close

Kuinka usein ja kuinka kauan imetetään?

Imetyksen tulee olla rauhallinen ja miellyttävä tuokio. Kuinka kauan lasta imetetään kerralla ja kuinka usein? Ei kannata imettää kellon mukaan, vaan on parasta kuunnella lasta.

Anna lapsesi päättää, kuinka kauan imetys kestää kerrallaan. Aivan pienilläkin lapsilla on omat toivomuksensa ja tarpeensa. Jotkut lapset syövät nopeasti, toiset taas viihtyvät kauan rinnalla ja käyvät jopa välillä unessa. Imetyksen kesto voi siis vaihdella aina muutamasta minuutista puoleen tuntiin. Anna imetyksen viedä oma aikansa – älä keskeytä sitä. Lapset ovat yksilöllisiä ja heillä on erilaiset tarpeet. Lue myös: Täydelliset imetysliivit

Montako kertaa päivässä lasta on imetettävä?

Äidinmaito on helposti sulavaa. Siksi rintalapset haluavat yleensä syödä useammin kuin pulloruokitut lapset.

Ensimmäisten kahden kuukauden aikana monet lapset syövät jopa kaksitoista kertaa vuorokaudessa – ja joskus vieläkin useammin. Imetysväli vaihtelee vuorokauden aikana. Imetysväli on tavallisesti hieman pitempi aamuisin ja varhain iltapäivällä. Myöhäisiltapäivällä ja illalla monet lapset ovat mielellään jatkuvasti rinnalla.  

Lapsellasi voi olla nälkä silloinkin, kun et osaa odottaa sitä. Ajattelet ehkä, että lapsi on vasta syönyt. Kokeile kuitenkin antaa rintaa – ehkä hän ei edellisellä kerralla saanut tarpeeksi tai on intensiivisessä kasvuvaiheessa

Unikeko

Jos lapsesi kuuluu niihin lapsiin, jotka mieluummin nukkuvat kuin syövät, syöttökertoja on ehkä vain kuusi vuorokaudessa. Yritä herättää lapsi syömään myös öisin. Jos lapsesi haluaa vain nukkua eikä ole kiinnostunut syömisestä, puhu neuvolan hoitajan kanssa. Tarkista, että lapsen paino kehittyy normaalisti. Täältä voit lukea lisää yhdessä nukkumisesta ja yösyötöistä.

Makea ja rasvainen äidinmaito

Joka imetyksellä rinnasta tulee ensin kevyttä maitoa. Se on ohutta ja väriltään melkein sinertävää. Sen jälkeen tulee rasvaisempaa maitoa, joka sisältää enemmän ravintoa. Rasvainen maito antaa lapsellesi miellyttävän kylläisyyden tunteen. Siksi on tärkeää, että annat imetyksen jatkua, kunnes lapsi itse päästä irti rinnasta. Näin voit olla varma siitä,että lapsi on imenyt rinnan tyhjäksi ja saanut viimeisen siemauksen ”kermaa”, joka tekee sen kylläiseksi.

Yksi rinta vai molemmat?

Tavallisesti riittää, että imettää yhden rinnan kerrallaan. Jos lapsesi syö suuria määriä ja harvemmin, voit antaa hänen ensin imeä rinnan täysin tyhjäksi ja antaa sitten toista rintaa niin paljon kuin lapsi haluaa. Odota kuitenkin, kunnes lapsi on syönyt valmiiksi. Näin tiedät, riittikö yhdestä rinnasta imettäminen. Muista seuraavalla aterialla aloittaa toisesta rinnasta!

Jos lapsi vaatii tiheää imetystä

Jos lapsesi haluaa syödä useammin kuin joka tunti tai joka toinen tunti, se voi merkitä sitä, ettei lapsi saa sisäänsä viimeisiä siemauksia rasvaista, kylläiseksi tekevää maitoa – tai ettei imemisote ole paras mahdollinen. Mutta jos rintaasi ei satu, lapsella on varmaankin oikea imemisote. Lapsi ottaa koko suullaan kiinni nännistä ja osasta nänninpihaa, alahuuli alaspäin taivutettuna. Pidä kokeeksi lasta hieman kauemmin samalla rinnalla. Pidä lapsi hereillä (kutita jalkapohjasta tai hiero peukalolla kämmentä) niin varmistat, että lapsi on syönyt täysin valmiiksi.

Pyydä tarvittaessa apua

Jos sinulla on ongelmia imetyksen kanssa, ota yhteyttä neuvolaan tai synnytyssairaalasi. Voit myös soittaa Imetyksen tuki ry:n tukipuhelimeen, jossa päivystävät koulutetut imetystukiäidit. Lisätietoja on osoitteessa www.imetys.fi.

Liberon kotisivulla voit lukea lisää tästä aiheesta artikkelista Hyvä alku imetykselle. Lue myös artikkeli isän tai puolison roolista imetyksessä.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...