close

Sisarusten saaminen

Tervetuloa takaisin maailmaan, jossa pienet asiat merkitsevät paljon ja jossa ei aina saa nukkua kun väsyttää. Tällä kertaa erona on se, että tiedät mistä on kysymys. Vanhemmalle lapselle sisaruksen syntymä on uusi asia ja ehkä vähän hankalakin.

Jotkut vanhemmat sisarukset rakastavat heti uutta pikkuveljeään/-siskoaan, mutta joidenkin mielestä vauvan saa vaikka palauttaa sairaalaan.

On täysin ymmärrettävää, että vanhempi sisarus tuntee mustasukkaisuutta. Perheen uusi tulokas ei aina vastaa vanhemman sisaruksen odotuksia. Mistäpä lapsi olisi ymmärtänyt sen, että pikkusisar/-veli saa niin paljon huomiota eikä kelpaakaan heti hauskaksi leikkikaveriksi.
Lue myös: Kun sisarukset riitelevät.

Sisarkateutta voi lievittää rakkauden, ymmärtämyksen ja huomion avulla

Pyrkikää mahdollisuuksien mukaan viettämään ensimmäiset päivät oman perheen keskuudessa. Teidän on kaikkien saatava totuttautua uusiin rooleihinne. Jos vanhempi sisarus on mustasukkainen tai alavireinen, antakaa lapselle huomiota ja rakkautta. Silloin lapsi tuntee taas olonsa turvalliseksi ja hänen on helpompi hyväksyä pikkusisar/-veli.

Isän tai kumppanin uusi rooli

Isä tai kumppani saa usein täysin uuden roolin, kun perhe kasvaa entisestään. Jos äidin aika menee uuden vauvan kanssa, isoveli/-sisko etsiytyy usein toisen vanhemman luo. Tämä voi olla erittäin hyvä asia, koska se antaa mahdollisuuden harrastaa iänmukaisia aktiviteetteja sillä aikaa kuin äiti imettää.

Tässä vähän vinkkejä siitä, miten mustasukkaisuutta voi ehkäistä:

  • Pidä huoli siitä, ettei vanhempi sisarus tunne syyllisyyttä mustasukkaisuudestaan. Kerro lapselle, että ymmärrät, miltä tästä tuntuu. Puhukaa asiasta. Näin osoitat vanhemmalle sisarukselle, että kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta ei kaikenlainen käyttäytyminen. Pikkuveljeä tai -siskoa ei esimerkiksi koskaan saa lyödä.
  • Parasta on antaa vanhemman sisaruksen osallistua mahdollisimman paljon vauvan kanssa olemiseen.
  • Kehu lasta kaikista hyvistä asioista, mitä tämä tekee pikkuveljensä tai -siskonsa puolesta.
  • Vanhempana sisaruksena olemisen ei tule olla mikään ongelma, vaan pikemminkin etu.
  • Monet vanhemmat ostavat vauvan puolesta lahjan isoveljelle/-siskolle, ettei pelkästään vauva saa lahjoja.
  • Pyydä sukulaisia ja ystäviä tervehtimään ensin vanhempaa sisarusta ennen kuin he alkavat ihailla vastasyntynyttä. He voivat mielellään tuoda isoveljelle/-siskollekin lahjan.
  • Pidä huolta siitä, että imetys on miellyttävä hetki vanhemmallekin lapselle. Silloin isä voi vaikka lukea kirjaa tai leikkiä ulkona, tai isoveli/-sisko voi leikkiä rauhallisia leikkejä äidin vieressä imetyksen aikana.

Lue myös: Sisarusten saaminen – miten sisaruskateutta torjutaan

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...