Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Vauvan pulauttelu ja oksentelu

On täysin normaalia, että vauva pulauttaa heti syönnin jälkeen. Siksi on aina hyvä pitää pesulappua tai talouspaperirullaa käden ulottuvilla, kun syöttää lasta. Oksennukset yhdessä kuumeen tai ripulin kanssa merkitsevät sitä, että lapsesi on sairas.

Yhdeksällä vauvalla kymmenestä on joskus niin kutsuttuja pulautteluja. Mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sitä vähemmän hän pulauttelee aterioiden jälkeen. Tämän tyyppiset oksennukset eivät ole lapselle epämiellyttäviä.

Oksennuksen määrä voi vaikuttaa paljolta, mutta se ei ole. Niin kauan kuin vauva tuntuu voivan hyvin ja paino lisääntyy, ei ole mitään syytä huoleen. Mutta jos lapsi oksentaa voimakkaasti ja usein, se voi olla sairauden merkki.

Pulauttelut
Jos lapsi syö enemmän kuin mitä vatsaan mahtuu, hän luultavasti pulauttelee. Usein ruoka pulpahtaa röyhtäisyn tai hikan yhteydessä. Jos olet joskus erehtynyt heijaamaan lasta heti imetyksen jälkeen, et varmaan tee sitä toiste!
Pulauttelu voi johtua myös siitä, että lapsi saa liian vähän syödäkseen. Jos lapsi on hyvin nälkäinen, hän ehkä syö liiankin innokkaasti ja nielee paljon ilmaa. Lapsella tulee tarve röyhtäistä, ja röyhtäisyn mukana seuraa pienen pulautuksen muodossa osa siitä ruoasta, jonka lapsi juuri on nielaissut. Siksi lapsella tulee usein röyhtäisyn yhteydessä oksennusta. Näin autat lastasi röyhtäisemään.

Voit kokeilla kahta asiaa pulauttelun vähentämiseksi:
• Pidä huoli siitä, että lapsi pitää pieniä taukoja syödessään, niin että hän saa röyhtäistä.
• Vältä liikaa liikettä ja fyysistä aktiviteettia heti ruoan jälkeen.

Sairaudesta johtuva oksentelu
Joskus lapsen oksentelu johtuu tulehduksesta tai siitä, että lapsi on yliherkkä jollekin ruoalle. Ota yhteyttä neuvolaan, jos lapsesi paino alkaa tippua, lapsesi on vähemmän aktiivinen tai jos vaippaa ei tarvitse vaihtaa yhtä usein kuin tavallisesti.

Vatsatauti on virusinfektio, joka voi aiheuttaa runsaita oksennuksia. Silloin lapsella on usein myös ripuli.
Lapset voivat oksentaa myös vilustumisen yhteydessä, jolloin oksennukset ovat usein hieman limaisia, lapsella on paha mieli ja hän kitisee.
Myös muut infektiot, kuten korvatulehdus tai virtsatietulehdus, voivat aiheuttaa oksentelua.

Lehmänmaitoallergia ja gluteeni-intoleranssi
Jos lapsi alkaa oksentaa yhä enemmän äidinmaidonkorvikkeen tai vellin syönnin yhteydessä, lapsi voi olla allerginen lehmänmaitoproteiinille. Noin kahdella prosentilla alle kolmivuotiaista on maitoallergia, jonka tavallisin oire on oksennukset. Lehmänmaitoallergia menee yleensä ohi kun lapsi on kahden ja neljän vuoden välillä, mutta joillakin allergia säilyy aikuisikään.
Jos lapsi saa vatsavaivoja ja lapsen paino tippuu kun hän alkaa syödä kiinteää ruokaa, lääkäri haluaa luultavasti tarkistaa, onko kyseessä keliakia eli gluteeni-intoleranssi. Gluteenia on muun muassa vellissä, puurossa ja leivässä.

Lue lisää lasten ruoka-allergiasta ja ravintoaineyliherkkyydestä.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...