla ja kirvellä. Ihottuma keskittyy usein polvitaipeisiin, nilkkoihin ja kyynärtaipeisiin, jolloin puhutaan taiveihottumasta. Pikkulapsilla se ilmenee tyypillisemmin kasvoissa, raajoissa tai selän ja rintakehän iholle levittäytyneenä. Monilla atooppisen ihottuman oireet helpottavat tai jopa paranevat kokonaan kesäkaudella.

Atooppinen ihottuma on ihosairaus, joka on helppo todeta lastenneuvolassa lääkärintutkimuksen yhteydessä. Yleensä ei tarvita lisätutkimuksia tai näytteitä, vaan lääkäri tutkii ihottuman silmämääräisesti ja arvioi keskeiset tekijät, kuten perinnöllisen alttiuden ja oireiden varhaisuuden.

Mikä auttaa atooppiseen ihottumaan tai taiveihottumaan?

Jos lapsella on taiveihottumaa, sitä hoidetaan levittämällä iholle perusvoidetta useita kertoja päivässä. Joskus voidaan käyttää myös kortisonia sisältävää voidetta. Ennen kortisonivoiteen käyttöä on kuitenkin tärkeää kysyä ohjeita neuvolasta tai lääkäriltä, sillä he ovat vauvan herkän ihon hoidon asiantuntijoita ja osaavat neuvoa, mitä oma lapsesi tarvitsee.

Ihottuman häviämisen jälkeen riittää yleensä ylläpitohoito rasvaisella perusvoiteella, jota käytetään aamuin illoin. Ihottuma nimittäin uusiutuu herkästi, jos rasvaaminen unohtuu. Koska pikkulapsen iho on paljon ohuempi kuin aikuisen, on hyvä käyttää vauvan herkälle iholle suositeltua perusvoidetta.

Voit kokeilla myös seuraavia keinoja ihoärsytyksen ehkäisyyn:

  • Älä kylvetä lasta liian usein. Käytä kylpyvedessä hajustamatonta vauvaöljyä.
  • Älä pese ihottumakohtaa suoraan saippualla ja vedellä.
  • Käytä hajustamatonta pyykinpesuainetta (ja vältä huuhteluaineen käyttöä kokonaan).
  • Suosi ilmavia vaatteita.
  • Pue lapsi yöksi pitkähihaiseen (mutta ilmavaan) pyjamaan, jotta hän ei raapisi ihottumaa suoraan. Raapiminen ärsyttää ihoa ja pahentaa kutinaa.
  • Pidä lapsen kynnet lyhyinä samasta syystä.

Joskus lapsen tai vauvan atooppiseen ihottumaan voi vaikuttaa myös jokin ruokayliherkkyys – esimerkiksi kananmuna, maito tai sitrushedelmät saattavat pahentaa oireita. Jos iho-oireiden paheneminen vaikuttaa liittyvän tiettyyn ruoka-aineeseen, ota asia puheeksi neuvolassa. Liberon ihokoulusta saat lisätietoja lapsen herkästä ihosta ja sen hoidosta.

Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli