close

Synnytyksen jälkeen – tietoa ja vinkkejä synnyttäneille

Miten jälkivuotoa ja tikkejä hoidetaan? Mitä voi tehdä, jos pissaaminen tekee kipeää? Mitä jälkitarkastuksessa tapahtuu? Miksi itken vaikka olen onnellinen? Raskauden ja synnytyksen jälkeen tapahtuu todella paljon. Tässä vastauksia muutamiin kysymyksiin.

Ensimmäiset synnytyksen jälkeiset vuorokaudet olet täynnä endorfiineja, jotka ovat elimistön omia morfiineja. Sen lisäksi synnytyksen aikana tuottamasi oksitosiini vaikuttaa edelleen. Tämän ansiosta sinulla on kaikesta huolimatta voimia tutustua ja sitoutua pieneen vastasyntyneeseen.

Hormoniheilahtelut

Pian nämä hormonitasot laskevat ja elimistö alkaa tuottaa toisia hormoneja. On hyvin tavallista, että muutaman päivän päästä tulee romahdus. Äidiksi tulemisen ilosta huolimatta elämä voi yhtäkkiä tuntua raskaalta. Tämä johtuu hormoniheilahteluista; elimistösi suuntautuu nyt raskaudesta ja synnytyksestä maidontuotantoon, jotta voisit aloittaa imetyksen.

Kolmannen päivän itku menee ohi

Olet ehkä kuullut niin kutsutusta ”kolmannen päivän itkusta”. Älä säikähdä, jos voit yhtäkkiä itkeä ihan syyttäkin. Tilanne voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Maito alkaa herua ja rintoja aristaa. Tämä on uutta eivätkä kaikki oikein tiedä, miten tilannetta käsitellään. Ole kärsivällinen, elimistö mukautuu hormoneihin, ja tilanne helpottuu ihan muutamassa päivässä.

Lapsen saaminen on fyysinen ja tunnetason muutos

Lapsen saaminen on suuri elämänmuutos. Jos lapsi on perheen ensimmäinen, kaikki on uutta ja tuntematonta. Epävarmuuden tunne on täysin ymmärrettävä, mutta se menee vähitellen ohi. Puhu perheen ja ystävien kanssa ja pyydä tarvittaessa apua. Ehkäpä sinä tai te molemmat tarvitsette rentoutumista? Lapsen syntymän jälkeen vanhempi on varustautunut nukkumaan lyhyitä hetkiä kerrallaan, mutta joskus on tärkeä saada nukkua univelat pois.

Hyväksykää se, että lapsen ruokkimiseen, vaipanvaihtoon ja nukkumiseen menee aikaa. Voi tuntua turhauttavalta, jos tuskin ehtii käydä suihkussa tai pukeutua, kävelylenkeistä puhumattakaan. Suhtaudu tilanteeseen kärsivällisesti, laske vaatimustasoa kotona ja ota päivä kerrallaan. Ajatukset ja rutiinit kyllä selkiytyvät aikanaan, ja kaikki muuttuu helpommaksi.

Vuoto ja jälkivuoto menevät ohi

Istukka on ollut kiinni kohdunseinämässä. Kun lapsi on syntynyt, istukka irtoaa ja tulee emättimen läpi, muodostaen haavapinnan. Se pienenee kohdun supistuessa, mikä onkin tärkeää, ettei verenvuoto olisi liian runsasta. Normaalisti vuoto vähenee viikon kuluessa ja muuttuu jälkivuodoksi, haavanesteeksi, joka on ennemminkin ruskeankeltaista kuin veristä. Jälkivuoto voi kestää 5-7 viikkoa. Sinä aikana sinun on vältettävä uintia ja tamponin käyttöä. Jälkivuodon aikana tulee välttää yhdyntää tulehdusriskin vuoksi.

Jälkisupistukset ja vinkit

Synnytyksen jälkeisenä aikana esiintyviä supistuksia kutsutaan jälkisupistuksiksi. Ne ovat usein uudelleensynnyttäjillä voimakkaammat kuin ensisynnyttäjillä. On luonnollista, että jälkisupistukset tuntuvat voimakkaampina imetyksen yhteydessä, koska silloin kohdun lihakset vetäytyvät yhteen. Jälkisupistukset voivat joskus olla kivuliaita, mutta ne eivät ole vaarallisia tai epäluonnollisia. Kohtu vain palautuu vähitellen entiseen kokoonsa. Lue lisää supistuksista ja jälkisupistuksista.

Vinkkejä synnytyksen jälkeistä WC-käyntiä varten

WC-käynnit voivat alussa tehdä kipeää, varsinkin jos olet saanut synnytyksessä repeämiä. On tärkeä olla tarkkana hygienian suhteen tulehdusten välttämiseksi. Kannattaa tehdä alapesu vedellä jokaisen WC käynnin yhteydessä ja vaihtaa sidettä tai pikkuhousunsuojaa tiheää. Jotkut tuntevat synnytyksen jälkeen WC käyntiin liittyen pelkoa ja huolta, mutta monilla on ollut sama ongelma ja siihen on apua. Lue lisää vinkkejä siitä, mitä voi tehdä WC-käyntien helpottamiseksi raskauden jälkeen.

Imetys, kuukautiset ja ehkäisy

Munasolun irtoaminen on epätavallista ensimmäisen puolen vuoden aikana ennen kuukautisia, mutta sitäkin tapahtuu. Lisätietoa saa kätilöltä.
Mikäli et imetä LAM-menetelmän mukaisesti, munasolu voi irrota ja kuukautiset palautua huomattavasti nopeammin. Joillakin naisilla se tapahtuu hyvinkin varhaisessa vaiheessa. Toisilla kuukautiset palautuvat vasta sen jälkeen, kun he ovat kokonaan lopettaneet imetyksen. Puhu terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, jos haluat apua sopivan ehkäisymenetelmän löytämisessä.

Kuivat limakalvot ja liukastevoide

On tavallista, että imettävän äidin kohdun limakalvot ovat hieman kuivat ja hauraat. Se on hormonien aiheuttama muutos, joka korjaantuu imetyksen lopettamisen jälkeen. Jos yhdyntä tuntuu epämukavalta eikä liukastevoide riitä, kysykää neuvoa kätilöltä tai lääkäriltä. Apteekista saa reseptittä estrogeenivoidetta, jota voi käyttää imetyksen aikana.

Jälkitarkastus ja keskustelut

Jälkitarkastus tehdään yleensä äitiysneuvolassa noin 5-12 viikon kuluttua synnytyksestä. Terveydenhoitaja ottaa veri- ja virtsakokeen, mittaa verenpaineen ja punnitsee painon. Lääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen ja tarkistaa terveydentilan. Jälkitarkastuksessa keskustellaan myös synnytyksestä ja vanhemmuudesta. Jos synnytyksessä on ollut komplikaatioita tai sinulle on tehty keisarinleikkaus, saat yleensä tavata lääkärin. 

Lue myös:

Seksi ja halut raskauden jälkeen
Seksielämä raskauden jälkeen – naisen keho

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...