close

Lapsen eroahdistus kuuluu kehitykseen

Tässä iässä et voi poistua huoneesta ilman, että vauva huolestuu.

Onko vauva aivan lohduton ja itkee, kun poistut huoneesta? Tämä on ensimmäinen merkki eroahdistuksesta, joka on tärkeä osa lapsen kehitystä. Lue myös: Lapsenvahti ensimmäistä kertaa

Kaikki on kunnossa kun pysyt lähistöllä, mutta heti kun katoat lapsen vierestä, kehittyy pieni kriisi. Lapsi nimittäin luulee, ettei sinua enää ole kun katoat näkyvistä. Tunne voi olla vaikea kestää. Eroahdistuksen voimakkuus riippuu tietyssä määrin myös lapsen persoonallisuudesta.
Monet lapset alkavat osoittaa merkkejä eroahdistuksesta kuuden tai seitsemän kuukauden iässä. Eroahdistusta voi esiintyä kausittain ensimmäisten elinvuosien aikana. Tavallisesti se on voimakkaimmillaan 12‒18 kuukauden iässä, ja se häviää yleensä kun lapsi on 2–2,5 vuoden ikäinen.

Anna lapselle turvallisuutta ja tukea

Jos pieni lapsi itkee ja protestoi yksin jäämistä vastaan, se on lapsen normaali reaktio yksinjätetyksi tulemiseen. Tämä on täysin luonnollinen ja synnynnäinen käyttäytymismalli eikä suinkaan huono tapa. Kuuntele aina lapsen tarpeita luottamuksen säilyttämiseksi. Näin voit itsekin hyvin. Lapsi ja vanhempi voivat parhaiten silloin, kuin heillä on luottamus toisiinsa.

Pyri tukemaan lasta seuraavin tavoin tämän kehitysvaiheen aikana:

  • Muista että oma rauhallisuutesi ja hyväntuulisuutesi tarttuvat lapseen.
  • Puhu lapselle vaikka olisitkin poissa näkyvistä. Näin lapsi tietää missä olet.
  • Leiki usein piiloleikkiä. Leikin kautta lapsi oppii, että olet olemassa vaikka et olisikaan näkyvissä.
  • Älä tee suurta numeroa lapsen huolestuneisuudesta. Pyri antamaan lapselle rauhallinen ja turvallinen vaikutelma. Olit poissa vain hetken – ja palasit takaisin.
  • Anna lapselle paljon haleja ja rakkautta. Anna lapselle paljon turvallisuutta, kun lapsi on huolestunut.
  • Anna lapsen seurata mukanasi ja perässäsi kaikkialle, mihin tämä haluaa tulla. Jos lapsen työntää luotaan silloin, kun lapsi on huolissaan tai surullinen, se luo vain entistä enemmän pelkoa. Silloin lapsi on entistä tiiviimmin kiinni sinussa.
  • Hymyile kun lapsi liikkuu poispäin sinusta ja ota lapsi vastaan kun hän palaa luoksesi. Lapsi on utelias ympäristönsä suhteen, mutta hänellä on tarve palata luoksesi tarkistamaan, että olet siinä. Sen jälkeen lapsi voi taas tehdä uuden tutkimuskierroksen. Älä kiiruhda tapahtumien edelle. Anna lapsen tietää, että olet lähistöllä ja että kaikki on ihan hyvin.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...